Pyszna i prosta sałatka z młodych ziemniaków, koperku i ogórków gruntowych. Idealna na grilla czy lekki wiosenny obiad. Przepis jest szybki i mało skomplikowany. Składniki na sałatkę: 7-8 małych młodych ziemniaków cebula czerwona 4 ogórki gruntowe pęczek koperku Sos: łyżka octu winnego 3 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka musztardy łyżeczka miodu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki oskrobujemy ze skórki(...)bieżącą wodą. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Większe ziemniaki przekrawamy na pół, małe pozostawiamy w całości. Cebulę siekamy w piórka, ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Koperek siekamy. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do jednej miski, polewamy sosem i mieszamy. sałatka z młodych ziemniaków Artykuł Wiosenna sałatka
e-PrzepisyKulinarneupalne dni, której przygotowanie nie zajmie więcej 7 min, a będzie smakowała po prostu przepysznie! Składniki: 500 g marynowanych buraczków (startych) 1 l kefiru lub maślanki 200 g ogórka 50 g koperku 50 g szczypiorku ugotowane jajka ugotowane ziemniaki Przygotowanie: Ogórka kroimy w kostkę, a szczypiorek z koperkiem siekamy. W dużej misie łączymy: kefir, buraczki, ogórek, szczypiorek i koperek. Jeżeli
Kuchnia Łukaszatego śledzia możecie przygotować w formie tatara. Wymoczone z solanki płaty śledzia zamarynuj w oleju lnianym przez dobę razem z pieprzem. Posiekaj drobno i wymieszaj z kaparami, posiekanymi ogórkami, koperkiem i cebulą czerwoną. W mojej wersji natomiast jest to śledzik podany na grzance. Na domowym, pełnoziarnistym, orkiszowym pieczywie, które jest wypieczone bez soli i cukru, co doskonale komponuje się(...)które pokroiłam w cienkie plastry. Cienkie plastry śledzia ułożyłam na kromce pieczywa, polałam odrobiną oleju, dodałam koperek oraz dosłownie kroplę soku z cytryny i jadłam zachwycając się tym smakiem. Uwielbiam takie śledzie również w formie tatara, wówczas nie obędą się bez ogórka konserwowego i musztardy francuskiej, ale pozwolicie, że do tego tematu jeszcze wrócimy? Smacznego, Klaudia
Mango Papajaracji, że cały dzień spędziłam poza domem na warsztatach, nie byłam w stanie podzielić menu na konkretne posiłki. Dzisiejsze "dania" to: woda z cytryną jabłko sałatka (szpinak, pomidor, ogórek, koperek, pietruszka zielona) czipsy warzywne (pomidorowe, marchewkowe, buraczane - skorzystałam z gotowych) zupa z botwinki pieczone warzywa (burak, seler, pietruszka, brokuł, cebula) sok wyciśniety z selera naciowego, ogórka, szpinaku i jabłek
pyszne zdrowościzachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 1 szklanka makaronu świderki + 1 łyżka soli 1 awokado 1/2 puszki kukurydzy 25 dkg paluszków krabowych pęczek koperku 1/2 ogórka sałatkowego 3/4 łyżeczki soli biały pieprz do smaku 2 łyżki kwaśnej śmietany 8 łyżek majonezu Sałatka makaronowa z paluszkami krabowymi Przygotowanie. Makaron ugotować do miekkości w osolonej jedną łyżką(...)soli wodzie. Odcedzić i wystudzić. Awokado pokroić w dużą kostkę. Paluszki krabowe pokroić w półcentymetrową kostke. Koperek posiekać. Ogórka rozkroić wzdłuż, usunąć pestki i miąższ, pokroić w paski. W misce wymieszać wszyskie składniki. Posolić do smaku solą, białym pieprzem, dodać śmietanę i majonez. Dokładnie wymieszać . Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego! Sałatka makaronowa z paluszkami krabowymi Wskazówki. Ja użyłam makaronu
mecooksmięsem w zupie. Składniki: * 5-6 średniej wielkości ogórków kiszonych * 1 łyżka masła * 4-5 ziemniaków * 1 marchew * 1 cebula * 1 pietruszka * kawałek selera * nać z pietruszki * koper * maślanka -1/2 szklanki * przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy * liść laurowy i ziele angielskie * 1 łyżka mąki 1. Ogórki starłam na tarce o dużych oczkach i przesmażyłam kilka(...)roztrzepałam z odrobiną wody i zagęściłam zupę. 5. Maślankę zahartowałam odrobiną gorącej zupy i zabieliłam. 6. Przyprawiłam solą, pieprzem czarnym i ziołowym. 7. Posypałam natką i posiekanym koperkiem. Ogórka smażę na maśle, ponieważ kruszeje po smażeniu. Nie jest twardy tak jak się go zetrze i zaraz wrzuci do wywaru. Polecam taką metodę przygotowania ogórka kiszonego do zupy
Pieprzyć z Fantazjąpodsmażonymi z cebulką. Robi się go bardzo szybko o ile wcześniej schłodzi się w lodówce odpowiednią ilość przegotowanej wody. Składniki: kilka ogórków zielonych - dla mnie najlepsze są gruntowe 1 niewielka cebula cukrowa pęczek świeżego koperku 100 ml śmietany 18% 100 ml jogurtu(...)gęstego 1 - 2 łyżki octu jabłkowego sól ok. 500 ml zimnej, przegotowanej wody Ogórki obrałam i pokroiłam w plasterki jak na sałatkę. Cebulę pokroiłam w cieniutkie piórka. Koperek posiekałam. Wymieszałam ogórki, cebulę, koperek, śmietanę i jogurt. Najlepiej zrobić to w głębokiej misce lub garnku. W następnym kroku dodałam zimną, przegotowaną wodę do mizerii i dokładnie wymieszałam
Ze smakiem bez glutenusmakuje jak sernik ale jest na bazie jogurtu greckiego :) Składniki: 300 ml barszczu czerwonego Krakus 200 g twarożku koziego 120 g jogurtu greckiego 200 g śmietany 12% pęczek koperku 1 ogórek 2 łyżki żelatyny 1 op. chleba pumpernikiel 2 jajka do dekoracji sól pieprz sok z cytryny Twarożek mieszamy z jogurtem greckim i śmietaną. Dolewamy barszcz czerwony Krakus i mieszamy(...)Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dolewamy do masy buraczano-serowo-jogurtowej i mieszamy. Koperek siekamy. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy buraczanej i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Na dno formy keksowej układamy pumpernikiel. Chleb zalewamy wodą i wkładamy do lodówki na ok. 4-5 godzin. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo
Kuchnia w oparachburaków jak w Ikea...Soczyście buraczany chłodnik na jogurcie.Z dodatkiem ogórka i rzodkiewki.Posypany szypiorkiem i koprekiem.Pycha! Składniki:500 g buraków czerwonych;Pęczek rzodkiewki;2 zielone ogórki;Pęczek szczypiorku;Pęczek koperku;250 ml bulionu (u mnie 250 ml wrzątku + kostka rosołowa drobiowa)J;800 g jogurtu greckiego;Sok wyciśnięty z jednej cytryny;Cukier;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Buraki obrać(...)buraki z wywarem schłodzić i dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny.Rzodkiewkę, ogórki, szczypiorek i koprek umyć i osuszyć.Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę.Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek i koperek drobno posiekać.Do zimnego wywaru z burakami dodać ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek, koprek oraz jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać.Doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku.Przechowywa
Gospodyni Miejskakażdy może sobie przygotować :) Dlaczego nazywamy małosolne? Po prostu do zalewy na litr wody dajemy 1 łyżkę soli, a do kiszenia na zimę 2 łyżki :) Potrzebujemy ogórki gruntowe... Koperek... Chrzan... Czosnek... Sól kamienną i wodę... Ogórki zrywamy i myjemy w zimnej wodzie... Obcinamy końcówki żeby szybciej się zakisiły... Na dno naczynia układamy liść i korzeń chrzanu, czosnek(...)baldachim koperku... Potem układamy ogórki i zalewamy gorącą wodą z solą... Po dwóch trzech dniach mamy pyszne ogórki :) Smacznego ! Polecam
chleba naszegomiruna na parze z brokułami (przepis na blogu) - grejpfrut - 2 kromki chleba razowego, jajko na miękko, pomidor Dzień 7 - 2 kromki pumpernikla, 70 g chudego sera białego, 8 plasterków ogórka zielonego, kawa - jabłko - grillowana pierś z kurczaka z warzywami (przepis na blogu) - 150 ml kiślu żurawinowego (robimy ze słodzikiem nie z cukrem) - 1/2 banana, 150 g jogurtu naturalnego, 3 łyżki(...)Dzień 8 - 2 wafle ryżowe, 80 g serka wiejskiego, pomidor, herbata zielona - kawa z mlekiem, 1/2 banana - placuszki owsiane z mango - jabłko - 1 kromka chleba razowego, plasterek wędzonego łososia, koperek, ogórek zielony, herbata zielona Pamiętajcie, o 2 litrach płynów dziennie, jak i o tym o czym pisałam w pierwszym poście dotyczącym diety, że każdy ze względu na płeć, wiek, masę
SMYKWKUCHNIkorniszon kawałek czerwonej cebuli lub dymka 1-2 płaskie łyżki serka twarogowego pieprz i ewentualnie nieco soli do smaku Warstwa łososiowa: 4 plastry wędzonego łososia 1 czubata łyżka siekanego koperku 1-2 płaskie łyżki serka twarogowego jogurtowego i jogurtu naturalnego (2:1) + 1 łyżeczka chrzanu pieprz i ewentualnie nieco soli do smaku Warstwa jajeczna: 1 ugotowane jajko eko 1 łyżka(...)sól do smaku Krem do tortu: 100 g serka twarogowego (użyłam jogurtowego Almette) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka tartego chrzanu Przybranie tortu: kawior wędzony łosoś świeży ogórek koperek sałata Przygotowanie: Z kromek chleba wykroić równe kółka. Robiłam to za pomocą wykrawacza do pierogów. Z podanych składników przygotować nadzienia do przełożenia kolejnych warstw tortu. Składniki poszczególnych warstw trzeba
Codziennik Kuchennyćwiartka kurczaka - 1,5 l wody - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 por - 700 g ziemniaków - 400 g kiszonych ogórków - 300 ml soku z kiszonych ogórków - 150 ml śmietanki 18% - kilka gałązek koperku - sól, pieprz - 5 ziarenek ziela angielskiego - 2 liście laurowe Składniki na 4 porcje. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy kurczaka i gotujemy na małym ogniu. Gdy woda(...)kurczak i warzywa będą miękkie wyciągamy je z zupy. Dodajemy ogórki kiszone starce na tarce o dużych oczkach oraz sok z ogórków. Zupę gotujemy ok. 15 minut i dodajemy śmietankę. Na koniec dorzucamy posiekany koperek i jeszcze doprawiamy jeżeli jest taka potrzeba. Uwaga: - przed dodaniem śmietanki do zupy do kubeczka wlewamy trochę zupy i stopniowo mieszamy śmietankę
Kuchenne Wariacjeśmietany 12% lub 18% 2 łyżki mąki pszennej do smaku sól, pieprz (z solą trzeba uważać bo ogórki mogą być dość słone) 1 łyżka masła do smażenia ogórków koperek do posypania zupy na talerzu na grzanki: 1 bułka wyborowa (kielecka) lub bagietka składniki na przykładowy wywar podałam w opisie pod filmikiem ale możemy przygotować inny wywar wywar przygotowałam(...)robię z kości (wieprzowych, wołowych)to wywar gotuję dłużej. Wywar gotuję na małym ogniu. Po ugotowaniu odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę ogórkową. Gotowanie zupy ogórkowej: Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam starte ogórki przez około 5 minut. Teraz do gotującego się wywaru dodaję podsmażone ogórki, kwas
Uwaga Babcia Gotujeminutę. Następnie zgasić gaz, przykryć przykrywkę na garnku. Zostawić łosia, aż wywar całkowicie ostygnie. Delikatnie wyjąć łososia z garnka, położyć na platerze. Osuszyć. Posmarować łososia majonezem, obsypać posiekanym drobno koperkiem. Ogórek umyć, przeciąć na pół i pokroić w bardzo cienkie półplasterki. Rozłożyć na majonezie tworząc tzw. łuski. Z garnka odlać 1/2 litra wywaru, przelać przez sitko. Żelatynę wsypać do garnuszka
Kuchnia Pokoleńłyżki masła kilka marchewek kilka ziemniaków pietruszka ½ selera korzeniowego ½ pora 1 cebula główka czosnku dwie łyżki oliwy łyżeczkę tymianku sól, pieprz, gałkę muszkatołową 1 kubeczek jogurtu naturalnego pęczek koperku jeden ogórek obrany i pozbawiony pestek łyżeczkę chrzanu. Stek przed smażeniem musi odpocząć w temperaturze pokojowej. Nie może być zimny. Więc wyciągamy z lodówki i odkładamy na talerz, żeby „pooddychał(...)krążyć i tym sposobem nam nie uciekną przy krojeniu. W międzyczasie, jak stek odpoczywa, robimy sos. Do jogurtu dodajemy kilka ząbków (zależy od upodobań) pieczonego czosnku, startego ogórka, posiekany koperek i łyżeczkę chrzanu, doprawiamy solą i pieprzem. I mamy najlepszy stek z warzywami na świecie. Smacznego! PS.: Gdyby ktoś pytał — kupuję steki z Sokołowa, można też zamówić via internet kilka
ladykitchenSposób wykonania: Botwinkę oczyścić. Pokroić. Do rondelka wlać niewielką ilość wody, zagotować w nim botwinkę. Zdjąć z ognia i przestudzić. Do schłodzonej botwinki wlać kefir, pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę, ogórek, koperek i jajka. Doprawić solą i pieprzem. Zupkę wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać w schłodzonych miseczkach z dodatkiem młodych ziemniaków
Darcia w kuchniwspaniały smak, a jeszcze jeśli jest to owcza ricotta, to mówię Wam, paluszki lizać. Jedyne co nam będzie potrzebne to -mix salat gotowych do użycia, umytych -natka pietruszki i koperek -ogórek -łyżka jogurtu naturalnego Sałatkę wyłóż do salaterki, dosmacz solą różową himalajską, dodaj szczyptę pieprzu. Pokrój ogórka, dodaj. Ser owczy ricotta podziel na pół. Jedną polowę dodaj w kawałkach
Z Kuchni Do Kuchni