sól, pieprz Żeleźniaki - 1.5 łyżki mielonego siemienia lnianego - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 łyżeczki soli - szczypta pieprzu - 5-6 łyżek oleju - 1 cebula - 3-4 ogórki kiszone - koperek (opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Masę ziemniaczaną przekładamy na około 30-40 minut na sitko do odcieknięcia. 2) W międzyczasie(...)międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy, aż zmięknie. 7) Żeleźniaki serwujemy z twarogiem, okraszone tłuszczem, podsmażoną cebulką i ogórkiem kiszonym. Na sam koniec polecamy lekko oprószyć koperkiem
Roślinożerni urlopowiczesurówkę. Dzisiaj to nadrabiam. Przedstawiam Wam pyszną, "szeleszczącą" pod zębem i delikatną w smaku surówkę. Idealna na teraz, kiedy na targu możemy dostać młodą kapustę, młode ogórki i pięknie pachnący koperek. Surówka ta jest bardzo dobra i lekka. Przepis na nią dostałam od Koleżanki z pracy. Oczywiście nie obeszło się bez mojej małej modyfikacji - dodałam marchewkę, bo bez niej(...) - 2 marchewki - pęczek koperku - 1-1,5 łyżki cukru - sól i pieprz - 50 ml octu Kapustę drobno pokroić. Ogórki i marchewkę obrać. Z ogórka, łyżeczką, wyjąć pestki i pokroić w plasterki. Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. Koperek posiekać. Wszystko umieścić w misce i wymieszać. Zasypać cukrem, solą, pieprzem i wlać olej. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki
CookYourselfobiadu, a następnie jako sałatka kolacyjna. Myślę też, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla. 2 kalarepy 1 ogórek zielony 1-2 pęczki rzodkiewek 1 czerwona cebula roszponka (ilość wg uznania) pęczek koperku pęczek natki pietruszki 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka soli pieprz Opłukane warzywa kroimy: ogórek
Smaki Na Talerzudzień sałatka dobrze smakowała:) ) kilka garści rukoli 150-200 g wędzonego na gorąco łososia 1 ogórek tzw wąż 1 dojrzałe awokado (u mnie to z czarną skórką) 5 jajek 3-4 łyżki jogurtu greckiego opcjonalnie 1-2 łyżki majonezu 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki sok z cytryny do smaku sól, pieprz, cukier Sałatę myjemy(...)ćwiartki. Umytego ogórka kroimy na półplasterki. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki (możemy skropić je kilkoma kroplami soku z cytryny, by nie ciemniało). Łososia dzielimy na kawałki. Na rukoli układamy kolejno: ogórka, awokado, kawałki wędzonego łososia oraz cząstki ugotowanych na twardo jajek. Jogurt mieszamy z posiekanymi drobno koperkiem i natką pietruszki. Doprawiamy
Smaki Na Talerzujogurtu typu greckiego 1 duży ząbek czosnku pół (sporego) pęczku koperku oliwa z oliwek sól Sposób przyrządzenia : ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, koperek drobno siekamy starte ogórki solimy i możemy zostawić na sitku by puściły wodę dodajemy jogurt, przeciskamy czosnek, dosypujemy koperek i dokładnie mieszamy opcjonalnie możemy dodać drobno posiekane liście mięty odstawiamy
zobacz ich smakulubione warzywo i świetnie pasuje do wegaba! Polecam! Składniki: 3 duże pieczarki 1 cebula olej do smażenia kilka domowych tortilli smażone tofu (opcjonalnie) sos czosnkowy Przykładowe warzywa: świeży ogórek pomidor kimchi koperek lub szczypiorek Wykonanie: Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na niezbyt grube plastry. Cebulę obieramy i kroimy na piórka. Pomidora parzymy wrzątkiem, i obieramy ze skórki, podobnie(...)wody. W ten oto sposób mamy przygotowane wszystkie składniki i możemy rozpocząć formowanie kanapek kebaba. Tortille rozkładamy na talerzu, smarujemy sosem czosnkowym, nakładamy pieczarki, plasterki pomidora i ogórka, posypujemy szczypiorkiem i/lub koperkiem. Możemy także dodać podsmażone tofu lub inne ulubione warzywa. Całość zawijamy w tortille, i gotowe! Praktyczne uwagi: Wegaby można faszerować wszystkimi ulubionymi warzywami Ja używam też np. świeży
Lamarida.plmoja ulubiona kompozycja, długo pracowałem aż znalazłem tę właśnie konkretną równowagę smaków :) Taki mój najmojszy :) 400 ml śmietany 3 łyżki majonezu szczypiorek z jednej dymki 5 ząbków czosnku koperek 1 ogórek konserwowy sól, pieprz Czosnek bardzo drobno siekamy, ogórka w małą kosteczkę kroimy, szczypiorek i koperek też dość drobno siekamy, solimy, pieprzymy, zalewamy śmietaną i majonezem i mieszamy. Można odstawić
Marder&Marder Manufacturesuszonej mięty 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku (opcjonalnie)1 łyżeczka świeżo wyciśnięty sok z cytryny (lub do smaku)sólprzygotowanieOgórki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na sito , posolić i odstawić na ok 30 minut aby puściły sok. W misce wymieszać jogurt z oliwą, miętą , koperkiem , czosnkiem. Ogórki odcisnąć z nadmiaru soku, dodać
Stare GaryOrzeźwiający, błyskawiczny, lekki i smaczny koktajl z ogórka i jogurtu to wyśmienity napój dla osób dbających o linię. Dodatek mięty i koperku oraz soku z cytryny sprawia że napój ma jeszcze ciekawszy i bardziej oryginalny smak. składniki na 3 porcje 2 duże ogórki zielone 400g jogurtu naturalnego 0% tłuszczu 1 cytryna kilka listków mięty 3 gałązki koperku szczypta(...)pieprzu ziołowego szczypta soli 3 kostki lodu przepis Umyte i obrane ze skórki ogórki kroimy w kostkę. Kilka listków mięty oraz koperek drobno siekamy. Do wysokiej miski przekładamy pokrojone ogórki, wlewamy jogurt oraz wyciśnięty sok z cytryny, wrzucamy mięte oraz koperek, całość doprawiamy solą i ziołowym pieprzem. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek, dodajemy kostkę
Smakowite Daniasię smakiem zupy niezależnie od pogody za oknem. Jest łatwy w przygotowaniu i zadowoli każde podniebienia. PRZYGOTUJ: - 2 buraki - 1/2 marchewki - 1/2 świeżego ogórka - 350 g jogurtu naturalnego lub greckiego - 1 łyżka soku z cytryny - pęczek koperku - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz świeżo zmielony Buraki oraz marchewkę umyj,obierz i pokrój w małe kawałki. Przełóż do garnka, zalej gorącą wodą(...)pokrój w plasterki. Koperek opłucz i drobno posiekaj. Zblendowany wywar połącz z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku przyprawami i dokładnie wymieszaj. Na wierch dodaj ogórka i posiekany koperek
Fit & Healthy Lifeminut. Następnie dodać posiekane liście i gotować kolejne 10-15 minut (do miękkości buraczków). Ostudzić. Dolać kefir, śmietanę, sok z cytryny. Zamieszać. Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę ogórka, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w pół talarki rzodkiewki. Dosypać szczyptę cukru, wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.Smacznego
Oryginalny smakPyszny chłodniczek w sam raz na upalne dni ze świeżych warzyw-rzodkiewki i ogórka. Do tego dużo koperku i kwiaty ogórecznika. składniki: 1 średni długi ogórek 300 g rzodkiewek 2 łyżki posiekanego koperku 0,5 l kefiru sól czosnkowa Kociołek Smaków do smaku kwiaty ogórecznika do dekoracji Ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Soku, który(...)puści ogórek nie odlewać. Rzodkiewki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub ewentualnie pokroić w drobną kosteczkę. Dodać posiekany koperek. Wszystko wymieszać i dodać kefir, ponownie wymieszać. Do smaku doprawić solą czosnkową. Odstawić na minimum 30 minut do lodówki aby smaki się przegryzły. Chłodnik podawać przybrany kwiatkami ogórecznika. Polecam też: Chłodnik z botwiną Chłodnik ogórkowy z nasturcją
Monia miesza i gotujePrzeglądając stare zapiski ,natknęliśmy się na świetny dodatek do dań głównych. Zachęcamy do wypróbowania. Składniki 1 kg ogórków 20 g mąki 50 g masła 250 ml śmietany 18% 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 100 ml rosołu warzywnego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ogórki obieramy ,kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy(...)rondlu ,wkładamy ogórki i chwilę smażymy. Podlewamy rosołem i dusimy do ich miękkości. Śmietanę mieszamy z mąką ,dodajemy do ogórków ,dokładnie rozprowadzamy. Posiekaną natkę i koperek dodajemy do ogórków , mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy na ciepło. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchenkiszonych buraczków. Pyszności :) polecam. Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 puszka tuńczyka Princes w sosie własnym 2 smaczliwki (awokado) 500 ml jogurtu naturalnego 1 ogórek gruntowy pół małego pęczka koperku sok z połowy cytryny garść dzikich szparagów 2 rzodkiewki do ozdoby 100 ml soku z kiszonych buraczków 1 płaska łyżeczka agaru pół szklanki zimnego oleju do przygotowania(...)Miksujemy na gładką masę i doprawiamy solą i pieprzem. Chłodnik wlewamy na talerze, układamy na wierzchu zblanszowane szparagi, kawałki tuńczyka, ugotowaną quinoę, ozdabiamy rzodkiewką i plasterkami ogórka, buraczanym "kawiorem" i odrobiną koperku. Smacznego :) Was również zachęcam do zabawy w kuchni i brania udziału w konkursie na www.konkurstunczyk.eu #MasterTuńczyk
Quinoa Raz!przygotowania zupy potrzebujemy: – 4 świeże buraki możliwie z liśćmi – garść rzodkiewek – 1 zielonego ogórka obranego ze skórki – 1 cebulę – pęczek szczypiorku lub koperku – sól, pieprz – jogurt + kefir/maślankę – 3 jajka ugotowane na twardo Ugotować jajka. Buraki oddzielić od liści, umyć(...)obrać. Ugotować do miękkości, w wodzie z dodatkiem odrobiny octu (jakieś 2 łyżki) wtedy zachowają ładny, buraczany kolor. Studzimy. Uwaga – nie wylewać wody z!gotowania buraków!!! Rzodkiewki, ogórka, szczypiorek, koperek, cebulę i jajka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt – u mnie ok 500g. Kroimy buraki w kostkę i dorzucamy do zupy. W celu uzyskania ładnego
Szybko Tanio Smacznie