BISZKOPTOWY OMLET Z OWOCAMI I JADALNYMI KWIATAMI Dobrze wiecie, że uwielbiam omlety. Omlety w każdej postaci, na słodko i na słono. Biszkoptowe i te normalne. Ten omlecior zasmakował mi przede wszystkim ze względu na dodatek w postaci jadalnych kwiatów. Próbowaliście kiedyś? Dość nietypowe doznanie organoleptyczne. Bardziej nadają aromatu niż smaku. Jeśli mieszkam w domku z ogródkiem, to być może nawet(...)najbardziej w smaku, przypadły do gustu nagietek lekarski, bardzo pospolity kwiatek, również możecie jeść płatki kwiaty cukinii , które idealnie sprawdzą się np. smażone w cieście naleśnikowym, albo w omletach ;-)) Mniej popularne kwiaty, ale też dostępne: kwiaty ogórecznika lekarskiego, kwiaty czarnego bzu czy nasturcji Po całą długą listę kwiatów jadalnych odsyłam Was na tą stronę PRZEPIS NA OMLETA BISZKOPTOWEGO: SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNIUwielbiam sycące i szybkie w przygotowaniu dania. I taki właśnie jest dzisiejszy omlet z brokułami i kozim serem. Może z powodzeniem być podany na obiad (dla zabieganych jak znalazł) lub na sytą kolację. Niepowtarzalny smak omlet zawdzięcza dodatkowi brokuł (i te charakterystyczne górki) i sera koziego. Lubicie ser kozi ? Próbowaliście już? Jeśli nie to polecam Wam zacząć od tego prostego(...)całość dokładnie mieszamy widelcem. Na koniec doprawiając wszystko solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem. Masę jajeczno-serową wylewamy na nasze brokuły. Całość smażymy na mniejszym ogniu pod przykryciem, aż omlet z wierzchu się prawie zetnie. Na koniec omlet zszywamy na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną. Podsmażamy chwilę
Słodkie okruszkiPiękne słońce zaczyna wychylać się zza chmur, a na moim talerzu równie słoneczne barwy. Pyszny mandarynkowy omlet śniadaniowy w towarzystwie wspaniałego 100% soku z mandarynek od Słoneczna Tłocznia . Polecam tak słonecznie i smacznie zacząć dzień. Miłego dnia Składniki: 3 łyżki 100% soku z mandarynek od Słoneczna Tłocznia 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku(...)jajka, dodajemy jogurt i sok z mandarynek. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie mieszamy. Jednolitą masę wylewamy na rozgrzana patelnię z odrobiną oleju. Omlet smażymy na małym ogniu z obu stron (ja smażę pierwszą stronę na minimalnym, aby omlet jak najbardziej wyrósł, a drugą na większym). Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy
Słodkie okruszkiUwielbiam dania z jajkami. Dziś zapraszam Was na jedno z nich – lekki omlet z pieczarkami, jarmużem i szpinakiem. Szybko, pysznie i zdrowiej od tradycyjnego omletu. Do smażenia użyłam mojego ulubionego oleju kokosowego , a zielone dodatki nie tyko nadają mu smaku, ale też i apetycznego wyglądu. Spróbujcie. Składniki: 3 jajka M 1 garść mieszanki szpinaku z jarmużem 3 większe pieczarki(...)pieprzem, mieszamy szybko widelcem (rozbełtać jajka). Wlewamy na nasze podsmażone pieczarki i smażymy całość na małym ogniu pod przykryciem. Gdy jajka z góry będą w połowie ścięte posypujemy nasz omlet garścią mieszanki szpinaku z jarmużem. Smażymy dalej pod przykryciem do całkowitego ścięcia omletu, co jakiś czas poruszając patelnią by omlet nie przywarł od dołu. Omlet podajemy od razu bezpośrednio
Słodkie okruszkiPyszny omlet, polecam bardzo. Takie śniadanie to rozkosz:) Przepis na thermomix na dole Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć na puch z 1 łyżeczką cukru pudru. Do ubitych żółtek dodać białka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać łyżkę mąki i wymieszać powoli bardzo delikatnie. Na patelni roztopić mało, wylać masę jajeczną. Smażyć na małym ogniu(...)długo, aż podważając łopatką omlet, będzie on wystarczająco sztywny żeby go podnieść. Rozrzucić część owoców na omlecie. Na patelnię położyć płaski talerz i szybkim ruchem odwrócić patelnię, tak żeby patelnia była u góry. Powoli i delikatnie zsunąć omlet na patelnię. Smażyć jeszcze chwilkę. Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier puder, wymieszać. Na usmażony omlet położyć śmietanę i posypać owocami granata
