bardzo gęstej, kwaśnej śmietany 2 ogórki kiszone starte na tarce o dużych oczkach 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki cukru pudru, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W misce mieszam majonez ze śmietaną, ogórkami i roztartymi ząbkami czosnku. Doprawiam do smaku. Śledzie kroję na kawałki, mieszam razem wszystkie składniki. Dekoruję świeżym koperkiem, podaję na półmisku lub w misce
Zasmakuj Kuchnimakaron 25-30g szynka drobiowa 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 nie duża czerwona papryka 1 zielony ogórek 4-5 ogórków konserwowych 1 średni twardszy pomidor biała część pora mały pęczek zielonej pietruszki ale również może być to koperek lub szczypiorek majonez sól, pieprz Przygotowanie: Suchy makaron połamać, wsypać do miski. Szynkę oraz warzywa pokroić w kostkę
W garach u GosiMakrelę starannie obrać z ości i rozdrobnić. Jajka rozgnieść widelcem,cebulę i ogórka drobniutko pokroić. Wymieszać razem rybę,jajka,cebulę,ogórek, majonez i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Stosować do smarowania pieczywa. Pasta doskonale smakuje posypana świeżym koperkiem
Kolorowa kuchnia ElkiKolejna propozycja imprezowa lub po prostu smaczna i szybka przekąska w ciągu dnia. Na jeden kęs:) Paprykę możecie zastąpić ogórkiem - świeżym, kiszonym, konserwowym lub tartymi pieczarkami - próbowałam, będą smaczne. Można je maczać w dipach, udekorować natką pietruszki, koperkiem, różnymi kiełkami, podać na liściach sałaty czy rukoli. Ma być kolorowo i kusząco! Składniki: 6 plastrów szynki eksportowej Krakusa - jest prostokątna
Zasmakuj Kuchnitemperatura jest ciężka do zniesienia także przygotowałam tradycyjny obiad. Ziemniaczki podpiekane z panierowanym filetem z kurczaka, a do tego podałam ogórka konserwowego i ćwikłę. Wersja 1: Ziemniaki wcześniej ugotować w osolonej wodzie, a następnie ostudzić. Można posypać świeżym koperkiem i podpiec do zarumienienia na patelni oblaną oliwą z oliwek. Wersja 2: W drugim sposobie na tradycyjny obiad podpiekane ziemniaczki polałam
Karola gotujePyszny pomysł na letni obiad. Młode ziemniaki z boczkiem, podane z mizerią z ogórków smakują wyśmienicie. Składniki: 600 g małych młodych ziemniaków 250 g boczku wędzonego 2 cebule łyżka masła pęczek koperku łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaczki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą albo zeskrobujemy skórkę. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy i przekładamy
e-PrzepisyKulinarnebyć też to baza do mizerii ,świetnie pasuje do jogurtu naturalnego lub śmietany. Lekka , zdrowa i pyszna!. 50 dag.ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW 1/2 łyżki oleju 1 ząbek czosnek 1/2 łyżki musztardy sok z cytryny sól morska pieprz 3 łyżki koperku drobno posiekanego ******************************************** Olej lub oliwę wymieszać z wyciśniętym czosnkiem solą , musztardą,dodać sok z cytryny do smaku.Ogórki umyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPoraz pierwszą tą zupę ugotowałam kilka lat temu. Bardzo mnie zaciekawiła bo jak dotąd znałam tylko ogórkową z ogórków kiszonych a tutaj główną rolę odgrywają świeże. Jednak postanowiłam zaryzykować i to ryzyko się opłaciło. Zupa wyszła bardzo dobra. Zapisałam zatem znaleziony w jakieś starej gazecie przepis w swoim zeszyciku i... ów zeszycik zaginął mi na kilka lat. Dopiero niedawno(...)odnaleźć:) I już wówczas sobie powiedziałam, że w okresie letnim na pewno ponownie przyrządzę taką zupę :) Składniki: 1 duży ogórek 35 dag ziemniaków 1 średnia cebula 10 dag szynki 400 ml bulionu 1 łyżka jogurtu sól, pieprz, koperek Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dolać rosół i gotować wszytsko do miękkości. Następnie zmiksować na gładki krem. Doprawić
My simple kitchenSkładniki:1 kg schabu bez kości2 cebulesólpieprzliść laurowyziele angielskieśmietanka 18%kopereksklarowane masło (bądź inny dostępny tłuszcz do smażenia)Wykonanie:Schab myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Kroimy w
Walijskie Pichceniegrubych oczkach przesmażyć na sklarowanym maśle i przełożyć do zupy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dolać soku od ogórków (wg własnych upodobań). Zagotować, dodać śmietanę wcześniej zahartowaną.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać pietruszką lub koperkiem. Mięso z obranych żeberek pokroić w kostkę i dorzucić do zupy
Walijskie Pichceniemały seler 1 pietruszka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 kalafiora 3 jajka 2 łodygi selera naciowego 4 ogórki konserwowe mała puszka groszku mała puszka kukurydzy biała część pora 100g szynki konserwowej 1 jabłko pęczek szczypiorku koperek majonez łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie:Marchew, pietruszkę, seler, kalafior i jajka gotujemy, studzimy. Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę
Walijskie Pichcenieskładniki. Składniki: sałata lodowa pomidory żółta papryka zielony groszek (mrożony lub świeży) rzodkiewka ogórek sos cheddar boczek (opcjonalnie) Składniki sosu: 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz Wykonanie: Groszek rozmrozić, a pomidory przekroić i pozbawić
zadanie-gotowanietarłem, odławiany w maju i czerwcu. Kupując śledzie warto pamiętać, że matiasy nie mają ikry ani mlecza. Składniki 0,5 kg matiasów lub filetów a'la matias 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone 1 duża lub 2 małe cebule (mogą być czerwone - są łagodniejsze w smaku) 1 duże, twarde, kwaskowe jabłko 250-350 ml gęstej śmietany(...)Śmietanę wymieszać z majonezem. Ogórki i obrane ze skórki jabłko pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę ***** pokroić w piórka lub w kostkę, dodać śmietanę z majonezem, doprawić do smaku. Śledzie ułożyć na półmisku, zalać przygotowanym sosem i odstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować koperkiem lub szczypiorkiem *** Jeśli
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataodtworzyć.I wyszło mi takie coś.Zapraszam do skosztowania! SAŁATKA "SZEFA" (autorski;) 1 ogórek zielony 3 małe pomidorki mała główka sałaty 150g sera żółtego (u mnie plastry) 150g wędliny drobiowej (u mnie plastry) pęczek szczypiorku kilka rzodkiewek 3 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu suszone zioła: koperek, czosnek, tymianek, sól, pieprz do smaku * kilka kropel soku z cytryny + do podania
W kuchni Karmel-itkiopakowanie mixu sałat (ok 140g) 2-3 łyżki łuskanych pestek z dyni 1/2 długiego ogórka 1/2 pęczku rzodkiewki 60g serka topionego dip czosnkowo-koperkowy (przepis niżej) ketchup Dip czosnkowo-koperkowy: 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Dip. Śmietanę połączyć z majonezem. Dodać koperek i czosnek przeciśnięty przez
Di gotujeposiekanego kopru Sposób przygotowania : 1. Brokuł ugotować , przełożyć do miski i ostudzić Dodać pokrojone w plastry ogórki ,paprykę w kostkę i cebulę pokrojoną w pióra. 2. Zrobić sos majonez połączyć z jogurtem i śmietaną ,dodać koperek .Sos wymieszać doprawić przyprawą dodać do warzyw
W królestwie smaków BeatyMój barszcz ma dosyć ciemny kolor, ponieważ nie lubię zbyt dużej ilości śmietany. Do barszczu dodajemy posiekany koperek, pietruszkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie bardziej kwaśny barszcz to polecam dodać wodę z ogórków kiszonych. Barszcz podajemy z ziemniakami
kulinarne odsłony patiSałatka z fenkułem, łososiem i truskawkami - Turecka sałatka z fenkuła i rzodkiewki - Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami składniki 1 fenkuł - koper włoski 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 limonki łyżka posiekanego koperku sól, pieprz papryka w płatkach nasiona z 1/4 - 1/2 granatu dodatkowo zimna woda z 1 łyżką cytryny przygotowanie Naszykować
Stare Garylodzie, w kieliszkach do wódki, do szampana lub w innych niewielkich i eleganckich szklankach do drinków. SKŁADNIKI 800g dużych ogórków gruntowych 400g jogurtu greckiego gęstego 150ml wody 2 średnie ząbki czosnku 3-4 gałązki grubego szczypioru ½ sporego pęczka koperku, bez grubych łodyg 1/3 pęczka pietruszki, bez grubych łodyg 1 gałązka mięty, same listki 1 gałązka bazylii, same listki
Karo in the Kitchenmożna dowolnie komponować.Ważnym elementem jest sos jogurtowy, który podkreśla smak. Składniki:-kilka liści sałaty radicchio-pół ogórka-pomidor-papryka-cebula Składniki na sos:-3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego-1 czubata łyżka majonezu-łyżeczka posiekanego koperku-sól, pieprz-czosnek granulowany-sumak przyprawowy Zaczynamy od przygotowania sosu.Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy koperek, dodajemy
Maminek kulinarny