cebuli i jabłek dodajemy do zupy zamiast śmietany lub zasmażki z mąki pszennej. Zupa jest gęsta i bardzo smaczna :) Zupę doprawiamy ulubionymi przyprawami, ale niezbędny jest tutaj kwas z ogórków kiszonych, dzięki niemu smak jest lepszy - przypomina nieco zupę ogórkową. Jeżeli zupy Wam zostanie, następnego dnia możecie całość zmiksować na gładką masę i otrzymacie zupę krem(...)niewielka cukinia (bez skórki i nasion) 2 pomidory (bez skórki i nasion) 1 jabłko (bez skórki i gniazd nasiennych) garść ulubionego makaronu sporo posiekanego koperku ok. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kwas z ogórków kiszonych do smaku sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Obrane ziemniaki i marchew kroję w niewielką kostkę, fasolkę szparagową na kawałeczki. Krok
Moja Książka KucharskaSkładniki: 4-5 dag skrzydełek drobiowych 6-8 kiszonych ogórków 1 łyżka margaryny 1-2 ząbki czosnku 5-6 większych ziemniaków 2-3 marchewki pietruszka lub mieszanka warzywna mrożona natka pietruszki koperek sól pieprz 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, marchew w talarki, pietruszkę w słupki. Wszystko gotuję razem ze skrzydełkami(...)smaku solą, pieprzem i natką pietruszki, a jeżeli zupa jest zbyt mało kwaśna ścieram odłożone wcześniej ogórki i wrzucam bezpośrednio do wywaru. Mąkę mieszam ze śmietaną, hartuję gorącym wywarem i zaprawiam zupę. Nakładam na talerz i posypuję po wierzchu koperkiem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenROBIĘ OGÓRKI ZNACZY TYLKO JEDNO - JEST LATO! MAŁOSOLNE PO NOWEMU! Nie wiem, jak Wy ale ja uwielbiam ogórki małosolne, ogórki kiszone i ogórki chyba w każdej postaci w słoiczku. W tamtym roku robiłam je na wiele różnych sposobów, i wszystkie zostały zjedzone w kilka miesięcy hehehe. Ale taki pyszny ogóreczek do kanapki lub obiadu, albo(...)sztuki na słoik litrowy - gorczyca/ łyżeczka na 1l słoik - kawałek korzenia chrzanu - liść chrzanu - 1-3 ząbki czosnku (jak lubisz) - 1/2 papryczki chili - kwiat kopru - koperek zielony - ja dodałam jeszcze kilka ziaren różowego pieprzu Ogórki po zakupie, dokładnie umyj. Zalej wodą w misce i odstaw na 1 godzinę. Wodę zagotuj i przestudź. Na 1 litr wody używam
SMYKWKUCHNIgruntowe (około 150 g) 1 ząbek czosnku 2 łyżki usiekanego koperku 2 łyżki usiekanego szczypiorku 500 ml schłodzonego kefiru do smaku sól, pieprz chłodnik możemy podać z jajkiem ugotowanym na twardo czas przygotowania około 15 minut Link do filmu z przygotowania: Chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem Przygotowanie: Ogórki obrane ze skórki ścieram na tarce o grubych oczkach. Umytą
Uwaga Babcia GotujeSkładniki na cztery porcje. Składniki:75 g makaronu w kształcie ryżu1 ogórek szklarniowy mały1 puszka tuńczyka w sosie własnym1 puszka kukurydzy konserwowej3 łyżki koperku świeżego3 łyżki majonezuSól, pieprz do smakuPrzepis:Do gotującej się i osolonej wody wsypujemy makaron i gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do osobnej miski wsypujemy(...)puszki kukurydzy (bez wody), następnie nakładamy pokrojonego w kostkę ogórka (można go obrać ze skórki), następnie nakładamy makaron, odcedzonego z "sosu" tuńczyka, pozostałą część kukurydzy i majonez (który rozsmarowujemy na powierzchni sałatki). Sałatkę doprawiamy do smaku i całość posypujemy świeżym koperkiem
Emcia PichciTORTELLINI PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: 250 g makaronu tortellini (z nadzieniem serowym lub innych) 1 ogórek szklarniowy 10-15 pomidorków koktajlowych 100 g sera feta 6-8 suszonych pomidorów 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pokrój drobno suszone pomidory. Pomidorki(...)koktajlowe pokrój na pół lub na mniejsze części a ogórka umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Do ugotowanych pierożków tortellini dodaj pokrojone warzywa i pokrojony w kostkę ser feta. Dodaj nieco oliwy i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Możesz podawać od razu lub zapakować do pudełka, przechowywać w lodówce i zjeść później. To idealna sałatka na lunch
nietylkopasta.plSZYBKA I SMACZNA SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM Składniki SAŁATA, MOŻE BYĆ MASŁOWA MAŁA CEBULA OGÓREK WĘŻOWY ŚREDNI CZERWONA FASOLA UDKO WĘDZONEGO KURCZAKA NA SOS: OLIWA,ŚWIEŻY KOPEREK, OCET, CUKIER, SÓL, PIEPRZ, MUSZTARDA Sposób przygotowania 1. DO MISECZKI WŁOŻYĆ WCZEŚNIEJ UMYTĄ I POSZARPANĄ SAŁATĘ 2. CEBULĘ OBRAĆ I POKROIĆ W PIÓRKA, POŁOŻYĆ NA WIERZCH 3. OGÓRKA UMYĆ POKROIĆ W PÓŁKSIĘŻYCE
Darcia w kuchnikilka godzin -10 małych pieczarek -cebula -ząbek czosnku -wino białe półwytrawne -sól, pieprz -papryka słodka mielona -suszona cebula -olej rzepakowy -masło -mix sałat (lodowa, strzępiasta, cykoria czerwona, rukola, głowiasta) -ogórek zielony -jabłko winne -kukurydza -śmietana 12% -majonez -ziemniaki -mleko Filety z kurczaka porcjujemy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką; smażymy po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju z łyżeczką(...)Łączymy w sos i posypujemy natką pietruszki. Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie cedzimy, zagniatamy z kilkoma łyżkami mleka i łyżką śmietany. Ucieramy na puree. Posypujemy koperkiem. Sałatka. Posiekane sałaty, zgniecione w garści, łączymy z ogórkiem, jabłkiem, kukurydzą z łyżką majonezu. Doprawiamy pieprzem. Do wszystkiego, w miarę możliwości przemycamy odrobinę promieni słonecznych... Smacznego
BaRepasswojego talerza. Tę książkę oraz inne PORADNIKI znajdziecie na Tania Książka. Twarda oprawa, pyszne zdjęcia,cenna zawartość. Warto! Robimy pyszną ogórkową zatem! Składniki -400 g ogórków kiszonych wraz z wodą z ogórków litr wywaru z jarzyn lub ,tak jak u mnie, rosół z jagnięciny 1 łyżka masła 1 marchewka pokrojona w kostkę, trochę zielonego groszku 1 cebula pokrojona(...)wrzuć marchewkę, groszek,ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotuj około 12 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj wodę z ogórków, warzywa z patelni i całość chwilkę zagotuj. Przed podaniem udekoruj fetą lub oscypkiem, wędzonym łososiem, koperkiem. Łososia można wrzucić do zupy również podczas ostatniego etapu gotowania. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniostatnio zainspirowało?;) Składniki: 100g kaszy bulgur 1 duży mięsisty pomidor 2 gruntowe ogórki 1 nieduża czerwona cebula pół szklanki zielonego groszku (może być mrożony) 2-3 łyżki gotowanej cieciorki (opcjonalnie) pół pęczka natki pietruszki 2 gałązki mięty 1 dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku dressing: 3 łyżki oliwy sok z połowy cytryny 1 łyżeczka miodu sól pieprz świeżo mielony(...)woda), dodać cieciorkę i pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Póki kasza się gotuje, przygotować warzywa. Pomidor umyć, pokroić w dużą kostkę. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pietruszkę, szczypiorek, miętę i koperek posiekać. Warzywa i zioła wymieszać. Składniki dressingu wymieszać. Kaszę wyspać do warzyw, polać dressingiem, wymieszać. Podawać od razu. Smacznego
Obiad gotowySKŁADNIKI: 50 dkg karczku wieprzowego 4 kiszone ogórki 2 czerwone papryki 1/2 zielonej papryki 1 duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego ok.2 szklanki wody 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka śmietany (opcjonalnie) liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, słodka papryka, olej koperek Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w drobną kostkę(...)mieszając. Podlać szklanką wody, dodać pokrojoną paprykę, przyprawy. Dusić pod przykryciem ok. godziny dolewając po trochu pozostałą wodę. Na koniec dołożyć pokrojone ogórki i koncentrat pomidorowy.Dusić ponownie pół godziny. Tuż przed podaniem dodać śmietanę i koperek. Podawać z pieczywem. Smacznego
pieprzny smaczekpodana w formie kremu. Powiem Wam, że bardzo mi smakowała Składniki: 1200 ml wody u mnie bulion 5 średnich kiszonych ogórków 2 marchewki 2 średnie ziemniaki 1 mała pietruszka kawałek selera oraz zielonej części pora świeży koperek 2-3 łyżki oleju 2 łyżki masła świeżo mielony pieprz 2-3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy opcjonalnie jogurt grecki Wykonanie: Warzywa(...)Tarte ogórki zasmażyć na maśle ok 5 minut i dodać do wywaru z warzywami. Gotować do miękkości . Ja najczęściej gotuję w szybkowarze więc u mnie to jakieś 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość zmiksować ale na tyle aby podczas jedzenia były jeszcze wyczuwalne warzywa. Podać z siekanym świeżym koperkiem oraz kleksem
W garach u Gosijogurtu naturalnego 400 ml lub zsiadłe mleko 1 łyżka tartego chrzanu ( jeśli jest dostępny) natka z pietruszki pół pęczka koperku 3 łodygi selera naciowego ząbek czosnku marchewka kilka kostek pokruszonego lodu sól, pieprz Gazpacho ogórkow e Przygotowanie: 1. Ogórki obierz i wydrąż łyżeczką nasiona, pokrój w kawałki. 2. Seler naciowy pokrój w małe kawałki. 3. Włóż(...)gęsty). 4 Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i chrzan, sól i pieprz i dalej miksuj. 5. Dodaj pokruszony lód. 6. Gazpacho przelej do szklanki, posyp pietruszką i koperkiem, włóż podłużne części selera naciowego i marchewki. Podawaj z grzankami z orkiszowej bagietki
AZgotuj!korzeń pietruszki 1/4 selera 300g mięsa wieprzowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 litry wody 1 słoik ogórków kiszonych 2 kostki rosołowe lub warzywne 4 ziemniaki sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki koperku (świeży lub mrożony) Sposób przygotowania: 1. Do wody dodać obraną pietruszkę, seler oraz obraną i pokrojoną w talarki marchewkę. Dodać mięso(...)wywaru dodać obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz starte na tarce na grubych oczkach ogórki. 3. Dodać kostki rosołowe lub warzywne. 4.Gdy ziemniaki będą miękkie zupę doprawić solą oraz pieprzem. 5. Dodać śmietanę dosyć szybko mieszając oraz koperek. Gotować jeszcze 2-3 minuty
A Ty Smakuj Mnie