i porów. Smażone ogórki miękną, ale pozostają przy tym chrupiące. Wnosząc tym samym ciekawą świeżość do dania. SKŁADNIKI: 1 por 3 świeże ogórki 1 pierś z kurczaka 150g makaronu muszelek 1 łyżka koperku 1 szklanka śmietanki 30% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz kolorowy masło do smażenia Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie. Pora przeciąć wzdłuż(...)patelni rozpuścić masło i wrzucić posiekany por. Chwilę podsmażyć po czym dorzucić ogórki starte na tarce jarzynowej. Nie obierałam ich ze skóry. Smażyć, aż warzywa zdecydowanie zmiękną. Zsunąć na bok patelni i wrzucić posiekaną pierś z kurczaka. Delikatnie przesmażyć, po czym zalać całość śmietanką dodając koperek i przyprawy. Na końcu, kiedy sos będzie wystarczająco gęsty, wrzucić ugotowane muszelki
https:KKuchniaMniamaromatu użytego dressingu. (składniki na 2 porcje) 10 dużych liści świeżego szpinaku 2 jajka 1 mała czerwona cebula 1 pomidor 1 ogórek gruntowy Dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki wody 2 gałązki świeżego koperku 1 ząbek czosnku po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, estragonu, kurkumy 1. Liście szpinaku siekamy, ogórka kroimy w plastry, pomidora w kostkę, cebulę
Szefowa kuchniogórków świeżych (5 średnich ogórków), masło, 500 ml wywaru z włoszczyzny*, 150 ml śmietany 30%, 1 łyżka masła, 2 żółtka, łyżka siekanego koperku Przepis, na który natknęłam się, podczas przeglądania książki „praktyczna kuchnia domowa” Danuty Wyrybkowskiej, z 1937/8 roku. W oryginalnym przepisie zupę należy zagęścić łyżką mąki. Ja ten krok zawsze pomijam. Ogórki umyć, obrać, pokroić(...)wlać trochę gorącego wywaru, wymieszać. Wlać całość do zupy, wymieszać. Zagotować. Doprawić do smaku solą. Żółtka rozetrzeć z masłem, dodać koperek, wlać 50 ml gorącej zupy, zamieszać, przelać całość do zupy, wymieszać, nie gotować. Zupę ogórkową ze świeżych ogórków podałam z grzankami natartymi czosnkiem. W oryginale należy podać z pasztecikami z ryżem i jajami, w cieście kruchym lub francuskim
królestwo garówmakaronem, z dodatkiem świeżych warzyw - będzie ona tym smaczniejsza, im lepsze warzywa uda nam się znaleźć! składniki: 200 g dowolnego makaronu pojedyncza pierś kurczaka ogórek zielony 2-3 pomidory czerwona papryka puszka kukurydzy 1/2 pęczka koperku sól, pieprz do smaku łyżka soku z cytryny łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie. Pierś kurczaka(...)również ugotować w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu pokroić w kostkę. Świeże warzywa umyć, ogórek brać, z papryki usunąć gniazdo nasienne, wszystkie pokroić w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Kukurydzę osączyć. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić do smaku, dodać majonez i jogurt. Schłodzić przed podaniem
6niebogłówka sałaty lodowej 1 ogórek wężowy 2 pomidory 1 czerwona cebula przyprawa do sałatek + woda + olej + sok z cytryny szczypta cukru cebula dymka siekany koperek Sposób wykonania: 1. Sałatę pokroić wedle uznania. 2. Umytego ogórka pokroić w cienkie plasterki, a cebulę i pomidory posiekać w kostkę. 3. Cebulę dymkę posiekać. 4. Przyprawę do sałatek wymieszać z odrobiną soku z cytryny
Kuchnia domowa Anizalewy majonez – u mnie Kielecki lekki łyżeczka pasty chili np. harrisy ogórek szklarniowy obrany i pokrojony na kawałki, posolony marchewka obrana i pokrojona na plasterki dojrzałe mango – obrane i pokrojone na kawałki mała cebula obrana i pokrojona w piórka, posolona garść orzeszków ziemnych do dekoracji koperek do dekoracji – drobno posiekany Przepis na sałatkę z czarnego ryżu(...)łyżkami majonezu, pół łyżeczki harissy i przekładamy po trochu do każdej miseczki. Podobnie robimy z selerem ze słoika. Obok w każdej miseczce układamy ogórka, marchewkę i mango. Posypujemy cebulą, orzeszkami i koperkiem. Artykuł Sałatka z czarnego ryżu z mango i majonezem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanesurówka, to dla mnie symbol wiosny i lata. Pachnące, świeże ogórki i piękna rzodkiew.. koniecznie cieniutko pokrojone. Kleksy ze śmietany wymieszanej ze szczypiorkiem i koperkiem to zwieńczenie tego banalnie prostego, ale dzieła. Tę surówkę możesz dodać do prawie każdego polskiego obiadu. Cudownie sprawdza się również do dań z grilla :-) Czas przygotowywania: do 15 minut Ilość(...)porcji: 4 Składniki: • 400 -500 g świeżych ogórków (u mnie 2 półdługie) • 6 średnich rzodkiewek • pół czerwonej cebuli • pół pęczka koperku • pół pęczka szczypiorku • 100 g śmietany 18 % • sól i pieprz
