orzechy - 16941 przepisów (strona:621/1130)

Zupa z pieczonych boczniaków z puree z topinamburu, śmietana wędzona szyszką, pistacje 222

kuchennego pomocnika, i bez wątpienia zdobędziecie serca i kubki smakowe rodziny lub przyjaciół bo efekt "WOW" gwarantowany :) Zupa z boczniaków pieczonych z czosnkiem i rozmarynem podana z pachnącym orzechami kremowym puree z topinamburu zaostrzonym gorgonzolą, rozpływającą się w ustach bitą śmietaną wędzoną leśną szyszką, chrupiącymi chipsami z topinamburu, kruszonymi pistacjami oraz kwaskowatymi listkami szczawiu. Można ją podać w tradycyjny

SzczyptaSmaQ
Sałatka z kaszy orkiszowej z rukolą, fasolą i krewetkami w chimichurri 199

ciepło lub na zimno. No i oczywiście jest bardzo smaczna. Chimichurri jest po prostu stworzone do owoców morza i świetnie tu pasuje. To coś jak pesto, ale bez orzechów i sera. I w większości z natki pietruszki. Po prostu musicie spróbować sami. :) Składniki dla 2 osób: 10 dużych krewetek * 1 łyżka klarowanego masła lub oliwy do smażenia 1 szklanka ugotowanej

Pełny talerz
Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą) 179

cukrami utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni). Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie. Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić

Di gotuje
markizy mleczno-orzechowe 179

nadzienie: 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru   szklanka pełnego mleka w proszku 150 g masła dodatkowo: 150 g czekolady deserowej 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów 3 łyżki mleka wiórki czekoladowe  Składniki ciasta szybko zagnieść a następnie owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki.  Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym maka blacie i kieliszkiem wycinać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowiec na kruchym spodzie. 149

margaryny 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia   Masa makowa : 2 szklanki suchego maku 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 20 dkg bakalii ( rodzynki,orzechy,skórka pomarańczowa kandyzowana, migdały itp. ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego Sposób wykonania :   C iasto kruche : Z podanych składników w przepisie zagnieć ciasto kruche. Jeśli

Przepisy i porady kulinarne
Kokosowe babeczki 161

sypkie produkty. Dodać roztrzepane jajko, mleko kokosowe i zwykłe. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek i piec ok. 25 min.   Smacznego! Mąka kokosowa uzyskiwana jest ze stałych części wnętrza orzecha kokosowego, zawdzięcza temu subtelny aromat i smak kokosa. Jest lekka i sprawdza się idealnie do wypieków i naleśników. Jest ona produktem bezglutenowym, zawiera pokaźną ilość błonnika i charakteryzuje się działaniem

Gawron w rosole
CYNAMONOWE MUFFINKI Z JABŁKAMI 169

składniki wystarczy krótko i niedbale wymieszać w misce. Polecam. SKŁADNIKI 100 g masła 1/2 szklanki mleka 2 jajka 2 jabłka 250 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów lub orzechów 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu płatki migdałów do posypania WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra

cool and minty
ZDROWE ROŚLINNE ŚNIADANIE DLA DZIECKA I NIE TYLKO 153

Proponuję więc wspomagać ten proces detoksyfikacyjny lekkim, surowym, warzywnym śniadaniem. Czytelnicy mojego bloga wiedzą, że na śniadanie pijamy zielony sok z jarmużu, a później zazwyczaj domowej roboty jogurt z orzechów. Dziś było troszkę inaczej: sok, tym razem, z kiełków słonecznika, jabłka, selera (pycha!), a na drugie śniadanko surowy chlebek z siemienia lnianego (przepis w jednym z poprzednich postów) z pastą

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zupa cebulowa z pietruszkowo-pistacjowym pesto 163

lubianą potawę. Tym razem misja została zakończona sukcesem. Oboje uwielbiamy cheddar i domowe pesto, a z cebulą komponują sie naprawdę wyśmienicie. Tym bardziej, że to pesto dodałam nasze ulubione orzechy czyli pistacje. Wytrawna zupa z lekko pikantnymi grzankami i aromatycznym ziołowym pesto świetnie nadaje się na obiad w mroźny dzień i nie tylko, polecam :) 4 porcje: 3 cebule cukrowe

Mienta blog
Kruche zielone choinki z migdałami (bez sztucznych barwników i cukru) 200

ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 50 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka  Migdały lub orzechy zmielić przy pomocy blendera. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka w formie choinek. Piec w 180 stopniach koło 12-15 minut. Ciasteczka przestudzić i dowolnie udekorować

FitKot
Muszle makaronowe z serami i pesto 181

pomidory, zamieszać. Całość dusić na małej mocy przez 20-25 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Zblendować. Pesto z bazylii: 20 g bazylii (1 doniczka) 25 g orzechów , użyłam nerkowców, ale mogą być również migdały lub pestki słonecznika, dyni 2 łyżki pecorino lub parmezanu, startego 1 mały ząbek czosnku 4-5 łyżek oliwy sól i pieprz Wszystkie składniki

Pełny talerz
Ciasto czekoladowe z kulkami serowo -kokosowymi. 190

gorzkiej czekolady 70 % 30 g masła Składniki na masę serową połączyć ze sobą dokładnie na jednolitą masę i wstawić do lodówki na 15 minut . Następnie lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta czekoladowego. Żółtka ubić z połową cukru na gęstą i puszystą masę.Czekoladę rozpuścić

Ladylaura.
Domowa granola 146

sojowym i bananem, wi ę c wszystkim łasuchom doradzam dodać nieco więcej  miodu. Smacznego😉 Składniki: płatki owsiane 2 szklanki, żurawina suszona pół szklanki, orzechy włoskie pół szklanki, słonecznik pół szklanki, ostropest 2 łyżki, miód 5 łyżek, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki suche wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem

kulinarne odsłony pati
Zupa z pieczonego kalafiora z klopsikami 199

bulionu zupa nie powinna wymagać dodatkowego przyprawienia 5. Klopsiki - cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy następnie łączymy z mięsem i z pozostałymi składnikami, wyrabiamy ręką, doprawiamy, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, gotujemy je w bulionie, który potem wykorzystamy do zupy  6. Zupę podajemy z siekanym koperkiem i ugotowanymi klopsikami  Tak upieczony kalafior świetnie sprawdzi się też jako dodatek

Słodki Kompromis
Dyniowa jaglanka z pieczonymi figami 196

uwielbiam na śniadanie wszelkiego rodzaju "mamałygi" , wszelkie puddingi, owsianki, kremy z kaszy - dyniowy ( przepis ) czy żurawinowy ( przepis ) od zawsze znajdowały w moim menu szczególne miejsce, wzbogacając je świeżymi owocami, orzechami, domową granolą ( przepis ) sprawiają, że nie czuje głodu aż do południa. Pierwsze dynie jakie pojawiają się na straganach zaczynają coraz częściej nawiedzać moją kuchnie, tym razem nadają smak kaszy jaglanej

Słodki Kompromis