ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:89/164)

Zupa ze świeżych ogórków 177

koperek1 łyżka dobrego oleju Olej rozgrzać, cebulkę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć.Ogórki obrać, wydrążyć nasiona, pokroić w średnią kostkę. Wrzucić do cebul;ki - dusić aż stanąsię szkliste.Zalać wodą, dodać kostkę.Gotować 7-10 minut.Dodać śmietanę, doprawić do smaku.Przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Chłodnik z botwniki 148

jego kolor jest hipnotyzujący a smak idealny na lato! Składniki na 4 porcje. Składniki: 1 pęczek botwinki 2 duże ogórki gruntowe 6 rzodkiewek 250 ml kefiru 400g jogurtu naturalnego gęstego 1 litr wody Sól, pieprz, świeży koperek, ząbek czosnku, sok z cytryny Dodatkowo: Jajka ugotowane na twardo wg uznania (u mnie 1 jajko na 1 porcję chłodniku) Przepis(...)dodajemy wyciśnięty sok z cytryny (ok. 1 łyżka) i odstawiamy botwinkę do ostygnięcia. W tym czasie myjemy i obieramy ogórki, które ścieramy razem z rzodkiewkami na grubych oczkach. Do warzyw dodajemy posiekany koperek. Do ostudzonej botwinki dodajemy kefir, jogurt i warzywa - całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę wkładamy

Emcia Pichci
OGÓRKOWA NA PIERSI Z KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ 185

dodać - nic ująć. Pychota! Składniki: pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 ogórki kiszone + sok z ogórków do doprawienia 1/2 szkl. kaszy jaglanej sól pieprz ziele angielskie liść laurowy śmietana koperek Wykonanie: Warzywa szatkujemy na oczkach lub kroimy. Wkładamy do garnka razem z pokrojoną na 4 części piersią z kurczaka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie(...)pozbywamy się ew. goryczki. Wrzucamy ją do gotującego się bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie dodajemy starte na oczkach ogórki i trochę soku (w zależności od naszych upodobań). Zagotowujemy. Doprawiamy śmietaną zahartowaną wcześniej i posypujemy koperkiem

Walijskie Pichcenie
Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą 159

buraki: buraki - 2-3 większe oliwa - 4-6 łyżek sól, pieprz Dodatkowo: rukola - 2-3 duże garści feta - ok. 60g, pokruszonej ogórek - 1 niewielki Sos winegret: oliwa - 1/3 szklanki sok z cytryny - 2 łyżeczki czosnek - 1 większy ząbek koperek - 2 łyżki, posiekanej miód - 1/2 łyżeczki Wykonanie: Pieczone buraki: Buraki dokładnie szorujemy i każdy zawijamy w folię aluminiową polewając je ówcześnie(...)buraki: buraki - 2-3 większe oliwa - 4-6 łyżek sól, pieprz Dodatkowo: rukola - 2-3 duże garści feta - ok. 60g, pokruszonej ogórek - 1 niewielki Sos winegret: oliwa - 1/3 szklanki sok z cytryny - 2 łyżeczki czosnek - 1 większy ząbek koperek - 2 łyżki, posiekanej miód - 1/2 łyżeczki Wykonanie: Pieczone buraki: Buraki dokładnie szorujemy i każdy zawijamy w folię aluminiową polewając je ówcześnie

Pogotujmy.pl
Chłodnik ogórkowy 168

gruntowych 150 g rzodkiewek 200 g jogurtu naturalnego gęstego 250 g kefiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki tartych orzechów włoskich (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki suszonego chilli Sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy Przepis: Ogórki i rzodkiewki myjemy i ścieramy je na tarce na grubych oczkach. Następnie do miski z warzywami dodajemy przeciśnięty przez(...)praskę ząbek czosnku, jogurt, kefir i koperek (i ewentualnie tarte orzechy włoskie). Całość dokładnie mieszamy, następnie doprawiamy i dodajemy chili. Odpowiednio doprawiony chłodnik wkładamy do lodówki i chłodzimy go przynajmniej przez 30 minut

Emcia Pichci
HIT ! SAŁATKA KEBAB 788

olej do smażenia cebula czerwona 1/2 szt.  Sos majonez 3 łyżki jogurt grecki 200 ml.  czosnek 3 ząbki koperek suszony 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku Sałatka: Kapustę szatkujemy na drobno. Paprykę obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Filety myjemy, osuszamy i również kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Podsmażamy na oleju(...)Majonez mieszamy z jogurtem, aż nie będzie grudek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.  Warstwy:   Kolejność składników jest dowolna.  Na dno salaterki umieszczamy jedną warstwę kapusty,  kurczaka, trochę sosu, kapustę, paprykę, sos, kapustę, ogórki,  cebulę sos, kapustę. Wstawiamy do lodówki, aby przegryzła się.  UWAGA!  Można

Kuchnia Paulettes
Sałata z rukolą, bobem, fetą i jajem 306

pół zielonej papryki łyżka majonezu LIGHT!  2 łyżki jogurtu naturalnego 0% drobno posiekany ząbek czosnku świeże zioła: koperek, oregano i tymianek  sól pieprz Bób gotujemy w nieosolonej wodzie (solimy wodę dopiero pod sam koniec gotowania!). Paprykę kroimy w paski, ogórka w plasterki, fetę w kostkę a jaja gotujemy na półtwardo (u mnie to takie 6 i pół minuty(...)kroimy w ćwiartki. Pomidora również kroimy w ćwiartki. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku oraz koperek. Doprawiamy solą i pieprzem (nie przesadzamy z solą bo w sałatce znajduje się również feta). Na talerzu układamy: rukolę, ogórka, paprykę, ugotowany i obrany bób, ser feta, pomidory i jajka. Na końcu polewamy wszystko sosem czosnkowym. Posypujemy świeżymi ziołami

Mango Papaja
Chłodnik z Kefirem | Pyszna Zupa na Upały 172

ząbek czosnku 4 małe cebulki razem ze szczypiorkiem (dymka) 200 g serka wiejskiego ziarnistego 500 ml kefiru 2 łyżki usiekanego koperku do smaku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania : Chłodnik z kefirem Przygotowanie: Obrane ogórki ścieram na tarce o grubych oczka, umytą rzodkiewkę również ścieram na tarce o grubych oczkach. Czosnek drobniutko kroję, cebulkę razem ze szczypiorkiem drobno(...)kroję, koperek siekam. Dobrze schłodzony kefir wlewam do miski lub garnka i roztrzepuję energicznie trzepaczką, tak żeby kefir się spienił. Następnie do kefiru dodaję wszystkie składniki na chłodnik, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Chłodnik jest gotowy, podaję go dobrze schłodzony. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka ziemniaczana z prażonym boczkiem 159

zasmakuje, a co najważniejsze najedzą się :) ponieważ sałatka jest dość syta zważywszy na ziemniaki. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 g surowego chudego boczku 3 średnie ogórki kiszone 3 jajka 1 cebula 1 pęczek koperku 1 pęczek cebuli majonez musztarda sarepska sól, pieprz Wykonanie:   Ziemniaki gotujemy w łupkach, studzimy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Boczek kroimy w kostkę

W Moim Magicznym Domu
Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem 775

kurczakiem i makaronem – Składniki: 100g makaronu w kształcie ryżu (orzo) 230g wędzonego kurczaka (u mnie wędzona pierś z kurczaka) 1 długi ogórek zielony (ok. 260g) 3 jajka 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) 1 pęczek koperku 2 pełne łyżki majonezu 2 pełna łyżeczka musztardy chrzanowej pół łyżeczki czosnku granulowanego pieprz, sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z wędzonym(...)ugotować al dente wg opisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą i pozostawić do ostudzenia i odsączenia. Kurczaka pokroić w kosteczkę. Ogórka też pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki, pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski. Dodać majonez i musztardę. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, wymieszać. Smacznego

Kulinarne Przeboje
WIOSENNA SURÓWKA DO OBIADU Z SAŁATĄ, KUKURYDZĄ, OGÓRKIEM I KOPERKIEM 324

Surówka , która składa się z dresingu śmietanowo-koperkowego wymieszanego z sałatą, rzodkiewkami, ogórkiem i kukurydzą, stanowi idealny dodatek do grillowanych/pieczonych mięs i warzyw. Serdecznie polecam :). Przepis

Przepisy Aleksandry
MIZERIA Z RZODKIEWKĄ 186

MIZERIA Z RZODKIEWKĄSkładniki:- 1 zielony ogórek- pół pęczka rzodkiewki- sok z 1/3 cytryny- 180ml śmietany 18%- 400ml kefiru- 2 łyżki poszatkowanego koperku- 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 3 łyżki cukru- 2 łyżki przyprawy "Kucharek"- pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonegoSposób przygotowania:Obieramy ogórka i trzemy na dużych oczkach tartki. Rzodkiewkę myjemy, odcinamy końce i również trzemy

Mentor Smaku
Ogórkowy duet 214

warzyw. Jeżeli mamy sok od ogórków kiszonych ,to można dolać. Całość gotować jeszcze 5 minut i posypać natką pietruszki lub koperkiem. Ogórkowa gotowa i można podawać. Osobno podać dla chętnych śmietanę.  Ogórkowa z ogórków kiszonych i świeżych ma ciekawy delikatny smak, jest łagodniejsza od zwykłej ogórkowej

Kulinarny karnet Christophera
Wiosenna sałatka z kaparami, polędwicą i camembertem. 146

pietruszki i koperku sól, pieprz do smaku Remulada duńska do polania sałatki Wykonanie : Wszystkie warzywa myjemy, sałatę drobno szarpiemy,dodajemy szczypiorek,oliwki, kapary, pietruszkę, koperek,pokrojoną w paseczki lub kostkę polędwicę,ser camembert, paprykę i ogórka.Pomidorki przecinamy na pół. Wszystko ze sobą mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem polewamy remulada, lub dowolnym sosem majonezowym

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania