mąż miał lunch do pracy. Jeśli nigdy nie robiłaś tortilli to namawiam, bo to świetny pomysł na przemycenie dziecku warzyw :) U nas tym razem: kapusta pekińska, pomidory, ogórek, kukurydza, papryka, jogurt z koperkiem i pietruszką. Podwieczorek Lody i owoce. "Mamo, ale to pyszota". Takie lody to nie grzech. Kolacja Placki z bananem i syropem klonowym. Dla przypomnienia napiszę
lady-och-mistrzyni.blogspot.comPropozycja idealna. Składniki na 2 burgery: 2 bułki grahamki 1/2 dużego fileta z łososia 4 pieczarki 1/2 cebuli Garść mixu sałat 1 łyżeczka oliwy Pieprz Sos: Koperek Jogurt Sół himalajska 1 ogórek gruntowy 1/2 ząbka czosnku Pieprz Sól himalajska Przygotowanie: Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę. Następnie podsmażamy na łyżeczce oliwy. Łososia pozbawiamy skóry, blenderujemy z pieprzem. Mieszamy z podsmażonymi
Czarnawisienkachłodniki, nie tylko dlatego, że są chłodne i orzeźwiające ale że są także ogromną bombą witaminową. Składniki: Pęczek botwinki Spory pęczek rzodkiewek 2 ogórki sałatkowe Pęczek szczypiorku Pęczek koperku 500 gram zielonego świeżego groszku ( można go zastąpić mrożonym ) 1 l maślanki Ok. 800 gram zsiadłego mleka Ok. 800 gram kefiru Ok. 400 gram jogurtu naturalnego Koncentrat barszczu
Smaki Ewylekkiego. Więc: starłam 3 niewielkie buraczki , ugotowałam je w szklance wody z łyżką octu winnego oraz zielem angielskim . Wystudziłam. A potem wlałam l itr jogurtu , starty ogórek bez pestek cały pęczek koperku , po sol iłam, dodałam pieprz i na koniec włożyłam do miseczki jajko ugotowane na twardo
AZgotuj!Polecam na upały chłodnik Produkty: 2 pęczki botwinki sok z połowy cytryny 5 małych ogórków gruntowych pęczek rzodkiewki pęczek koperku pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę litr maślanki lub kefiru sól i świeżo zmielony pieprz do smaku dodatkowo- jajka ugotowane na twardo Botwinkę myjemy, drobno siekamy razem z buraczkami (buraczki wcześniej obieramy
Ugotujmy CośProdukty: 3 jajka 2 łyżeczki majonezu kawałek ogórka 1 cm 1 łyżeczka koperku 1 ząbek czosnku sól
Ugotujmy Cośrazem tradycyjny obiadek :D SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 0,7 kg młodych ziemniaków kilka ogórków gruntowych śmietana sól, pieprz, koperek, bułka tarta, jajko Oczyszczone piersi kurczaka rozbić na dość cienkie kotlety. Posolić, popieprzyć a następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia bułki. Podawać z młodymi ziemniaczkami i mizerią. Smacznego
MarciochaKucharzyprzepis na mizerię, uzależniony od upodobań smakowych: niektórzy dodają ocet, inni cukier, sok z cytryny lub odrobinę oleju ... Ja tylko lekko solę i pieprzę starte ogórki i obowiązkowo dodaję zielony koperek (jeśli nie mam - to szczypiorek). Do tego śmietana jogurtowa i ... mizeria wg Walijskiego Pichcenia - gotowa
Walijskie Pichcenietutaj ich nie brakuje. Chłodnik ma same plusy: ma mnóstwo witamin, szybko się go robi i świetnie chłodzi w upalne dni... Składniki:duży pęczek botwinki, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewki, ogórek, szczypta kwasku cytrynowego, 3 duże niezbyt gęste jogurty naturalne, 1 duży kubek kefiru, sól, pieprz.PrzygotowanieWszystkie warzywa dokładnie umyć. Botwinkę oczyścić i pokroić. Gotować do miękkości w niewielkiej
