orzechy - 16941 przepisów (strona:444/1130)

Ciasto miodowo-marchewkowe z pomarańczą i orzechami włoskimi 175

skórka z 1 pomarańczy 125 ml mleka 2 jajka 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki cynamonu 60 g orzechów włoskich 100 g cukru trzcinowego LUKIER: 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Kilka kropel olejku pomarańczowego PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Marchewki obrać i zetrzeć(...)przestudzenia. Do tego dodać mleko oraz jajka i wymieszać wszystko energicznie ręcznie, najlepiej rózgą. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sodę, cynamon, posiekane orzechy, cukier trzcinowy, sporą szczyptę soli i dokładnie wymieszać rózgą. Do suchych składników wlać mokre, dodać marchewkę i delikatnie, powoli wymieszać do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy

Calzonella.com
Bakaliowy zawijaniec bez cukru Berawecka czyli poWeekendowe Lakocie odc.111 232

cytryny 150 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 175 ml wody 150 g twardych gruszek, startych na tarce 100 g orzechów włoskich 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka Skórki pomarańczowe mieszamy z suszonymi owocami, przyprawami i rumem oraz sokiem z pomarańczy. Moczymy cała noc. Oba rodzaje maki mieszamy z solą(...)Zagniatamy ok 10 minut by otrzymać elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Do namaoczonych owoców dodajemy gruszkę  i orzechy. Mieszamy i odlewamy nadmiar płynu. Ciasto dzielimy na trzy częsci. W jedna część wgniatamy bakalie. Odstawiamy. Dwie pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy jajkiem. Wkładamy bakaliowy farsz. Rozprowadzamy równo

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowe mole 215

łyżeczki mielonej kolendry 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 świeża papryczka chili  3 szkl bulionu 3 łyżki prażonych ziaren sezamu 5 łyżek mielonych migdałów 3 łyżki prażonych siekanych orzechów arachidowych 1/4 łyżeczki cynamonu 1/3 szkl rodzynek 1/2 szkl przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru brązowego sól do smaku cienkie plastry parzonego schabu Wykonanie: Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę(...)kolendrę i pokrojoną papryczkę chili. Całość przesmażamy razem ok 5 min. Dolewamy szklankę bulionu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem 10-15 min. Następnie dodajemy mielone migdały, sezam, orzechy ziemne, cynamon, sól, cukier, rodzynki, kolejną szkl bulionu. Gotujemy kolejne 15 min na małym ogniu. Zestawiamy całość z ognia i odstawiamy przykryte do wystudzenia. Kiedy jest zimne wyjmujemy korę cynamonu

Malinowe Pocałunki
Jesiotr zapiekany z kapustą kiszoną na słodko 220

Składniki:   2 filety jesiotra ok 350 g (możecie użyć flądry lub innej ryby) 400 g kapusty kiszonej mała garść suszonej żurawiny ok 40 g suszonych moreli 40 g orzechów nerkowca 0,5 łyżeczki kminu 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki miodu sól i pieprz do smaku odrobina mąki najlepiej krupczatki do oprószenia ryby oliwa do smażenia (3 łyżki) Ciekawe(...)ręczniku. Na tej samej patelni z pozostałą oliwą smażymy kapustę kiszoną, którą doprawiamy majerankiem, kminem i miodem. Dodajemy żurawinę i posiekane drobno morele oraz orzechy. Smażymy do momentu, aż miód zacznie się karmelizować. Następnie kapustę dzielimy na dwie części i jedną część układamy w naczyniu do zapiekania, układamy usmażonego jesiotra i przykrywamy pozostałą kapustą. Wszystko

Niezły Młynek
andruty z piankami marshmallows 333

tortowe 200 g masła  1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki kakao 100 g czekolady deserowej 1/2 szklanki wody 200 g pełnego mleka w proszku 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g pianek marshmallows Wodę, cukier i masło zagotować, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, wsypać przez sitko mleko w proszku i kakao. Dokładnie(...)wymieszać. Dodać rodzynki i posiekane orzechy. Jeden z wafli ułożyć na papierze do pieczenia i podnieść boki papieru (najlepiej zrobić to w jakimś pudełku ze sztywnymi bokami). Kiedy masa wystygnie dodać do niej pianki i wyłożyć na andrut. Przykryć drugim waflem i obciążyć czymś ciężkim na kilka godzin, najlepiej wstawić do lodówki. Kiedy nadzienie stężeje pokroić andrut na kawałki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kora orzechowa 197

Przepis znaleziony jak zwykle na niezawodnym blogu Moje Wypieki :) oryginał znajdziecie  tutaj Składniki na 2 spody: 8 białek 200 g drobnego cukru  3 żółtka 200 g zmielonych orzechów włoskich 100 g rodzynków 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zmielone orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem

Słodka Kraina Wypieków
Bezglutenowy chlebek bananowy z żurawiną i czekoladą 204

sody 80 g miękkiego masła 3 dojrzałe banany (lub 2 banany i łyżka miodu) 2 jajka łyżeczka cynamonu 2 łyżki kropelek z gorzkiej czekolady 3 łyżki suszonej żurawiny kilka orzechów pekan do ozdoby Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ucieramy z masłem i rozgniecionymi bananami. Dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki z cynamonem i sodą. Gdy masa będzie gładka(...)dodajemy czekoladę i żurawinę. Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy orzechy lekko wgniatając je w ciasto. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Bezglutenowy chlebek bananowy z żurawiną i czekoladą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Owsiane placuszki w pięciu odsłonach 190

rodzynki albo suszoną żurawinę)         Z  serkiem waniliowym i gorzką czekoladą     Z cukrem pudrem - w dzieciństwie tak jadłam racuchy:)       Z orzechami włoskimi w miodzie (do rondelka włożyłam orzechy oraz dobry, prawdziwy miód, podgrzałam lekko, aby smaki się połączyły)        Z jogurtem naturalnym i musem truskawkowym - ulubiona wersja moich

