ciasto czekoladowe - 22635 przepisów (strona:437/1509)

Tradycyjny piernik niemiecki – lebkuchen 105

awarii, miarką była szklanka Do ciasta dodałam również mielone orzechy włoskie, zastępując nimi część mąki, zmniejszyłam ilość cukru, bo my aż tak słodkich ciast nie lubimy. Górę ciasta stanowi polewa czekoladowa i połówki orzechów włoskich. Możecie zamiast orzechów użyć podprażonych płatków migdałowych czy też kolorowych lub innych posypek. Ja do polewy piernika użyłam czekolady gorzkiej 80%, ale użyjcie taką(...)gdzie tego już wszystkiego trzymać. Szukam więc jakiejś optymalizacji i tak wpadłam na pomysł tej rozsuwanej blachy. Trochę się bałam, że coś będzie ciekło, że źle się będzie wyjmowało ciasto, ale zupełnie niepotrzebnie. Jedyny minus jak na razie to to, że dość ciężko blachę się rozsuwa. Jednak jeśli ma to być gwarancją, że nic nie będzie ciekło, to jestem

Mieszam w Garnku
Czekolada z cytryną. Finansjerki 196

cytrynową nutą, smakuje wybornie. Ciężko się oprzeć takiemu połączeniu, szczególnie, gdy zostało zamknięte w formie maleńkich ciasteczek, w sam raz na raz .  Przepis Erica Lanlarda z jego Czekolady . Czekoladowe finansjerki z cytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na 24 sztuki) 40 g ciemnej czekolady (70%) 75 g masła 50 g mielonych migdałów 80 g cukru 40 g mąki orkiszowej 4 białka(...)rozpuszczenia. Przestudzić. Do czekolady dodać migdały, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. W misce ubić białka na sztywną pianę, partiami dodawać do masy czekoladowej, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami, wierzch posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut.  Przestudzić w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kawowe brownie 129

robi się je 15 minut)! dla czekoladoholików i kawoszy dla lubiących "ciężkie" ciasta Składniki: 160g masła 180g gorzkiej czekolady szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pół szklanki likieru kawowego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Składniki na dekorację: polewa czekoladowa (100g)  czekoladowe ziarnka kawy lub prawdziwe ziarna kawy Wykonanie: Masło roztopić razem(...)wlać do niej masę. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC.  Gotowe ciasto ma być  wilgotne, ciężkie i z wyglądu "zakalcowate", zbite.  Po wystudzeniu ciasto oblać polewą czekoladową i udekorować ziarenkami kawy.  Przepis pochodzi z bloga  www.mojewypieki.com

Mania Wypiekania
Ciasto urodzinowe 5959

przypadnie Wam do gustu :) Ciasto wydaje się pracochłonne, ale zapewnia, że przy odpowiedniej organizacji pracy pójdzie Wam szybko i sprawnie :) Ciasto składam się kakaowego biszkoptu z nuta kawową, budyniowego kremu, herbatników oraz masy karmelowej. A całość zwieńczona jest polewą czekoladową :) Jest pyszne - w sam raz do po południowej kawki :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki(...)połowę kremu. Następnie układamy połowę herbatników. Rozsmarowujemy masę kajmakową i układamy na niej resztę herbatników. Dodajemy drugą połowę kremu i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wierzch oblewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto pozostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu (najlepiej na całą noc). *polewę czekoladową można przygotować według własnego, sprawdzonego przepisu lub użyć gotowej

My simple kitchen
Piernikowy keks z polewą czekoladową i prażonymi orzechami 192

dodajemy do płynnej masy delikatnie łącząc wszystkie składniki.  Blaszkę keksówke smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 45 minut  Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy czekoladową polewę. Masło roztapiamy z 80 g cukru i dodajemy tyle kakao (od 2-3 łyżek) aby powstała gęsta masa. Na koniec po lukrowaniu obsypujemy ciasto z posiekanymi orzechami

W Moim Magicznym Domu
Migdałowa szachownica 855

uwielbiam; niby w smaku proste i bez większych fajerwerków, ale ma w sobie to coś, co już od czasów dzieciństwa mnie w nim urzeka...puszyste, piaskowe ciasto, krem budyniowy i gruba warstwa czekoladowej polewy - to chyba właśnie to :). Każdy, kto choć raz się zetknął z tym przepisem, wie, że to stara receptura, spotykana w pożółkłych zeszytach z przepisami naszych(...)ciast posmarować odłożonym kremem ( tu warstwa kremu nie musi być gruba, chodzi tylko o lekkie wyrównanie kremem i "zatkanie" nim dziurek w cieście, aby polewa w nie nie wsiąkała ). Włożyć do lodówki na około 2 godziny. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać. Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku i mocno podgrzać, prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę

Opowieści z piekarnika
Sernik z serka wiejskiego na spodzie z płatków owsianych 121

garnuszku roztapiamy masło i miód, następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę mleka (w razie potrzeby można dodać troszkę więcej). 4.     Na wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową. Możemy też udekorować wiórkami kokosowymi. Smacznego

Na kulinarnym poligonie
30 przepisów do przygotowania w grudniu 169

Wybrałam najlepsze przepisy na ostatni miesiąc roku, jest świątecznie, dużo czekolady, sałatek, nie zabrakło ulubionego ciasta na pierogi! Smacznego grudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Barszcz czerwony Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana(...)suszonych owoców Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczone kasztany Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomarańczowa babka z czekoladą Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka jarzynowa Suszone plastry pomarańczy Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Koktajl ananasowy z płatkami

