orzechy - 16941 przepisów (strona:611/1130)

Została Ci kasza z obiadu? Zrób najlepsze wytrawne gofry! 190

pietruszki W/w składniki wymieszaj ze sobą. PONADTO: - garść świeżej rukoli - 2 duże grube plastry wędzonego łososia dodatkowo możesz użyć sosu czosnkowego, do wzmocnienia smaku gofrów, bądź posypać je posiekanymi orzechami

SMYKWKUCHNI
SATAJE Z KURCZAKA / CHICKEN SATAY 262

gotującej się i lekko osolonej wody. Gotujemy 5 minut, wykładamy na sitko i opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą. Dokładnie odsączamy, przekładamy do miski i mieszamy z olejem sezamowym. Orzechy prażymy na patelni, na średnim ogniu, przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy 1 łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy, aż się zrumienią.  Cebulę, papryczkę chili i natkę

cool and minty
Zdrowa czekolada domowa 204

często zależy od użytego miodu i dodatków. Ja swój miód nabyłam w sklepie ZdrowyMarket24.pl Jako dodatek użyłam owoców liofilizowanych (truskawki, maliny, jeżyny, jagody), ale możecie dodać dowolne dodatki np. orzechy laskowe. Spróbujcie. Warto czasem zrobić sobie taką domową, zdrowszą wersję czekolady. Przygotowanie jest naprawdę proste. Spójrzcie na przepis Składniki: (na 1 mniejszą tabliczkę) 1/2 szklanki oleju kokosowego 2-3 łyżki

Słodkie okruszki
Pączki serowe w kilka chwil 275

dużo, podkreślam ciasto ze względu na ser będzie się lepić). Z ciasta formujemy coś w rodzaju kuli. Następnie odrywamy małe kawałki i formujemy w dłoniach małe kulki (wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze). Kuleczki ze względu na lepiące ciasto albo lekko obtaczamy w pozostałości mąki na brzegach miski, albo co jakiś czas myjemy ręce pod wodą i formujemy kuleczki w wilgotnych

Słodkie okruszki
Pieczona fasola w pomidorach z suszonymi śliwkami 189

ułatwiają trawienie fasoli, jak nigdy nie przypominałam balonika po strączkach. Dodatek pomidorowego pesto nadał kremowej konsystencji całemu daniu, ale jeżeli nie macie, to równie dobrze możecie zblendować lekko podprażone orzechy z pomidorami, lub nawet pestki słonecznika. Jeszcze ciekawostka, bo słynne pytanie „skąd czerpiesz białko” to chyba wszyscy wege znają i kochają, czy wiecie że mięsożercy przekraczają dzienne zapotrzebowanie

greenscarf
GOFRY Z ALGAMI I DŻEMEM -CZARNY BEZ OD ŁOWICZ 179

szklanki mąki jaglanej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki suszonych alg spiruliny - 2 łyżki nasion chia - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 6 łyżek oleju słonecznikowego bądź z orzechów włoskich - 3 białka - 1 żółtko - do smaku ksylitol - łyżeczka soku z cytryny do podania: dżem Łowicz- Czarny Bez WYKONANIE: Białka ubij na sztywno, dodaj żółtko, mąkę i resztę składników. Ciasto wymieszaj

SMYKWKUCHNI
Proste ciasto marchewkowe 191

wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50-55 minut. Po wystudzeniu polać ciasto lukrem i posypać posypać posiekanymi orzechami. Proste ciasto marchewkowe

O kuchni z uczuciem
SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM 235

Chyba nie ma już dnia, żeby jarmuż nie gościł na moim talerzu. Kilka lat temu totalnie się nim zauroczyłam i trwa to do dziś :-) Jak to

Kasia Sarna
Mini pączki serowe. 327

trochę klejące ale takie ma być. W między czasie nastawiamy olej aby się podgrzewał, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę  urywamy z ciasta kawałki i formujemy małe kuli wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze. Wrzucamy na olej i smażymy z obu stron na rumiano. Olej nie może być za gorący bo wtedy z wierzchu się przyrumienią a w środku nadal będzie

Radość kipiąca uśmiechem.
Lutowy Helath Box - pudełko pełne zdrowia 178

idealna przekąska dla każdego. Pochodzą one z polskich upraw ekologicznych. Średnia cena w sklepach - około 10,50 zł 4. Mąka kokosowa bio 300g - Fresano - mąka koksowa ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego. Stosujemy ją do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Może być używana do zagęszczania zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z mlekiem

kruche babeczki
Chleb dyniowy AIP (paleo, bez jajek) 368

Zastąpienie jajek żelatyną czy siemieniem lnianym nie zawsze się sprawdza. Całe szczęście są przepisy na chleby AIP – chleby dozwolone przy chorobach autoimmunologicznych – bez jajek, zbóż, nabiału, strączków, orzechów i wszelkich nasion – bez cukru i alergenów . Tak, można jeść chleb przy Hashimoto! Chleb z dyni jest bardzo smaczny i z powodzeniem zastąpi tradycyjne pieczywo . Przepis na chleb paleo

PaleoSMAK
Szybkie ciasteczka o smaku pierniczków 236

Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem robimy wzory na ciasteczkach lekko je tym samym spłaszczając. Pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym

Słodkie okruszki
Sernik z czekoladowym musem 160

bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sernik smakuje wyśmienicie, znika z talerza w oka mgnieniu. Składniki   spodu ciasta: 160g   ciasteczek czekoladowych u mnie ciasteczka z czekoladą i orzechami 30g roztopionego masła Przygotowanie: Masło roztopić, zmiksować razem z całymi ciastkami w malakserze. W wyłożonej papierem tortownicy ( tylko dno) wyłożyć rozkruszone drobno przygotowane wcześniej ciastka z masłem. Lekko ubić

W garach u Gosi
Trufelki Lusette 178

krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy mielone migdały, posiekane wafelki oraz skórkę pomarańczową i mleko w proszku. Wszystko razem mieszamy łyżką do połączenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Odkładamy w chłodne miejsce na około godzinę. Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą. Przechowujemy w lodówce

Smaki Na Talerzu
Pulpety zapiekane z warzywami w sosie pomidorowym 199

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, tymianek, pieprz czosnkowy Przygotowanie Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpety delikatnie wrzucamy do garnka z gotującą się, posoloną wodą. Gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Pulpety wyjmujemy i do tej samej wody wkładamy warzywa z mrożonki. Gotujemy jakieś

e-PrzepisyKulinarne