Pomysł na ten omlet zrodził się, gdy narzeczony zażyczył sobie na śniadanie omlet na słodko, ale taki w wersji trochę fit, bo dba o linię. Ok, nie ma problemu - będzie lżej, będzie zdrowiej! :D Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 4 łyżki mleka 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)rózgą kuchenną, aby uzyskać jednolitą masę. 3. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. 4. Wylewamy ciasto na patelnię. 5. Zmniejszamy ogień i smażymy omlet do czasu, aż wierzch przestanie być płynny. W trakcie kontrolujemy spód omleta, żeby się nie przypalił. W razie potrzeby jeszcze bardziej zmniejszamy ogień. 6. Przewracamy omlet na drugą
Prosto z KotłaMacie czasami tak, że chodzi za Wami coś słodkiego i nie bardzo wiecie, co? Polecam Wam biszkoptowe omlety, które zadowolą niejedno podniebienie. Z podanych składników wychodzi 8 pysznych omlecików, które w połączeniu z bitą śmietaną i owocami smakują wyśmienicie. Co potrzeba na ciasto: 4 jajka, 6 płaskich łyżek cukru, 2 czubate łyżki mąki pszennej tortowej typ 450, 1 czubata łyżeczka(...)powinny stykać się ze sobą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, pieczemy 6-7 minut do delikatnego zrumienienia na funkcji góra-dół. Bardziej spieczone nie dadzą się złożyć. Omlety razem z papierem przekładamy na blat, a na blachę dajemy nowy papier do pieczenia i wylewamy następne porcje ciasta. Pieczemy jak powyżej. Z upieczonych omletów zdejmujemy delikatnie papier odciągając
Bułka z ChlebemMiałam dziś ochotę na śniadanie na słodko, ale chciałam też by było ono pożywne i sycące, więc padło na omlet z dodatkiem banana, orzechów nerkowca i czekolady. Wyszło pysznie. Spróbujcie Składniki: – 2 duże jajka – 1 dojrzały banan – 5 łyżek mleka – 1 kostka gorzkiej czekolady – kilka ulubionych orzechów (u mnie nerkowce) – 1/2 łyżki masła(...)drobno posiekanymi orzechami i czekoladą startą na tarce na dużych oczkach, złożyć brzegi omleta do środka i delikatnie zsunąć na talerz. Przed podaniem polać miodem lub ulubionym syropem. Swój omlet polałam syropem z agawy. Smacznego Omlet z bananem, orzechami i gorzką czekoladą Omlet z bananem, orzechami i gorzką czekoladą Omlet z bananem, orzechami i gorzką czekoladą Artykuł Omlet z bananem
Smaki ArmineOmlet w wersji jesiennej - figa i serek kozi to super duet - więc koniecznie wypróbujcie :) Dla fanów śniadań białkowo-tłuszczowych! SKŁADNIKI (1 porcja - 263 kcal) 2 jajka 1-2 figi 1 łyżka serka koziego do smarowania 1 łyżeczka syropu klonowego sól, pieprz 1 łyżeczka masła/oleju do smażenia PRZYGOTOWANIE Jajka roztrzepujemy przy pomocy rózgi - omlet będzie dzięki temu(...)puszysty. Doprawiamy solą i pieprzem. Na małej patelni rozpuszczamy masło i wylewamy masę. Smażymy do ścięcia - możemy na chwilę obrócić na drugą stronę. Figi kroimy w plasterki. Usmażony omlet przekładamy na talerz, smarujemy połówkę serkiem, układamy figi i polewamy syropem klonowym. Składamy na pół i podajemy. Smacznego! 1 omlet - 263 kcal: - białko - 14 g - tłuszcze - 19 g - węglowodany
Moje Kuchenne RewelacjeOmlet ze szparagami to szybkie i bardzo pożywne śniadanie. Oczywiście przygotujemy je głównie tylko w sezonie od końca kwietnia do połowy czerwca, kiedy to będą dostępne szparagi. Danie najlepiej smakuje z zielonymi szparagami. Zielone szparagi są znacznie delikatniejsze aniżeli białe. >>> Przepisy na dania ze szparagami <<< Przepis oraz lista składników jest poniżej…. Składniki pęczek(...)zielonych szparagów 4 jajka 5-6 pomidorków koktajlowych łyżka masła sól pieprz Omlet ze szparagami – przepis W misce roztrzepujemy jajka wraz z solą i pieprzem. Szparagi gotujemy przez ok. 4 minuty w osolonej wodzie. Wcześniej odcinamy od nich zdrewniałe końcówki. Na rozgrzane masło wlewamy masę jajeczną, układamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i pokrojone w mniejsze kawałki szparagi. Przykrywamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Super smaczny, zdrowy, zielony omlet owsiany ze szpinakiem i pomidorem, posypany świeżo posiekanym szczypiorkiem to idealne piątkowe śniadanie. Tym bardziej, jeśli macie dużo weekendowych planów, to taki posiłek da Wam dużo energii i zapewni sytość do samego obiadu. Wielbiciele jajek i owsianki pokochają ten przepis. Omlet owsiany, to połączenie delikatnego omletu z płatkami owsianymi, a całość w zależności od upodobań(...)pomocą silikonowego pędzelka). Przykryć i smażyć 2-3 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. W międzyczasie pokroić pomidora w cienkie plasterki i zetrzeć trochę sera na małych oczkach tarki. Omlet delikatnie zsunąć na talerz, a następnie przewrócić na patelnię, żeby usmażył się równomiernie. Na połowie położyć pomidory i posypać serem, złożyć na pół i przykryć jeszcze na pół minuty. Przełożyć
Dietologświetny dodatek do kanapek. Składniki : Masa mięsna : - około kg zmielonego mięsa z łopatki, - 2 jajka, - podsmażona na oleju cebula, - sól, pieprz, - papryka słodka czerwona w proszku, - namoczona mała bułka. Omlet zielony : - 3 białka, - pół pęczka natki pietruszki, - pół pęczka szczypiorku, - sól, pieprz. Omlet żółty : - 3 żółtka, Omlet żółty - sól, pieprz. Wykonanie(...)utrzeć w moździerzu na papkę, szczypiorek drobno posiekać. Białka ubić z solą i pieprzem na sztywno. Delikatnie wymieszać z natką i szczypiorkiem. Masę wylać na naoliwioną patelnię i usmażyć omlet z jednej i drugiej strony. Żółtka rozmieszać z solą i pieprzem, również wylać na naoliwioną patelnię i usmażyć z dwóch stron. Omlety odstawić do przestygnięcia, po czym pokroić w paski
Przepisy MikołajaTakie śniadanie zjadłam dzisiaj. Puszysty omlet biszkoptowy z 2 składników, bo tylko 2 jajka i mąka w ilości 2 łyżki oraz góra owoców na jogurcie greckim i czekolada. To było najlepsze śniadanie na słodko jakie sobie kiedykolwiek przygotowałam. Wiem, że lubicie takie przepisy, dlatego będzie ich na blogu z pewnością więcej. Idzie wiosna, a na moim talerzu niemal przez(...)cały rok jest kolorowo! Ole! Omlet biszkoptowy to świetny pomysł na śniadanie dla dzieci lub lunch do pracy. Już od Was zależy jak będzie wyglądał Omlet biszkoptowy z jogurtem greckim i owocami / 1 porcja Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki 1 mała pomarańcza czerwona (sycylijska) 1/2 banana 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka czekolady mlecznej startej nożem
Moja smaczna kuchniapierwszego gryza, a przyznać muszę, że wcześniej już próbowałam je przygotować – z marnym rezultatem. W moim domu wszyscy lubimy jajka. Przygotowujemy często jajecznice, jajka sadzone czy omlety. Poniżej właśnie zdjęcia tych potraw. Zwróćcie uwagę jak wygląda patelnia po usmażeniu jajecznicy. Zgarnęłam ją łopatką na środek patelni, a boki lekko przetarłam ręcznikiem papierowym. Nic nie przywarło. Dla mnie to duży(...)plus, bo po jajecznicy zawsze trzeba było naczynie zostawiać do odmoczenia. Patelnia doskonała jest również do smażenia omletów. Kiedy nie miałam tak dużej patelni z pokrywką smażyłam po kilka mniejszych omletów. Teraz wystarczy całą masę wylać na patelnię, a następnie przekroić całość na pół lub na ćwiartki. Znacznie szybciej i sprawniej. No i nic nie przywiera do dnia. Ostatnie
Smaki Na Talerzupierwszego gryza, a przyznać muszę, że wcześniej już próbowałam je przygotować – z marnym rezultatem. W moim domu wszyscy lubimy jajka. Przygotowujemy często jajecznice, jajka sadzone czy omlety. Poniżej właśnie zdjęcia tych potraw. Zwróćcie uwagę jak wygląda patelnia po usmażeniu jajecznicy. Zgarnęłam ją łopatką na środek patelni, a boki lekko przetarłam ręcznikiem papierowym. Nic nie przywarło. Dla mnie to duży(...)plus, bo po jajecznicy zawsze trzeba było naczynie zostawiać do odmoczenia. Patelnia doskonała jest również do smażenia omletów. Kiedy nie miałam tak dużej patelni z pokrywką smażyłam po kilka mniejszych omletów. Teraz wystarczy całą masę wylać na patelnię, a następnie przekroić całość na pół lub na ćwiartki. Znacznie szybciej i sprawniej. No i nic nie przywiera do dnia. Ostatnie
Smaki Na TalerzuKaiserschmann to omlet , który po usmażeniu (pieczeniu) porwany na kawałki zostaje zapieczony. Dzięki czemu w środku jest miękki, a na zewnątrz chrupiący. Podawany był od 1832 roku w Cukierni Zaunera, działającej w cesarskim kurorcie Bad Ischl. Według różnych opowieści, omlet nazwany został na cześć Franciszka Józefa I, który się nim zachwycił. Kaiserschmann jest bardzo lubiany i popularny w Austrii. Często(...)gęste. Na patelni z grubym dnem rozgrzać masło. Ciasto wylać na patelnię. Gdy ciasto z wierzchu się lekko zetnie, zsunąć omleta na duży płaski talerz. Patelnię posmarować tłuszczem. Omlet przerzuć na patelnię wierzchem do dołu. Można też zamiast odwracać wtawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Pamiętać jednak należy, aby patelnia, na której smażymy omlet, nadawała
królestwo garówMagda Puszysty omlet z warzywnymi dodatkami to szybkie do przygotowanie wyjątkowe śniadanie lub lekki lunch. Warto podawać go z sezonowymi dodatkami, najlepiej takimi co świetnie do siebie pasują. Tak jest w tym przepisie – przepyszne połączenie zdrowego bobu, słonej fety i słodkiej dymki. Wszystko zapieczone w delikatnym, puszystym cieście jajecznym. Składniki (na 1 omlet): 2 duże jaja pół szklanki ugotowanego(...)smażące się warzywa, rozprowadzamy równomiernie szpatułką. Smażymy minutę po czym delikatnie szpatułką wzruszamy jajkami – na brzegach delikatnie odklejamy od patelni, na środku delikatnie mieszamy, aby już usmażone kawałki omletu przerzucić na wierzch. Po tej czynności posypujemy wierzch omletu pozostałą fetą, przykrywamy wszystko pokrywką i na najmniejszym ogniu smażymy wszystko 3-4 minut. Ściągamy omlet z ognia
Smaczna Strona