pęka podczas pieczenia i idealnie się kroi 15. Mazurek orzechowy z pieczonym koglem – hit zeszłorocznych świąt wielkanocnych, czyli przepis na kruche, bezowe bezglutenowe ciasto 16. Mazurek z chałwą, orzechami i czekoladą – trzy smaki w jednym cieście 17. Mazurek z masą krówkową – nadziany rozpuszczonymi krówkami 18. Kruche ciasteczka – w kształcie baranka, króliczka 19. Czekoladowe jajka – nadziane twarogiem i musem
Ugotowaćmąki pszennej - 1/2 szklanki drobnego cukru - 5 dag masła - 2 jaja Dodatkowo: - dżem z czerwonej porzeczki - 1 tabliczka czekolady +1 łyżka mleka + 1 łyżka kakao - orzechy włoskie - kokos - żurawina Przygotowuję kruche ciasto: Łączę ze sobą wszystkie składniki i powstałą kulę ciasta umieszczam w lodówce na minimum 1 godz. Przygotowuję maślane ciasto: Wszystkie elementy dokładnie łączę ze sobą. Wybraną
Wielopokoleniowotrzepaczką, aby masa stała się jednolita. Odstawić do wystudzenia - masa powinna zgęstnieć i być chłodna, ale nie może zdążyć zastygnąć. Masę rozsmarować na ostudzonym spodzie czekoladowym. Można posypać posiekanymi orzechami, skórką pomarańczową, ziarnem kakao... Pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Smacznego
Słodkie inspiracjeblogu. Udanego świętowania! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Ciasto czekoladowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowy pudding chia z truskawkami, kokosem i migdałami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Koktajl truskawkowo - miętowy z czekoladą Mus czekoladowy Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby
Moja smaczna kuchnialekko słonym spodzie z masłem orzechowym Sernik Jasia i Małgosi Cytrynowy sernik z bezową pianką Mini serniczki z karmelizowanymi gruszkami Sernik z pierniczkami według przepisu siostry Anastazji Sernik z orzechami i czekoladą
Codzienna kuchnia niecodziennakupić składniki i przygotować jakiś domowy smakołyk na Wielkanocny stół. Oferta tym razem jest skromna, by łatwiej dokonać wyboru:) Ciasta : sernik czekoladowy babka wielkanocna sernik wiedeński czekoladowiec na orzechach żurawinowiec ciasto czekoladowe Sałatki : sałatka do obiadu sałatka z kiełkami lucerny sałatka z ananasem śledzie w musztardzie francuskiej śledzie po kaszubsku Mięsa na obiad i do chleba : kurczak w pomidorach kurczak
Proste PotrawyBabka śmietankowa Babka Caffe Latte Babka z dynią i rodzynkami Babka tiramisu Babka pomarańczowa Babka makowo-piaskowa Babka piaskowa Babka cytrynowa Babka z migdałami Babka cynamonowo-kakaowa z orzechami Babka z czekoladowymi groszkami Szybka babka B abka z nadzieniem gruszkowo-orzechowym z sosem karmelowym
Mania Wypiekanianajlepsze brownie na świecie! Idealnie wilgotne, delikatne, no i bardzo szybkie do zrobienia, jak to na brownie przystało. Można przygotować je w klasycznej wersji, można z czekoladą,z orzechami, z liofilizowanymi malinami, karmelem albo popcornem. Każda wersja będzie zachwycać łasuchów! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 20×10 ) Na większą podwajamy składniki * czekolada min. 80% kakao – 130 g * masło
Ostra na SłodkoWiosną zdecydowanie częściej mam ochotę na ciasta cytrynowe, pomarańczowe, z dodatkami owoców i galaretek albo serniki na zimno. Do kąta absolutnie nie odstawiam swoich ukochanych orzechów, ale teraz częściej są one składnikiem porannego musli niż słodkich wypieków. Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciacho cytrynowe! Wspaniale orzeźwiające, delikatne, lekkie i niesamowicie pyszne! Takie ciacho, które zaspokaja ochotę na słodkości
Ostra na Słodkosobie bez miękkiej skórki pomarańczowej. Składniki: 5 jajek 2 szklanki mąki 250 gram masła szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 300 gram mieszanych bakalii (rodzynki/żurawina, migdały, orzechy, daktyle, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa, jagody goi) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia trawa cytrynowa Przygotowanie: Bakalie mieszamy z łyżka maki w pojemniczki, wcześniej siekając je na mniejsze kawałki
Życie zaczyna się w kuchnirazowej Młynomag 15 dkg zakwasu żytniego 1 dkg świeżych drożdży 1-1,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli … Czytaj dalej Chleb żytni z orzechami
czarrna od kuchniucieramy jaja z cukrem i masłem, następnie cały czas mieszając dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko kokosowe i na koniec wiórki kokosowe. Jak ciasto będzie gotowe dodaj orzechy i wszystko jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto przelej do formy od baby, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej kasą manną lub bułką tartą. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku
Niezły MłynekSkładniki: 1/3 szklanki masła (76 g); 1/3 szklanki miodu (u mnie lipowy); 1/2 szklanki cukru trzcinowego; 1/3 szklanki masła orzechowego, kremowego (bez kawałków orzechów); 2 szklanki płatków owsianych, błyskawicznych; 2 szklanki zbożowych kuleczek o smaku czekoladowym i waniliowym Nestle Nesquik Duo ; Do ułożenia na wierzchu batoników: 1/4 szklanki lentilek; 1 szklanka zbożowych kuleczek o smaku czekoladowym i waniliowym Nestle Nesquik
Gospodyni Miejskasuszonej żurawiny 170g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1 jajko dobra szczypta soli Wszystko wymieszać w misce i wyrobić na ciasto. Formować kulki wielkości włoskiego orzecha i następnie rozpłaszczać na placki, mniej więcej jednocentymetrowej grubości. Można oczywiście ciasto wałkować i krążki wycinać, ale bez wałkowania jest prościej i szybciej. Placki smażyć na grubej, najlepiej żeliwnej, suchej
stajnia gołębie od kuchnipudrem. Przetnij ciasto wzdłuż na pół , nasącz dowolnym alkoholem ( np. rumem) , posmaruj połową masy , przykryj drugim krążkiem i znów nasącz. Wierzch posmaruj resztą masy . Udekoruj polewą czekoladową i pokruszonymi orzechami
Różne smaki w kuchni