bezmięsnej, pożywnej i aromatycznej wersji. Składniki 250 g drobnego makaronu 1/2 puszki ciecierzycy 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 4 ogórki konserwowe 3 jajka ugotowane na twardo 1 por 3 łodygi selera naciowego koperek 3 pełne łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy. Cieciorkę, groszek i kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka, ogórki i seler kroimy w kostkę. Por kroimy w kostkę i sparzamy. Odcedzamy i studzimy. Koperek siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenuzyskacie cztery do sześciu małych porcji. Polecam serdecznie, bo pyszne! Składniki: 100 g wędzonego łososia 2 dojrzałe awokado 1 szklanka ogórka pokrojonego w drobną kostkę (obranego, pozbawionego gniazd nasiennych) 2 cebule dymki (drobno posiekane) 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanych kaparów 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka(...)oliwy sól i biały pieprz rukola lub kiełki słonecznika Wykonanie: Miąższ awokado zmiksować z sokiem cytrynowym. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać z ogórkiem i dymką. Łososia drobno posiekać i wymieszać z oliwą, koperkiem i kaparami. Ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku. Okrągłe metalowe foremki do wycinania natłuścić wewnątrz oliwą i ułożyć na talerzach. Wypełniać warstwowo masą awokado
zadanie-gotowanieśniadanie. Oczywiście ( jak ostatnio ) jest to danie dietetyczne. Składniki: na dwie porcje 260 g obranego wędzonego pstrąga 100 ml jogurtu naturalnego 2 ogórki konserwowe Kilka kawałków papryki konserwowej 2 garście mieszanki sałat ¼ małej cebuli Kilka gałązek koperku 1 spora łyżeczka chrzanu Sól Wykonanie: Na talerze wykładamy sałatę i rozdrobnionego na kawałki pstrąga. Ogórki i paprykę kroimy w słupki(...)cebulę w cienkie plasterki. Wszystko dodajemy do pstrąga. Do jogurtu dodajemy posiekany koperek i chrzan. Dodatkowo przyprawiamy solą. Mieszamy ( ja użyłam małego miksera). Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i SMACZNEGO. Wartość kaloryczna 1 porcji: ok. 250 kcal (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewydrobniej, ja tego nie zrobiłam, bo lubię kiedy kawałki śledzia, cebuli i ogórka są wyczuwalne. 6 kromek chleba razowego 3 filety śledziowe 3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 2 łyżki soku z cytryny pieprz koperek do dekoracji 1. Z kromek chleba razowego wycinamy szklanką krążki. Podpiekamy je w piekarniku przez około 7 minut. 2. Śledzie, ogórki i cebulę(...)drobno siekamy. Doprawiamy pieprzem, wlewamy sok z cytryny, dokładnie mieszamy. 3. Gotowe śledzie wykładamy na grzanki. Dekorujemy gałązką koperku
Szefowa kuchniwolę taki biały, dlatego nie dodaję koncentratu z buraka, gdyż zmienia smak i wszystkie składniki mają posmak buraka. Składniki: pęczek rzodkiewek 6 ogórków najlepiej gruntowych lub 2 szklarniowe 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 1/2 pęczka koperku 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka 1 - 2 łyżki śmietany sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ogórki umyć, obrać ze skórki(...)pokroić w półplasterki. Rzodkiewki umyć, oczyścić i pokroić w półplasterki. Dymkę ze szczypiorkiem i koperek umyć i drobno pokroić. Wszystko zalać zsiadłym mlekiem lub kefirem, dodać śmietanę i przyprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać. Chłodnik najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami z wody
Kuchcik gotujeBuraki jako fajny dodatek do obiadu, trochę inna wersja na zimno z ogórkiem kiszonym. Składniki: 500 g buraków 500 g kiszonych ogórków 1 cebula sok z 1 cytryny 2 łyżki oleju lub oliwy 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz cukier do smaku(...)Buraki ugotować, ostudzić i obrać. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ogórki pokroić w kostkę. Buraki wymieszać z ogórkami i cebulą, doprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i oliwą. Dodać koperek i wymieszać. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga
talerz przyjemnościłatwiej ją przygotować. Możecie też wypróbować też moją błyskawiczną zupę kalafiorową . Film Składniki – błyskawiczna zupa ogórkowa szklanka tartych ogórków kiszonych trzy średnie marchewki dwie średnie cebule cztery ziemniaki litr bulionu pęczek kopru pieprz i sól Przepis Koperek szatkujemy i odkładamy na bok. Przyjdzie na niego pora. Natomiast następnie kroimy w kostkę cebulę, a marchewkę i ogórki kiszone(...)cebula. Smażymy ją do zeszklania po czym dodajemy marchew i ziemniaki. Wtedy dodajemy bulion. Całość gotujemy ok. 20 minut. Następnie dodajemy starte ogórki kiszone i czekamy jak zupa znowu zacznie gotować się. Po chwili dodajemy koperek i jeśli lubimy możemy zabielić zupę śmietaną. Do smaku pieprzymy i solimy. Gotowe. Koszt: 14 zł (porcja dla czterech osób) Przygotowanie: 40 minut