Kuchnia Pokoleńweekendowe śniadanie postanowiłam przygotować omlet z papryką i oliwkami z dodatkiem sera feta, pietruszki i mięty. Przepis na ten omlet pochodzi z kuchni libańskiej, która bardzo mnie intryguje, często staram się przygotowywać potrawy z tej części świata, a kiedyś mam nadzieję uda mi się tam pojechać, aby spróbować oryginalnych dań kuchni bliskowschodniej. W Libanie omlet z papryką i oliwkami serwuje(...)się jako przekąskę, lub pokrojony na mniejsze kawałki, jako część dania typu mezze. Ja postanowiłam podać go jako danie główne na późne śniadanie. Omlet jest pyszny - gorąco polecam, szczególnie teraz, gdy jest pod dostatkiem pysznej papryki. Składniki : 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 1 czerwona papryczka 100-120g feta 12 czarnych oliwek
Codzienne Gotowaniedobrze rozpoczniemy ten dzień. Praktycznie codziennie staje przed dylematem co zjeść na śniadanie - płatki, może coś na słodko, albo jednak wytrawnie. Ja chciałbym zaproponować Wam na śniadanie pyszny omlet z szynką i suszonymi pomidorami - danie niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis na omlet z szynką i suszonymi pomidorami Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i suszone(...)pomidory. Całość doprawiamy szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Dokładnie roztrzepujemy trzepaczką. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części (przepis jest na dwa omlety) i smażymy na patelni posmarowanej odrobiną oleju kokosowego . Zobacz również przepis na omlet z suszonymi pomidorami Smacznego! Post Omlet z szynką i suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!właśnie o tej porze dnia, nigdy na kolację. Dzisiejsze śniadanie wygląda okazale ale ono jest z serii dietetycznych propozycji na moim blogu. Nie ma chyba nic lepszego niż dobry omlet. Pamiętajcie że jest cała gama produktów spożywczych, które może jeść śmiało, będąc na diecie redukcyjnej. To właśnie między innymi jajka. Owoce to kwestia dyskusyjna, ale ja sobie nie wyobrażam(...)łyżki jogurtu do owoców Białka ubij na sztywno mikserem, dodaj żółtko i mąkę i delikatnie rozmieszaj. Rozgrzej patelnię, za pomocą pędzelka rozprowadź cienką warstwę oleju i smaż omlet z dwóch stron. Do przewrócenia omletu użyj szerokiej łopatki. Omlet przekładamy owocami i składamy na pół, jemy póki ciepłe. Porcja: 293 kcal ;-) W wersji dla tych co nie na diecie: - omlet
SMYKWKUCHNIWiecie już dobrze, że omlety to jedne z moich ulubionych śniadań :) Tym razem wersja z pomidorkami koktajlowymi, serem feta i świeżą bazylią. Omlet jest pyszny i pachnący - i dietetyczny :) SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 268 kcal) 2 jajka garść pomidorków koktajlowych (80 g) 30 g sera feta łyżka posiekanej bazylii 1/2 łyżeczki suszonej bazylii pieprz 1 łyżeczka masła(...)Jajka roztrzepujemy, doprawiamy pieprzem i bazylią. Fetę kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na połówki, listki bazylii siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wylewamy jajka, wrzucamy ser, zioła i pomidory. Gdy omlet się lekko zetnie przykrywamy i smażymy (na średnim ogniu) - aż będzie gotowy :) Smacznego! Porcja - 268 kcal, - białko - 18,5 g - tłuszcze - 20,3 g - węglowodany - 3,9 g - błonnik
Moje Kuchenne Rewelacjebyło nad czym dumać, bo patelnia i jej rozwiązanie jest bardzo fajne. Jedyny problem nastąpił przez fakt, iż jak zwykle nałożyłam zbyt dużą ilość ciasta :-D Niemniej, mimo iż omlet nie wyglądał idealnie to był bardzo smakowity ;-) Puchaty omlet z jeżynami PUCHATY OMLET Z JEŻYNAMI 2 jaja 1 łyżka mąki z ciecierzycy 1 serek bieluch garść jeżyn 2 łyżki brązowego(...)kilkoma jeżynami (3-4). Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, wylewamy masę jajeczną i gdy się lekko zetnie dodajemy jeżyny. Gdy spód się zarumieni przy pomocy dużego talerza odwracamy omlet na drugą stronę i rumienimy ją. Podajemy polany serkiem. Omletowa patelnia Puchaty omlet z jeżynami Puchaty omlet z jeżynami SMACZNEGO
peggiwkuchniśniadanie krok po kroku Na stole tureckim podczas śniadania nie może zabraknąć przede wszystkim warzyw , zarówno świeżych jak i smażonych. Prym wiodą jaja pod różna postacią, czy to jako omlety, sadzone, albo jajecznice. Dodatkami są zazwyczaj konfitury , dżemy , miód , jogurt i różnego rodzaju sery . Jako przegryzki serwowane są kapary , suszone pomidory , oliwki , a poza tym orzechy , daktyle i figi(...)mocnej i słodkiej herbacie [źródło: kuchnia-turecka.blogspot.com ; blogstar.pl ] Moja propozycja na dziś jest jedynie częścią tradycyjnego, tureckiego śniadania. Ale zawiera sporo jego ważnych elementów. Zachęcam do własnoręcznego przygotowania warstwowego omletu po turecku . Składniki na 1 średni omlet: 3 jaja 1 cebula 1 czerwona papryka 1 pomidor 1/2 długiego ogórka sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, papryka słodka i ostra
Grunt to przepis!Puszysty omlet biszkoptowy jest fajną propozycją na śniadanie. W każdej lodówce najczęściej u każdego są jajka.A to już połowa sukcesu. Mąka na pewno się znajdzie i właściwie to już wystarczy. Szybkie śniadanko zaraz będzie;-) Omlet najlepiej smakuje z ulubioną konfiturą, cukrem pudrem lub sezonowymi owocami. Sycący i uwielbiany nie tylko przez dzieci. Składniki: 1 lub 2 sztuki jajek(...)Dodałam mleko. Wymieszałam na gładką masę. Stopniowo dodawałam ubitą pianę i bardzo delikatnie łączyłam białka z masą jajeczną. Na rozgrzane masło wlałam puszystą masę. Smażyłam omlet przez około 3-5 minut z każdej ze stron. Gotowe.Prawda,że szybko i łatwo? Cudownie smakuje z powidłami śliwkowymi własnej roboty - (klik) z domowym dżemem
potrawyregionalneOmlet to danie niesamowitych i nieomalże nieskończonych możliwości. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, jest zdrowe i lekkie, a jednocześnie bardzo sycące. Jest tak uniwersalne, że można je serwować o każdej porze dnia, z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Znany już w starożytności - omlet, stał się bardziej popularny od XVII wieku, kiedy to jego recepturę ulepszono we Francji. Może być podawany(...)słodki lub wytrawny i nieomalże każdy kraj na świecie ma na niego indywidualną, unikalną recepturę. Ja pamiętam z dzieciństwa omlet jaki przygotowywała mi babcia, był gruby, puszysty i podawany koniecznie z domową konfiturą z czarnej porzeczki. To było przysłowiowe niebo w gębie ;) Dziś jednak chiałabym zaproponować Wam nieco inny omlet niż ten babciny (na niego też przyjdzie czas
Codzienne GotowanieDziś postanowiłam przedstawić Wam ciekawą i bardzo smaczną przekąskę w tajskim stylu - jest to omlet z nadzieniem z mięsa mielonego. Pomysł na takie danie bardzo mi się spodobał i z pewnością będę przygotowywać podobne omleciki również z innymi rodzajami farszu ;) Polecam! Składniki : Farsz : 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 250g mięsa mielonego (mieszanego) 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka(...)cukru 2 dojrzałe pomidory 1 łyżka świeżej kolendry sól i pieprz Omlet : 6 jajek 1 łyżka sosu rybnego olej z orzeszków ziemnych Przygotowanie : Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim czosnek i cebulę do czasu aż zmięknie. Dodać mięso mielone i smażyć do czasu aż zbrązowieje, dodać sos rybny i pomidory, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć
Codzienne GotowanieOmlety są wyjątkowe, ponieważ możemy je jeść o każdej porze dnia i mogą być zależnie od dodatków zarówno naszym śniadaniem, obiadem, deserem, czy też kolacją. Omlety są bardzo delikatne i wyjątkowo puszyste, kiedy dodajemy do nich pełnego mleka. Powinniśmy to robić w proporcjach 1 jajko na 1 łyżkę mleka. Zamiast mleka możemy używać śmietanki, lub wody(...)mąki ziemniaczanej 0,5 l kremówki 36 % 250 g mascarpone 100 g masy krówkowej 300 g borówek cukier puder Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania nadzienia do omletu. Kremówkę, masę krówkową i mascarponę wkładamy do misy i ubijamy na sztywną masę. Odkładamy do lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę powoli dodając cukier z cukrem waniliowym. Żółtka łączymy z mlekiem, mieszając
Lili w kuchni