Moja smaczna kuchnia
Galaretkowiec na chrupiącym, czekoladowym spodzie 342

Galaretkowiec na chrupiącym, czekoladowym spodzie Sernik na zimno z kolorowymi galaretkami i przepysznym, chrupiącym spodem z nutelli i sucharków. Ciasto szybko się robi i jest bardzo proste w wykonaniu. Polecam!     Składniki: 4 serki homogenizowane po 200g 2 galaretki bezbarwne (lub cytrynowe) 3 kolorowe galaretki ( u mnie niebieska, czerwona i pomarańczowa) 150 gram sucharków 300 gram kremu czekoladowego (użyłam(...)delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę *** *** Sucharki miksujemy w robocie na „bułkę tartą”. Do zmielonych sucharków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy *** *** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na cieście galaretkowo-serowym*** *** Całość wkładamy do lodówki. Gdy ciasto całkowicie stężeje, foremkę przykrywamy dużym płaskim talerzem, odwracamy i wyciągamy ciasto. Jeżeli byłby problem z wyjęciem ciasta

Blog z Apetytem
PUCH Z CZEKOLADĄ 344

Popularne ciasto, tym razem w wersji z czekoladą. Pychotka! Składniki: 1/2 kg sera do sernika 2 galaretki pomarańczowe 3 łyżki cukru pudru 400 ml gorącej wody 2 Śnieżki w proszku lub 250 ml śmietany kremówki 1 szklanki mleka- do śnieżek biszkopty do wyłożenia trotownicy czekoladowe wiórki- CUKIETERIA czekoladowe rurki- CUKIETERIA tulipany z masy-  CUKIETERIA Wykonanie: *Tortownicę wykładamy ciastkami(...)śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser.  Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na boki ciasta wbijamy rurki czekoladowe, wierzch obficie posypujemy wiórkami czekoladowymi, układamy tulipany jako dekorację

Z Majeczką w kuchni
Czekoladowe burgery z owocami 82

sicie a gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy daktyle i miksujemy na gładki krem. Przekładamy do czystego słoiczka. Zakręcamy kiedy przestygnie.  Ciasto na słodkie czekoladowe burgery: na 6 sztuk 250 g mąki orkiszowej jasnej 1/2 kostki drożdży ( dałam 21 g. miałam mała kostkę ważącą 42 g) lub 1/2 opakowania suchych drożdży czyli jakieś(...)szczyptę soli, aromat, rodzynki, olej i wbić jajo. Wyrabiać ok. 8-10 minut. Kiedy ciasto będzie elastyczne nałożyć na miskę czepek albo przykryć folią. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (60-90 minut). Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki  dzieląc ciasto na sześć równych części. U mnie wszyły po 80 g. każda. Bułki ułożyć na wyłożonej

AZgotuj!
Czekoladowe ciasto z malinami i nutellą 162

dużo pisać gdy to ciasto urzeka smakiem, zresztą nie może być inaczej gdy połączy się wilgotny biszkopt czekoladowy, krem z dodatkiem nutelli oraz galaretkę z  zanurzonymi w niej malinami. Z pewnością skradnie podniebienia nie tylko fanów czekolady.  Biszkopt:  6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao szczypta soli Oddzielamy(...)szklanki wody i studzimy. Biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy herbatą. Na jednej połowie biszkoptu rozsmarowujemy krem czekoladowy (3 łyżki zostawiamy) i przykrywamy drugą połową biszkoptu, na którym rozsmarowujemy pozostały krem i układamy maliny, które zalewamy tężejącą galaretką. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. var widgetParams = "{ 'Id':'1914fb15-0ac0-4810-b1b8-9295b9b79433','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify

Cynamonowe szczęście
Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną 192

dekoracji: polewa  czekoladowa deserowa  biała czekolada (50 g) masa marcepanowa kuleczki srebrne i ozdoby cukrowe Jaja zmiksuj z cukrem dodając pod koniec jogurt i olej. Przesiej mąkę oraz kakao do miski. Dodaj sodę i proszek do pieczenia - wymieszaj po czym wsyp  do masy jajecznej.  Dodaj zmielone orzechy, wymieszaj i  wylej ciasto do  wyłożonej papierem(...)Wymieszaj.  Odstaw  do ostudzenia.  Tężejącą masą jabłkową  przełóż ciasto. Dociśnij ciasto po czym wytnij z dwóch stron trójkąciki  tak by powstała choinka. Posmaruj ciasto deserową polewą czekoladową. Z masy marcepanowej  ulep kuleczki lekko je spłaszczając. Z jednej kulki uformuj gwiazdkę. Ułóż je na choince. Stopioną białą czekoladę włóż do woreczka ze ściętym rogiem

Gotuj Sam!
Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą 249

wysypać 2/3 posiekanej czekolady i orzechów - na wysypanych kawałkach poukładać gęsto śliwki skórką do dołu, najlepiej by zachodziły trochę na siebie - śliwki posypać łyżką cukru oraz resztą mieszanki czekoladowo-orzechowej - pozostawione ciasto wyjąć z lodówki, palcami formować cienkie ruloniki, układać je na śliwkach w niewielkich odstępach tak, by powstała kratka - brzegi ciasta możemy posmarować roztrzepanym białkiem, wtedy łatwiej będzie(...)przykleić do nich ciasto, białkiem można też posmarować gotową kratkę - gotową tartę wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez 35-45 minut Tarta śliwkowa łączy w sobie kwaskowate, soczyste śliwki, gorzką czekoladę oraz dużą ilość drobno posiekanych orzechów. Pod wpływem ciepła czekolada roztapia się, co sprawia, że po upieczeniu czekoladowy smak przenika poszczególne elementy nadzienia, tworząc pyszną całość

Smakołyki Bereniki