czerwoną cebulę i nafaszerować białą fasolą. Składniki 4 duże cebule szklanka białej fasoli z puszki 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu sól pieprz 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie Cebule obrałem, wrzuciłem do osolonej, wrzącej wody. Obgotowywałem 10 minut. Wyjąłem łyżką cedzakową, osączyłem. Odciąłem czubki cebul, ostrożnie wydrążyłem wewnętrzne warstwy, pozostawiłem 2-3 wierzchnie. Wydrążone(...)środki cebul, fasolę i rozmaryn zmiksowałem na gładką masę, przyprawiłem solą i pieprzem. Wypełniłem farszem cebule, ułożyłem w natłuszczonej żaroodpornej formie. Posypałem orzechami i wiórkami masła. Zapiekałem do miękkości cebuli, około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni
R'n'G Kitchenpatelnię. Tosty francuskie Składniki: 3 kromki czerstwego razowego chleba 100 ml mleka 1 jajko 3 czubate łyżki masła do smażenia 3 czubate łyżki nutella 2 figi 1 łyżka laskowych orzechów 3 łyżki nutella, czubate Mleko i jajko roztrzep widelcem. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Zanurz kromki chleba w mleku. Odczekaj aż dobrze nasiąkną, a następnie usmaż tosty na złoty kolor. Posmaruj(...)tosty nutellą, a na wierzchu ułóż pokrojone figi lub inne owoce. Całość posyp orzechami. The post Tosty francuskie z żytniego chleba appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaSzybka surówka do obiadu na bazie jogurtu naturalnego i chrzanu. 1marchewka natka pietruszki 1 jabłko 1 mały jogurt naturalny 1 łyżeczka chrzanu sól pieprz kilka orzechów macadami **************************************** Marchewkę obrać,oplukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.To samo zrobić z jabłkiem.Jogurt wymieszać z chrzanem,sola ,pieprzem i posiekany i orzechami,wymieszać z marchewką.Wstawic na 30 minut
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCiasteczka owsiane z chia, goji i pyłkiem pszczelim Składniki: Płatki owsiane – 150g Orzechy włoskie - 100g Nasiona chia – 50g Jagody goji - 50g Rodzynki – 50g Pyłek pszczeli - 3 łyżki Miód – 30g Cynamon – 2 łyżeczki Jajka – 1 sztuka Jogurt naturalny – 150g Mąka – 30 g Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Orzechy włoskie siekamy i mieszamy z płatkami owsianymi, chia, goji, pyłkiem pszczelim
Kuchnia Bon AppetitŚląskie makówki Składniki: Mak mielony – 500g Bułki kajzerki – 4 sztuki lub 1 bagietka Mleko – 600-700ml Orzechy włoskie – ½ szklanki Migdały całe – ½ szklanki Migdały płatki – 4 łyżki Rodzynki – 1 szklanka Figi suszone – 5 sztuk Miód – ½ szklanki Wykonanie: Bułki/ bagietkę kupujemy kilka dni przed przygotowaniem makówek, tak aby zdążyła dobrze wyschnąć. Zmielony mak mieszamy z orzechami, migdałami, rodzynkami i figami
Kuchnia Bon AppetitDorada pieczona z ajvarem i oliwkami Składniki – 2 porcje: Dorada – 2 sztuki Ajvar – 3-4 łyżki Orzechy włoskie - 1/2 szklanki Oliwki czarne – 20 sztuk Natka pietruszki – pęczek Oliwa z oliwek - 2 łyżki Wykonanie: Dorady czyścimy i nacinamy skórę. Natkę pietruszki miksujemy z oliwą z oliwek i orzechami włoskimi. Dodajemy do tego "pesto" posiekane oliwki. Doradę smarujemy ajvarem i faszerujemy
Kuchnia Bon Appetitsztuka Mąka np. kukurydziana – 1 łyżka Bułka tarta – 2 łyżki Sól, pieprz, oregano Składniki – pesto: Rukola – 1 sztuka Natka pietruszki – 1 pęczek Bazylia – 1 sztuka Czosnek – 1 ząbek Orzechy włoskie – 1 garść Ser grana padano – 30g Olej sezamowy lub oliwa z oliwek Suszone pomidory – 5 sztuk Szczypta soli Składniki – sos grzybowy: Grzyby np. prawdziwki lub borowiki – 1 szklanka Śmietana(...)nich śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami wody i całość mieszamy. Sos redukujemy i doprawiamy do smaku. Wykonanie – pesto: Wszystkie składniki tj. rukolę, bazylię, natkę pietruszki, czosnek, suszone pomidory, orzechy i ser umieszczamy w blenderze, dodajemy oliwę lub olej sezamowy i miksujemy na gładką pastę. W razie potrzeby dolewamy jeszcze oleju. Następnie delikatnie solimy do smaku. Gotowym pesto smarujemy podpieczone wcześniej
Kuchnia Bon AppetitNutella daktylowa Składniki: Suszone daktyle – 2 szklanki Kakao – 2 łyżki Mleko – 1-2 łyżki Orzechy nerkowce – ½ szklanki Wykonanie: Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 1-2h aż zmiękną. Po tym czasie zmiksować je na gładką masę z orzechami nerkowca i mlekiem. Dodać do nich kakao i całość dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce
Kuchnia Bon Appetitmasa czekoladowa: Czekolada gorzka – 200g Miód – 2 łyżki Śmietanka 30% - 150 ml Masło – 20g Cynamon – szczypta Powidła z płatków róży – 4 łyżki Dodatkowo: suszone owoce (np. suszone morele Kresto ), orzechy, migdały Wykonanie – ciasto: Miękkie masło połączyć z cukrem, startą skórką z cytryny, mąką solą i żółtkami, a następnie zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować(...)zdjąć z ognia i dodać do niej czekoladę, masło i powidła z płatków róży. Całość dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę rozlać na podpieczony spód mazurka i ozdobić suszonymi owocami, orzechami i innymi dekoracjami
Kuchnia Bon Appetitlatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasteczka makowe Składniki: Płatki owsiane – ½ szklanki Mak – ½ szklanki + trochę do obtoczenia ciasteczek Orzechy włoskie – 1 szklanka Daktyle – ½ szklanki Jajko – 1 sztuka Jogurt naturalny – 3 łyżki Wykonanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie miksujemy je na gładki(...)krem. Orzechy włoskie mielimy lub miksujemy i mieszamy z płatkami owsianymi i makiem. Dodajemy do nich zmiksowane daktyle, jajko i jogurt naturalny. Formujemy kulki, które obtaczamy w maku i pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut
Kuchnia Bon Appetitlanguage:EN-US;} Sałatka z pieczonych buraków i pieczonej sałaty rzymskiej Składniki: Buraki – 2 sztuki Rukola – garść Pomidory koktajlowe – kilka sztuk Sałata rzymska – 1 duża sztuka Parmezan – kilka plasterków Orzechy pini – 2 łyżki Pesto z natki pietruszki – 4 łyżki + 2 do sosu Olej sezamowy – 3 łyżki Miód – 2 łyżki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Wykonanie: Buraki obieramy i kroimy(...)buraki będą już przestudzone układamy je na talerzu razem z sałatą rzymską, którą polewamy 4 łyżkami pesto. Dekorujemy całość rukolą i pomidorami koktajlowymi, a także posypujemy parmezanem i orzechami pini. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z wymieszanej oliwy z oliwek i pesto
Kuchnia Bon Appetitfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z pieczonych buraków Składniki: Buraki – 2 sztuki Rukola – garść Anchois – kilka sztuk Parmezan – kilka plasterków Orzechy włoskie – garść Sos do pieczenia buraków: Olej sezamowy – 3 łyżki Miód – 2 łyżki Sos do sałatki: Oliwa z oliwek – 2 łyżki Miód – 1 łyżka Sok z ½ cytryny Sok z malin(...)stopniach, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę. Gdy buraki będą już miękkie i wystygną, układamy je na talerzu. Posypujemy rukolą, dekorujemy anchois, plastrami parmezanu i orzechami. Całość polewamy sosem przygotowanym z wymieszanych: oliwy z oliwek, miodu, soku z malin i soku z cytryny
Kuchnia Bon Appetitcebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Botwinka – 1 pęczek Burak – ½ sztuki Kozi ser – 100g Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych Oliwa do smażenia Sól, pieprz Świeży tymianek Wykonanie: Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1 cebuli i 2 łodyg selera naciowego. W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki(...)startego na tarce buraka. Pod koniec gotowania dolewamy do ryżu białe wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut (nie gotujemy). Przekładamy na talerze
Kuchnia Bon Appetitcebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Botwinka – 1 pęczek Burak – ½ sztuki Kozi ser – 100g Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych Oliwa do smażenia Sól, pieprz Świeży tymianek Wykonanie: Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1 cebuli i 2 łodyg selera naciowego. W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki(...)startego na tarce buraka. Pod koniec gotowania dolewamy do kaszy białe wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut (nie gotujemy). Przekładamy na talerze
Kuchnia Bon AppetitZupa Pho Składniki: Szponder – 1kg Cebule – 4 sztuki Cynamon laska – 1 sztuka Anyż – 1 sztuka (gwiazdka) Imbir – 5cm kawałek Sos rybny Polędwica wołowa – około 100g Prażona cebula (wedle uznania) Orzechy ziemne – ½ szklanki Dymka – 2 sztuki Kolendra świeża Opcjonalnie (jeśli dostępne) – tajska bazylia i pachnotka Kiełki fasoli mun Makaron ryżowy + sos Sriracha Limonki Wykonanie: Szponder pieczemy razem z cebulami (przekrojonymi(...)cienkie plastry (grubości 1-2 mm) i podsmażamy na oliwie z oliwek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W miseczkach układamy makaron, dodajemy usmażone plastry polędwicy, drobno posiekane (lub rozgniecione) orzechy włoskie, kiełki fasoli mun i prażoną cebulę. Do miseczek dodajemy świeże zioła, pokrojoną dymkę i całość zalewamy wywarem. Do zupy wkrapiamy kilka kropli soku z limonki, a dla osób lubiących
Kuchnia Bon Appetit