Z miłości do słodkościtylko Wersja 1. Wersja 2. Jajka marynowane w zalewie buraczkowej babci Basi ( patrz przepis ), wersja 3. w formie bukietu, Składniki na kwiat : 2 jajka gotowane, kawałek ogórka zielonego . rzodkiewka, Natka pietruszki lub koperek zielony, rzeżucha, Składniki na środek kwiatka (surówka ): 1 jabłko, 1 marchew, 1 ugotowany buraczek, sól, pieprz, majonez, Ponadto : rzeżucha , albo kapusta pekińska , na trawkę . Przygotowanie kwiatka : Jajka
Pysznosci Babci Basichłodnik z ogórka i awokado – chłodnik z pomidorów i arbuza – gazpacho – przepis na ogórki kiszone CHŁODNIK LITEWSKI Z BOTWINKI Przygotowanie : 30 minut + minimum 1 h chłodzenia Ilość porcji : 3-4 porcje Składniki: – pęczek botwinki – 1,5 l wody lub bulionu warzywnego – 1 l kefiru lub maślanki – 4-5 krótkich ogórków gruntowych lub 1 ogórek długi szklarniowy(...)chłodny i przepyszny. Ogórka i rzodkiewki pokrój w drobną kostkę. Jeśli używasz ogórków gruntowych tj. krótkich, należy je obrać wcześniej. Ogórek długi można pokroić ze skórką. Do schłodzonej botwinki dodaj kefir lum maślankę, możesz też użyć jogurtu. Ja najbardziej lubię kefir, bo daje więcej naturalnej kwasowości. Dorzuć pokrojonego ogórka oraz rzodkiewki, a następnie drobno posiekany koperek, szczypiorek
nietylkopasta.plgotujemy do miękkości. Studzimy.2. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Umytą rzodkiewkę również ścieramy.3. Do zimnej botwinki dodajemy ogórki, rzodkiewkę, maślankę i śmietanę. Dodajemy siekany szczypiorek i koperek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Przed podaniem schładzamy.4. Chłodnik serwujemy z jajkiem na twardo.Smacznego
Kuchnia domowa Anikoperkiem. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masę rozsmarować równomiernie na plastrach łososia, przy jednym dłuższym boku pozostawić trzy centymetrowy nieposmarowany pas. Zaczynając od przeciwległego boku, zwinąć łososia z serkiem w ciasny rulon. Owinąć go ściśle folią i wstawić na 24 godziny do lodówki. Przed krojeniem wstawić roladę na godzinę do zamrażalnika. Ogórek(...)pokroić w plastry, ułożyć na talerzu lub półmisku. Roladę pokroić na tyle samo plastrów i ułożyć jej kawałki na ogórkach. Podawać z kawałkami cytryny
Pasja Smakukolację. Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą SKŁADNIKI: 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym sól pieprz 1/3 pora (środkowa część) 4 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy koperek Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Pora pokroić na cieniutkie plasterki i dodać do miski. Ja przekładam pora najpierw na sitko(...)przelewam gorąca wodą. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Dodać majonez, musztardę i wymieszać. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Z wierzchu posypać posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 1/2 paczki mieszanki sałat kolorowych 1 duży pomidory 1/2 ogórka zielonego 4 bulwy topinambura 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 małej cebulki 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Pomidor pokroić na ósemki, ogórka w talarki, a cebulę w półksiężyce . Topinambura obrać i pokroić w paseczki. Koper posiekać. Liście(...)sałaty wyłożyć na półmisek. Na sałacie ułożyć pomidor, ogórek, topinambur i po wierzchu rozrzucić piórka cebuli. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać. Gotowym sosem polać sałatkę, na koniec wszystko posypać posiekanym koperkiem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasi