główki czosnku* 3 łyżki soli morskiej* 3 litry ciepłej przegotowanej wody* koszyczki kopru - tyle ile słoików* liście wiśni - tyle ile słoików Przygotowanie :Do wyparzonych słoiczków włożyć po koszyczku koperku, ułożyć ogórki. Wrzucić czosnek. Całość przykryć liściem wiśniowym. Wodę wymieszać z solą, zalać słoiczki z ogórkami. Zakręcić
Magiczne Życie Martydużo czasu, pracy ani wymyślnych składników - kupimy je w każdym pobliskim sklepie. Często podaję ją do również obiadu. 1 opakowanie mieszanki sałat 2 pomidory 3-4 ogórki gruntowe 1/2 pęczka koperku 1 mała cebula(...)opakowanie sera feta Sos: 200ml jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku po szczypcie: soli, pieprzu, majeranku, bazylii, słodkiej papryki, ostrej papryki, estragonu 1. Pomidory obieramy, kroimy w kostkę. Ogórka kroimy w półplastry, koperek i cebulę siekamy. Ser feta kroimy w dość grubą kostkę. Wszystko wraz z mieszanką sałat przekładamy do miski. 2. Przygotowujemy sos: przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy
Szefowa kuchnidoskonale pasuje do mięsa, ryby,jajek czy innych dań głównych lub jako samodzielny posiłek. Składniki: 1 garść rukoli 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 2 pomidory 3 ogórki małosolne 2 łyżki koperku Sos: 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju 1 ząbek czosnku(wyciśnięty przez praskę) sól pieprz Wykonanie: Rukolę opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzu. Posypać kukurydzą(...)dodać pokrojone pomidory,pokrojone ogórki, posiekaną cebulę i koperek. Wszystkie składniki sosu włożyć do małego słoiczka i wymieszać , energicznie nim potrząsając. Polać sałatkę sosem i gotowe. Sałatka wiosenna z rukolą
O kuchni z uczuciemSkładniki: 6 filetów śledziowych 2 konserwowe ogórki pęczek koperku 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka białego octu winnego Sposób wykonania: Filety śledziowe moczymy w wodzie, tak aby były odpowiednio słone. Następnie kroimy je w paski. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Majonez łączymy ze śmietaną, musztardą i octem. Umyty koper drobno
Qchnia po prostukukurydza złocista Bonduelle - 7 - 8 młodych małych ziemniaków - 1/2 pęczka zielonych świeżych szparagów - 3-4 ząbki czosnku - 4 słodkie papryczki zielone - 1/3 cebuli czerwonej - świeża bazylia - świeży koperek - 3 ogórki kiszone - 15 oliwek czarnych - oliwa z oliwek z rozmarynem - sól himalajska WYKONANIE: - kukurydzę odcedź na sitku - szparagi obierz i odetnij końce, przekrój na 3 równe części, obgotuj(...)papryczki, oliwki i ogórki pokrój na cienkie krążki - czosnek obierz i rozgnieć nożem - ziemniaki umyj, wraz ze skórką ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej obficie oliwą z rozmarynem, posyp posiekaną papryką i rozgniecionym czosnkiem, naczynie owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do pieca na 40 minut (temp. 220 stopni C) - cebulę kroimy w prążki (jak najcieńsze) - koperek umyj posiekaj
SMYKWKUCHNIwoda z cytryną sałatka (sałata rzymska, pomidor, ogórek kiszony, koperek, pietruszka sos "vinegrette", czyli woda z sokiem z cutryny i przyprawy) czipsy jabłkowe Obiad: - leczo Przekąska: - czipsy z buraka i selera :) Kolacja: - ogórko-kapuśniak (więcej już nie ma, a szkoda) - jabłko - smoothies z selera naciowego, ogórka, szpinaku i jabłka - kilka ogórków - grapefruit Poszalałam z tą kolacją
pyszne zdrowościPełne smaku, małe kanapeczki, takie na jeden gryz będą fajną dekoracją stołu na spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinną imprezę. Dekoracja kanapek zależy oczywiście od naszej
Walijskie PichcenieWitam Was!Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować kolejną sztandarową potrawę letnią, której nie może zabraknąć na Waszych stołach!Pyszny, orzeźwiający chłodnik, z botwinką, młodymi buraczkami, ogórkiem ;-). Czego
Pora coś zjeśćlodówki. Najważniejsza w chłodniku z jajkiem jest botwina. Przygotowaną zupę z botwiny mieszamy z zsiadłym mlekiem, jogurtem naturalnym, maślanką, albo kefirem. Często dodaje się do niej drobno posiekany koperek oraz ogórka zielonego. Mój chłodnik z jajkiem przepis jest z dodatkiem rzodkiewki, doda ona odrobinę ostrości zupie z botwiny. Chłodnik przygotowuję bardzo często późną wiosną i latem, kiedy możemy dostać botwinkę(...)ogórek zielony i rzodkiewka. Ogórka zielonego obieram ze skórki i ścieram na tarce na dużych oczkach. Podobnie robię z rzodkiewką. Dodaję do botwinki. Mieszam. Zupę wstawiam jeszcze na około 1 godzinę do lodówki. Chłodnik z jajkiem podaję wraz z ugotowanymi młodymi ziemniakami. Ziemniaki podaję oddzielnie na talerzu. Na talerz z chłodnikiem dodaję również jajko i dekoruję koperkiem. Smacznego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kiszonym ogórkiem daje bardzo soczystą i smaczną surówkę. Taka surówka wspaniale smakuje z razowym pieczywem, a dodana do dania obiadowego bardzo je ożywia i urozmaica. Uwielbiam surówki i przy każdej okazji staram się w nich łączyć warzywa, które są zdrowe, a ich jedzenie sprawia przyjemność. Tym razem kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem jest z dodatkiem papryki, koperku, natki pietruszki(...)czosnku. Surówka jest bardzo soczysta i chrupiąca. Składniki: (3 - 4 porcje) 1 mała kapusta pekińska 1 papryka czerwona 5 małych ogórków kiszonych 3 gałązki świeżego koperku 1 gałązka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Kapustę umyć i drobno pokroić. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić
Kuchcik gotujezimno. Nie przepadam, jednak wolę te na ciepło, ale gdy na zewnątrz jest upalnie, taka zupa jest zbawieniem. 1 l maślanki 1 pęczek botwinki 1 ogórek ok. 6 rzodkiewek garść posiekanego koperku sól pieprz Botwinę myję. Bulwy buraka obieram i kroję w kostkę. Łodygi i liście kroję drobno. Wrzucam go garnka, zalewam(...)wodą – nie dużo tak, żeby ledwie zakryła buraki. Gotuję około 15 minut. Studzę. Gdy są letnie dodaję maślankę, posiekaną w kostkę rzodkiewkę, obranego ze skórki i posiekanego ogórka. Wrzucam posiekany koperek. Schładzam. Najlepiej smakuje po kilku godzinach stania w lodówce. Doprawiam solą, pieprzem. Podaję z jajkiem. Artykuł Chłodnik pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plmałosolne... choć ich cena nie zachęca do zakupu ich w większej ilości (u mnie 6zł/kg)... to nie mogłam się oprzeć :)Składniki: 2 kg ogórków gruntowych ciepła woda 1 czubata łyżka soli na każdy litr wody koperek 1/3 korzenia chrzanu(...)ząbki czosnku 5 liści wiśni 2 liście orzecha włoskiego Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy ogonki. Układamy je w dużym słoiku. Między ogórki kładziemy chrzan, koperek, czosnek, liście wiśni i orzecha. Wodę gotujemy. Do ciepłej wody, ale nie gorącej dodajemy sól (1 czubata łyżka na każdy litr wody). Taką osoloną wodą zalewamy ogórki
Aga w kuchniwołowego lub jedynie z mięsa indyczego. Oprócz tradycyjnych z cebulką, bułką i rosołem przyrządzam także: - kotlety mielone z papryką i serem lub oddzielnie, - kotlety mielone z kiszonymi ogórkami i koperkiem, - kotlety mielone z pomidorami i szczypiorem, - kotlety mielone z kukurydzą, groszkiem lub fasolką, - dziś kotlety mielone z pieczarkami. Świetnie smakują także z dodatkiem kiszonej kapusty i suszonych grzybów, polecam
Zasmakuj KuchniSkładniki : opakowanie sałat mix podwójny filet z kurczaka sól morska świeżo zmielony pieprz 1 pomidor 2 jajka ugotowane na twardo mała surowa marchewka zielony ogórek pół puszki kukurydzy 200 g jogurtu greckiego zielony koperek 2 ząbki czosnku czerwona cebula Wykonanie : Kurczaka marynujemy w ulubionych przyprawach co najmniej na 2-3 godziny przed przygotowaniem (najlepiej zostawiamy go w marynacie na cała(...)Układamy grzanki oraz fileta. Dodajemy ćwiartki jajka oraz przepołowione pomidorki. Posypujemy piórkami startej marchewki, startym parmezanem, kukurydzą i cebulą pokrojoną w piórka. Z jogurtu, drobno pokrojonego ogórka zielonego, zmiażdżonego czosnku, soli, pieprzu i koperku przygotowujemy sos. Polewamy nim sałatkę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Dekorujmy paskami zielonego ogórka
Pysznosci Babci BasiSkładniki: opakowanie Tortellini 3 jajka 1 świeży zielony ogórek puszka kukurydzy koperek ( pęczek ) 15 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku majonez jogurt naturalny sól, pieprz do smaku Przygotowanie:Tortellini gotujemy i studzimy zgodnie z opisem na opakowaniu, jajka również gotujemy i studzimy.Ser żółty ścieram na tarce na grubych oczkach (aby wiórki nie były zbyt duże ser wcześniej kroję na niezbyt(...)grube kawałki (foto)), ogórek obieram i kroję w kawałki. Koperek trzeba drobno posiekać a jajka w kosteczkę (ok 1x1 cm). Czosnek ścieram na tarce na drobnych oczkach (więcej na ten temat : sos czosnkowy) i mieszam z 2 łyżkami majonezu i 3 łyżkami jogurtu. Kukurydzę odsączam. Wszystkie składniki daję do 1 większej misy i dokładnie mieszam. Doprawiam tylko solą i pieprzem.Smacznego
Mechanik w kuchni