ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:115/164)

Śledzie w majonezie 166

bardzo gęstej, kwaśnej śmietany 2 ogórki kiszone starte na tarce o dużych oczkach 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki cukru pudru, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W misce mieszam majonez ze śmietaną, ogórkami i roztartymi ząbkami czosnku. Doprawiam do smaku. Śledzie kroję na kawałki, mieszam razem wszystkie składniki. Dekoruję świeżym koperkiem, podaję na półmisku lub w misce

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z zupek chińskich 325

makaron 25-30g szynka drobiowa 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 nie duża czerwona papryka 1 zielony ogórek 4-5 ogórków konserwowych 1 średni twardszy pomidor biała część pora mały pęczek zielonej pietruszki ale również może być to koperek lub szczypiorek majonez sól, pieprz Przygotowanie: Suchy makaron połamać, wsypać do miski. Szynkę oraz warzywa pokroić w kostkę

W garach u Gosi
Pasta z wędzonej makreli 191

Makrelę starannie obrać z ości i rozdrobnić. Jajka rozgnieść widelcem,cebulę i ogórka drobniutko pokroić. Wymieszać razem rybę,jajka,cebulę,ogórek, majonez i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Stosować do smarowania pieczywa. Pasta doskonale smakuje posypana świeżym koperkiem

Kolorowa kuchnia Elki
Tradycyjny obiad na dwa sposoby 152

temperatura jest ciężka do zniesienia także przygotowałam tradycyjny obiad. Ziemniaczki podpiekane z panierowanym filetem z kurczaka, a do tego podałam ogórka konserwowego i ćwikłę. Wersja 1: Ziemniaki wcześniej ugotować w osolonej wodzie, a następnie ostudzić. Można posypać świeżym koperkiem i podpiec do zarumienienia na patelni oblaną oliwą z oliwek. Wersja 2: W drugim sposobie na tradycyjny obiad podpiekane ziemniaczki polałam

Karola gotuje
Młode ziemniaki zapiekane z boczkiem 675

Pyszny pomysł na letni obiad. Młode ziemniaki z boczkiem, podane z mizerią z ogórków smakują wyśmienicie. Składniki: 600 g małych młodych ziemniaków 250 g boczku wędzonego 2 cebule łyżka masła pęczek koperku łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaczki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą albo zeskrobujemy skórkę. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy i przekładamy

e-PrzepisyKulinarne
Zupa ze świeżych ogórków 175

Poraz pierwszą tą zupę ugotowałam kilka lat temu. Bardzo mnie zaciekawiła bo jak dotąd znałam tylko ogórkową z ogórków kiszonych a tutaj główną rolę odgrywają świeże. Jednak postanowiłam zaryzykować i to ryzyko się opłaciło. Zupa wyszła bardzo dobra. Zapisałam zatem znaleziony w jakieś starej gazecie przepis w swoim zeszyciku i... ów zeszycik zaginął mi na kilka lat. Dopiero niedawno(...)odnaleźć:) I już wówczas sobie powiedziałam, że w okresie letnim na pewno ponownie przyrządzę taką zupę :) Składniki: 1 duży ogórek 35 dag ziemniaków 1 średnia cebula 10 dag szynki 400 ml bulionu 1 łyżka jogurtu sól, pieprz, koperek Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dolać rosół i gotować wszytsko do miękkości. Następnie zmiksować na gładki krem. Doprawić

My simple kitchen
GULASZ ZE SCHABU 197

Składniki:1 kg schabu bez kości2 cebulesólpieprzliść laurowyziele angielskieśmietanka 18%kopereksklarowane masło (bądź inny dostępny tłuszcz do smażenia)Wykonanie:Schab myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Kroimy w

Walijskie Pichcenie
OGÓRKOWA NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH 178

grubych oczkach przesmażyć na sklarowanym maśle i przełożyć do zupy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dolać soku od ogórków (wg własnych upodobań). Zagotować, dodać śmietanę wcześniej zahartowaną.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać pietruszką lub koperkiem. Mięso z obranych żeberek pokroić w kostkę i dorzucić do zupy

Walijskie Pichcenie
SAŁATKA JARZYNOWA MNIEJ TRADYCYJNA 329

mały seler 1 pietruszka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 kalafiora 3 jajka 2 łodygi selera naciowego 4 ogórki konserwowe mała puszka groszku mała puszka kukurydzy biała część pora 100g szynki konserwowej 1 jabłko pęczek szczypiorku  koperek majonez łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie:Marchew, pietruszkę, seler, kalafior i jajka gotujemy, studzimy. Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę

Walijskie Pichcenie
Sałatka siedmiowarstwowa. 501

składniki. Składniki:  sałata lodowa  pomidory żółta papryka zielony groszek (mrożony lub świeży) rzodkiewka ogórek sos cheddar boczek (opcjonalnie) Składniki sosu: 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz Wykonanie: Groszek rozmrozić, a pomidory przekroić i pozbawić

zadanie-gotowanie
Wigilijne śledzie w śmietanie 153

tarłem, odławiany w maju i czerwcu. Kupując śledzie warto pamiętać, że matiasy nie mają ikry ani mlecza. Składniki 0,5 kg matiasów lub filetów a'la matias 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone 1 duża lub 2 małe cebule (mogą być czerwone - są łagodniejsze w smaku) 1 duże, twarde, kwaskowe jabłko  250-350 ml gęstej śmietany(...)Śmietanę wymieszać z majonezem. Ogórki i obrane ze skórki jabłko pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę ***** pokroić w piórka lub w kostkę, dodać śmietanę z majonezem, doprawić do smaku. Śledzie ułożyć na półmisku, zalać przygotowanym sosem i odstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować koperkiem lub szczypiorkiem *** Jeśli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szefie, sałatkę? SAŁATKA "SZEFA". 2373

odtworzyć.I wyszło mi takie coś.Zapraszam do skosztowania! SAŁATKA "SZEFA" (autorski;) 1 ogórek zielony 3 małe pomidorki mała główka sałaty 150g sera żółtego (u mnie plastry) 150g wędliny drobiowej (u mnie plastry) pęczek szczypiorku kilka rzodkiewek 3 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu suszone zioła: koperek, czosnek, tymianek, sól, pieprz do smaku * kilka kropel soku z cytryny + do podania

W kuchni Karmel-itki
Tortilla z kurczakiem 253

opakowanie mixu sałat (ok 140g) 2-3 łyżki łuskanych pestek z dyni 1/2 długiego ogórka 1/2 pęczku rzodkiewki 60g serka topionego dip czosnkowo-koperkowy (przepis niżej) ketchup Dip czosnkowo-koperkowy:   3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz  Dip.   Śmietanę połączyć z majonezem. Dodać koperek i czosnek przeciśnięty przez

Di gotuje
Brokuły z ogórkami kiszonymi 208

posiekanego kopru Sposób przygotowania : 1.  Brokuł ugotować , przełożyć do miski i ostudzić  Dodać pokrojone w plastry ogórki ,paprykę w kostkę  i cebulę pokrojoną w pióra. 2.  Zrobić sos majonez połączyć z jogurtem i śmietaną  ,dodać koperek .Sos wymieszać doprawić  przyprawą dodać do warzyw

W królestwie smaków Beaty
Barszcz czerwony zabielany 164

Mój barszcz ma dosyć ciemny kolor, ponieważ nie lubię  zbyt dużej ilości śmietany.   Do barszczu dodajemy posiekany koperek, pietruszkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie bardziej kwaśny barszcz to polecam dodać wodę z ogórków kiszonych. Barszcz podajemy z ziemniakami

kulinarne odsłony pati
Prosta surówka - fenkuł i granat 211

Sałatka z fenkułem, łososiem i truskawkami -  Turecka sałatka z fenkuła i rzodkiewki -  Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami  i szparagami składniki 1 fenkuł - koper włoski 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 limonki łyżka posiekanego koperku sól, pieprz papryka w płatkach nasiona z 1/4 - 1/2 granatu dodatkowo zimna woda z 1 łyżką cytryny przygotowanie Naszykować

