sałatkę. Warto ją przygotować, ponieważ jest przepyszna. SKŁADNIKI: 1 filet z piersi kurczaka, 1/2 puszki ananasa w kawałkach, 1 słoiczek selera sałatkowego DAGOMA , 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 70g orzechów włoskich, 4 łyżki majonezu, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę i podsmażam około 15 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Orzechy włoskie kroję
Tradycyjna kuchnia Kasiktóra może być początkiem wykwintnego obiadu lub stanowić samodzielną przekąskę. Rewelacyjnie komponuje się z dodatkiem żurawiny. 1 camembert Panierka: 1 małe jajko + 1 szczypta soli 15-20g orzechów (u mnie brazylijskie, makademia, pekan i włoskie) 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka bułki tartej Dodatkowo: masło/olej do smażenia Orzechy drobno posiekać (użyłam malaksera) i połączyć z sezamem oraz bułką
Di gotujepodłużnych biszkoptów (na 2 warstwy) 250g serka mascarpone 120g cukru pudru 300 ml śmietany min. 30% 1 zagęstnik do śmietanki 3/4 szklanki likieru orzechowego/toffi (do wyboru) 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 brzoskwinie w syropie Blachę (dość spora porcja) wyłożyć papierem pergaminowym. Przygotować krem. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i następnie połączyć z serkiem mascarpone. (Dla pewności, że masa będzie(...)układać na blaszce. Na biszkoptach ułożyć kawałki owoców i wyłożyć krem (odrobinę zostawić na posmarowanie wierzchu). Ponownie poukładać namaczane ciastka i rozsmarować cienką warstwę kremu. Całość obficie posypać orzechami. Wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki
Di gotujecukru trzcinowego typu demerara 100 g masła 82% 100 g kandyzowanych owoców (użyłam ananasa i mango) 50 g rodzynek (dużych i miękkich, suche należy wcześniej namoczyć) 100 g orzechów (użyłam nerkowców i ziemnych) suche wafle (2,5 szt.) Do dekoracji: 100 g białej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki masła 82% 5 łyżek słodkiej śmietanki 30 lub 36% bakalie(...)czekolady. Jeśli na wierzchu chcemy ułożyć jeszcze bakalie, musimy to zrobić zanim czekolada zastygnie, inaczej nie będą się trzymać. Jednak jeśli się spóźniliśmy i dekoracja zdążyła stężeć, rodzynki i orzechy maczamy najpierw w rozpuszczonej czekoladzie i dopiero układamy na mazurku. Gotowe! Mazurek można przygotować z nadzieniem śmietankowym lub czekoladowym (wystarczy dodać 2-3 łyżki naturalnego kakao i trochę więcej wody
Ratunku obiadcukier puder, 50g masło, 200g żółtka jaj, 2 szt śmietana 18%, 1 łyżka Składniki na nadzienie margaryna, 250g mleko w proszku, 1 szkl cukier, 1 szkl woda, 3 łyżki orzechy włoskie siekane, 200g owoce kandyzowane siekane, 100g Przygotowanie Ze składników na ciasto wyrabiamy elastyczną masę, zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta(...)gęsto nakłuwamy widelcem, pieczemy 20 minut w temperaturze 200st. Studzimy. W rondlu z grubym dnem roztapiamy margarynę, dodajemy wodę, cukier i mleko. Mieszamy, aż masa się zagotuje. Dodajemy posiekane orzechy, gotujemy przez minutę. Zdejmujemy z ognia, dorzucamy owoce. Odstawiamy na 10 minut, aby masa nieco się wystudziła. Wykładamy na upieczone ciasto, dekorujemy. Wkładamy do lodówki , aby całość dobrze stężała
Gotowanie moimi oczaminadciśnieniu, miażdżycy polecane przy cukrzycy pobudzają perystaltykę jelit ze względu na zawartość białka zalecane są wegetarianom, kulturystom i sportowcom wzmacniają kości i zęby MIGDAŁY Ciężko się zdecydować, które orzechy są dla mnie najsmaczniejsze. Migdały, nerkowce, włoskie, brazylijskie czy arachidowe (choć tak na prawdę orzechy ziemne, arachidy to rośliny strączkowe :P). Ciężki wybór - uwielbiam je wszystkie. Choć muszę przyznać
Zdrowie na języku :Pkawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki gorącej wody 1 1/3 szklanki brązowego cukru (dałam 1 szklankę, a i tak było b. słodkie) 6 łyżek oleju słonecznikowego 1/3 szklanki orzechów laskowych, drobno posiekanych (dałam całe migdały) Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Siemię zalej wodą i odstaw. W międzyczasie w niedużej misce wymieszaj mąkę i sodę. W dużej misce połącz(...)posiekaną czekoladę, kakao, kawę i sól. Wlej gorącą wodę i intensywnie mieszaj (aż składniki się rozpuszczą). Do czekoladowej masy dodaj cukier, namoczone siemię, olej oraz orzechy i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i znów wymieszaj łyżką. Ciasto będzie bardzo gęste (prawie niemożliwe do wymieszania), ale tak ma być. Don’t panic , wymieszaj rękami jeśli trzeba. Przełóż
Qlinarnie i Qlinarnieżółtka - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka lodowatej wody Szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut. Składniki na mniejszą tortownicę, lub formę tarta. MASA ORZECHOWA: - szklanka obranych orzechów włoskich i laskowych - 4 łyżki passion friut & lime curd (to taki odpowiednik lemon curd tyle że z marakui i limonki), można też użyć lemon curd (produkt do kupienia(...)Marks & Spencer) - 50 g margaryny - 2 białka Wykonanie: Orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki. Wodę odlej. Całość zmiksuj za pomocą blendera. Ciastem wylep formę, wylej masę, wierzch udekoruj. Pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temp 16 stopni C. Smacznego! Jak się Wam podoba moja wersja mazurka? ;-) Buziaki
SMYKWKUCHNIpszennej 1 szklanka tapioki 15 namoczonych daktyli 100 g mleka roślinnego 100 g oleju kokosowego 2 jajka 100 g drożdży kilka posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki purée z batatów 2 namoczone daktyle cukier puder do posypania Przygotowanie: Bataty dokładnie myjemy przekrawamy na pół, każdą z połówek smarujemy olejem(...)Polewa: Daktyle i purée miksujemy na gładko, następnie dodajemy 2 łyżki wody. Jak babka ostygnie, nakładamy polewę, i oprószamy cukrem pudrem i posiekanymi orzechami włoskimi
Łycha smaków150g cukru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki śmietany 12% lub 18% Beza: 8 białek 1 szklanka cukru 100g wiórków kokosowych 50g rodzynek 100g poszatkowanych orzechów włoskich Ciasto z miodem: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/4 szklanki naturalnego miodu 2 żółtka 1 łyżeczka śmietany 12% lub 18% 1/2 łyżeczki sody 40g masła w temperaturze pokojowej Krem(...)później drugie). Wierzch ciasta posmarować powidłami. Beza: 5. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli wsypać cukier i ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać wiórki kokosowe, rodzynki i orzechy, delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 6. Pianę z bakaliami podzielić na dwie równe części i każdą równomiernie rozłożyć na cieście w blaszce. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, każde
Mała CukierenkaPomada czekoladowa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 530 g 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka esencji waniliowej Wierzch bakaliowy: 50 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 80 g orzechów włoskich 50 g migdałów w płatkach 40 g rodzynek 40 g żurawiny 3 łyżki kokosu 8 suszonych moreli niesiarkowanych 3 suszone figi ale-raj 3 łyżki rumu Przygotowanie: Wierzch(...)bakaliowy: Czekolady i orzechy drobno posiekać. Rodzynki namoczyć w rumie. Morele pokroić w cienkie paski, figi w kostkę. Wszystkie bakalie wymieszać razem z rodzynkami i pozostałym rumem z namaczania. Kruche ciasto: Masło pokroić w kostkę, ugotowane żółtko przetrzeć przez sitko i razem z pozostałymi składnikami wszytko umieścić w misie miksera. Końcówką do ucierania zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na blat
Ala piecze i gotujeprosty przepis na Mazurek Wielkanocny. Składniki: 300 g mąki 200 g masła 5 łyżek cukru 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany dodatkowo dżem 1 szklanka cukru pudru 1/2 cytryny orzechy czekolada Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać cukier, masło, posiekać nożem do połączenia składników. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Ciasto(...)wymieszać z sokiem z 1/2 cytryny, dokładnie wymieszać. Wystudzony kruchy spód smarujemy dżemem i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Wierzch polewamy lukrem. Z rozpuszczonej czekolady robimy napis, gałązki i dekorujemy orzechami
magiczna kuchnia Kasistopniach na złoty kolor. Drugą, surową wykładamy do blaszki, a następnie przykrywamy makiem i jabłkami. Składniki [MAK]: 200 g suchego maku 3 jajka 100 g cukru garść orzechów włoskich krojonych 3 łyżki miodu 50 g masła Wykonanie: Mak parzymy i następnie mielimy. Żółtka oddzielamy od białek i z białek ubijamy pianę. Do maku dodajemy żółtka, cukier, orzechy, miód, roztopione masło
psgotujemycytryny pianka: 250 g śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa dodatkowo: 1 słoik konfitury mirabelkowej, malinowej lub z czarnej porzeczki wiórki kokosowe i orzechy do ozdoby Przygotowanie: ciasto: Obydwie mąki mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka, posiekane masło oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Zagniatamy ciasto które odkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy(...)tężejącą galaretką ( galaretkę rozrabiamy w 1 szklance wody, studzimy) Mazurka wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny aby pianka stężała, dopiero wtedy możemy nasz mazurek dekorować orzechami i prażonymi wiórkami kokosowymi
Bon appetit mon amiezrobić ok. 14 batonów potrzebujemy: 300-350 g bananów (trzy duże lub cztery mniejsze) 100 ml dowolnego mleka 250 g płatków owsianych 100 g daktyli bez pestek 50 g orzechów (dowolnych, może być miks) 50 g rodzynek (lub żurawiny) Orzechy, daktyle i rodzynki siekamy dość drobno. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Wykładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia
Kucharzyca