orzechy - 16941 przepisów (strona:446/1130)

Carpaccio z buraka 207

zdrowie;) Składniki: 4 małe buraki, 2 łyżki oliwy, garść orzechów nerkowca, garść obranych orzechów pistacjowych, odrobina octu balsamicznego i oliwy. Buraki szorujemy, płuczemy i osuszamy. Owijamy w folię aluminiową i pieczemy 20 minut w 220 stopniach. Studzimy obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Rozgniatamy nerkowce i pistacje, posypujemy nimi plastry buraka. Skrapiamy octem balsamicznym i oliwą

Anioły w kuchni
Wafle przekładane masą kajmakową z tartymi orzechami laskowymi 198

kawy. Sprawdzi się wszędzie, dzieci je kochają! A w prostocie siła! Składniki wafle kajmak o smaku waniliowym mleko zagęszczone około 5 łyżek 1 duża łyżka masła pół filiżanki tartych orzechów laskowych lub włoskich  Masę przełóż do rondelka, dodaj masło i mleko zagęszczone. Mieszaj , aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodaj orzechy. Wymieszaj, i chłodną masą przekładaj wafle. Pokrój

Z Kuchni Do Kuchni
Brownie z solonym karmelem 161

skończyć... BROWNIE Składniki: 200 g gorzkiej czekolady  200 g masła  100 g mąki 300 g cukru  6 jajek ew. ok. 50 g posiekanych migdałów lub orzechów   Przygotowanie: Masło topimy w rondelku i w ciepłym, ale nie gorącym rozpuszczamy połamaną czekoladę. Jeśli nie chce się roztopić, lekko podgrzewamy.  Jajka ubijamy za pomocą trzepaczki lub miksera, dodając(...)stopniowo cukier i mąkę.  Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem i mieszamy z  posiekanymi migdałami lub orzechami (można pominąć).   Blaszkę (u mnie 26 x 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (lub 170 z termoobiegiem) i pieczemy ok. 35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem

bistro mama
Zupa warzywna z nutą pomarańczy . 264

pomidorówkę dla moje córki dzielę go na dwie części i z drugiej przygotowuję zupę dla siebie.Tak powstała zupa krem z warzyw z wywaru i pomarańczą .Prażone na suchej patelni orzechy i troszkę jogurtu na wierzch i zupa jak malowana.Przepyszna . Składniki: 5 marchewek 4 pietruszki 2 białe rzodkwie ,u mnie są zawsze w zestawie do zup 2 kawałki selera naciowego(...)pomarańcza bulion warzywno – drobiowy 2 litry ulubione przyprawy sól ,pieprz jogurt lub śmietana 18% do polania zupy orzechy ,migdały podprażone na suchej patelni Warzywka po ugotowaniu bulionu wyjmujemy i przekładamy do blendera ,miksujemy na gładko wciskając sok z pomarańczy do smaku .U mnie z całej pomarańczy .Doprawiamy .Dodajemy tyle bulionu ,jaką konsystencję lubimy , miksujemy do połączenia

Ladylaura.
Pszenno-owsiane pancakes z kakao 162

łyżka oleju czubata łyżka gorzkiego kakao czubata łyżka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli do podania (wg uznania) pomarańcza miód serek wiejski/jogurt drobno posiekane orzechy płatki kukurydziane Przygotowanie: Jajka, mleko i olej ze szczyptą soli mieszamy trzepaczką w misce. W osobnym naczyniu łączymy mąkę, płatki owsiane, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy(...)zaczną pojawiać się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut. Podajemy od razu z plasterkami pomarańczy, miodem (jeśli za mało słodkie) i serkiem wiejskim. Drobno posiekane orzechy też się doskonale sprawdzą. Smacznego

Kuchnia Ellie
Pyszne ciasto ,,brzydal'' - śliwkowo jabłkowe w wersji fit bez tłuszczu i cukru !! 169

