orzechy - 16941 przepisów (strona:439/1130)

Babka marcepanowo – kakaowa 164

dole. Białka ubić na sztywną pianę, następnie nie przerywając mieszania dodawać powoli cukier, na koniec żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać ze zmielonymi orzechami. Marcepan zetrzeć na tarce i dodać do masy jajecznej, wymieszać. Dodać składniki suche i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywną masę i dodać do masy i wymieszać już bardzo delikatnie. Ciasto(...)wlać olejek, zajęło mi to 1,5 minuty 3. Wylać masę do miski. Zdjąć motylek. 4. Przez sitko przesiać mąkę i proszek do pieczenia 5. Do naczynia miksującego wrzucić orzechy i pokruszoną masę marcepanową, miksować, obroty 6, czas 20 sekund, zdjąć masę z brzegów naczynia za pomocą kołpytki 6. Dodać masę jajeczną i mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać obroty

Kuchnia Pokoleń
Naleśniki z pieczarkami 216

szklanki mąki 4 żółtka 4 białka 2 łyżki masła szczypta soli farsz 75 dag pieczarek 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 20 dag żółtego sera 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich sól, pieprz ponadto tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w garnuszku. Mleko mieszamy z żółtkami, dodajemy mąkę i szczyptę soli. Łączymy ze sobą. Dodajemy stopione masło. Białka ubijamy(...)naleśniki. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Czekamy aż pieczarki odparują nadmiar wody. Ser ścieramy na tarce. Przekładamy do naczynia. Łączymy z pietruszką, orzechami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz wykładamy na naleśniki. Składamy na pół. Podajemy na ciepło. Można podać polane ketchupem. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 Czas wykonania

Pobite gary Barbary
"Gotuj z E.Wedel", czyli słodkie warsztaty z Maestro Czekolady Joanną i Januszem Profus 162

smakiem.  Przepis na k akaową bezę z kremem chałwowym Składniki: Kakaowa beza  180 g białek jaj (6 białek)  150 g drobnego cukru  150 g prażonych orzechów laskowych  20 g Kakao Ekstra Ciemnego z Ghany E.Wedel  150 g cukru pudru  papier do pieczenia  Królewski krem chałwowy  300 ml śmietanki(...)temperaturze pokojowej ubijamy na pianę, stopniowo dodając drobny cukier i ubijamy dalej w mikserze. Cukier puder i kakao przesiewamy przez sito, by nie było grudek, następnie dodajemy rozgniecione prażone orzechy laskowe. Całość mieszamy z ubitą na sztywno pianą. Mieszanie piany z białek i pozostałych sypkich składników zrobić najlepiej ręcznie łopatką.  Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formujemy

Niezły Młynek
Drożdżowy wieniec z serem i kajmakiem 178

przywołuje smaki dzieciństwa, jedno ciasto a można z niego wyczarować tak wiele, czy na słodko czy wytrawnie…. Moja propozycja to pulchny wieniec z masą serową i kleksami kajmaku z orzechami, słodką kruszonką z kubkiem mleka czy kakao to prawdziwa uczta dla podniebienia. Do przygotowania użyłam już tradycyjnie suszonych drożdży Dr.Oetker -jeszcze nigdy mnie nie zawiodły! Składniki: Ciasto drożdżowe(...)laska wanilii Szczypta soli Nadzienie: 20 dag kremowego twarogu 10 dag cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 jajka 1 torebka  budyniu śmietankowego 15 dag masy kajmakowej z orzechami Kruszonka: 60 g mąki tortowej 50 g masła 50 g cukru trzcinowego brązowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli i drożdże, jajko, zalewamy ciepłym mlekiem

Wanilia i Kardamon
Owsianka z cukinią i szpinakiem. 148

posiekanego 2 łyżki kakao niesłodzonego 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki miodu (można użyć innego słodzika) 1/2 łyżki masła orzechowego do owsianki i 1/2 łyżki do podania 3 pokruszone orzechy włoskie do podania szczypta soli 1. Płatki wraz z mlekiem i solą doprowadź do wrzenia. Trzymaj na ogniu, aż większość płynu zostanie wchłonięta. Co jakiś czas mieszaj. 2. Dodaj szpinak(...)łyżki masła orzechowego. 4. Energicznie wymieszaj i trzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez przez 1-2 minuty. 5. Zdejmij z ognia, polej resztą masła orzechowego, posyp wiórkami i pokruszonymi orzechami. Energia (1/2 całości) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 397 kcal

Powiedz dietom nie
Biała babka na białkach 147

szczypta soli sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki soku z cytryny dekoracja: skórka otarta z cytryny + posiekane orzechy nerkowca Białka ubijam na sztywną pianę, następnie dodaję stopniowo cukier cały czas ubijając jajka. Powinna powstać lśniąca i gęsta piana. Dodaję ekstrakt z wanilii i jeszcze chwilę miksuję. W drugiej(...)Upieczoną babkę wyciągam z piekarnika, studzę przez chwilę w formie a następnie przekładam na kratkę. Składniki lukru mieszam i polewam nim ostudzoną babkę. Dekoruję skórką z cytryny oraz posiekanymi orzechami nerkowca. Smacznego, Klaudia. Dodam tylko, że przepis jest modyfikacją wielu dostępnych przepisów w Internecie oraz w książkach o podłożu kulinarnym

Mango Papaja
Biszkopt z kremem orzechowym i musem z jabłek 203

masę jabłkową kompot z jabłek, 1 l galaretka brzoskwiniowa, 2 opak Składniki na  masę orzechową margaryna, 250g cukier, 1 szkl mleko w proszku, 1 szkl woda, 3 łyżki orzechy włoskie, 200g Przygotowanie Żółtka oddzielamy od białek. Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. W misie miksera ubijamy białka na sztywno. Kolejno na zmianę dodajemy po jednym żółtku(...)musu wsypujemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Masę odstawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć, przekładamy na dolną część biszkoptu, przykrywamy drugą częścią. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy orzechowej. Orzechy siekamy, ale nie za drobno. W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy margarynę, dodajemy resztę składników. Gotujemy przez minutę. Odstawiamy na 10 minut, aby trochę przestygło. Po tym czasie przekładamy masę

Gotowanie moimi oczami
Szarlotka z orzechami 150

szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 kieliszek koniaku 7 dużych jabłek 1 szklanka cukru 1 szklanka rodzynek 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godz, żeby puściły sok co jakiś czas mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, proszek(...)pieczenia, sodę wlewamy olej i kieliszek koniaku oraz wbijamy jajka za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy ciasto. Dodajemy jabłka z sokiem orzechy i rodzynki wszystko dokładnie mieszkamy. Ciasto wykładamy do formy (25 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach C około 1 godz.Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo
Żurawinowy nerkownik na daktylowym spodzie 194

Sernik z nerkowców, nernik, nerkownik - w sieci można znaleźć wiele nazw dla tego deseru. Cóż to takiego? To pyszne wegańskie ciasto przygotowane na bazie orzechów nerkowca i ulubionych dodatków. Ciasto nie zawiera ani grama białego cukru i jest pełne zdrowia. A przy tym jest bardzo proste w przygotowaniu. Świetnie smakuje również lekko zmrożone. SKŁADNIKI (tortownica 16 cm) 250g nerkowców(...)garnuszku i podgrzewamy, aż do momentu gdy żurawina zacznie pękać, a sos lekko gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek i pesteczek. Orzechy nerkowca odcedzamy i umieszczamy w misie blendera. Dodajemy olej kokosowy, mąkę kokosową i ekstrakt waniliowy. Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej kremowej masy. Dodajemy przetarty mus żurawinowy i miksujemy dalej

DefinicjaSmaku
Moje #kuchenneskarby - Zakupy w sklepie z produktami arabskimi 213

mool to kruche ciasteczka jedzone w czasie różnych uroczystości i świąt. Ich kształt różni się w zależności od nadzienia, jakie kryją w środku. Najczęściej są to daktyle, pistacje lub orzechy włoskie. Ja kupiłam foremkę tabeeh, wzór nr 2, przeznaczoną do orzechów włoskich, po prostu ten kształt spodobał mi się najbardziej. Foremka jest ręcznie robiona i pochodzi z Syrii. Sama

