wodzie. W przypadku kiedy będą silnie słone to możemy włożyć je do wody na 2-3 godz. Następnie je odsączamy i kroimy w kostkę. Ogórka oraz cebule kroimy w kosteczkę. Całość mieszamy, dodajemy posiekany koperek, skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem. Możemy dodać kilka kropli octu z białego wina. Gotowy tatar podajemy np. z pieczywem. U nas w domu zajadany
Kolizje SmakówJabłko myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne. Owoc kroimy w drobną kostkę, razem ze skórką. Ogórki również osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na połowy, usuwamy im pestki. Bardzo drobno kroimy ogórki w kostkę, a pestki wyrzucamy. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Najlepiej, gdyby były to szalotki bo są najbardziej delikatne. Jeśli szalotek w Waszej kuchni brak, to czerwona cebula też(...)filety śledziowe ‘a la matias lub lekko kwaszone, po wiejsku (300-350g) 1-2 szalotki lub pół czerwonej cebuli (około 30g) 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 duże ogórki kiszone (150-200g) ½ twardego, słodko-winnego jabłka (150g) 3 pełne łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% tłuszczu 1 pełna łyżka majonezu 1 pełna łyżeczka musztardy
Karo in the Kitchenosoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 35g łososia wędzonego na gorąco Mała garść świeżego szpinaku Kilka pokrojonych talarków ogórka kiszonego Kilka piórek cebuli czerwonej Kilka czarnych oliwek przekrojonych na pół 1 pęczek koperku 3,5 łyżki śmietany 18% tł. do sosów Sok z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Cukier Przygotowanie: 1/ Do salaterki nakładamy umyty szpinak, kawałki łososia na których(...)oraz piórka z cebuli które dajemy do rogów. 2/ Ze śmietany, poszatkowanego drobno koperku, soli, pieprzu, cukru i soku z cytryny robimy sos - mieszając wszystko aż do jednolitej konsystencji 3/ Polewamy sos na sałatkę między kawałkami łososi i wbijamy w niego przepołowione na pół talarki ogórka kiszonego. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnałyżka kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki wrzątku 1 jajko Na farsz: 300 g wątróbki z kurczaka 1 cebula 1 łyżka masła 2 niewielkie ogórki konserwowe sól, świeżo mielony pieprz Na sos: 1 pęczek koperku 330 g kwaśnej śmietany 18% WYKONANIE Farsz: Wątróbkę umyć, odciąć błony i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Na patelni(...)rozpuścić łyżkę masła, dodać wątróbkę i cebulę, po czym smażyć do zarumienienia. Do usmażonej wątróbki dodać drobno posiekane ogórki konserwowe i całość doprawić solą i pieprzem. Ostudzony farsz przekładać partiami na deskę, drobno posiekać i przełożyć do miski. Pierogi: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak zmiksować na jednolitą masę z 1-2 łyżkami wody. Do miski wsypać
Passions hobbies lifeTadeusza jako szkolną lekturę to zachęcam do obejrzenia ponownie, choćby dla pięknie ujętych kulinariów. SKŁADNIKI: - 2 pęczki botwinki - 750 ml maślanki - 200 g ogórka (plasterki) - 2 pęczki rzodkiewki (plasterki) - 16 jaj przepiórczych (ugotowanych na twardo) - koperek do posypania - szczypiorek do posypania (lub kwiaty szczypiorku) - woda - sól BOTWINKĘ POSIEKAJ NA drobne kawałki, końcówki botwinki wrzuć do gara z minimalną ilością(...)straciła koloru. OCHŁODZONĄ BOTWINKĘ dopraw solą i połącz z maślanką, ogórkiem i rzodkiewką, na dwie, trzy godziny zostaw w lodówce aby się przegryzła. PRZED PODANIEM SPRÓBUJ czy nie brakuje soli, jeśli tak to dosól i mocno wymieszaj. Na talerzach dodaj jajko przepiórcze, koperek i kwiaty szczypiorku. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolizupka chrzanowa zamiast z białą kiełbasą była ze zrazami..jajko też oczywiście było.. Zrazy kilka plastrów polędwicy wieprzowej marchewka gotowana boczek gotowany ogórek kiszony domowa vegeta susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść po paseczku boczku, marchewki i ogórka .Zwijać roladki
Moje domowe kucharzenieżółtko (ok. 20 g) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu 2 garści liści sałaty (ok. 20 g) 1/3 świeżego ogórka (ok. 80 g) 1/4 czerwonej papryki (ok. 60 g) 1 łyżka posiekanego koperku (ok. 8 g) 1 łyżeczka oleju lnianego (ok. 5 g) kilka kropel soku z cytryny szczypta pieprzu 1. Żółtko roztrzepałam z przyprawami. Mięso pokroiłam(...)nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 20 min. 3. Sałatę porwałam na mniejsze kawałeczki, ogórek obrałam i przy pomocy obieraczki pokroiłam w paseczki. Paprykę również pokroiłam w cieniutkie plasterki (można w tym celu też użyć obieraczki). 4. Warzywa wymieszałam z koperkiem, olejem, pieprzem i sokiem z cytryny. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji: 350 kcal
Vroblewska-fitlifeugotowałam saszetkę ryżu, dodałam kilka innych składników i sałatka gotowa. kawałek wędzonego kurczaka 1 saszetka ryżu 2-3 ogórki konserwowe 1 ogórek zielony 1-2 papryki 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula fioletowa ketc hup, majonez sól, pieprz koperek Ryż ugotować i ostudzić.Kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki.Paprykę , cebulę i ogórki pokroić w kostkę.Wszystko
Moje domowe kucharzenieTestując i udoskonalając kolejną sałatkę, tym razem specjalnie dla mojego Męża powstała sałatka z tortellini...Jak się okazało całkiem smaczna, szczególnie dla amatorów makaronu ;)Po zrobieniu
Lawendowe Niebokostka grzybowa 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu szczypta: cząbru, majeranku, oregano, rozmarynu, koperku suszonego, lubczyku, papryki słodkiej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 ogórki kiszone, 1 mała cebulka, 4 plasterki wędliny sojowej o smaku salami (polsoja), 3 łyżki musztardy ( ja użyłam sarepskiej) sól, sól ziołowa, pieprz, papryka(...)koperku suszonego, lubczyku, papryki słodkiej. Kiedy wywar się zagotuje wrzucamy kotlety i na lekkim ogniu gotujemy przez 7 min. 3. Odcedzamy kotlety nie wylewając wywaru, to będzie nasza baza na sos. 4. Kotlety sojowe miksujemy dodając 2 szczypty soli, pieprzu i parę kropel maggi. Do zmiksowanych kotletów dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, całość mieszamy. 5. Ogórki
Mój pomysł nabiesiadników :) SKŁADNIKI: 16 kromek pieczywa (użyłam orkiszowe, może być również chleb tostowy) 2 opakowania Pasztetu Wielkopolskiego Profi z drobiem i koperkiem 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu sól i świeżo zmielony pieprz 3 kiszone ogórki 2 opakowanie Pasztetu Wielkopolskiego Profi z drobiem i pomidorami 1/3 szklanki suszonych pomidorów z zalewy DODATKOWO: 350 g śmietankowego serka(...)Chleb obkrój ze skórek. Następnie rozłóż pierwsze cztery kromki na paterze i posmaruj pasztetem z koperkiem. Przykryj kolejnymi czterema kromkami chleba i posmaruj pastą jajeczna, zrobioną z rozgniecionych na drobno jajek i wymieszanych z majonezem, solą i pieprzem. Na wierzch ułóż pokrojone plasterki ogórków i przykryj kolejną warstwą chleba. Pasztet z pomidorami wymieszaj w osobnej miseczce z suszonymi
Słodko-Słony Świat Ilonylubią lżejsze sałatki, polecam TĄ sałatkę. Składniki: 1 puszka ananasa 1 słoiczek selera konserwowego 200 g sera żółtego 1 ogórek zielony 1 puszka kukurydzy 100 g makaronu 1/2 pęczka koperku 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente,przelewamy wodą i odcedzamy. Ananas, seler i kukurydzę odcedzamy
magiczna kuchnia KasiOGÓRKÓW PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 4-5 SKŁADNIKI: 6-8 ogórków kiszonych + 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków 1-2 marchewki 1-2 pietruszki 1 cebula 2 ziemniaki 1 łyżka oleju 1-2- 1,5 l bulionu z warzyw sól i pieprz do smaku po 1 łyżce kwaśnej śmietany do podania na porcję drobno posiekany koperek(...)czasie pokrój drobno ogórki lub zetrzyj na tarce. Dodaj ogórki do zupy i gotuj całość jeszcze około 7 minut, aż ogórki też zmiękną. Zupę zblenduj na gładki krem. Dodaj do niej sok z kiszonych ogórków. Dopraw do smaku nieco pieprzu, bo soli raczej nie potrzebuje z uwagi na jej ilość w ogórkach. Zupę przekładaj
nietylkopasta.plSkładniki: 2 małe cukinie 2 jaja 3 łyżki mąki pszennej łyżka maślanki szczypta soli szczypta pieprzu pół ogórka 2 łyżki jogurtu greckiego 100 gram sera cheddar ząbek czosnku olej rzepakowy pietruszka/ koperek do ozdoby Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na godzinę na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody(...)cheddar. Rozgrzewamy patelnię i smażymy małe placuszki na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jogurt grecki, drobno posiekany lub wyciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek lub pietruszkę. Gotowe, smacznego
Mango Papajałyżeczka oleju kokosowego 2 ząbki czosnku 500 g kurczaka 1 puszka mleka kokosowego 200 g cukinii 200 g ogórka 200 g dyni 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka koperku Przygotowanie: Wymieszać na patelni miód, chilli w proszku, olej kokosowy oraz czosnek i całość podsmażyć. Dodać pokrojonego
KuchniaWeDwoje.pl