Może nie wygląda najbardziej efektownie (ale nie oceniajcie książki po okładce:) ciasto jest przeeepyszne :) Składniki :  3 kwaśne jabłka 1 banan ok 100 g suszonych śliwek  ok 10 orzechów włoskich płaska łyżeczka sody łyżeczka przyprawy do pierników łyżeczka dosyć czubata kakao   2 jajka pół szklanki mąki pełnoziarnistej (dowolnej)  pół szklanki drobnych płatków np. jaglanych, quinoa(...)innych Przygotowanie :  Jabłka obrać, drobno pokroić i usunąć gniazda nasienne, umieścić w dużej misce, dodać do nich rozgniecionego banana, drobno pokrojone śliwki i orzechy, dodajemy również sodę, jajka, przyprawę do pierników oraz kakao, mieszamy dodajemy mąkę i płatki, masę możemy lekko ubić tłuczkiem do ziemniaków, żeby była bardziej spójna, masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy

zdrowa vege kuchnia
Snickers wg Siostry Anastazji 508

momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, lekko mieszamy i pieczemy w temp. ok. 170 stopni przez 25-30 min. CIASTO ORZECHOWE Składniki: 15 dag orzechów 5 białek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru kryształu Wykonanie: Orzechy siekamy na drobno. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy. Potem dodajemy

psgotujemy
Pieczona brukselka 166

dookoła nimi, a ich smaku nie znosiłam. Jeśli macie ochotę spróbować brukselki pieczonej to zapraszam po przepis. Składniki 600 g brukselki 3 małe ząbki czosnku 2 czubate łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki oliwy sól pieprz Brukselkę oczyścić z pierwszych listków, odciąć wystające głąby i każdą przekroić na połowę. Włożyć do miski, doprawić delikatnie solą, pieprzem , dodać pokrojony w plasterki(...)oliwę i wymieszać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach C , ale co jakiś czas należy ją  pomieszać. Po 15 minutach dodać posiekane orzechy i piec aż kapusta będzie dobrze przyrumieniona. Podawać gorącą jako dodatek do obiadu. brukselka pieczona

O kuchni z uczuciem
Miodowa krówka. 237

margaryny  1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru  2 żółtka 1 łyżka Cytrynek w rumie od firmy Eterno 1 puszka masy krówkowej 1/2 szklanki posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich Blaszka o wymiarach 24/36 cm Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, miód i masło. Wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko(...)utrzeć z miękką margaryną na puszysty krem. Warstwy ciasta : 1. Placek 2. Polowa masy krówkowej 3. Masa budyniowa 4. Placek 5. Reszta masy krówkowej 6. Wierzch posypać orzechami Odstawić do lodówki na noc, ciasta miodowe najlepiej smakują po kilku dniach, ale na drugi dzień też jest już pyszne. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Brownie jak sama nazwa wskazuje jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Więc jaki jest sekret jego receptury? 390

coś jak japońskie Bento. Małe kawałki brownie łatwo można było ułożyć w pojemniku i konsumować w każdych warunkach. Podobno oryginalny XIX wieczny brownie miał w swojej recepturze orzechy włoskie i glazurę z moreli. Brownie zasadniczo nie jest ciastem. To wyrób cukierniczy. To „coś słodkiego” pomiędzy ciastem a miękką czekoladką. W zależności od receptury brownie może być fudgy(...)jest bardziej kruche i ciastowate w konsystencji. Jak sama nazwa wskazuje brownie to „brązowiak”. Jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Nadal często dodaje się do niego orzechy włoskie. Można podawać go na ciepło lub na zimno. Kiedy brownie podany jest jako ciasto, często jest ciepły, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Wtedy nazywa się Brownie Sandae

Jem więc Jestem
Guacamole z orzechami 175

którym będziecie inspirować innych. Dzisiaj moja propozycja :)  porcja dla 2 osób Składniki:  1 dojrzałe awokado  1 szalotka 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki mała garstka orzechów nerkowca kilka kropli Tabasco sól do smaku sok z połowy cytryny Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj Przygotowanie:  Awokado obieracie i pozbawiacie pestki, dodajecie posiekaną pietruszkę, czosnek, dymkę. Wszystko(...)rozgniatacie widelcem, dodajecie Tabasco, sok z cytryny, orzechy posiekane dość drobno i doprawiacie solą. Wszystko mieszacie tak aby powstała pasta. Możecie podawać takie guacamole z pieczywem, grzankami czy ryżowymi krążkami.  Smacznego

Niezły Młynek
Domowe pesto z rukoli 178

macie w lodówce lekko zwiędniętą rukolę to przygotujcie z niej pesto! Będziecie zaskoczeni smakiem jak i zapachem poniższego pesto :) Składniki na 1 słoiczek 200 ml: 100 g rukoli garść orzechów włoskich 1 ząbek czosnku olej, np. migdałowy* lub oliwa z oliwek 3 łyżki jasnego sezamu sól morska/opcjonalnie zwykła pieprz  Rukolę umyć, osuszyć. Sezam uprażyć na suchej patelni. Do kielicha(...)blendera przełożyć rukolę, wsypać orzechy, sezam, pokrojony na mniejsze kawałki ząbek czosnku, sól, pieprz i 2-3 łyżki oleju. Całość zmiksować do połączenia składników. Jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dolać odrobinę oleju. Przygotowane pesto przełożyć do słoiczka. Wierzch polać odrobiną oleju. Słoiczek zakręcić. Przechowywać w lodówce. Pamiętajcie, że olej migdałowy to nie to samo co olejek migdałowy

Ugotować
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą 132

łyżeczka cukru szczypta soli mąka łyżka oleju garść szpinaku baby  opakowanie szpinaku baby 25dag sera ricotta 2 ząbki czosnku sól. pieprz szczypta papryki ostrej łyżka masła Do podania: orzechy nerkowca śmietanka   Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać na przemian mleko, mąkę i wodę. Miksować z dodatkiem soli. Na koniec dolać olej oraz umyty rozdrobniony szpinak baby (mogą być(...)przykryciem ok 5 minut. Studzimy i łączymy z ricottą. Farsz doprawiamy do smaku i nakładamy na naleśniki, zwijając je tak aby farsz nie wypadał. Podajemy ze śmietanką i np orzechami nerkowca.  Smacznego

ChilliJemy
Naleśniki z nadzieniem orzechowym 206

szklanki mleka - 1 i 1/2 szklanki mleka - 2 łyżki cukru waniliowego - 1/2 szklanki wody - szczypta soli - olej nadzienie - 150 ml mleka - 40 g cukru pudru - 150 g mielonych orzechów włoskich - 1 łyżka amaretto Przygotowanie: W misce mieszamy dokładnie jajka, mleko, wodę, cukier i mąkę. Ciasto mus być gładkie i lejące. Odstawiamy je na 15 minut, by gluten się związał(...)odpoczynku ciasto lekko zgęstnieje. Patelnie smarujemy olejem i smażymy naleśniki. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy mielone orzechy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy rumem i odstawiamy do schłodzenia. Naleśniki smarujemy przestudzonym nadzieniem

Zainspirowana w kuchni
Kaszana ĄĘ 188

powstają właśnie takie dania. Składniki: - kaszanka z kaszy jęczmiennej z podrobami, - słonina prasowana w plastrach, - jabłka kwaśne, - cebula, - syrop klonowy, - laska cynamonu, - chilli w płatkach Puree: - ugotowane ziemniaki - masło - orzechy włoskie mielone i 3-4 sztuki pokrojonych - łyżka oliwy truflowej Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki przecedzić i przecisnąć przez praskę (100 gram ugotowanych ziemniaków powinno przypadać na jedną osobę), dodać masło(...)mamy 4 osoby, używamy 100 g masła) i mielone orzechy włoskie (łyżka na osobę). Delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji jednocześnie dolewając aromatyzowaną oliwę. Kaszankę owinąć w lekko nachodzące na siebie cieniutkie plastry słoniny. Smażyć na suchej patelni do momentu zarumienienia się. Uważać, by temperatura nie była zbyt szybko wysoka, bo wtedy kaszanka nam pęknie. Następnie odłożyć ją w ciepłe

Karczma Honorietty