ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:106/164)

Botwinka 129

cytryny, sól, cukier, 300 ml mocnego bulionu (może być warzywny lub drobiowy), 50 – 100 ml śmietany 12%, dodatki: 3 ogórki (gruntowe -wielkość takie jak na kiszenie), 3 jajka ugotowane na twardo, 3 rzodkiewki*, koperek, 1 nieduży burak, marynata: 90 ml wody, 60 ml cukru, 30 ml octu winnego Marynata: wszystkie składniki marynaty zagotować. Dodatki: buraka umyć, obrać, pokroić

królestwo garów
Chłodnik z botwiny 167

pół pęczka ) botwinki z młodymi buraczkami 200 g zielonego ogórka około dwóch rzodkiewek 350 g kefiru naturalnego/zsiadłego mleka 4 łyżeczki posiekanego koperku 1/4 pęczka szczypiorku sok z cytryny sól, pieprz jajko do dekoracji Buraczki obieramy ( lub nie ;)) i wraz z botwinką drobno kroimy w półplasterki/ścieramy na tarce. Zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy ok 10 min do miękkości

Atlas Smaków
Sałatka śledziowa z czerwona fasolą, świeżym majerankiem i koperkiem 145

matjas w zalewie puszka kukurydzy puszka groszku konserwowego garść rodzynek sułtańskich puszka czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula słoik ogórków konserwowych, u mnie około 8 sztuk 5 jaj sól i pieprz do smaku świeży majeranek oraz koperek około szklanki majonezu 3 łyżki jogurtu do sałatek Ugotuj jaja na twardo, obierz. Odsącz filety z zalewy, każdy z nich umyj(...)paski. Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i odciśnij z nadmiaru soku. Dołóż do śledzia. Następnie jaja, cebulę pokrój w kostkę, wsyp do miski. Kukurydzę, groszek, czerwoną fasolę wysyp na sito i odsącz z wody, wrzuć do miski. Wszystko delikatnie przemieszaj. Zmiksuj majonez z jogurtem, solą i pieprzem, pod koniec miksowania dołóż drobno siekany koperek oraz majeranek-niedużo

Z Kuchni Do Kuchni
Chłodnik z ogórka i orzechów 114

się oprzeć.   Składniki 1 duży zielony ogórek duży jogurt naturalny łyżka oliwy z oliwek pół ząbka czosnku przetartego przez praskę pół pęczka posiekanego koperku pół pęczka posiekanego szczypiorki do dekoracji: pół szklanki orzechów włoskich uprażonych na patelni kromka pumpernikla połamana na kawałki połówka jajka na każdą porcję   Przygotowanie Ogórki kroimy drobno, mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy

Ugotowane pozamiatane
Sałatka jarzynowa jak grzybek 86

ziemniaki: 3 średnie szt. marchew: 2 średnie pietruszka: 1 szt. seler: 1/2 szt. jajka: 6 szt. cebula: 1 szt. ogórek kiszony: 2 – 3 szt. jabłko: 1 szt. groszek konserwowy: 0,5 puszki majonez: kilka łyżek sól i pieprz do smaku koperek suszony Sałatka warzywna jak grzybek Przygotowanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler myjemy i gotujemy do momentu, aż będzie(...)zalewy. Obrane jabłko, cebulę i ogórki kroimy w niewielką kostkę. Ugotowane warzywa obieramy i również kroimy w kostkę. Z 4 jajek oddzielamy żółtka od białek i ścieramy oddzielnie na tarce na drobne pazurki odstawiamy w oddzielnych miseczkach. Pozostałe dwa jajka kroimy w małą kostkę. Wszystkie składniki oprócz startych jajek oraz koperku łączymy razem, dodajemy majonez, doprawiamy i dobrze mieszamy

Kuchnia Na Wypasie
Biały chłodnik z młodymi ziemniakami i wędzonym łososiem 189

Koper jak najdrobniej posiekajcie (zostawcie kilka całych listków do ozdoby) i wsypcie do miski. Pomidora sparzcie wrzątkiem, obierzcie ze skórki, wyfiletujcie – pozbywając się pestek – i pokrójcie w drobną kostkę. Ogórka obierzcie ze skórki ale nie całkiem – zostawcie odrobinę. Przetnijcie go na pół, wyjmijcie i wyrzućcie z niego nasiona (najwygodniej robi się to małą łyżeczką do kawy), pokrójcie drobno jak pomidora(...)maślanki lub kefiru 20-24 małych, młodych ziemniaków – po 5-6 na porcję 100g wędzonego łososia – po 25g na porcję 2 ogórki gruntowe lub 1 wężowy 1 duży pomidor malinowy albo dwa mniejsze 1 pęczek świeżego koperku 5-6 gałązek grubego szczypioru mały ząbek czosnku łyżeczka chrzanu ze słoika plastry cytryny , po jednym na porcję oliwa z oliwek

Karo in the Kitchen
Sałatka z wędzonym łososiem. 331

jest szybka do przygotowania, efektowna i bardzo smaczna . SKŁADNIKI: 1 mała sałata lodowa 1/2 ogórka zielonego 1 średni ogórek kiszony 1 mała szalotka lub czerwona cebula 10 pomidorków koktajlowych  100 gr. łososia wędzonego (w plastrach) 2-3 jajka gotowane koperek   SOS: 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej wymieszać i gotowe(...)ćwiartki i kładziemy na sałacie,  zielone ogórki kroimy w cienkie plastry, a kiszone w słupki, szalotkę w półksiężyce, wykładamy na pomidorki i polewamy ("piszemy") sosem, plaster wędzonego łososia kroimy w cienkie paski, posypujemy sałatkę, dodajemy jajka pokrojone w 6 części, dodajemy kilka pokrojonych pomidorków, posypujemy drobno posiekanym koperkiem i gotowe

Kuchnia Beaty
Łagodna Zupa Ogórkowa 196

wieprzowe kawałek selera 2-3 cm pora 2-3 ogórki kiszone (nie małosolne !) + trochę wody z ogórków 5 łyżek śmietany 30 % 4 łyżki mleka 1 czubata łyżką mąki tortowej sól, pieprz, warzywko używam takiego <--Klik ewent, posiekana nać koperku. 1. Umyte mięso zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy marchewki, pietruszki, seler, oraz ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Gotujemy całość(...)czasie dodajemy starte ogórki na grubych oczkach i dolewamy po troszku wodę z ogórków próbując co chwile aby zupa nie była za kwaśna lecz w sam raz. Przyprawiamy solą, pieprzem, warzywkiem. 3. W kubku mieszamy śmietanę z mlekiem oraz mąką i hartujemy (dodajemy chochelkę gorącej zupy do kubka ze śmietaną - mieszamy całość ) wlewamy przez sitko do zupy

Gotowanie...to proste !
najprostszy śledź w sosie tatarskim 177

łyżki kwaśnej śmietany ( lub jogurtu) 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu dwie gałązki koperku sok z ćwiartki cytryny szczypta pieprzu i soli sposób przygotowania Śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę ogórki, marynowane grzyby, oraz cebulę i wkładamy do miski. Następnie  do miski dodajemy majonez, kwaśną  śmietanę(...)miski z sosem. Teraz misę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej  dwie godziny. Gotowe śledzie wyjmujemy z lodówki, wykładamy na talerze, posypujemy drobno posiekanym szczypiorem, oraz koperkiem i podajemy

Miód i pieprz
Zupa ogórkowa 217

Najlepiej ogórkowej... 😋 Składniki: 2 - 2,5l rosołu lub bulionu 2 marchewki 1 pietruszka  1/4 selera 1/3 pora 5 ogórków kiszonych (średniej wielkości) 6 - 7 ziemniaków (może być więcej) 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki śmietany koperek sól pieprz Przygotowanie: Wlewamy rosół do garnka, a do niego obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, seler(...) (jeśli lubimy zupę mocno kwaśną to możemy dodać więcej ogórków) i gotujemy jeszcze z 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zestawiamy garnek z kuchni i zaprawiamy śmietaną (wcześniej rozprowadzamy ją kilkoma łyżkami gorącej zupy aby nam się nie zważyła). Wykładamy na talerze i posypujemy koperkiem. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kapusta pekińska z ogórkiem konserwowym 181

Bardzo prosty dodatek do obiadu. Wystarczy do poszatkowanej kapusty dodać kilka pokrojonych ogórków konserwowych, wymieszać to z majonezowo-jogurtowym sosem o cytrynowo-pietruszkowym aromacie i pyszna, prosta, lekko kwaśna sałatka obiadowa gotowa:) 1/2 większej kapusty pekińskiej 1 duża cebula 4-5 ogórków konserwowych 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku(...)cytryny szczypta cukru sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku Przekrojoną na pół kapustę pekińską nacinamy wzdłuż w 3-4 miejscach. Następnie drobno siekamy. Przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy na plasterki lub półplasterki. Dodajemy do kapusty. Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy

Smaki Na Talerzu
Wakacje :) 127

wodą). Dodajemy zmiażdżony czosnek i łyżkę majonezu, doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko mieszamy i gotowe :) w innej wersji możemy dodać posiekany koperek. Sałatka : Kilka liści sałaty lodowej rwiemy na małe kawałki, dodajemy  pokrojone w półplasterki pomidory i ogórek. Cebule kroimy w cieniutkie płatki (półplasterki), dodajemy kukurydzę i oliwki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Całość polewamy oliwą z oliwek i obficie

vegetanie
Zrazy wołowe – roladki śląskie 274

kilka godzin lub całą noc – do lodówki). Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub półplasterki. Ogórki w słupki. Wracamy do wołowiny – układamy na musztardzie 1-2 plastry boczku i małe kawałki cebuli. Na brzegu, od którego zwijamy, kładziemy ogórka. Zwijamy roladkę – są różne szkoły – jedna mówi, aby to robić od dłuższego boku – inna(...)sosu należy wymieszać z łyżką mąki, wlać do gotującego się sosu i znów intensywnie wymieszać, potem zagotować). Zrazy wołowe podajemy posypane natką lub koperkiem wraz z dodatkami – u mnie była to kasza gryczana i ogórki kiszone. * wewnętrzna strona udźca wołowego     Zobacz także: Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu Polędwiczki to jedne z moich ulubionych rodzajów mięs

Poezja smaku
Sałatka warzywna z fetą 115

lubimy. Składniki 250 g zielonej soczewicy 250 g czerwonej soczewicy 1 ogórek sałatkowy 1 strąk czerwonej papryki 3 łodygi selera naciowego 10 pomidorków koktajlowych 1 mała puszka kukurydzy z chili 10 czarnych oliwek 6 suszonych pomidorów z zalewy 200 g sera feta 1 garść orzechów sojowych koperek 50 ml oleju z suszonych pomidorów 50 ml oleju z pestek winogron(...)łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Przygotowanie Soczewice gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniach. Ogórek obieramy i podobnie jak paprykę, kroimy w drobną kostkę. Seler kroimy na plasterki. Kukurydzę z chili odcedzamy. Pomidorki kroimy w łódeczki. Suszone pomidory kroimy w paski. Koperek siekamy. Oliwki kroimy na plasterki. Ser kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wraz z orzechami przekładamy

R'n'G Kitchen
Szybka sałatka z 3 składników-pycha 56184

wiele razy i jest naprawdę pyszna i robi się ją w kilka minut-spróbujcie koniecznie SKŁADNIKI: makaron z 2 zupek chińskich ogórek zielony ok 20-25 dag mielonki np. tyrolskiej 2 łyżki majonezu,vegeta (można również dodać koperek lub natkę pietruszki,ale ja nie daje bo mój mąż nie lubi) PRZYGOTOWANIE: makaron zalewamy wrzątkiem ,przykrywamy na kilka minut aż spęcznieje

Swojskie jedzonko

Proponowane wyszukiwania