Kuchennyviral.plłatwiej ją przygotować. Możecie też wypróbować też moją błyskawiczną zupę kalafiorową . Film Składniki – błyskawiczna zupa ogórkowa szklanka tartych ogórków kiszonych trzy średnie marchewki dwie średnie cebule cztery ziemniaki litr bulionu pęczek kopru pieprz i sól Przepis Koperek szatkujemy i odkładamy na bok. Przyjdzie na niego pora. Natomiast następnie kroimy w kostkę cebulę, a marchewkę i ogórki kiszone(...)cebula. Smażymy ją do zeszklania po czym dodajemy marchew i ziemniaki. Wtedy dodajemy bulion. Całość gotujemy ok. 20 minut. Następnie dodajemy starte ogórki kiszone i czekamy jak zupa znowu zacznie gotować się. Po chwili dodajemy koperek i jeśli lubimy możemy zabielić zupę śmietaną. Do smaku pieprzymy i solimy. Gotowe. Koszt: 14 zł (porcja dla czterech osób) Przygotowanie: 40 minut
Kuchennyviral.plżółtego sera 1 podwójna pierś z kurczaka sól, pieprz przyprawa gyros olej szczypiorek koperek majonez Sposób wykonania: Marchew i ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kosteczkę. Ogórki również pokroić w kosteczkę. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, ostudzić obrać i drobno posiekać(...)olej, usmażyć kurczaka. Ostudzić. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Tortownicę o średnicy ok. 23cm wyłożyć folią spożywczą. Na samym dnie poukładać dość ciasno pieczarki, nóżkami do góry. Następnie posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Na to wyłożyć marchewkę. Rozsmarować warstwę majonezu, lekko dogniatając warstwy. Posypać solą i pieprzem. Następnie wyłożyć kurczaka, kukurydzę oraz ogórki. Ponownie posmarować majonezem oraz
Cukiernia PychotkiSkładniki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula 100 g paluszków krabowych (surimi) 2 duże marchewki (ugotowane) 4-5 ogórków konserwowych 100 g ryżu (ugotowanego) 1/2 pęczka koperku 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Jajka pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić na sicie. Marchewkę, ogórki, cebulę pokroić w kostkę. Paluszki krabowe pokroić w plasterki
O kuchni z uczuciemSkładniki: 1 średniej wielkości kapusta pekińska 3 ogórki konserwowe mała puszka groszku (200g) najlepiej drobnego 1 marchewka 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany koperek lub natka pietruszki szczypta soli szczypta cukru Wykonanie: Pekinkę i ogórki kroimy (dowolnie). Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Groszek odcedzany z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy majonez, śmietanę, sól i cukier - wszystko do smaku(...)ilości zależnej od tego jak lubimy. Wrzucamy posiekany koperek lub natkę. Całość dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce ok. 30 minut
Walijskie Pichcenierzodkiewka, ogórek i świeże zioła. Sprawdź moje inne przepisy na chłodnik -> TUTAJ <- Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 1 L maślanki naturalnej 300 g gęstego jogurtu naturalnego 300 ml soku z buraków 8-10 rzodkiewek 1 ogórek długi 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki(...)jajka (ugotowane na twardo) PRZYGOTOWANIE chłodnika litewskiego na maślance: Ogórka myjemy i obieramy ze skórki, rzodkiewkę myjemy i odcinamy łodygi i korzonki. Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miski. Rzodkiewki i czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany szczypiorek i koperek. Dolewamy maślankę, jogurt i sok z buraków. Całość mieszamy
kulinarnyJaSkładniki:sałata lodowa2 pomidory1 ogórekok. 10 -15 czarnych oliwekser fetagarść rzeżuchysos: 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + 1 łyżeczka musztrady + łyżeczka posiekanego koperku (składniki wymieszać)Sałatę porwać na kawałki, ogórek, pomidor i fetę pokroić w kostkę, dodać do sałaty, dodać całe oliwki i rzeżuchę,całość zalać przygotowanym sosem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSycąca, smaczna....talerz gorącej zupy jest dobry o każdej porze roku :) Składniki: 1 litrowy słoik ogórków konserwowych lub kiszonych 2 marchewki 1/2 pęczku koperku 20 dag ryżu 2 łyżki mąki 1/2 szklanki słodkiej śmietany ok 2 litrów bulionu liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu sól do smaku Ogórki i marchewki przecieramy(...)lekko osolonej wodzie. Śmietanę rozpuszczamy z woda i mąką, roztrzepujemy i dodajemy pod koniec gotowania do zupy. Wsypujemy ugotowany i odcedzony ryż, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Drobno kroimy koperek i dorzucamy do ugotowanej zupy, lub bezpośrednio na talerz
Apetyczna babeczka