zielony ogórek szklarniowy starty na grubej tarce 2 kiszone ogórki starte na grubej tarce ( jeśli mamy wodę z ogórków nie wylewamy jej !) 6 rzodkiewek startych na grubej tarce 4 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki posiekanego koperku 1 litr kefiru 1 ząbek czosnku 4 jajka ugotowane na twardo szczypta kwasku cytrynowego sól, pieprz Wykonanie:Z botwinki odcinamy(...)kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania.Do dużego garnka wlewamy kefir, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki, zgnieciomy ząbek czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor !Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się
Kulinarne przygody Gatitylitrowy słoik korzeń chrzanu jak mały palec na każdy litrowy słoik kwiaty od koperku – 2 na każdy litrowy słoik na każdy 1 litr zimnej wody 1,5 łyżki kamiennej soli Do słoików włożyć czosnek, chrzan, i koper. Ciasno układać pionowo ogórki. Zalewać zimną woda z solą. Ogórki muszą postać w domu około
Humanistka w kuchniłączyć świeże warzywa z kurczakiem. Na 2 porcje potrzebujemy: Kilka liści sałaty lodowej 1 ogórka 2 pomidory Parmezan Pojedyncza pierś z kurczaka Sól, pieprz, zioła prowansalskie Grzanki Do sosu: 1/2 małego jogurtu naturalnego 1 duża łyżka majonezu 1 ząbek czosnku 1 dużą łyżkę posiekanego koperku Sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka lekko rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi(...)Pomidory kroimy na ćwiartki, ogórek ze skórą w plasterki. Warzywa układamy na talerzu, pośrodku staramy się ułożyć z nich "górkę". Na warzywach rozkładamy kurczaka. Posypujemy startym parmezanem. Sałatkę posypujemy grzankami. Ja użyłam gotowych, ziołowych, które kupiłam w Lidlu. No miski wlewamy jogurt, majonez, wyciskamy ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy posiekany koperek. Po wymieszaniu wstawiamy
Mój Smak na Życiesię z odświeżającym ogórkiem i słodkawym pomidorem. Wiem, wiem nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem… oj tam. Od czasu do czasu dla wrażeń smakowych można Składniki: Tofu wędzone – 500g (u mnie 2 kostki bio tofu z Polsoja) Nori – 3 sztuki Koperek – 1/2 pęczka Sok z cytryny – 1/2 – 1 sztuka Papryka wędzona
Blendmanporcje: 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami 500 ml wywaru warzywnego 400 g kefiru 400 g śmietany 18% 2 małe ogórki gruntowe kilka szt. rzodkiewki połówka dojrzałego awokado 4 jajka 2 łyżki szczypiorku i koperku mały ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Aby uzyskać wywar, gotujemy włoszczyznę w osolonej wodzie. Kiedy warzywa będą miękkie, przecedzamy je przez
Pyszny Duetobiad do pracy. Składniki: mały kalafior lub połówka dużego – umyty i starty na tarce po pęczku natki, mięty i koperku – drobno posiekane 150 g posiekanych orzechów włoskich 2 pomidory – pokrojone na małe kawałki ogórek – obrany i drobno pokrojony czerwona cebula drobno posiekana 3 łyżki oliwy starta skórka i sok z cytryny po pół łyżeczki mielonego
Ugotowane pozamiataneogórkowa często gości na naszych stołach. Jednak nie musi być wciąż taka sama. Robię zupkę z dodatkiem ziemniaków z marchewką i koperkiem . Robiłam też wersję z ryżem i pulpecikami , ogórkowy krem a także zupę z ogórków małosolnych . Tym razem do zupy ogórkowej wykorzystałam wywar z wędzonki. Trochę się obawiałam takiego połączenia ale niepotrzebnie bo ogórkowa na wędzonce
Monia miesza i gotujeogórki małosolne pół pęczka kopru 2-3 łyżki oleju lnianego sól, pieprz Sposób przygotowania: Kalarepkę i marchewki obieramy, razem z ogórkami małosolnymi ścieramy na tarce o grubych oczkach, ja starłam w robocie wielofunkcyjnym. Umyty koperek drobno siekamy, wszystkie składniki przekładamy do miski, wlewamy olej lniany, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, surówkę przed podaniem lekko
Bajeczna Kuchniaocza zupa , jak już kilka razy pisałam, to jedna z moich ulubionych zup. Ma być gęsta, koniecznie a właściwie tylko z domowymi ogórkami kiszonymi żeby była odpowiednio, czyli mocno kwaśna. Uwielbiam właśnie taką. I musi pachnieć koperkiem oraz czosnkiem. Dzisiejsza wersja jest nie tylko bardzo pyszna, ale także szybka do przygotowania. Oczywiście pod warunkiem, że macie gotowy bulion. Koniecznie
Smaczna PyzaPomysł na ogórka kiszonego inaczej.Składniki:3 duże ogórki kiszone1 mała cebulkajeden ząbek czosnkupół małego opakowania jogurtu naturalnegosiekany koperek1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowegopieprzSposób przygotowania:1
Kuchnia domowa Anitrzeba zagospodarować resztki.składnikiugotowana włoszczyzna ( bez pora): 1 marchewka 2 pietruszki seler2 - 3 ogórki kiszoneugotowane 2 - 3 ziemniakijajko ugotowane na twardocebuladowolne zioła - szczypiorek,koperek, pietruszka, drobno pokrojonemajonezoliwa (tyle, żeby sałatka nie była sucha)1 - 2 łyżki musztardysól , pieprzprzygotowaniewszystkie warzywa pokroić w kostkę. Dodać majonez, oliwę
Stare GaryPo dziewięciu miesiącach totalnego, kulinarnego rozpasania, nastał czas wyrzeczeń i rosołków. Przekonałam się o tym już pierwszej nocy. Zaraz po opuszczeniu szpitalnej pryczy- smyczy wpierdzieliłam
bastalenasolą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na małym ogniu. Hamburgery: Bułki do hamburgerów podpiekamy z plasterkiem sera przez 5 minut w piekarniku w 190 stopniach C. Następnie na bułce układamy liść sałaty, kotlet, plaster pomidora, plasterki ogórka. Przykrywamy drugą połówką bułki
Bon Appetit Małgorzatyoliwy sól pieprz Salsa warzywna: 90g kukurydzy konserwowej 80g groszku konserwowego 1 zielony ogórek 1 mała czerwona cebula 1 duży pomidor 60g mix sałat świeżo zmielony pieprz sól Sos czosnkowo-koperkowy: 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka posiekanego koperku 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Krewetki opłukać pod bieżącą ciepłą wodą(...)warzywna: Ogórka dokładnie umyć i pokroić w półplasterki. Pomidora umyć i pokroić na mniejsze części, a cebulę w piórka. Ogórka, pomidora, cebulę, kukurydzę i groszek przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, następnie oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. 4. Sos: Jogurt naturalny, majonez, śmietanę przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i doprawić
Szalona Kuchnia Ewelinysmakiem ... Składniki na 4 duże słoiki sałatki: 5-6 dużych marchewek, 4 ziemniaki, 6 dużych ogórków kiszonych, 1 pietruszka, 1/2 bulwy selera, 2 pory, puszka ekologicznej kukurydzy, puszka ekologicznego groszku zielonego, ewentualnie kostka sera żółtego wegańskiego, przyprawy: sól, pieprz, koperek, natka pietruszki, majonez wegański z TEGO przepisu lub śmietanka owsiana albo ekologiczna sojowa, musztarda. Wykonanie
Jeść, by żyć w zdrowiu