SKŁADNIKI (4-6 porcji): 2 duże ugotowane buraki 4 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek koperek 0,5 l zsiadłego mleka 0,5 l jogurtu naturalnego świeżo mielony pieprz kolorowy sól morska jajko na każdą porcję SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ugotowane buraczki, ogórki oraz rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekany koperek. Wszystko mieszamy razem z zsiadłym mlekiem oraz jogurtem
wege i kropkawędzonego na zimno łososia z awokado podkręcone kaparami i ogórkiem kiszonym sprawdziło się. Smacznie. Składniki 150 g wędzonego łososia na zimno 2 łyżki kaparów 1 średni kiszony ogórek pęczek koperku 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 awokado sok z cytryny sól pieprz sos winegret Przygotowanie Łososia i ogórka pokroiłem w kostkę. Kapary posiekałem na cząstki. Koperek opłukałem
R'n'G Kitchenjakby ktoś nie wiedział to napiszę SOS TZATZIKI 10 min łatwe Składniki: * Śmietana * pęczek koperku * 3 ząbki czosnku * ogórek * opcjonalnie twaróg Do dzieła! Bez rewelacji:-D Kroimy drobniutko koperek i czosnek. Ogórka należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć sok. Łączymy wszystkie składniki. Solimy i odstawiamy na ok 30 minut do przegryzienia! Smacznego
sierotka maRysia w kuchninaprawdę musisz kochać- podsumowała Miśka moje starania. Od tego czasu jest fanką mizerii (po polsku) a po blogersku- chłodnika. Składniki na 2-3 porcje 2 duże ogórki puszka schłodzonego mleka kokosowego pęczek koperku sok z połowy cytryny pieprz sól do smaku około 1 kg młodych ziemniaków wyszorowanych 3 łyżki oliwy łyka rozmarynu lub tymianku (ja wolę rozmaryn) Przygotowanie: Ziemniaki(...)sitko, a sitko w misce, tak aby odsączyć nadmiar wody. Na 15 minut przed końcem pieczenia się ziemniaków wymieszaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dodaj odsączone ogórki, posiekany koperek, pieprz i sól do smaku oraz sok cytrynowy, który skutecznie zneutralizuje aromat kokosa. Wymieszaj. Smacznego
greenscarfdodatek do obiadu:) Składniki: 2 ½ kg ogórków gruntowych, 1 szklanka octu, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 6 łyżek cukru, 3 szklanki wody, 6 łyżek soli, 1 pęczek koperku. Wykonanie: Ogórki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Posypać trzema łyżkami soli, wymieszać i odstawić do lodówki( najlepiej na noc). Następnie ogórki osączyć z nadmiaru płynu i powkładać(...)słoików razem z pokrojonym drobno koperkiem. Ocet zagotować w trzech szklankach wody i winem, dodać cukier i resztę soli - następnie gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować około 15 minut (Jest to porcja na cztery litrowe słoiki
Tradycyjna Kuchniabotwinki, jest ratunkiem w upalne dni. Doskonale smakuje z jajkiem, jednak ja najbardziej lubię solo. Serdecznie polecam! Składniki: pęczek botwinki kilka rzodkiewek 2 małe ogórki gruntowe pęczek koperku sok z połowy cytryny 400 ml kefiru 1 mały jogurt naturalny 1 ząbek czosnku szczypta cukru sól, pieprz jajka do podania Przygotowanie: Botwinkę(...)minuty. Wywar pozostaw do ostudzenia, ja włożyłam do miski z zimną wodą. Do ostudzonego bulionu dodaj kefir, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek,pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewkę. Koperek poszatkuj i dodaj do zupy. Całość dopraw do smaku, podaj z jajkiem lub solo. Smacznego
KukuleczkiSkładniki: 250 g paluszków krabowych 5 ogórków konserwowych 1/2 puszki kukurydzy 200 g makaronu 1/2 pęczka koperku majonez sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, przelać(...)wodą i odcedzić. Ogórki pokroic w małą kostkę, paluszki krabowe również pokroić na małe kawałki. Kukurydzę osączyć, koperek drobno posiekać. Do miski przełożyć makaron, paluszki krabowe, ogórki, kukurydzę i koperek. Dodać majonez i doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiprzygotowałam polędwiczki w sosie. Ogórki małosolne mają swój specyficzny smak i nadają daniu ciekawy posmak. jeśli ktoś lubi