Chilli Czosnek i Oliwa
Figi zapiekane z pomarańczowym miodem 193

Cudownie pachnący, banalnie prosty, chrupiący deser – figi zapiekane z pomarańczowym miodem SKŁADNIKI: świeże figi – po jednej na osobę DO KAŻDEJ FIGI: 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka migdałów w słupkach 1 pełna łyżeczka miodu pomarańczowego WYKONANIE: Figi umyć, osuszyć, nadkroić na krzyż od strony ogonka, nie przecinając do końca. Figi ułożyć pojedynczo w kokilkach do zapiekania i lekko rozchylić(...)cząstki na boki. Każdą figę posypać posiekanymi orzechami i migdałami. Wierzch polać miodem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni (160 termoobieg) przez około 8 minut do zrumienienia migdałów

Kuchenne zapiski Edyty
Domowe mleko migdałowe 194

szklanka migdałów (około 150 g); 4 szklanki zimnej, przegotowanej wody lub źródlanej. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Migdały należy wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem (woda powinna zakryć wszystkie orzechy) i odstawić na 10 minut. Po tym czasie migdały opłukać w zimnej wodzie i obrać ze skórki. Skórka powinna schodzić bez problemów. Następnie migdały należy zalać zimną wodą (z kranu(...)owsianki czy musli. Mleko należy przechowywać w lodówce maksymalnie do 2 dni, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Migdały, po sparzeniu wrzątkiem, powinny się bez problemu obierać. Problem mogą stwarzać orzechy stare lub zbyt wysuszone. Do przygotowania mleka nie powinno się używać wody mineralnej. Mleko idelanie nadaje się do kawy, jednak aby uniknąć zwarzenia powinno mieć temperaturę pokojową, a najlepiej jeśli podgrzeje

Gospodyni Miejska
Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem 163

kuskusem posypane szczypiorkiem Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Składniki: 1 porcja 1/3 szklanki kaszy kuskus 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/4 pomarańczy 1/2 marchewki garść łuskanych orzechów włoskich miód Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. Marchew i pomarańczę obieramy ze skóry. Pomarańczę kroimy na mniejsze kawałki, bez białej części. Z marchewki(...)wycinamy wstążki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Kuskus przekładamy do miseczki, wierzch polewamy jogurtem, układamy kawałki pomarańczy i wstążki marchewki, posypujemy orzechami włoskimi, skrapiamy miodem

Moja smaczna kuchnia
Zapiekana jaglanka czyli kolejna porcja nowości 142

łyżka mąki 1/2 gruszki kilka rodzynek 2 łyżki wiórków kokosowych + 1 łyżka masła na wierzch 1 łyżka masła do wysmarowania kokilek dodatkowo: 1/2 gruszki cukier trzcinowy do karmelizowanych gruszek orzechy lub pistacje Przygotowanie: Kaszę płuczemy w gorącej wodzie, a następnie gotujemy około 15 minut.(powinna wchłonąć większość wody) Studzimy. Do ostudzonej kaszy  dodajemy rozbełtane jajko i  mąkę kokosową(...)gruszki. Przekładamy do kokilek wysmarowanych masłem i obsypanych wiórkami. Wierzch także posypujemy wiórkami. Na wiórki dajemy trochę masła. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Podajemy z karmelizowaną gruszką i orzechami. (Karmelizowana gruszka:  Na suchą patelnię wsypujemy cukier a kiedy zacznie się rozpuszczać kładziemy na nim plasterki gruszki

Bon appetit mon amie
Ciasto wiewiórka 145

WIEWIÓRKA Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju 1/3 łyżeczki cynamonu 2 jabłka kilka posiekanych orzechów   Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą i cynamonem. Dolewamy olej.   Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do ciast dodajemy jabłka(...)posiekane orzechy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło

Bon appetit mon amie