Składniki: Pęczek koperku 30 dag szynki/ polędwicy sopockiej/wędliny z indyka Ogórek Makaron Lubella (Malutkie muszelki) Sól i pieprz(...)Majonez Winiary Przygotowanie: Pół opakowania makaronu ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ogórka i szynkę pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Ostudzony makaron wsypać do miski, dodać szynkę, ogórka oraz koperek. Dodać majonez (wedle uznania) oraz przyprawić solą i pieprzem
The Sweet DamselPyszna i błyskawiczna w przygotowaniu sałatka śledziowa z chrupiącym ogórkiem i słodką kukurydzą. Dodatek czosnku sprawia, że sałatka jest smaczniejsza. 4 płaty śledzi marynowanych ½ puszki słodkiej kukurydzy 1 zielony ogórek 1 łyżka koperku 3 łyżki(...)majonezu 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Pieprz Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę. Śledzie kroimy w paseczki około 2 cm. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ogórka kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do miski przekładamy śledzie, kukurydzę, ogórka i koperek. Doprawiamy pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dodajemy majonez, mieszamy. Odstawiamy do połączenia się składników
VioletoweKucharzenieogórek kiszonygarstka koperkusólPrzygotowanie: Wersja obiadowa/na ciepło:1. Gotujemy kalafiora (25-30 min w parowarze)2. W międzyczasie przygotowujemy dip: do jogurtu dodajemy posiekany drobniutko czosnek i posiekanego ogórka oraz koperek i solimy.3. Jemy maczając kalafiora w dipie, lub polewamy.Wersja na zimno - jako dodatek, sałatka: 1. Kalafiora (z jak najmniejszą ilością tych "ogonków") gotujemy krócej - na półtwardo. (w wodzie
Malowane smakiemniego. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to czas najwyższy Tzatziki: 1 opakowanie jogurtu greckiego 400 ml (opcjonalnie bałkańskiego) 2 średnie ogórki sałatkowe 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny (można pominąć) pęczek koperku(...)sól Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 5-6 minut, aby puściły soki. Następnie dobrze je odciskamy, a powstały sok wylewamy. Do miąższu z ogórka dodajemy jogurt grecki, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek i sok z cytryny (jeśli go używamy). Na końcu dodajemy drobno posiekany koperek
PatiGotujeZmiksowane warzywa zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy w temp. 80⁰C przez 15 minut. Dodajemy sok z cytryny, studzimy. Po ok godzinie dodajemy rzodkiewki, pokrojonego na mniejsze kawałki ogórka oraz połowę pęczku koperku. Uruchamiamy prędkość 8, czas 30 sekund (jeśli chcemy gładszą zupę, zwiększamy obroty lub dodajemy kilka sekund). Tak przygotowaną bazę zupy łączymy z maślanką, doprawiamy do smaku solą oraz(...)przez praskę. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości, ok 20 minut. Zakwaszamy sokiem z cytryny i studzimy. Po ok godzinie dodajemy starte na wiór rzodkiewki oraz ogórka. Pęczek koperku drobno siekamy. Połowę dodajemy do buraków, które łączymy z maślanką, doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z odrobiną świeżego koperku i jajkiem
Kuchnia w czekoladziezmieni. Chłodnik możemy dodatkowo podać z młodymi ziemniaczkami na osobnym talerzu. Będziemy potrzebować: 1 litr maślanki (dobrze schłodzonej) 5 łyżek jogurtu naturalnego około 500 g ogórków gruntowych 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku 1 łyżeczka cukru pudru szczyptę cząbru sól do smaku Link do filmu z przygotowania: Zupa chłodnik z ogórków https://www.youtube.com/watch?v=5XnR0zz8rj8 Przygotowanie: Ogórki obieram(...)Umyty i osączony koperek drobno siekam. Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Teraz do garnka (wazy) wlewam maślankę dodaję jogurt i dokładnie mieszam (roztrzepuję) rózgą. Następnie dodaję pozostałe składniki: ogórki, czosnek, koperek, cukier puder, cząber, doprawiam solą. Całość dokładnie mieszam zupa jest gotowa. Chłodnik z ogórków jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeTradycyjna mizeria to często spotykany dodatek do obiadu. Nic dziwnego – jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu! Do przygotowania mizerii potrzebujemy: Trzy ogórki Śmietana 18% Szczypiorek Koperek Sól Pieprz Ogórki obieramy za skórki, lub dokładnie szorujemy. Kroimy na cienkie plasterki i zasypujemy solą, by puściły wodę. Po godzinie zlewamy wodę, którą puściły ogórki. Dodajemy posiekany szczypiorek(...)koperek. Ja lubię dużo go dodać do mizerii. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Na trzy ogórki dodaję jedno większe opakowanie śmietany. Całość doprawiamy pieprzem. Ostrożnie z solą, gdyż na początku ogórki były mocno posolone. Tradycyjna mizeria z dużą ilością szczypiorku gotowa. Smacznego
