organizmowi. Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek – składniki 2 puszki tuńczyka (najlepiej w sosie własnym) 4 jajka 4 ogórki konserwowe puszka kukurydzy w puszce 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mała czerwona cebula pieprz sól koperek do dekoracji Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek – przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia, obieramy(...)skorupki i kroimy w kostkę. Ogórka, cebulę kroimy w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy w misce z majonezem, jogurtem naturalnym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy udekorowane świeżym koperkiem. Post Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kminek, liść laurowy, lubczyk, papryka, pieprz Kapusta włoska - cytryna, cząber, gałka muszkatołowa, kminek, kolendra, liść laurowy Marchew - bazylia, cytryna, estragon, kolendra, mięta, pieprz, natka pietruszki Ogórki - chrzan, cytryna, cząber, czosnek, estragon, gorczyca, kolendra, koperek, koper włoski, mięta, pieprz, natka pietruszki, szczypior, ziele angielskie Pomidory - bazylia, cytryna, czosnek, estragon, koperek, majeranek, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szczypior Soczewica - curry, cynamon
Zasmakuj Kuchnisoli. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Kaszankę można doprawić solą oraz pierzem świeżo mielonym. Kaszankę podajemy na gorąco z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem razem surówką z czerwonych buraczków lub kiszonym ogórkiem. Smacznego
kgwjanczewopora z części jasnozielonej 2 zielone długie liście pora 2 małe ziemniaki kawałek kalarepki 5 zielonych cebulek (gruby szczypior) po kilka gałązek natki pietruszki i koperku (najlepiej z łodygami) 1 cukinia 1/2 świeżego ogórka 2 garście mrożonego lub świeżego groszku (absolutnie nie może być z puszki!) 300 ml białego, lekkiego wina 1 łyżka brązowego cukru sól, pieprz z młynka Warzywa
Kuchnia Prezydentowejcebula, por, czosnek, - krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż, - liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria, szpinak, zioła, - dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek, melon, kawon, - psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan, - inne: fasolka szparagowa, groszek zielony, koper włoski, szparagi, - owoce świeże: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze(...)świeżo przygotowywanych, - surówek warzywnych i surowych zup warzywnych np. gazpacho, - warzyw gotowanych w małej ilości wody lub na parze i w postaci zup, - warzyw kiszonych : kapusta, ogórki, - wywarów z ziół , warzyw i owoców suszonych oraz świeżych, - kompotów z zalecanych owoców, - owoców surowych lub w postaci surówek: jabłka. grejpfruty, kiwi, suszone śliwki i morele
IzaGotujeSmacznego! Składniki Krackebrod 12g świeżych drożdży 250ml wody 230g mąki żytniej razowej 80g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kminu lub kminku Dodatki -zielony ogórek, chrzan, wędzona makrela, -marynowany śledź, śmietana 18%, koperek, ale także -szynka, musztarda, pomidor, -żółty ser i konfitura Sposób przygotowania Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do miski wsypać pozostałe składniki i wymieszać. Dolać wodę
W kuchni wieczoremśniadanie - w łaśnie tak smakuje wiosna! Składniki: 1-1 ½ kostki Bio Tofu naturalnego Polsoja 4-5 łyżek migdałowej śmietanki 1 pęczek rzodkiewek 3-4 małe ogórki gruntowe 3 cebulki dymki ½ czerwonej papryki szczypiorek, koperek sól, pieprz do smaku Pokruszone tofu oraz śmietankę delikatnie zmiksuj za pomocą ręcznego blendera – masa nie ma być idealnie gładka, chodzi tylko o połączenie składników
Roślinna - blog wegańskimałym ogniu ok 20 min. Nie musimy podlewać potrawy wodą, gdyż pieczarki puszczą nam sporo wody. Na koniec dodajemy pokrojone w cienkie paseczki ogórki kiszone(fajnie zaostrzają smak). Mieszamy, posypujemy obficie koperkiem i... cóż.... zjadamy z apetytem, a potem... przyrzekamy sobie (jak zwykle)"Odchudzam się! Już od ... poniedziałku
Walijskie Pichceniegdyż w odwrotnej kolejności cukier się nie rozpuści) i sporą ilość pieprzu (jeśli nie chcemy by był widoczny dodajemy biały pieprz). Śmietanę dodajemy do odciśniętych ogórków, mieszamy. Możemy mizerię posypać siekanym szczypiorkiem lub koperkiem, ale nie jest to konieczne. Mizeria jest doskonałym dodatkiem do wszelakiego mięsa lub do jajek sadzonych i młodych ziemniaków. The post Mizeria słodko-kwaśna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępaluszkami surimi. Robię dwie wersje, dzisiaj akurat ta prostsza ale zostawiam Wam link do tej drugiej. Składniki : * opakowanie paluszków krabowych* 3 ogórki kiszone * 4 jajka ugotowane na twardo * pęczek koperku* pół dużego jogurtu naturalnego* pół słoiczka majonezu * sól, pieprz Przygotowanie :Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. Mieszamy jogurt z majonezem i przyprawami
Magiczne Życie MartyZostało trochę ogórków małosolnych..no i zrobiłam pyszną zupa z takich ogóreczków... kilka ogórków małosolnych ze skórką 1 -2 marchewki 2 łyżki masła wywar z kurczaka ziemniaki 2 łyżki kwaśnej śmietany koperek sól, pieprz listek, ziele Marchewkę zetrzeć na tarce ,poddusić na rozpuszczonym maśle.Przełożyć do garnka z wywarem , dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Doda(...)listek, ziele , gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie.Ogórki zetrzeć na tarce i poddusić na maśle, dodać do gotujących się prawie miękkich ziemniaków.Gotować razem jeszcze około 10 minut.Doprawić śmietaną , dodać posiekany koperek
Moje domowe kucharzeniedzień. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 6 Składniki: 250 ml kefiru 250 ml zsiadłego mleka 250ml kwaśnej śmietany 18% Pęczek botwiny 2 buraki Świeży ogórek Pół pęczka rzodkiewki Pół pęczka szczypiorku Pół pęczka koperku Ząbek czosnku 2 łyżeczki octu spirytusowego Sól, pieprz, cukier Botwinę i buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Botwinę kroimy w drobną kostkę(...)cukrem oraz doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ocet i wyłączamy ogień, pozostawiamy do ostygnięcia. Kefir, zsiadłe mleko i śmietanę mieszamy razem. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i ogórek. Zioła płuczemy, siekamy i dodajemy do całości. Delikatnie mieszamy. Jeśli wywar nam ostygł dolewamy do powstałej zupy. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek wprost do garnka oraz doprawiamy. My dodajemy dość
Kolizje Smakówmarchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera pół pora 4 jajka ugotowane na twardo 2-3 ogórki kiszone 1 szklanka kukurydzy lub groszku konserwowego 3-4 łyżki majonezu (opcjonalnie w lżejszej wersji można użyć majonez wymieszany z jogurtem naturalnym pół na pół) pół pęczka koperku Sól i pieprz do smaku *** Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę myjemy(...)gotujemy „w mundurkach” do miękkości w lekko osolonej wodzie. Warzywa studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jabłko, ogórki kiszone oraz jajka również kroimy w kosteczkę. Pora dokładnie myjemy, osuszamy i drobno kroimy *** *** Dodajemy drobno posiekany koperek oraz odsączoną z zalewy kukurydzę (lub groszek) *** *** Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy *** *** Dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku solą
Blog z ApetytemPożywny i bardzo smaczny obiad. Zupy nie trzeba zabielać ani zaprawiać mąką, bo gęstości dodaje jej ryż. 200g karkówki 500g ogórków kiszonych 200g suchego ryżu 2 łodygi selera naciowego 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 por 1 pęczek koperku 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Karkówkę kroimy w plastry, które przekrawamy jeszcze
Szefowa kuchniselera naciowego itp. kawałek wędzonego kurczaka 10 dkg makaronu pomidor 1 ogórek zielony 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku marchewka gotowana 1 duża cebula fioletowa ketc hup, majonez sól, pieprz koperek Makaron ugotować i ostudzić.Kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki.Cebulę, marchewkę, pomidora,ogórki pokroić w kostkę.Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy.Wszystko razem wymieszać, dodać
Moje domowe kucharzenie