AniaGotuje.plTatusiu najlepsze życzenia w dniu Twojego święta :* Zupa ogórkowa Składniki na 4 porcje: wędzone żeberka 6 ogórków kiszonych 5 ziemniaków (użyłam młodych) średnia marchewka pietruszka kawałek selera 1/4 pora koperek 150 ml śmietany 18% sól, pieprz Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Marchewkę, selera, pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora bardzo drobno siekamy. Warzywa(...)gotujemy razem z żeberkami. Ogórki również ścieramy na tarce. Dodajemy do gotującego się wywaru. Następnie dodajemy zahartowaną śmietanę i posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i podajemy. Smacznego
Miksturownikprzez praskę pół łyżeczki oregano Na marchewkowe tzatziki: duża marchewka lub 2 małe – obrane i starte na tarce grubych oczkach ogórek szklarniowy – obrany i starty na tarce grubych oczkach sól do smaku pęczek koperku – drobno posiekany duże opakowanie jogurtu greckiego (400g) ząbek czosnku przetarty przez praskę łyżeczka miodu pieprz skórka otarta z całej cytryny i wyciśnięty(...)Pieczemy 15 minut w 200 stopniach w piekarniku aż będzie miękka w środku i chrupka na zewnątrz. W tym czasie solimy marchewkę z ogórkiem. Po chwili odsączamy nadmiar wody z warzyw i mieszamy je z koperkiem. Jogurt mieszamy z czosnkiem, miodem, pieprzem i cytryną. Dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy. Skrapiamy marchewkowe tzatziki oliwą. Cukinie wyjmujemy z piekarnika i podajemy
Ugotowane pozamiatanepyszne śniadanko, jak i też na domową imprezę. Składniki: 1 por (jasna część) 1 puszka odcedzonej ciecierzycy 1 szklanka kukurydzy 6 rzodkiewek 2 ogórki kiszone 1/2 małej cebuli 3-4 łyżki domowego majonezu szczypiorek, koperek, natka pietruszki – dowolna ilość sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, ogórki kroimy w kostkę, rzodkiewki(...)kroimy w półksiężyce. Potem przelewamy go wrzątkiem, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Do dużego naczynia dodajemy odcedzoną kukurydzę i ciecierzycę, pokrojone warzywa, majonez i zieleninkę – może być szczypiorek, koperek lub natka pietruszki – co kto lubi. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Ale jak długo można ją tam trzymać
Lamarida.plplastry papryki marynowanej 200g serka naturalnego homogenizowanego 2 łyżki majonezu 1 łyżka żelatyny + pół łyżeczki przyprawy: sól, pieprz łyżka posiekanego koperku Wykonanie: Łyżkę żelatyny zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Pieczarki, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Serek mieszamy z majonezem i warzywami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy koperek. Żelatynę podgrzewamy
Smak mojej kuchniwody ok. 700 g kiszonych ogórków (może być troszkę więcej) 4-5 średnich marchewek 2 średnie pietruszki 1/2 małego selera 7-9 średnich ziemniaków 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego ok. 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (12% lub 18%) 1 łyżka masła koperek Wykonanie: Marchew, pietruszki oraz selera myjemy, obieramy, a następnie ścieramy(...)wlewamy ją do zupy. Zupę ogórkową pod koniec doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i sosem sojowym. Jeśli smak nie jest wystarczająco kwaskowy można dolać soku z ogórków :) Na sam koniec do zupy dodajemy posiekany koperek, można też posypać nim porcję zupy już na talerzu. Smacznego
MyCookBook.plmiesięczną przerwę. II miejsce: Kasia S. i jej przepis na Surówkę z kiszonego ogórka Surówka z kiszonego ogórka Składniki 6 średnich ogórków kiszonych 1 marchewka 1/2 papryki czerwonej 1 mała czerwona cebula 1 pęczek koperku 1 średni pomidor 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki cukru sól do smaku pieprz do smaku Sposób przygotowania Ogórki pokroić w półplasterki(...)Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidor opłukać i pokroić w kostkę. Koperek opłukać i posiekać. Wszystko przełożyć do miski. Oliwę z oliwą wymieszać razem z cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać warzywa w misce. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić. III miejsce: Elżbieta Anna Kruczkiewicz , która przesłała zdjęcia
Z miłości do słodkościprzepis też pewnie zadowoli wegetarian i wegan...😊 Tak samo jak zeszłej wiosny💚, surówka ta będzie oparta na kapuście pekińskiej... 😁 Składniki: kapusta pekińska marchewka ogórek zielony czerwona papryka cebula czerwona koperek sól pieprz oliwa sok z cytryny lub ocet winny Przygotowanie: Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, resztę warzyw dowolnie kroimy, oraz dodajemy drobno
Dieta Rozdzielna i Zdrowieskładniki 1 opakowanie kolorowego tortelini 20 dag szynki pokrojonej w kostkę 20 dag sera żołtego startego na tarce 2 lub 3 pomidory pokrojone 1 ogórek świeży pokrojony 1 puszka kukurydzy koperek 1 por pokrojony przygotowanie wszystko dajemy do miski razem z ugotowanym tortelini w osolonej wodzie i wymieszać z majonezem domowym ,ja daje zawsze 2łyżki jogurtu i doprawić do smaku
Moje Wyroby