łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy korzennej 3 łyżki cukru trzcinowego Mokre: 1/3 szklanki oleju 2 jajka 3-4 łyżki mleka Dodatkowo: orzechy lub bakalie Sposób przygotowania: Suche składnik mieszamy razem tak samo jak mokre. Do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do papierowych papilotek zamieszczonych w specjalną blachę do babeczek(...)wierzch kładziemy orzechy lub bakalie. Babeczki pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach, aż do suchego patyczka. Smacznego
Truskawkowa FiestaSzybkie w przygotowaniu i pyszne babeczki z aromatem pomarańczy, cynamonu i piernika. Idealne na Święta i po Świętach :) Składniki: Babeczki: 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki mleka 1 mniejsza pomarańcza 2 jajka(...)wrzątku, ścieramy z niej skórkę (potrzebna będzie do kremu), dzielimy na cząstki z których ściągamy białe błonki a następnie blendujemy. W misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, mielone orzechy, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier. Dodajemy składniki mokre, czyli mleko, roztrzepane jajka, masło oraz 3/4 szklanki zblendowanej pomarańczy i dokładnie wszystko razem mieszamy. Foremki do muffinek wykładamy
Na Ciasteczkowych Papierachporcje): makaron chow mein 16 – 20 krewetek 1 cukinia 1 marchewka kawałek imbiru wielkości kciuka 2 – 3 ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula 2 -3 garście orzechów nerkowca olej kokosowy do smażenia świeżo zmielony pieprz, papryka ostra 2 łyżki brązowego cukru 4 łyżki sosu sojowego 2 – 3 łyżki nasion sezamu Wykonanie: Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości(...)samej patelni rozgrzej ponownie olej kokosowy. Dodaj cukinię i marchewkę, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, smaż przez kilka minut aż zmiękną. Następnie dodaj: krewetki, sos sojowy, cukier, makaron, orzechy nerkowca, nasiona sezamu. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze około 2 – 3 minut. Wyłóż na talerze, posyp sezamem. Smacznego
Moja pasja smakudelikatnie wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut Ciasto orzechowe 150 g orzechów włoskich 5 białek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru kryształu Połowę orzechów posiekać drobno nożem, a drugą połowę zmielić. Białka ubić na sztywną
O kuchni z uczuciemkupimy zmielony już mak. Zaoszczędzimy wtedy sporo czasu na mielenie. Taka zrobiona w domu nie ma sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp. Filiżanka z serii "Diamant Gold" od Porcelany Bogucice. 400g mielonego suchego maku 1 łyżka(...)powideł lub dżemu 2 łyżki miodu 1/2 rozpuszczonego masła (ostudzonego) kilka kropel olejku migdałowego 4 jajka cukier do smaku 1/2 szkl grubo siekanych orzechów włoskich 1/3 szkl drobno siekanych migdałów 1/2 szkl kandyzowanych skórek i owoców Do miski przełożyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać. Prawda, ze banalnie prosta
Smakołyki Asipozostałymi blatami postępujemy tak samo. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 250 g masła, miękkiego 1 gotowej masy kajmakowej 70 g orzechów włoskich, zmielonych wykonanie: Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo masę kajakową, miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy. dodatkowo: polewa czekoladowa Gotowe blaty przekładamy masą kajmakową. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Gotowe ciasto
Domowy Smak Jedzeniamąki 50 ml mleka 50 g masła 2 jajka 40 g cukru 20 g drożdży 1000 g masy makowej lukier i orzechy włoskie do dekoracji Mleko podgrzewamy i dodajemy do niego drożdże i łyżkę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, dodajemy rozczyn, mieszając, wsypujemy mąkę. Dodajemy masło(...)papierem do pieczenia, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, termoobieg na 60 minut. Gdy ciasto ostygnie, polewam lukrem i układam orzechy włoskie na wierzch
KuchcikoweLovepowiedział, ze takie cudne ciastko może być gorsze od pięknie wyglądających tortów! Nic mylnego każdy kto spróbuje tego ciasteczka zrozumie. Znajdziecie w nim moc aromatów, zmielone migdały, orzechy laskowe, cynamon, goździki, kakao, miód spadziowy. Wszystko to co najlepsze! Zapraszam na kawę i ciastko! SKŁADNIKI: - 200 g miodu - 150 g mąki gryczanej - 60 g zmielonych migdałów - 60 g zmielonych orzechów laskowych
SMYKWKUCHNImówiąc jesień się chyba dopiero rozkręca ,a ja już choruję na tą przedziwną chorobę pieczenia i kuchczenia w kuchni. Jedynym hamulcem są niestety drogie, ostatnio produkty. Dlatego wczoraj pozbierałam orzechy - metodą wejść na drzewo potrząsnąć i pozbierać - posprawdzałam co mam w domu i upiekłam nowego orzechowca bądź też jak kto zna tz. miodownik :) jak na razie mięknie w lodówce(...)cudo :) Co prawda padło już ofiarom podgryzienia ale myślę ,że będę miała wam co jeszcze pokazać. A wy lubicie tego typu ciasta ? Tz. na miodzie z orzechami ? Muszę przyznać ,że pogoda i dzień tygodnia ma u mnie duży wpływ na pieczenie i kuchczenie :) im pogoda bardziej ponura tym chętniej mam ochotę na małe
W Moim Magicznym DomuSkładniki: domowe powidła Polewa czekoladowa Proporcje na na jeden piernik: Składniki: 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao orzechy Wykonanie: Przygotowane uprzednio ciasto wyjmujemy z lodówki i odstawiamy, aby się nieco ogrzało. Wyjmujemy je na omączony blat i dzielimy na trzy części. Wałkujemy(...)się połączą, polewa jest gotowa. Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy. Polewą malujemy ciasto, a na wierzchu układamy orzechy
Kulinarne przygody Gatitywody 200 g zmielonego twarogu 4 łyżki miodu 1 budyń śmietankowy 1 cukier wanilinowy 2 jajka 100 g masła 200 g cukru parę kropli aromatu migdałowego dowolne bakalie ) rodzynki, orzechy, migdały skórka pomarańczowa dekoracja: lukier, wiśnie w syropie, orzechy, płatki migdałowe Zaczęłam od kruchego ciasta. Przesiałam mąkę, Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło. Wbiłam jajko. Wszystkie składniki
potrawyregionalnezakończenie Wigilijnej Kolacji. Polecam! Składniki na kruchy spód: 140g masła w temperaturze pokojowej 180g mąki pszennej 30g cukru 1 żółtko 1 łyżka wody Składniki na bezę: 140g posiekanych orzechów włoskich 140g cukru pudru 2 białka Sposób wykonania: W misce zagniatamy masło z mąką, cukrem, żółtkiem i wodą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przez około 10 minut ubijamy białka(...)sztywną masę. Następnie dodajemy do nich cukier i orzechy, dokładnie mieszając. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, przełożyć na blaszkę, a na wierzch nanieść łyżeczką bezową masę. Piec około 7-10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Wesołych Świąt
Kuchnia Pani Wiosnyszklanka mąki migdałowej ½ szklanki siemienia lnianego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g suszonych moreli 50 g suszonych fig ½ szklanki rodzynek 1 szklanka mleka roślinnego 30g czyli duża garść orzechów włoskich 2/3 szklanki migdałów sok z ½ cytryny Oliwę/olej ucieramy z cukrem i skórką pomarańczy. Kolejno wbijajmy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodajemy do ucieranej masy(...)przemian z mlekiem. Całość dobrze mieszamy. Figi oraz morele kroimy na kawałeczki, dodajemy posiekane orzechy włoskie, migdały i siemię lniane. Następnie dodajemy do ciasta rodzynki – można lekko oprószyć je mąką pełnoziarnistą, aby nie opadły na dno ciasta. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy ciastem. Pieczemy 45 minut (lub dłużej - sprawdzamy patyczkiem) w temp. 200°C. Keks z bakaliami można
Przepysznik - BLW i nie tylkotego jak kwaśny jest ser) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 190g miękkiego masła 7 jajek Laska wanilii Ewentualnie rodzynki + rum do namoczenia lub orzechy włoskie polewa: 200ml kwaśnej śmietany cukier puder do smaku Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Gdy masa będzie jednorodna dodajemy miąższ z laski wanilii oraz proszek do pieczenia(...)wszystko się połączy dokładamy mąkę ziemniaczaną. Na końcu całość łączymy z ubitymi na sztywna pianę białkami. Ewentualnie możemy na tym etapie dodać rodzynki namoczone uprzednio w rumie lub orzechy włoskie. Masę serową wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 185 stopniach C przez około 50 minut do suchego patyczka. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem
Pyry na Gaz