Bezglutenowe świąteczne ciastka migdalowo-cynamonowe 238partiach cukier puder i utrzeć na gładką masę. Następnie dodać cynamon, migdały i sok z cytryny. Dobrze wymieszać do uzyskania gęstego ciasta. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je, w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po uformowaniu wszystkich ciastek mokrą dłonią delikatnie je rozpłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez
CookYourself
Kokardki z makiem pod koglem moglem 200makaron kokardki Lubella 50 g suchego maku 50 g masła 100 g miodu 100 g cukru 5 żółtek kandyzowana skórka z pomarańczy garść ulubionych orzechów garść rodzynek, lub suszonej żurawiny Jak już wspominałam ja sobie odkładam zmielony mak specjalnie do klusek, więc zadanie mam ułatwione, w innym przypadku mak trzeba zalać wrzątkiem, odcedzić i zmielić
Cynamonowe szczęście
Makowiec Z Bezą Na Kruchym Cieście 4283pieczenia parę kropel esencji migdałowej lub arakowej Masa Makowa : 400 gr gotowego mielonego maku 2 białka 3 żółtka 3/4 szkl cukru 1/4 szkl miodu 2 łyżki masła 4 dag orzechów włoskich 4 dag rodzynek parę kropel esencji migdałowej Beza : 5 białek 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki mąki kartoflanej 1. Gotowy mielony mak zalewamy wrzątkiem tak 1 cm ponad mak. Odstawiamy
Gotowanie...to proste !
Makowe święta 2016 434porą roku smaków. Ciasto można przygotować zarówno w prostokątnej formie, jak i w tortownicy (polecam przekroić je wtedy na trzy blaty). Zamiast migdałów można użyć dowolnych mielonych orzechów, a konfiturę żurawinową zastąpić pomarańczową. W ostatnim przypadku polecam udekorowanie całości nie żurawiną, a kandyzowaną skórką pomarańczową. Pomysłów i wariacji jest wiele, ja sama nie mogłam się zdecydować, co wybrać. Wam tylko
Ratunku obiad
KEKS Z AJERKONIAKIEM 219godzinę. Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu, ciasto zawijamy w papier i wkładamy w woreczek. Odkładamy na 3-4 dni. Po tym czasie keks dekorujemy lukrem i posypujemy orzechami i skórką kandyzowaną. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli
Czeskie rogaliki orzechowe 304buzi. Zrobienie ich nie trwa długa ale też za długo na talerzu nie leżą. Znikają w szybkim tempie. Składniki: 350 g mąki pszennej 240 g masła 160 g orzechów włoskich mielonych 80 g cukru pudru 2 żółtka polewa czekoladowa do roztapiania Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki umieścić w misie miksera, zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć
Ala piecze i gotuje
Jajecznica na kurkach 331Kurki lubiłam od dawna, a to w formie sosu do mięsa, a to jako dodatek do sałatki z kozim serem i orzechami, ale nigdy sama ich nie przyrządzałam. Aż wreszcie przyjechali teściowie i zażyczyli sobie jajecznicy na kurkach. Udałam się więc na rynek, kupiłam co trzeba i zgodnie z instrukcją goszczącej u mnie gospodyni przygotowałam. Pyyyycha! Próbujcie! Składniki: szklanka kurek
Mama z miasta
Ciasto marchewkowe z wiórków z sokowirówki 291szklanki oleju rzepakowego (ja używam rozpuszczonego masła i oleju kokosowego) - 1 szklanka mąki (ja użyłam mojej bezglutenowej mieszanki) - 0,5 szklanki cukru (można użyć ksylitolu - ja wymieszałam 50/50) - posiekane orzechy - szczypta soli - łyżeczka cynamonu - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej W jednym naczyniu łączymy składniki sypkie, w drugim mokre. Mokre przelewamy do sypkich i mieszamy do całkowitego ich połączenia. Ciasto
Mama z Motylem
Świateczne muffiny marchewkowe, wersja light :) 207gryczanej - 0,5 szklanki mąki jaglanej - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczki cynamonu - 0,25 łyżeczki imbiru - 0,25 szklanki zmielonych nasion lnu - 1 garść orzechów - cukier gruboziarnisty do posypania babeczek Składniki mokre: - sok z 1 mandarynki - 0,5 szklanki wody Do miski wsypać wszystkie składniki suche i dokładnie wymieszać. Następnie dodać składniki
Receptura smaku
Klasyczne brownie 254Brownie to typowe amerykańskie ciasto, płaskie, bardzo czekoladowe. Z reguły bez dodatków lub z dodatkiem orzechów. Mocny czekoladowy smak warto przełamać kwaskowym smakiem owoców, jak np. malin czy borówek amerykańskich, dodając je do ciasta lub robiąc mus. Czytaj więcej
Pasja tworzenia
Śledzie w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 227nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się znajdzie. Filety śledziowe solone a’la matjas SEKO przygotowywane
To co kocham
Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika 207puszyste, a skórka chrupiąca. Dzisiejsze pierogi wypełnione są ruskim nadzieniem - moim ulubionym, ale możesz zrobić je z każdym innym farszem. Po przepis na świąteczny farsz z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi zapraszam tutaj . Nadzienie ruskie możesz wykorzystać w tradycyjnych pierogach ruskich ( tutaj przepis na pierogi pełnoziarniste) lub naleśniach z ruskim nadzieniem ( przepis tutaj) . Składniki na ciasto (około 48 pierogów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem (bez cukru) 230zbyt suche, można dodać dodatkową łyżkę mleka). Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Blachę do ciasteczek wysmarować masłem, oprószyć mąką. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki. Układać je na blaszce, w niedużych odstępach od siebie, przyciskać stempelkami (stempelki każdorazowo warto oprószać w mące, by nie przyklejały się do ciasta). Piec w temperaturze 180ºC
FitKot
50 słodkich świątecznych przepisów 321piaskową. Szybka babka z rodzynkami (na krupczatce) Łaciasty sernik na ciasteczkowym spodzie. Pysznie kokosowa babka piaskowa Puszysty sernik bez spodu z pomarańczową nutą Szybkie ciasto czekoladowe z bananami i orzechami Babka z pomarańczową skórką Delikatny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą Ciasto piegusek z jabłkami. Ciasto z makiem. Szybki piernik z jabłkami Pyszna babka w łaty. Najłatwiejsza babka dwukolorowa. Makowiec
Słodkie okruszki
Kapusta z grochem 236zawsze rozumiemy ich symboliczne znaczenie, ale to nie przypadek, że właśnie w wigilię pojawiają się na naszych stołach. Uważano, że miód dodaje sił, mak zapewnia dobry sen i urodzaj, orzechy potęgują mądrość, a potrawy z grochu i kapusty były symbolem siły i zdrowia i miały zapewnić dostatek i pomyślność. Na stołach tego wieczoru znajdowały się wszystkie płody pól i lasów
Smakowity Blog Kulinarny