MarcinChefdomu, a muszę dodać, że mięso jemy niezwykle rzadko. Schabowe roladki nadziałam kaszą jaglaną przyprawioną na ostro. Po upieczeniu, poddusiłam je w Ciemnym Sosie Uniwersalnym Łowicz z dodatkiem koperku i ogórków kiszonych. Całość komponowała się ze sobą naprawdę fantastycznie i myślę, że takie danie mogłoby być serwowane w niejednej restauracji :) 600 g schabu bez kości 70 g kaszy jaglanej(...)waga suchej) łyżeczka mielonej papryki ostrej 0/5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz łyżka oleju rzepakowego cebula czosnkowa 3 ogórki kiszone łyżka posiekanego koperku Sparzoną i przepłukaną kaszę zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut aż woda się wchłonie. Do ugotowanej kaszy dodajemy przecier pomidorowy, mieloną
Mienta blogPrzepyszna zielona surówka z dodatkiem zielonego ogórka i koperku Jest to jedna z moich ulubionych surówek bo zawiera trzy najważniejsze dla mnie rzeczy: Jest zdrowa, zielona i smaczna :) No i dodatkowo prosta i szybka do zrobienia Składniki: 0,5 główki białej kapusty 1 pęczek koperku 1 długi zielony ogórek Sos koperkowy (wersja dla leniwych) bądź: 2 łyżki oleju(...)łyżka octu 1 szczypta soli pieprz, sól - do smaku Wykonanie : Kapustę trzemy na tarce do kapust. Ogórek obieramy, zaczynając od jaśniejszej końcówki i kroimy w kostkę. Koperek siekamy. Wszystko razem dodajemy do siebie. Z podanych składników robimy sos i dodajemy do naszej surówki. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy jeżeli jest taka konieczność. Surówkę należy zrobić nieco wcześniej, im dłużej poleży
W Moim Magicznym Domuwywarudo jogurtu ( śmietany) dodać trochę gorącej zupy.Dokładnie rozmieszać i wlać do garnka..Doprawić do smku solą i pieprzem i ewentualnie sokiem z ogórków.Dodać koperekpodawać ze świeżym chlebem lub bułką i dużą ilością świeżego koperku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepisie jest koperek, nie mylić z koprem, najczęściej używanym do kiszenia ogórków. Jest też czosnek, dużo czosnku, bo jest bardzo zdrowy! Podajcie ten przepis dalej, dla znajomych, rodziny, sezon ogórkowy w pełni! Ogórki małosolne z czarnuszką Składniki: ogórki gruntowe zimna woda sól czarnuszka koperek czosnek Przygotowanie: Pamiętać należy o prostej zasadzie na 1 litr zimnej(...)przegotowanej wody dodajemy 1 łyżkę soli. Ogórki myjemy. Kroimy na plasterki. Wodę mieszamy z solą i czarnuszką. Ja do 500 ml słoika dodałam 1 łyżkę czarnuszki. Do słoika wkładamy pierwszą warstwę ogórków. Dodajemy plasterki obranego i pokrojonego na kawałki czosnku oraz kilka gałązek koperku. Układamy kolejne warstwy. Całość zalewamy wodą z solą i czarnuszką. Zakręcamy. Na następny dzień
Moja smaczna kuchnianadają się na pyszne chipsy - klik . (12 sztuk) Miseczki: 2 placki tortilli Wypełnienie: 150-200g pasztetu (u mnie - Profi) 3 liście sałaty 2-3 ogórki korniszone koperek Z placków tortilli wykrawać okręgi. (Można użyć wykrawacza do ciastek. Z jednego wyszły mi 4 sztuki.) Kółeczka włożyć do blaszki na muffiny i uformować z nich miseczki. Całość(...)stwardnieć. Należy uważać, aby się nie przypaliły.) Miseczki wyjąc z formy i pozostawić do ostudzenia. Następnie do każdej z nich włożyć po kawałku sałaty, odrobinie pasztetu i plasterku ogórka. Całość posypać koperkiem. www.profi.com.pl
Di gotujestopni. Po upieczeniu podawać np. z sosem tatziki. Składniki na sos tatziki 2 ogórki gruntowe 2-3 ząbki czosnku jogurt typu greckiego sól,pieprz, suszona papryka słodka koperek Przygotowanie Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce na "grubych oczkach". Posolić i odstawić aż puszczą soki. Następnie wycisnąć z nich wodę. Przyprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem (może być też(...)czosnek granulowany), solą, pieprzem i odrobiną papryki. Dodać jogurt i posiekany koperek, który podkreśli smak ogórka. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Jeśli nam spieszno można podawać od razu. Smakuje jak TRZA
Karczma Honoriettysztuk Ogórki konserwowe – 3-4 sztuki Koperek – 1 pęczek Pieprz – do smaku Wykonanie: Sojonez i śmietanę umieść w misce. Dodaj pokrojone grzyby, ogórki, posiekany koperek oraz pieprz i zmiksuj. Jeśli wolisz konsystencję z kawałkami, posiekaj drobno ogórki oraz grzyby. Podawaj do pieczywa, wegańskich nuggetsów lub wyjadaj łyżeczką (żeby uniknąć zbędnego zmywania świetnie również sprawdzi
BlendmanDzieliłem się już z Wami moim przepisem na mizerię. Dziś – jej dekonstrukcja, czyli mizeria przygotowana nieco inaczej. Zapraszam! Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy: Ogórki Szczypiorek Koperek Jogurt naturalny Sól Pieprz Umyte ogórki dokładnie obieramy, przekrajamy, małą łyżeczką drążymy. Szczypiorek i koperek siekamy, łączymy w miseczce z jogurtem, dodajemy sól i pieprz. Soli dodajemy trochę więcej, gdyż ogórki
MarcinChef