orzechy - 16941 przepisów (strona:438/1130)

Gnocchi na bazie pieczonych buraków z orzechami i jogurtem. 177

innej wersji Składniki: -> 2 buraki -> 250g ziemniaków -> 1 jajko -> 75 g mąki -> 1 łyżka tartego parmezanu ( można pominąć) -> sól, pieprz, tymianek, -> garść orzechów włoskich -> jogurt naturalny Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy buraka owiniętego w folię przez około godzinę. W tym czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach ( dzięki czemu wchłoną one mniejszą(...)rozwałkowujemy na niezbyt gruby rulon z którego kroimy gnocchi. Do gotującej się wrzącej wody wrzucamy kluseczki i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Wykładamy na talerz polewamy jogurtem i posypujemy orzechami włoskimi, które wcześniej można podprażyć na suchej patelni

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Ciasto krówka z orzechami 259

łyżeczka sody oczyszczonej Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy b/c 250 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 puszka masy orzechowej 400g (kajmak) orzechy włoskie ale-raj Przygotowanie: Ciasto miodowe:  Wszystkie składniki umieścić w misie z miksera dodać pokrojone w kostkę masło i zmiksować na wolnych obrotach na jednolitą masę. Ciasto podzielić na trzy(...)pudrem do białości. Ucierając dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Warstwy ciasta: placek miodowy 2/3 kremu budyniowego placek miodowy masa orzechowa placek miodowy 1/3 kremu budyniowego posiekane orzechy włoskie Ciasto włożyć do plastikowego pojemnika na ciasto lub owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki lub odłożyć w zimne miejsce na 1-2 dni. Ciasto przed podaniem musi zmięknąć. Inspiracja

Ala piecze i gotuje
Pieczarki w pietruszkowym pesto z pikantną komosą ryżową 131

Chrupiąca pikantna quinoa w soczystych pieczarkach obtoczonych aromatycznym pesto ze świeżej pietruszki. Dzięki dodatkowi limonki pieczarki po upieczeniu nie ciemnieją a płatki drożdżowe i włoskie orzechy dodają całości ciekawszego smaku. Smacznie i zdrowo, gorąco polecam :) 0,5 kg dużych pieczarek 60 g komosy ryżowej (quinoa) 2 łyżki passaty pomidorowej z ziołami łyżka posiekanej paparyczki chili (użyłam marynowanej)   duża natka(...)pietruszki 50 ml oliwy z oliwek sok z połowy limonki łyżka posiekanych orzechów włoskich kopiasta łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych dodatkowo: pędy groszku granat Komosę zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy 10 minut. Mieszamy ją z passatą i chili. Umytą natkę miksujemy pozostałymi składnikami na pesto. Pieczarki obieramy i odkrajamy nóżki. Dokładnie nacieramy pesto i układamy na blaszce do pieczenia

Mienta blog
Babka jogurtowa z bakaliami 193

masła 4 jajka szczypta soli 150 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g jogurtu naturalnego 100 g mieszanki bakalii (u mnie rodzynki, żurawina i orzechy włoskie) 300 g mąki pszennej tortowej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej (40 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody dodatkowo: masło i mąka do posmarowania i obsypania(...)formy, cukier puder do posypania babki WYKONANIE Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Przygotować mieszankę bakalii, przy czym rodzynki i żurawina może być dodana w całości, zaś orzechy trzeba pociąć na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, blaszkę wysmarować masłem i posypać mąką. W misce wymieszać ze sobą mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę

Passions hobbies life
Jesienny breakfast bowl, czyli skuteczny sposób na jesienną chandrę 164

light) :) pięć łyżek ziaren soi z tego przepisu (możesz użyć też płatków sojowych, bądź owsianych)   łyżka otrębów pszennych łyżka amarantusa ekspandowanego łyżka siemienia lnianego kostka gorzkiej czekolady garść orzechów włoskich Przygotowanie: Obierz jabłko ze skórki i pokrój w drobną kostkę .   Następnie wrzuć je małego do garnka i podlej wodą.  Gotuj na małym ogniu do zmiękknięcia jabłek(...)czasie obierz połowę granatu. Do miski wsyp amarantus, siemię lniane, soję, otręby pszenne i twaróg. Dodaj mus z jabłek i granata. Całość posyp orzechami włoskimi i czekoladą. Gotowe! Teraz tylko skosztuj i pożegnaj się z jesienną chandrą. :) Całość zawiera: 566 kcal (z twarogiem light 535 kcal) 38.6 g białka 26.3 g tłuszczy (z twarogiem light 21.3 g) 50.95 g węglowodanów

Smiling Shrimp
Jabłecznik z pianką kokosową na kruchym cieście z orzechami włoskim 246

roztopionego masła lub margaryny min. 80% tłuszczu 5 łyżek wiórków kokosowych Ciasto kruche: 3 żółtka 10 niepłaskich łyżek mąki pszennej tortowej 8 łyżek płatków owsianych 4 łyżki orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru kilka kropel aromatu waniliowego lub op. cukru waniliowego 50 g masła 50 g margaryny min. 80% tłuszczu Przygotowanie: Do malaksera wsyp cukier(...)ciasto kruche, płatki owsiane i orzechy. Zmiksuj na drobno, prawie na mąkę - 1-2 minuty na dużych obrotach. Rozdziel białka od żółtek. Włącz piekarnik na 180stC. Przygotuj tortownicę. Posmaruj spód i boki lekko margaryną. Wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi też wyłóż, jeśli chcesz. Mi łatwiej wyjąć później ciasto z formy. Dodaj pozostałe składniki na ciasto kruche. Mąkę z proszkiem przesiej

Anioszek w kuchni
Torcik jabłkowy 210

uwiecznienia ;-) Torcik jabłkowy TORCIK JABŁKOWY 6 średnich jabłek 3 żółtka 250 g masła roślinnego 1 szklanka cukru pudru 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 40 g rozdrobnionych orzechów laskowych sok z 1/4 cytryny 250 g okrągłych biszkoptów 1 galaretka agrestowa (lub w innym smaku) 3 mandarynki Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych(...)obciekły. żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy porcjami masło roślinne i dalej ubijamy do momentu uzyskania białej puszystej masy. Dodajemy sok z cytryny. Do masy dodajemy jabłka, skórkę pomarańczową, orzechy oraz rodzynki - delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Rozpuszczamy galaretkę wg przepisu z opakowania - studzimy. Na spodzie tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm) układamy biszkopty, na nie wykładamy masę

peggiwkuchni
Makowiec II 211

500g mąki krupczatki    100g rozpuszczonego masła Na masę makową:    550 g masy makowej (u mnie Bakalland)    2 garści rodzynek    1 garść orzechów laskowych    50g skórki pomarańczowej    3 łyżki cukru    2 łyżki kaszy manny    1 roztrzepane jajo Drożdże kruszymy, dodajemy jedną łyżkę cukru i zalewamy(...)resztę mąki wraz z rozpuszczonym masłem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto - przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i po 5-10 minutach odcedzamy. Orzechy drobno siekamy. Wszystkie składniki masy łączymy ze sobą. Odstawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy - najlepiej w prostokąt :-) Na każdy z placków wykładamy masę makową i równomiernie ją rozsmarowujemy. Posmarowane masą ciasto zwijamy

peggiwkuchni
Jabłecznik syryjski 199

jabłek    skórka otarta z 1 cytryny    sok z 1/2 cytryny    100g cukru brązowego    140g rodzynek    95g posiekanych orzechów laskowych    1,5 łyżeczki cynamonu    100g kandyzowanej skórki pomarańczowej Do posmarowania wierzchu:    2 łyżki domowego dżemu morelowo-brzoskwiniowego    1 łyżka wody Mąkę przesiewamy wraz(...)odcedzamy. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka) - gniazda nasienne wyrzucamy. Starte jabłka mieszamy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pomarańczową, cukrem, cynamonem, rodzynkami i orzechami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki przygotowane wcześniej ciasto i odcinamy 2/3 - pozostałą część ponownie umieszczamy w lodówce. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki blaszki

peggiwkuchni
Ciasto marchewkowe 198

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 2/3 szklanki oleju 3 jaja 1/2 szklanki soku ananasowego 1/2 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Jaja, cukier i cukier waniliowy ubić. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodką, cynamonem i solą. Wlać olej i sok, wymieszać. Dodać startą marchew i orzechy, wymieszać

talerz przyjemności
mazurek z kajmakiem i czekoladą orzechową 157

posmarować czekoladą lub dżemem i udekorować. Taki kolorowy mazurek będzie na pewno ładną ozdobą stołu. A co do tego konkretnego ciasta to smakuje trochę jak snickers- łączy w sobie orzechy, kajmak i czekoladę. Polecam zwłaszcza wielbicielom tego popularnego batonika.  Składniki: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na wierzch(...)czekolady z orzechami  2 łyżki mleka 2 łyżki masy kajmakowej 2 łyżki kolorowych żelek Mąkę, sól i cukier puder przesiać na blat. Dodać żółtko, masło i wszystko razem najpierw posiekać a następnie zagnieść.  Gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Kiedy będzie schłodzone rozwałkować je na podsypanym mąką blacie i wyciąć prostokąt. Przełożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z buraków z gruszką 102

buraki, 2 twarde gruszki, garść orzechów włoskich, garść prażonych pestek dyni, sos: 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka miodu, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki octu winnego (u mnie z kwiatów czarnego bzu), 4 – 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, kolendra, Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Odstawić(...)miseczki włożyć musztardę, miód, ocet i resztę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Mieszając dalej, wlewać olej. Na talerzu ułożyć plasterki buraka i gruszki. Polać sosem. Posypać pestkami dyni, posiekanymi orzechami i listkami kolendry.     zastawa

królestwo garów
Kasza jaglana z pesto z jarmużu 125

pracy lub na uczelnię. Jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam! Składniki (na 2 porcje): 100 gram kaszy jaglanej + 1 szklanka wody 2 szklanki jarmużu 1/3 szklanki orzechów włoskich 5-6 łyżek tartego parmezanu 5-6 łyżek oleju z pestek dyni 2 łyżki wody kilka listków świeżej bazylii szczypta soli i pieprzu warzywa do podania: jarmuż, papryka mini, pomidorki(...)podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Jarmuż blanszuję wrzątkiem a następnie przelewam zimną wodą. Do malaksera przekładam zblanszowany jarmuż, starty parmezan, olej z pestek dyni, orzechy włoskie, listki bazylii i wodę. Całość miksuję na gładką i jednolitą pastę. Doprawiam solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę mieszam z pesto. Jeśli jest taka konieczność doprawiam jeszcze szczyptą soli oraz

Mango Papaja
Szarlotka zamknięta w jabłku 167

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: -> 2 ½ jabłka -> Garść orzechów włoskich -> Łyżeczka miodu -> Cynamon, kardamon, -> 50g masła -> Łyżeczka cukru -> 50g mąki Wykonanie: Z 1 jabłka wydrążamy środek pozostawiając dość grube ściany. Pozostałe jabłka, oraz środek(...)poprzedniego kroimy w kostkę. Dodajemy orzechy włoskie wcześniej lekko posiekane. Przyprawiamy cynamonem oraz kardamonem wraz z łyżeczką miodu. Smażymy na patelni około 7-9 minut. W tym czasie wykonujemy kruszonkę. W tym celu do miski przekładamy masło, mąkę oraz cukier i wyrabiamy ręcznie. 1 jabłko przekładamy do naczynia żaroodpornego, środek wypełniamy farszem z piekarnika a wierzch posypujemy kruszonką. Zapiekamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Tarta z pieczarkami, porem, camembertem i orzechami 178

Smacznego! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 270 g 300 g pieczarek pół pora  2 łyżki oleju pół szklanki śmietany 18% do zup 1 jajko 70 g sera camembert garść orzechów włoskich  natka pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ciasto francuskie wykładamy do formy do tarty. Gęsto nakłuwamy je widelcem i podpiekamy w piekarniku ok.12 minut . Pieczarki obieramy, kroimy(...)solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Na podpieczonym cieście wykładamy podsmażone pieczarki z porem, polewamy masą śmietanową. Na wierch układamy pokrojony ser camembert i grubo posiekane orzechy. Pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach, aż ciasto będzie rumiane

psgotujemy