ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:91/164)

Chłodnik buraczkowy z ogórkiem i rzodkiewkami 121

barszczu). Wyszło przepyszne! Spróbujcie koniecznie, bo upały nadchodzą! :) Składniki (na ok. 4-5 porcji): 800 g jogurtu greckiego 4-6 szt. rzodkiewek 1 długi ogórek 4 małe buraczki (lub 2 duże) 2 łyżki posiekanego koperku ok. 200 ml kefiru ok. 150 ml koncentratu buraczanego Dodatkowo: jajka na twardo (mniej więcej 1 na porcję) kilka łyżek posiekanego koperku Wykonanie: Buraczki obieramy(...)buraczki aby ostygły. Ogórek i rzodkiewki myjemy. Ogórek obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy. Rzodkiewki ścieramy na tarce i również solimy. Po kilkunastu minutach warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku umieszczamy jogurt grecki, kefir, starte warzywa i koperek. Mieszamy. Dolewamy koncentrat barszczu i mieszamy

MyCookBook.pl
pyszne kotlety z kalafiora,fasolki żółtej z dipem czosnkowo-jogurtowo-ogórkowym... 260

łyżeczki, natka pietruszki 1 pęczek, jajka 1 sztuka "XL", bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba, ogórek gruntowy 3 średnie, jogurt naturalny 200 ml, Party Dip Czosnkowy Prymat 1 opakowanie, koperek 1 łyżka fasolkę żółtą obrać, ugotować w nie solonej wodzie, wylać na durszlak, kalafior różyczki ugotować w nie solonej wodzie, wylać na durszlak, pałką(...)ściągnęła masę na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety o grubości 1,5-2 cm, odkładać na ręcznik papierowy obrane gruntowe ogórki obrać ze skórki, utrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać party dip czosnkowy, wlać jogurt, dodać posiekany koperek i wszystko wymieszać, kotlety podawać z dipem - kotlety są obłędnie smaczne na ciepło i zimno a z dipem smakują wybornie.......... SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sezon grillowy - czas START! Szaszłyki z kurczaka 275

spore kawałki, cukinię w plastry grubości ok 1 cm, a pieczarki na pół. Ale skoro robimy grilla jako dodatek proponuję świeże warzywa - pokrojony w plastry ogórek i pomidor, doprawiony solą, pieprzem i świeżym koperkiem :) Na patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie warzywa i mięso. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy na ruszcie z każdej strony, do momentu, aż mięso się zarumieni, a warzywa

Taste Of My Day
Szybka sałatka z nowalijek 265

śniadanie gotowe. 1-2 sałaty masłowe pęczek małych listków botwiny pęczek szczypiorku pęczek rzodkiewek 5 jajek ugotowanych na twardo 1 duży ogórek  3 średnie pomidory 1 jogurt grecki sól  pieprz   ( jak ktoś lubi koperek do posypania ) Wszystkie składniki myjemy. Sałatę i botwinę osuszyć o porwać na mniejsze kawałki. Rzodkiewki i ogórka pokroić w plasterki. Pomidory

Jemy Pijemy
Sałatka leśna polana ze śledziami. Sałatka grzybowa polana. 1990

puszka kukurydzy (po odsączeniu 285g) 3 duże ziemniaki (ok. 400g) 2 marchewki (ok. 300g) 3 jajka 3 ogórki konserwowe (ok. 200g) 460g filetów śledziowych a’la Matjas w oleju (350g po odsączeniu) sól, pieprz do smaku pęczek szczypiorku i koperku kilka łyżek majonezu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka leśna polana ze śledziami – Wykonanie: Marchew i ziemniaki ugotować(...)Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłożyć folią spożywczą. Na samym dnie poukładać dość ciasno pieczarki, nóżkami do góry. Następnie posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Na to wyłożyć marchewkę. Rozsmarować warstwę majonezu, lekko dogniatając warstwy. Posypać solą i pieprzem. Następnie wyłożyć śledzie, cienką warstwę majonezu, kukurydzę (odsączoną z zalewy), cienką warstwę majonezu oraz ogórki

Kulinarne Przeboje
Shake zdrowia na upały – czyli co ma w sobie koper i dlaczego warto jeść kwaśne mleko 114

ogórkiemogórek ma działanie moczopędne, więc unikniecie tak częstego w upały zastoju wody w organizmie. No przecież nikt z nas nie lubi uczucia „paróweczkowych paluszków” – po czwarte: są w nim nasiona szałwii hiszpańskiej – bogactwo kwasów Omega-3 – po piąte: jest czosnek – działający przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Dodatkowo wzmacnia nasz układ immunologiczny – po szóste: świeży koperek z własnej(...)oprócz fermentowanego mleka- www.zpm-dominik.pl) 2 średnie ogórki gruntowe 2-3 ząbki czosnku Nieduża garść kopru ogrodowego 1 łyżka szałwii hiszpańskiej (chia) Sól do smaku Przygotowanie: Nasiona chia najpierw moczyłam kilka godzin. Gdy napęczniały, wymieszałam je z kwaśnym mlekiem. Ogórki gruntowe oraz czosnek starłam na tarce o małych oczkach, a koperek drobno posiekałam i dodałam do miksu szałwiowo-mlecznego

Kate's Kitchen
EKSPRESOWY CHŁODNIK Z OGÓRKÓW I MIĘTY 166

duży kubek kefiru/jogurtu naturalnego/maślanki (a najlepiej mieszanki jogurtu i kefiru :) ) sól, świeżo zmielony pieprz, odrobina cukru opcjonalnie kilka rzodkiewek młode ziemniaczki, koperek Przygotowanie Młode ziemniaczki wyszorujcie i ugotujcie w osolonej wodzie. W tym czasie dokładnie umyjcie ogórki gruntowe, zetrzyjcie (wraz ze skórką) na tarce jarzynowej. Miętę drobno posiekajcie, ząbek czosnku wyciśnijcie przez praskę- to wszystko wymieszajcie z ogórkami. Dodajcie kefir (lub jogurt/maślankę), wymieszajcie dokładnie i dobrze przyprawcie- solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną cukru. Podawajcie z ciepłymi ziemniaczkami z koperkiem

OliveandThyme
Sałatka z sałatą, ogórkiem i fetą 81

parę linków na inne zielone cuda. Poszperajcie, może znajdziecie coś dla siebie. Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 1 długi zielony ogórek 200 g sera feta 1 większa szalotka (można użyć małej czerwonej cebuli) 1 duży ząbek czosnku pół pęczka koperku 2 czubate łyżki łuskanych ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy małej cytryny sól pieprz Słonecznik prażymy(...)wlewamy oliwę i sok z cytryny, wrzucamy rozdrobnione ząbki czosnku, mieszamy. Sałatę wrzucamy do miski. Dodajemy do tego obranego ogórka pokrojonego w cienkie plasterki, pokrojoną w cienkie plasterki szalotkę i fetę pokrojoną w kostkę. Całość posypujemy ziarnami słonecznika i poszatkowanym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sałatka powinna być lekko kwaśna, jeżeli Wasza wyszła mało kwaśna (chociaż to kwestia gustu

Kardamonovy
OGÓRKI MAŁOSOLNE 793

można przygotować, a smakiem cieszyć się już po dwóch dniach. Idealnie nadają się do sałatki, jednak ja najbardziej lubię chrupać same :)  Składniki: ogórki gruntowe ( małe i jędrne) 4-5 ząbków czosnku 1 pęczek koperku korzeń chrzanu  liście porzeczki, wiśni (niekoniecznie)  2 łyżki soli na 1,5 l wody  Przygotowanie: Zagotuj wodę z solą. Ogórki

Kukuleczki
Zupa ogórkowa 1460

pora – ok. 100g 3 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu czarnego 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka soli ok. 500g ogórków kiszonych ok. 3/4 szklanki zalewy z ogórków kiszonych 100ml śmietanki słodkiej 30% lub 36% 1 pęczek koperku masło do smażenia sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa ogórkowa – Wykonanie: Mięso opłukać pod zimną wodą(...)minut, a w międzyczasie ogórki kiszone obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy (zalewę zachować na potem). Podsmażyć starte ogórki na 1 łyżce masła przez kilka minut, a następnie również dodać je do zupy i gotować ok.10- 15 minut. Na końcu dodać zalewę z ogórków, zaczynając od 1/2 szklanki i dodając

Kulinarne Przeboje
Torcik chłodnikowy 233

podlać niewielką ilością wody i dusić, aż będzie miękka. Cały płyn musi odparować. Zdjąć z ognia. Świeży ogórek obrać, zetrzeć na drobnych oczkach tarki i dodać do przestudzonej botwinki. Wymieszać z kefirem i śmietaną. Dobrze doprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym świeżym koperkiem. Żelatynę rozpuścić delikatnie podgrzewając na małym ogniu i przestudzoną wlać do chłodnika. Wlać część gęstej masy(...)Torcik im dłużej będzie stał, tym białko jajek będzie nabierało różowego koloru. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bez pieczenia , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Obiad , Przystawki Tagged: botwinka , jajka , krakersy , ogórki , śmietana , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Kurczak po grecku, kuskus z warzywami i tzatziki - przepis Jamie Oliver 263

szczyptą soli, po czym porządnie wyciśnij i ugnieć czystymi rękami, żeby odcisnąć wodę .Przełóż ogórka do miski i dolej jogurtu i sok z 1/2 cytryny, dopraw szczyptą pieprzu, wsyp drobno posiekaną miętę i wymieszaj całość.Włóż do malaksera (może być również blender) papryki, dymki oraz koperek i wszystko drobno posiekaj.Posiekane warzywa rozsyp na dużej tacy lub desce.Do warzyw dodaj groszek

Kredowe Menu
Dorada z grilla faszerowana ziołowym masłem z sałatką z truskawek 137

smaku 4 plastry cytryny Sałatka: ½ główki lodowej sałaty Miseczka truskawek 1 świeży ogórek Oliwa z oliwek do polania Sól do smaku Pieprz do smaku Sposób przygotowania: Dorady myję osuszam ręcznikiem papierowym, solę z każdej strony dość solidnie, robię masełko ziołowe: Miękkie masło ucieram z posiekanym koperkiem, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, farsz wkładam do środka ryby, dociskam, na wierzchu układam(...)plastry cytryny, wkładam na 2 godziny do lodówki, przygotowuję sałatkę: Sałatę rwę na kawałki, posypuję pokrojonymi truskawkami i ogórkami, solę i doprawiam do smaku pieprzem, skrapiam oliwą Rozkładam ryby na kratce, grilluję na średnim żarze około 15 minut. Podaję od razu z sałatką. Smacznego

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania