towarzystwie zapiekanych ziemniaczków czosnkowych i pysznej domowej surówki z pomidora i ogórka. Składniki na 2 porcje: 4 ziemniaki (średniej wielkości) 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku koperek 3 kotlety schabowe - ilość wg uznania :) 3 plastry sera olej 1 jajko bułka trata pieprz cayenne 2 pomidory 4 ogórki gruntowe 1/2 czerwonej cebuli łyżka octu 3 łyżeczki cukru sól, pieprz(...)łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Ogórki obieramy i kroimy w plastry, cebulę w pół-krążki i pomidory w ósemki - wrzucamy do miski, zasypujemy cukrem, solą, pieprzem i octem oraz dodajemy śmietanę - mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy na 4 części - gotujemy w osolonej wodzie 5 min. od momentu zagotowania. Odcedzamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Kotlety schabowe
Alutka-Gotujekiszonych domowej roboty. Polecam wszystkim. składniki na 6 porcji 6 skrzydełek z kurczaka 4 spore ogórki kiszone 2 marchewki pietruszka 2 ząbki czosnku seler por cebula ziele angielskie liść laurowy 2 torebki ryżu pół szklanki śmietany 18% koperek sól i pieprz przepis Skrzydełka dokładnie myjemy wkładamy do garnka z 2 litrami wody, dodajemy pokrojoną włoszczyznę(...)smaku solą i pieprzem. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy starte na tarce ogórki kiszone razem z sokiem z ogórków, gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec podprawiamy zupę śmietaną. Osobno gotujemy ryż. Zupę podajemy na talerzu z posiekanym koperkiem
Smakowite Dania2-3 łyżki naturalnego kremowego serka 1 mała marchewka 1 mała cebula 600 ml wywaru na kościach wołowych pół pęczku koperku 2 łyżki ugotowanej czarnej quinoy kilka kiełków groszku kilka plasterków papryki pepperoni plasterki kiszonego ogórka, listki kolendry i bazylii (do przybrania) 1 arkusz papieru ryżowego 3 łyżki smalcu, lub oleju kokosowego (do smażenia) 2 ząbki czosnku(...)liście selera, plasterki imbiru, kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, w razie potrzeby (jeśli nie soliliśmy wcześniej wywaru) doprawiamy solą. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki ogórki i quinoę, gotujemy 5 minut i odstawiamy, żeby zupa trochę przestygła (tak, abyśmy mogli ją zmiksować bez szkody dla blendera). W tym czasie przygotowujemy chipsy z papieru ryżowego. Papier
Quinoa Raz!świetnie pasuje na wigilijny stół. Klasyczny przepis na śledzie z bur akami :) SKŁADNIKI 5 solonych filetów śledziowych 1 duża cebula 4 ogórki konserwowe 3 średnie ziemniaki 3 buraczki 3 jajka majonez - według upodobań :) świeżo mielony pieprz koperek do przybrania ś PRZYGOTOWANIE Śledzie moczymy w wodzie przez 2 godziny. Odsączone kroimy w paski. Ziemniaki i buraki gotujemy w mundurkach (osobno(...)kroimy w kosteczkę. W przezroczystym naczyniu układamy warstwami: 1. śledzie, cebulę, majonez, pieprz 2. ogórki, ziemniaki, majonez, pieprz 3. buraki, majonez, pieprz, jajka Sałatkę wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc - by smaki się "przegryzły" :) Przed podaniem możemy ozdobić ją gałązkami koperku. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjedecyzja była szybka... chłodnik i już :) Składniki:50 dag botwinki,1 szklanka wody,Sok z 1/2 cytryny,1 szklanka soku z buraków,30 dag ogórków gruntowych,Pęczek rzodkiewki,1/2 paczki pietruszki,1 pęczek koperku,1/2 pęczku szczypiorku,1,5 litra kefiru,1 łyżka cukru,1 łyżeczka soli,pieprz. Dodatkowo:Jajka ugotowane na twardoSok z buraków:1kg buraków,1/2 łyżeczki(...)buraki ścieram na tarce o dużych oczkach). Przekładamy do rondelka, dodajemy z sok z cytryny, wodę, 1/2 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę cukru i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy. Ogórki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rzodkiewkę ścieramy na tarce, a zieleninę siekamy. Wszystko przekładamy do ugotowanej botwinki, zalewamy kefirem i sokiem z buraków. Całość mieszany, doprawiając 1 łyżeczką
Delicious Titbitsczubek łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżka soli tarator: (na 4 osoby) 2 duże ogórki wężowe 1 kubek jogurtu greckiego (300ml) 3 duże ząbki czosnku sól olej rzepakowy/ oliwa z oliwek 0,5 pęczka świeżego koperku Paprykę kroimy w małe cząstki, to samo robimy z cebulą. Warzywa (również pietruszkę) umieszczamy w blenderze i miksujemy(...)kroimy je w małą kostkę i umieszczamy w szklanej misce. Czosnek obieramy i ścieramy na małej tarce lub szatkujemy. Dorzucamy do ogórków i całość zalewamy jogurtem greckim. Doprawiamy przyprawami i oliwą, a na koniec dorzucamy posiekany koperek. Tarator dobrze jest przygotować równorzędnie z mięsem na kjufteta, by odstał swoje w lodówce, a podawać zimny w oddzielnym naczyniu zaraz