Stare Gary
Tarator – orzeźwiający chłodnik ogórkowy 236

lodzie, w kieliszkach do wódki, do szampana lub w innych niewielkich i eleganckich szklankach do drinków. SKŁADNIKI 800g dużych ogórków gruntowych 400g jogurtu greckiego gęstego 150ml wody 2 średnie ząbki czosnku 3-4 gałązki grubego szczypioru ½ sporego pęczka koperku, bez grubych łodyg 1/3 pęczka pietruszki, bez grubych łodyg 1 gałązka mięty, same listki 1 gałązka bazylii, same listki

Karo in the Kitchen
Surówka z sałatą radicchio z sosem jogurtowym 231

można dowolnie komponować.Ważnym elementem jest sos jogurtowy, który podkreśla smak.   Składniki:-kilka liści sałaty radicchio-pół ogórka-pomidor-papryka-cebula   Składniki na sos:-3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego-1 czubata łyżka majonezu-łyżeczka posiekanego koperku-sól, pieprz-czosnek granulowany-sumak przyprawowy   Zaczynamy od przygotowania sosu.Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy koperek, dodajemy

Maminek kulinarny
PASTA Z KURCZAKA DO KANAPEK. 250

naturalnego łyżka majonezu szczypta curry łyżka koperku suszonego sól, pieprz Kurczaka rozdrabniam na kawałki, dodaję jogurt, majonez, curry i koperek, miksuję blenderem. W trakcie miksowania próbuję, ewentualnie doprawiam solą i pieprzem.  Taka łagodna pasta idealnie smakuje z zielonym ogórkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Tatar z wędzonego łososia 231

Przepis pochodzi z bloga Wiem,co zjem…! Składniki na 1 porcję: 100g wędzonego łososia Pół mniejszej cebul 1-2 ogórki konserwowe w zależności od wielkości kilka kropli oliwy z oliwek lub oleju, sok z cytryny do smaku ¼ pęczku koperku - sól, pieprz Przygotowanie: Łososia drobno pokroić nożem. Cebulę obrać, razem z korniszonami pokroić w drobna kostkę. Wszystko wymieszać, dodać odrobinę

Fabryka pomysłów
Tatar z łososia, z mango, na awokado 210

obrane ogórki kroimy w drobną kostkę. Cebulę przekładamy na talerzyk, ogórki na sitko, aby odsączyć z soku. Umyte mango obieramy ze skóry (najwygodniej obieraczką do warzyw), obkrajamy od pestki i kroimy w kostkę. Papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę – dodajemy do mango razem z posiekanym koperkiem – mieszamy. Awokado przekrajamy na połowę, wyjmujemy pestkę, zdejmujemy skórkę i kroimy(...)cytrynowej, lekko oprószamy różową solą himalajską, skrapiamy sokiem z cytryny (1 -2 łyżki, zawsze możemy dodać do smaku na końcu), oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem – delikatnie mieszamy. Dodajemy cebulę, ogórki, mango i awokado (część mango i awokado pozostawiamy do dekoracji) – delikatnie mieszamy i w miarę potrzeby doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstawiamy na godzinę

mojewypiekiinietylko
Mizeria 131

smaku, zamiennie miód, syrop klonowy, syrop z agawy świeżo skrojony koper Przygotowanie: Ogórki myję, obieram i ścieram na tarce. W misce łączę odsączone lekko ogórki i resztę składników, mieszam, doprawiam do smaku wedle uznania. Moja mizeria gotowa! Przetrzymuję w lodówce, podaję dodatkowo oprószając lekko koperkiem

Zasmakuj Kuchni
Szybka sałatka do obiadu 296

obiadu do dania mięsnego. Korzystam jeszcze z ostatnich pomidorów polnych ( ale i szklarniowe tez będą dobre). Dodaję do nich ogórki konserwowe , które przygotowałam już na zimę. Wystarczy tylko je pokroić :) Dodamy cebulkę, ewentualnie rzodkiewkę i jeśli dysponujemy miętą lub koperkiem ( natką pietruszki) to posypujemy z wierzchu sałatkę. Można oczywiście  posypać jeszcze mielonym pieprzem i polać oliwą

Proste Potrawy
Surówka z piklami i sosem musztardowym 156

musztardowym Składniki: ok. 1/4 główki białej kapusty Pół słoiczka 300 ml pikli / w zamian mogą być kiszone ogorki pęczek koperku 2 łyżeczki musztardy sarepskiej ewentualnie sól, pieprz  Wykonanie: Kapustę szatkujemy, pikle ,a jeżeli ich nie mamy możemy je zastąpić ogórkami kiszonymi -kroimy na mniejsze kawałki, koper siekamy, dodajemy musztardę i wszystko razem mieszamy. Zawsze możemy dawkować musztardę ponieważ

W Moim Magicznym Domu
Sałatka z pęczaku i bobu 156

ugotowanego pęczaku sok z połowy cytryny świeżo zmielony pieprz pęczek rzodkiewki – umytej i startej na tarce pół ogórka szklarniowego – obranego i drobno pokrojonego 3 pomidory malinowe pokrojone na ósemki dymka – cebula ze szczypiorkiem – posiekana po pół pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane 4 listki mięty – posiekanej chlust oliwy do dekoracji   Przepis

Ugotowane pozamiatane
LEKKA SAŁATKA Z JAJKIEM 191

łyżki oliwy   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    Jajko gotuję, studzę, obieram ze skorupki, a następnie dzielę na cztery. Połówkę ogórka obieram i kroję w plastry. Pomidorki myję i dzielę na 4 części. Rzodkiewki myję dzielę na 4. Przygotowuję sosu Koperek suszony mieszam z pieprzem, solą oraz granulowanym czosnkiem. Dodaję 3 łyżki wody i 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego. Mieszam

Gotowanie Patki
surówka z dyni i ogórków kiszonych 169

zetrzeć na drobnej tarce dobrze odcisnąć z powstałej wody           - Zetrzeć ogórki i paprykę na grubej tarce Pokroić cebulę w kostkę wymieszać wszystko            z dynią Dodać majonez i sos sałatkowy i koperek dobrze wymieszać

W królestwie smaków Beaty
MENU NA PRZYJĘCIE 221

pierś z kurczaka po królewsku Do dania drugiego będą podawane młode ziemniaki oraz surówka z młodej kapusty, koperku i sosu z cytryny i oliwy.  Przystawki na zimno i na ciepło: półmisek wędlin  owoce miseczki z: oliwkami, kiszonymi ogórkami, kaparami  pomidory z mozzarellą, mizeria   pieczarki faszerowane sałatka z zielonej soczewicy sałatka z roszponką i soczewicą

pieprzny smaczek
Pasta do kanapek- twarożek z... 195

pysznymi i ogólnodostęnymi składnikami. Wystarczy mieć -twaróg -papryka -ogórek -pomidor bez skóry -rzodkiewka -sól różowa himalajska -pieprz ziołowy u mnie od  Skworcu -2 ząbki czosnku -natka pietruszki -szczypiorek -koperek opcjonalnie Przygotować odpowiednio wszystkie składniki. Dosmaczyć pieprzem i solą. Odpowiednio wymieszać ze sobą. Pasta gotowa! Podawać z półmiskami wędlin! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
SMAŻONKA ... Z OGÓRKIEM I PIECZARKAMI 201

następnej kolejności dodajemy pokrojone w kostkę lub paseczki pieczarki, przyprawiamy pieprzem i słodką papryką i smażymy ok 10 minut. Ogórki kroimy w kostkę dodajemy do zawartości na patelni, mieszamy, posypujemy zieleniną - najlepiej zieloną pietruszką. Ja nie miałam, więc posypałam koperkiem

Walijskie Pichcenie
Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb. 304

tego wyjdzie.I wyszło smacznie:) Kiszone cytryny nadają daniu intensywny cytrusowy aromat i nutkę "kiszenia", niczym kiszone ogórki. Dobrze skomponowały się z wegańskimi burgerami, które wtedy podałam.Dziś prezentuję Wam udoskonaloną recepturę sosu, uzupełnioną o kapary i koperek. W takiej odsłonie przypomina mi nieco sławny sos tatarski.  Jeżeli nie macie kiszonych cytryn, nie przejmujcie się. Możecie je zastąpić

Chilli Czosnek i Oliwa