ogórki włoskie - 500 przepisów (strona:29/34)

Gołąbki inaczej, parszywa dwunastka 179

chłodniejsze dni. Podawaj z sosem, np. pomidorowym lub grzybowym. Składniki: ½ szklanki kaszy gryczanej ½ szklanki kaszy jaglanej ½ szklanki kaszy pęczak całej 4 ząbki czosnku 2 cebule 3/4 średniej główki kapusty włoskiej (może być też zwykła biała) 4-5 kulek ziela angielskiego 4 liście laurowe sól, pieprz, sos sojowy 1 łyżka lubczyku 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 6 łyżek bułki tartej olej(...)roku EWG (Environmental Working Group) prezentuje listę brudnych i czystych warzyw i owoców. Lista najbardziej zanieczyszczonych przez pestycydy obejmuje: Jabłka Truskawki Winogrona Seler naciowy Brzoskwinie Szpinak Papryka słodka Nektarynki Ogórki Ziemniaki Borówki Sałata zielona. Choć to niełatwe, najlepiej szukać powyższych w sprawdzonych miejscach, np. z upraw ekologicznych. Jeśli nie mamy takiej możliwości, nie oznacza to, że mamy w ogóle

Qlinarnie i Qlinarnie
Hawajska (for) Margherita, kebab-gyros i wiejska przyjemność, czyli kolejne święto pizzy pod naszym dachem ;) 139

weekend po raz kolejny daliśmy się ponieść włoskim smakom. Tak to już jest, że co jakiś czas pada między nami hasło pizza i wtedy wiadomo, że szykuje się mega - pyszne obżarstwo (niestety innymi słowami nie da się tego określić). Tym razem poszliśmy na całość jeśli chodzi o rozmiary produkcji - trzy duże blachy poszły w ruch. A skoro tak, to zażyczyłam(...)dobrze się topi) 1 niewielka cebula 1/2 małej papryki żółtej 1/2 małej papryki czerwonej mięso mielone smażone w przyprawie tureckiej (smak gyros) kilka plasterków chudej szynki/polędwicy 2 niewielkie ogórki kiszone kawałek chudej, cienkiej kiełbasy  (u nas jałowcowa) 2-3 plastry ananasa z zalewy zioła prowansalskie bazylia chili mielone Jako, że nie pierwszy raz opisuję pizzowe ucztowanie

Kuchnia po mojemu
Kurczak i sumak w kuchni emigranta 211

łyżeczki mielonego ziela angielskiego duża szczypta gałki muszkatołowej duża szczypta cukru sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku natka z pietruszki i orzechy piniowe lub pokruszone orzechy włoskie do dekoracji ewentualnie po 1 łyżce stołowej melasy z granatów na porcję  (nie jest konieczne, ale nadaje ciekawy smak i....  ładnie wygląda) Przygotowanie Wymieszać ze sobą sumak, cynamon(...)trzeba rozciąć na ok. 10 - 15 minut przed końcem pieczenia, aby odparować nadmiar wody Podawać z chlebem pita, pieczonymi ziemniakami (oczywiście posypanymi sumakiem ;) lub ryżem i sałatką z pomidorów, ogórków i cebuli. Przed podaniem udekorować natką pietruszki, migdałami i orzechami Tak przygotowanego kurczaka często piecze się i serwuje się na płaskich chlebkach taboon (jak na zdjęciu poniżej) układając warstwami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wegeburgery i Niebo w gębie 206

widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Wszyscy robią wegeburgery – robię i ja! Poniżej trzy pyszne wersje (bułka pełnoziarnista, sałata, ogórek, pomidor, cebula, pietruszka lub rzeżucha, kotlet, keczup i majonez wegański - wkrótce na blogu): 1. z kotletami gryczano-pieczarkowymi: Składniki: ½ szklanki kaszy gryc zanej olej 2 ząbki czosnku 1 cebula(...)pieprz 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 drobno posiekane ząbki czosnku ½ filiżanki bułki tartej 2 łyżki masła migdałowego (nie dałam) ½ łyżeczki zmielonego kopru włoskiego (nie dałam) olej W dużej misce zmiksuj/rozdrobnij ryż, buraki i soczewicę, ale nie na całkiem gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni. Formuj większe kotlety

Qlinarnie i Qlinarnie
Chleb z soczewicowym pasztetem, Jestem miłością 183

Połóż na kanapkę plaster pasztetu i ulubione dodatki (świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem lub suszonymi pomidorami). A jak zrobić ten wyśmienity pasztet? Podaję za Jadłonomią: Składniki na małą keksówkę: 2 cebule kilka łyżek oleju do smażenia 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 1 owoc jałowca 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej(...)dodaję do akcji:     W temat filmów o jedzeniu świetnie wpisuje się  Jestem miłością  (2010, Luca Guadagnino) z Tildą Swinton w roli głównej. Gdy Emma, żona włoskiego bogacza poznaje pewnego kucharza (przyjaciela swojego syna), budzi się w niej życie. Ta znajomość na zawsze odmieni życie całej rodziny.  Warto obejrzeć. Bread with lentil pate, I am love

Qlinarnie i Qlinarnie
Wołowina z porcini- czyli z borowikami 213

Przepyszny sos z porcini, ponieważ nie miałam naszych polskich suszonych borowików- kupiłam włoskie porcini, które jak się okazało są po prostu prawdziwkami. :) Przy okazji dowiedziałam się, że we Włoszech o porcino mówi się prosiaczki , w Niemczech mówimy Steinpilz- kamienne grzyby, w Holandii -eekhoorntjesbrood-chleb wiewiórki :), w Hiszpanii -panza- brzuch, no i oczywiście w Polsce mówimy o nim jako o prawdziwym(...)gotujemy około 20 min. Jeżeli jest potrzeba , możemy jeszcze sos doprawić przyprawami- solą i pieprzem. Sos gotowy. :) Sos podałam z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i ogórka konserwowego.Smacznego

Smaki Edyty
Pstrąg Grillowany z Masłem Czosnkowym 208

rzepakowym, czyli dla tych co liczą kalorie idealny. Rybę podałam na Ziemniaczkach Niedźwiedzich z sałatką, której większość składników pochodzi z moich balkonowych zbiorów (szpinak, mix sałat, szczypior, mięta pomarańczowa, ogórek, pomidor i olej z pestek dyni). Jeśli chcecie wiedzieć co w tym roku mam na balkonie, zapraszam na fan page bloga na portalu Facebook :) Smażenie na dwa fochy :) Składniki(...)upieczonych ziemniaczkach, obok ułożyłam sałatkę i kilka plasterków cytryny. Zarówno dziecku jak i mnie bardzo ten obiad smakował. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - patelnia grillowa linii Granitium włoskiej firmy Ballarini

Blondynka Gotuje
Pieczeń "mielonka" z fasoli i grzybów 135

kilka liści jarmużu i kapusty toskańskiej cavolo nero (ja mam swój jarmuż zielony i fioletowy i swoją cavolo nero, dlatego ich użyłam. Myślę, że można też spokojnie użyć kapusty włoskiej) ciut oleju do posmarowania keksówki 1. Fasolę opłukać i zalać wrzątkiem. Wsypać cząber i odstawić na ok. 2 godz. Podkreślam, że użyłam swojej fasoli, więc wiedziałam na pewno(...)górne liście i od razu wyjęłam z formy dnem do góry. Koniecznie trzeba odstawić do całkowitego ostygnięcia. Pieczeń na śniadaniowe kanapki gotowa :) Do tego ciut majonezu i sałatka z ogórków i mamy odlotowe pożywne śniadanko pourlopowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Ryba po włosku 195

Postny piątek to możliwość wypróbowania kolejnego przepisu z rybą w roli głównej. Przepis wyszukała jakiś czas temu w internecie siostra, ale nie jest w stanie teraz

Pasja Smaku
Mięsne kulki z serem, w sosie pomidorowym, z wolnowaru 240

Kolejne łatwe do zrobienia danie obiadowe, dla miłośników wolnowaru. Miałam akurat koper (pozostałości po kiszeniu ogórków), dodałam parę gałązek do garnka. Wolnowar wydobył cały koprowy zapach! Bardzo mi się pomysł z koprem spodobał, ale jeżeli zrobicie takie pulpety bez kopru, też będzie smacznie. Danie oczywiście można zrobić tradycyjnie, ale cały urok wolnowaru polega(...)mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu i czosnku. Zmoczonymi wodą rękami, formować placuszek, pośrodku ułożyć kawałek sera, następnie uformować kulkę, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 11 sztuk. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć pulpety, obsmażyć, delikatnie obracając, tak aby pulpety ze wszystkich stron ładnie się zbrązowiły. Zdjąć pulpety z patelni, usunąć z naczynia

Stare Gary
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 209

miód tymiankowy o ciemnej, głębokiej barwie. Jak nie przepadam za miodem, tak każdy dzień w Grecji rozpoczynałam od miseczki gęstego, kremowego jogurtu naturalnego z miodem tymiankowym i posiekanymi orzechami włoskimi. Niebo w gębie! A właśnie sobie przypomniałam - Kreta posiada drugi, bardzo uciążliwy (przynajmniej dla mnie) minus - cykady. To dosyć duże owady, których samce mają na odwłoku narządy (tymbale) wydające głośne(...)mały okrągły placek wypiekany z mąki, wody i drożdży, podawany do różnego rodzaju past i dipów, a także do zawijania gyrosu tzatziki - dip z jogurtu greckiego z czosnkiem, świeżym ogórkiem i oliwą fava - pasta z żółtego grochu ze smażoną cebulką, oliwą i cytryną, szczególnie popularna na wyspie Santorini dolmades - ryż z mięsem jagnięcym zawijany w liście winogron (coś jak polskie

W kuchni Katie
Włochy: Lasagne 151

deszczu uderzających o ziemię, dobrze jest zjeść coś, co przywodzi na myśl słońce i ciepłą, letnią bryzę znad morza Śródziemnego. Zatem moja dzisiejsza propozycja to Lasagne, tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Tradycyjnych przepisów, jak to zwykle we Włoszech, jest tyle ile kuchni. Można zatem zrobić lasagne z dodatkiem sosu beszamelowego, ale można też zrobić nieco(...)pomidory stały się popularne w zachodniej Europie dopiero za czasów Kolumba. Lasagne 1 opakowanie płatków makaronowych do Lasagne 2 podwójne piersi z kurczaka 2 puszki pomidorów 1 papryka 2 ogórki konserwowe 1 duża cebula 100g oliwek 400g pieczarek 200g żółtego sera garść listków bazylii sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę i namoczyć

Przepysznik - BLW i nie tylko
60 przepisów śniadaniowych dla studenta 1160

cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Chrupiąca sałatka warzywna z szynką(...)jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka

Moja smaczna kuchnia