ogórki małosolne tak jak ja to bardzo polecam. składniki: 1 poledwiczka wieprzowa ok 500-600 g 4 duże ogórki małosone sól,pieprz 1/2 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki śmietanki 30 % 2 łyżki posieknego koperku 1 łyżka oleju kokosowego(...)podsmażyć plastry polędwiczki z obu stron, krótko aby tylko zmieniła kolor. Następnie podlać wodę i dusić ok 10 minut. W międzyczasie ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potem do polędwiczek dodać starte ogórki oraz koperek oraz wlać śmietankę. Całość chwilę gotować aby sos nabrał smaku ogórków i nieco zgęstniał, do smaku doprawić solą i pieprzem
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 sztuka makrela wędzona, 1 sztuka cebula, 2 sztuki ogórek małosolny, 1 sztuka pomidor, 1 łyżka koperek siekany, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 4 łyżki oliwa z oliwek z makreli usunąć ości, skórę i mięsko widelcem pognieść w misce dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory, cebulę, ogórki małosolne, koperek do smaku dodać pieprz mielony, oliwę i dobrze wszystko
W Mojej Kuchni Lubiępół opakowania makaronu ryżowego - 2 ogórki zielone - pęczek koperku - 30 dag szynki - majonez - sól Makaron gotujemy-odcedzamy, szynkę i ogórka kroimy w kostkę, koperek siekamy. Wszystko mieszamy dodajemy majonez, przyprawiamy
Moje Słodkie PiekiełkoOgórki małosolne - chrupiące, pachnące koprem, czosnkiem i chrzanem. Nie zwlekaj i zakiś je sam! Chociaż sezon ogórkowy dopiero przed nami, na małosolne to najlepszy czas
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: -bulion warzywny -2 pęczki botwinki -1 pęczek rzodkiewki -ogórek zielony -3 ogórki małosolne -koperek -250ml śmietanki 18% -160ml kefiru -4 łyżki jogurtu naturalnego -sól, pieprz -sok z cytryny -jajka (gotujemy na twardo) Przygotowanie(...)Przygotowujemy bulion. 2 . Botwinkę kroimy na drobna kostkę, lisice drobno siekamy. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. 3 . Rzodkiewkę i ogórki małosolne ucieramy na tarce. Ogórek zielony kroimy w drobną kostkę a koperek siekamy. Całość przekładamy do garnka i pozostawimy do wystygnięcia. 4. Dodajemy kefir, śmietanę, jogurt naturalny i sok z cytryny. 5 . Doprawiamy do smaku
Coś z niczegowykorzystałam urządzenie dzięki któremu mogę kroić warzywa i owoce długie spirale jak makaron. Możecie oczywiście zetrzeć na tarce – w plasterki. Smak i tak będzie ten sam. Składniki: Ogórki długie Rzodkiewki Koperek siekany Sól cukier Śmietana ukwaszona 18% Pieprz czarny mielony Ocet spirytusowy Wykonanie: Ogórki i rzodkiewki porządnie myjemy. Nie obieramy. Kroimy lub ścieramy według uznania lub możliwości. Przyprawiamy(...)solą. Po chwili gdy ogórki puszczą sok dodajemy koperek, śmietanę, cukier do smaku, pieprz i niewielką ilość octu również do smaku. Mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement
Smaki Ewypół godziny. Ogórki odcisnąć z wytworzonego sosu. Przełożyć do salaterki, dodać śmietanę i wymieszać. To jest wersja podstawowa. Bardzo dobrym dodatkiem do mizerii jest koperek, bo jak wiadomo koperek i ogórki bardzo się lubią. Ja przeważnie podaję z posiekanym koperkiem. Polecam również przepis na mizerię z octem oraz przepis na mizerię z czosnkiem niedźwiedzim . zastawa
królestwo garówzaostrzyć nieco smak, proponuję nieco zaszaleć z przyprawami. Dodanie czosnku, czy też szczypty chili, doda nieco pikantności. Składniki: opakowanie makaronu ryżowego nitki 2 świeże średnie (długie) ogórki pęczek koperku 200 g szynki (najlepiej drobiowej) puszka kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę sól pieprz szczypta chili 3-4 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Makaron ryżowy przygotować wg instrukcji(...)opakowaniu. Ostudzić. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Szynkę pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć na sicie. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić, dodać majonez i wymieszać. Smacznego
na moim stole...