Kuchenna Kontrrewolucyaogórków, wiec dziś korzystaliśmy z tej ogórkowej obfitości jedząc na obiad delikatną, kremową zupę ze świeżych ogórków. Jeśli jeszcze nie wiecie, jak dobrze taka zupa smakuje, wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis. składniki: 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 1 kg świeżych ogórków gruntowych 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g śmietany kremówki sól, pieprz koperek
babka w formieogórki małosolne 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku ostra papryka-szczypta 1 łyżka listków bazylii gałązka koperku 50 g łososia wędzonego 1 łyżeczka soku z cytryny sol, pieprz Wykonanie. Ogórki małosolne, najlepiej dwudniowe, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu. Utrzeć ocet ze zmiażdżonym czosnkiem ,papryką i posiekaną bazylią oraz olejem .Doprawić solą
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 1 Pęczek botwinki (mogą być 3 młode buraczki ) 4 ogórki świeże 4 jajka 1 pęczek rzodkiewki 2 ząbki czosnku 1 pęczki szczypiorku 1 pęczek koperku 1 łyżeczkę masła 1 duży jogurt 1 dużą śmietanę 18% sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru 1/2 litra wody sól, pieprz do smaku Wykonanie: Botwinkę oczyszczamy kroimy w małe kawałki, gotujemy(...)szczyptą soli. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny, masło odstawiamy do wystudzenia. Ogórki obieramy ze skórki, jajka gotujemy na twardo, rzodkiewkę opłukujemy. Wszystkie składniki kroimy w kostkę przekładamy do dużej miski. Dodajemy wymieszany jogurt ze śmietaną pokrojony szczypiorek z koperkiem, czosnek oraz wystudzoną botwinkę. Dokładnie wszystko ze sobą mieszamy, przyprawić solą, cukrem, świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy
kgwjanczewoalternatywną, prostą i szybką metodę przygotowania. Ogórki małosolne – na sucho: 1 kg ogórków gruntowych 1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części (ok. 8-10 cm) 1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu (można pominąć) 2 gałązki kopru z baldachami (poza sezonem: pęczek koperku) 2 pokruszone suszone liście laurowe (można pominąć) 2 zgniecione ziela angielskie (można pominąć(...)płaskie łyżeczki miałkiej soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg ogórków gruntowych 1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części (ok. 8-10 cm) 1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu (można pominąć) 2 gałązki kopru z baldachami (poza sezonem: pęczek koperku) 2 pokruszone suszone liście laurowe (można pominąć) 2 zgniecione ziela angielskie (można pominąć
Poezja smakuburaka lub cukinię Jak zrobić klasyczny sos tzatziki? - krok po kroku Składniki: duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego 1 duży lub 2 mniejsze ogórki sałatkowe, wykrojone gniazda nasienne 2 ząbki czosnku oliwa świeża mięta oraz koperek (czasem zamiast świeżej mięty daję miętę suszoną) opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, ja ten składnik pomijam sól do smaku
Chilli Czosnek i Oliwaczyli połączenie bardzo fajnych sezonowych smaków. U nas była na kolację, a resztę wykorzystaliśmy do obiadu. Składniki: 1 nieduży kalafior 3-4 ogórki małosolne 1 duży pomidor 1 czerwona papryka zielona cebulka drobno posiekany koperek 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić, zahartować zimną wodą
Kuchnia domowa Aniosób: 0,5 kg świeżego łososia (bez skóry) zalewa 1 l wody kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek świeżej pietruszki kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki soli himalajskiej różowej pieprz do smaku 2-3 liście laurowe kilka sztuk ziela angielskiego zielona sałatka 3 ogórki gruntowe 1 miękkie awokado kilka sztuk cebulki perłowej (konserwowej) szczypiorek sól, pieprz odrobina soku(...)naturalny do podania Do garnka wlać wodę, dodać umyte gałązki pietruszki, koperku oraz liście bazylii. Następnie dodać liście laurowe i ziele angielskie. Na sam koniec wsypać sól oraz pieprz do smaku. Zalewę zagotować. W międzyczasie łososia umyć i pokroić na mniejsze kawałki (zgrabne kwadraty). W międzyczasie przygotować sałatkę. Ogórki umyć i odciąć końcówki. Przekroić na pół i pokroić
UgotowaćSzybka w przygotowaniu, smaczna sałatka z makaronem i serkiem wiejskim SKŁADNIKI 1 zupka chińska 3 ogórki konserwowe 1 cebula ząbek czosnku 2 jajka ugotowane na twardo serek wiejski 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy koperek sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Makaron razem z przyprawą zalać wrzątkiem i odstawić, gdy napęcznieje przełożyć na sitko aby odsączyć z nadmiaru(...)wody. Cebulę i czosnek obrać z łupin. Ogórki, jajka, cebulę oraz czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać makaron i serek wiejski, majonez, musztardę, doprawić solą i pieprzem dokładnie wymieszać. Sałatkę na wierzchu posypać posiekanym koperkiem. Przed podaniem schłodzić. rrarossa@gmail.com
RAROSSAPost Sałatka z makaronem mini kolanka, kurczakiem gyros, papryką, kukurydzą i ogórkiem konserwowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje