Hummus z czosnkiem 183polecam podkręcić ją dodatkiem czosnku i soku z cytryny. Jest pyszna! Składniki: ¾ szklanki suchej ciecierzycy 3 łyżki pasty tahini (sezamowej) ½ cytryny 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z orzechów włoskich lub zwykłej Szczypta kminu rzymskiego Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciecierzycę wsypać do rondelka zalać zimną wodą i zostawić do namoczenia przez
Wanilia i Kardamon
Jabłko pieczone z płatkami orkiszowymi 251mega pyszny deser jabłka pieczone z płatkami orkiszowymi o smaku orzechowo maślanym. Składniki 2 jabłka 1/3 szkl płatków orkiszowych 1/4 szkl otrębów jaglanych 1/4 szkl otrębów żytnich 1/4 szkl orzechów włoskich 1 brzoskwinia 2 łyżki miodu
Kulinarne pyszności Molki
Sałatka jesienna. 174Pyszna zdrowa pełna witamin i smaków jesiennych sałatka.Orzechy nadały gruszce orzechowego smaku. Ser wędzony i polędwiczka przypominają nam o smakach z lasu. Pyszny winegret pomarańczowy podkreślił charakter sałatki. składniki kilka plastrów polędwiczki wieprzowej wędzonej ze znakiem QAFP ser wędzony pomidorki koktajlowe mix sałat 1 szt figa kawałki dyni Karmelizowana gruszka
Kulinarne pyszności Molki
Miodownik orzechowy 219Miodownik uwielbia moja rodzina i znajomi często gości na naszym stole. W ramach podziękowania przygotowałam dla znajomego ciasto zwane miodownik orzechów Połączenie wielu składników czyni ciasto wyjątkowym, które zadowoli każde podniebienie. Ciasto może poleżeć kilka dni w lodówce, dla niespodziewanych gości zawsze czeka. Ciasto podałam z bardzo dobrym winem słodkim Monte Santi Original
Kulinarne pyszności Molki
Bananowy baton z płatkami owsianymi 196ciasta wyłożyć pokrojonego w krążki banana. Piec 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika posmarować karmelem i posypać łyżką płatków migdałowych. Smacznego! Migdały śmiało można zastąpić orzechami włoskimi, laskowymi, rodzynkami, żurawiną czy też słonecznikiem. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb-center
mecooks
Sernik miodowy z cynamonem (pieczony) 200jajka 60g miodu (około 5 płaskich łyżek) 60g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki cynamonu Polewa: 70g czekolady mlecznej 1-2 łyżki mleka 1 łyżka masła Opcjonalnie: posiekane orzechy do posypania (u mnie włoskie) Przygotować spód. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia. (Boków nie wyściełać i niczym nie smarować.) Spód
Di gotuje
Kulki a la ferrero rocher 141masłem. Kuleczki moczymy w czekoladzie i odkładamy na talerz wyłożony papierem. Ponownie chłodzimy przez około 2-3 godzin. Po tym czasie, kuleczki są gotowe :) Można dodać do środka masy orzecha laskowego, wtedy kuleczki będą jeszcze bardziej przypominać ferrero rocher :) Smacznego
Klasyka Gotowania
Kulki mocy 375kokos :-). Kulki wyszły bardzo smaczne, wszystkim smakowały. Na takie słodycze możemy sobie bez wahania pozwolić, podać dzieciom, którym na pewno też posmakują. Możemy dodać do nich dowolne ulubione nasiona, orzechy, kokos itd. Daktyle - są źródłem dobrej energii, dlatego polecane są dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Zawierają potas, witaminy z grupy PP, B1, B2, A, żelazo, fosfor i magnez
kruche babeczki
Chlebek dyniowo-daktylowy z pomarańczą (bez cukru) 197przyprawę piernikową. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj, ale tylko do połączenia składników. Przelej ciasto do foremki i wyrównaj wierzch. Możesz udekorować chlebek, np. płatkami owsianymi, posiekanymi orzechami lub/oraz plasterkami pomarańczy/mandarynki/klementynki. Wstaw chlebek do piekarnika i piecz przez ok. 50-60 minut do suchego patyczka. Chlebek wyjmij z piekarnika i wystudź. Podawaj na śniadanie, drugie śniadanie
Chilli Czosnek i Oliwa
Ciastka z marmoladą 212kostka masła 1/2 kostki smalcu 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu zwykłego marmolada 1 jajo do smarowania posypka (wiórki, cukier perlisty, orzechy mielone) można niczym nie posypywać Wykonanie: Mąkę posiekać z tłuszczem, żółtka połączyć z cukrem pudrem, dodać do mąki. Ocet wymieszać z proszkiem do pieczenia w miseczce i wlać do mąki
kgwjanczewo
LEBKUCHEN - NIEMIECKIE PIERNICZKI 156miarę studzenia ciasta będzie twardniała) masa. Piekarnik nagrzejcie do 180 st (bez termoobiegu), przygotujcie blachę do pieczenia ciasteczek. Mokrymi dłońmi (tak będzie łatwiej) formujcie z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, układajcie na blasze w sporych odstępach (jeszcze ciepłe ciasto może lekko się rozpływać, dzięki temu nie trzeba spłaszczać kulek). Pieczcie około 8-10 minut. Wystudzcie- najlepiej lukrować zupełnie zimne
OliveandThyme
MAŁPI CHLEBEK - drozdżowe, mocno cynamonowe ciasto 205wymieszajcie z cukrem i cynamonem. Przygotujcie również dowolna formę do pieczenia, wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Po godzinie ciasto wyciągamy, zagniatamy jeszcze raz i dzielimy na małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczcie w masie cukrowo-cynamonowej (nie żałujcie masy) i ułóżcie dosyć luźno w formie. Nie dociskajcie. Kiedy forma będzie pełna, obwińcie ją folią i odstawcie na około
OliveandThyme
PIASKOWE CIASTECZKA CHAŁWOWE 176proszku do pieczenia Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 170 st. z termoobiegiem. Mąkę wymieszajcie z proszkiem do pieczenia. Połączcie z resztą składników, dokładnie wymieszajcie. Z powstałej masy uformujcie kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą delikatnie spłaszczcie (np dłonią). Pieczcie około 10-12 minut (aż delikatnie się zarumienią). Przed zdjęciem gorących ciasteczek z blachy odczekajcie kilka
OliveandThyme
DROŻDŻOWE BUŁECZKI- BUCHTY Z CZEKOLADĄ LUB DŻEMEM 221ciasto. Przełóżcie do misy, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na 1 godzinę. Przygotujcie formę do zapiekania, wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta odrywajcie kawałki wielkości orzecha włoskiego. Każdy rozpłaszczcie w dłoniach, na środek nałóżcie nadzienie, zlepcie brzegi. Bułeczki układajcie w formie zlepieniem do dołu zachowując ok 2 cm odstępy. Formę przykryjcie folią, odstawcie na pół godziny
OliveandThyme
SERNIK KARMELOWY NA SŁONYM SPODZIE 285Składniki na spód: 100 g solonych, prażonych orzechów arachidowych 100 g herbatników (najlepiej pełnoziarnistych, np digestive) 75 g masła masa serowa: 600 g dobrze zmielonego twarogu 350 g masy kajmakowej 3 jaja 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej do posypania: karmel/kajmak ( w ilości dowolnej) posiekane słone orzeszki Przygotowanie Rozgrzejcie piekarnik do 150 st. Przygotujcie tortownicę, wyłóżcie ją papierem do pieczenia
OliveandThyme