Kulinarne Inspiracje
Bezglutenowe oponki serowe 227

twarde. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Podzielić na dwie części, 3/4 i 1/4. Z większej części rękami obtoczonymi w mące, odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, kulki spłaszczać, zrobić dziurkę. Odłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Z pozostałego ciasta uformować kulki wielkości dużego orzecha laskowego. Do garnka z grubym dnem, o średnicy około

moj przepis na
Ślimaczki z jabłkami i orzechami. 162

masła  10 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki cukru odrobina soli ok. 150 ml ciepłego mleka   Nadzienie; 2 jabłka garść drobno pokrojonych orzechów włoskich 3 łyżki skórki pomarańczowej cukier ( do smaku)   1 jajko do posmarowania bułeczek masło do wysmarowania foremek   Z podanych składników wyrobić ciasto. Mąkę przesiać do miski, masło stopić i przestudzić. W misce(...)ciasto. Na samym końcu wlać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na parę chwil a w tym czasie zrobić nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na drobniutką kostkę, dodać posiekane orzechy i skórkę cytrynową. Doprawić cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. i na całej powierzchni rozprowadzić nadzienie. Następnie zrolować dość ciasny rulon. Foremkę na muffiny

Radość kipiąca uśmiechem.
Pszenno - gryczany na zakwasie żytnim z orzechem 171

Składniki -150 g aktywnego zakwasu żytniego razowego -150 g mąki gryczanej -350 g mąki pszennej -15 g soli -15 g siemienia lnianego -20 g sezamu -40 g słonecznika -kilka orzechów włoskich -blaszka forma około 10 cm x 25 cm robię jeszcze w 30 cm i 35 cm wtedy dodaje 50 g i 100 g więcej mąki. -papier do pieczenia którym(...)mocno kleiste.Wody ja daje na wyczucie ale jest to około 400 g.Większa forma więcej mąki więcej wody,logicznie . Wyrobione ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem.Na wierzch ja dałem orzech włoski lecz to tylko sugestia można dać co chcemy lub nic nie dawać. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ja praktykuje piekarnik z włączonym tylko światłem super się sprawdza

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Donuts – Pączki z Dziurką 178

objętości (powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Smażymy w oleju rozgrzanym do 180 stopniu. Po usmażeniu odkładamy na papier kuchenny, do odsączenia. Ostygnięte moczymy w czekoladzie i posypujemy orzechami, skórką pomarańczową itp. Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki orzechy, skórka pomarańczowa itp. Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej wrzucamy połamaną czekoladę. Ściągamy z ognia

Made By Mom And Son
Domowa granola 203

granolę możecie śmiało wcinać na śniadanie i zabierać ze sobą do pracy czy szkoły :) Składniki:   1,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki preparowanego amarantusa 0,5 szklanki orzechów ( użyłam nerkowca i migdałów) 0,5 szklanki suszonych moreli 1/4 szklanki sezamu 0,5 szklanki żurawiny suszonej 0,5 szklanki suszonych daktyli bez pestek 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli(...)pomarańczy 0,5 szklanki płynnego miodu Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj Przygotowanie:  Orzechy, daktyle  i morele tniemy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami, dokładnie mieszając. Gotową granolę układamy na blasze (najlepiej piekarnikowej) wyłożonej papierem pergaminowym, im większa powierzchnia tym lepiej. Rozgrzewamy piekarnik na 170 C i pieczemy granolę przez 10 minut, następnie mieszamy i pieczemy

Niezły Młynek
Comber z jelenia z orzechami 161

comber z jelenia, około 600 g, 100 g szynki dojrzewającej, 60 g orzechów włoskich, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 8 ziaren pieprzu czarnego, 5 ziaren ziela angielskiego, 60 g masła, 40 g prażonych pestek dyni, masło do smażenia, Orzechy drobno posiekać, lub lekko zmiksować, wymieszać z masłem, zmielonymi przyprawami i pestkami dyni. Rozłożyć plasterki szynki, posmarować masą, położyć mięso i zawinąć

królestwo garów
Domowe monte - deser na zimno 254

literatkach): 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany 30% 1/4 szklanki wrzącej wody cukier lub miód do smaku 1 łyżka gorzkiego kakao 2 łyżeczki żelatyny garść zmielonych orzechów włoskich/laskowych Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Do rondelka wlać mleko, śmietanę  i wsypać cukier/wlać miód. Całość podgrzać. Na sam koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i całość wymieszać ze sobą(...)rondelka odlać 1 i 1/4 szklanki mleka. Do pozostałego mleka wsypać kakao oraz zmielone orzechy. Masę czekoladową wlać do szklanek. Wstawić do lodówki. Gdy stężeje to wlać pozostałe mleko (białą warstwę). Ponownie wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy biała masa stężeje

Ugotować