ogórki włoskie - 500 przepisów (strona:31/34)

WEGANIZM - Spróbujesz? Nie pożałujesz! :) ŚNIADANIA 166

oliwek albo oleju lnianego a z czasem przestałam tłuścić pieczywo czymkolwiek; posypuję tylko zmielonym siemieniem lnianym , na to sałata obojętnie jaka, pomidory i ogórki kiszone albo rzodkiewki i ogórki zielone albo ogórki i papryka, może być i trochę soli i ketchup na to wszystko i smacznego! Można zrobić ciepłe bułki w piekarniku - z posolonym pomidorem, wyciśniętym czosnkiem(...)Oprócz tego  - wszelkiego rodzaju pasty ze strączków i nie tylko, smarowidła i "masełka" , które żadnych podkładów nie potrzebują, łatwo się smarują i doskonale smakują same lub w towarzystwie - ogórków, papryczek, pestek słonecznika, ziaren sezamu, itd., no chyba że są słodkie. pasta sojowo-bazyliowa Nie musimy kupować drogich gotowych, wiele można łatwo przygotować samemu.   "Smalec" z fasoli

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Tortilla Wiosenna! 400

duża gałązka świeżego rozmarynu olej rzepakowy Biooil przyprawa do grilla pikantna Kamis sól czosnkowa z ziołami Kamis Dodatkowo: 1 mała papryka czerwona 4 większe listki mięty pomarańczowej kawałek ogórka zielonego 1/2 dużego pomidora szczypior, malutki pęczek kilka listków szpinaku garść miksu sałat garść rukoli 1 mała czerwona cebulka 4 placki tortilli Sos czosnkowy - improwizowany: mały jogurt naturalny 3-4 ząbki(...)środka, albo ciapaliśmy sosem ułożone składniki,każde z nas ciapało według własnych upodobań :) A wyszło PYYYYSZNEE! Lubię wiosnę :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - wok linii Granitium włoskiej firmy Ballarini

Blondynka Gotuje
Kino Kulinarne TRANSATLANTYK 'Ants on a shrimp' 178

limonce pozostał bardzo delikatny i intensywny w smaku. Nie ma mowy o cierpkim posmaku surowej ryby! Całość podkręcają ogórki, świeże i małosolne + lekka galaretka. I nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie ten wyjątkowy smak samych ogórków. Smak znany ale nienachalny i podkręcony cytrusową nutą, a granish z pachnącego kopru i nasturcji wraz z hiszpańskim winem musującym(...)galaretka oraz trzy majonezy - ze szczawiu i czerwonej kapusty oraz zagadkowy - jak na mój smak chyba z wędzonej cebuli. O ile talerz nie zachwycał - sytuacje ratował sommelier i dobrane włoskie wino z  regionu Kampania - VESEVO Belnvento Falaghina. Dla tego wina jestem gotowa zdradzić moich gruzińskich liderów :) Mówi się, że ważne jest pierwsze wrażenie i ostatnie słowo! Tak też było

Spektrum Smaku
Pulpety Stroganoff z makaronem soba 88

beef Stroganoff, albo po polsku „strogonow” – danie popularne na całym świecie, w Polsce nieodłączny kulinarny akcent wszystkich domówek w latach 80 i 90, robiony w najrozmaitszych wersjach: często z ogórkiem kiszonym i innymi dodatkami, zazwyczaj z mięs znacznie tańszych niż polędwica wołowa, która występuje w oryginalnym przepisie. Stroganoff, lub Strogonov to danie bez ustalonego pochodzenia i bez jednego, kanonicznego składu(...)Dodaj do masy mięso, majonez i musztardę. Zmiksuj kilkoma pulsacyjnymi ruchami. Masa nie musi zmiksowana na gładko. Zwilż dłonie olejem, nabieraj niewielkie porcje masy i formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego. Krok 3 Obierz pieczarki, większe przekrój na połowy lub w paski. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, kiedy będzie gorący, wyłóż na niego pokrojone pieczarki. Smaż 3-4 minuty aż zbrązowieją

Niedzielny kucharz
"Włoskie" kotlety z kurczaka 166

Przepis ten to wynik dostosowywania włoskich przepisów z telewizyjnej serii "Buddy Valastro gotuje" do polskiej rzeczywistości. Nigdy nie byłam we Włoszech i ciężko jest mi ocenić jak wspaniałe mogą być włoskie smaki, natomiast często staram się bazować na przepisach na włoskie specjały i tworzyć dania, które zadowolą kubki smakowe moje i Dominika. Może to nie do końca Włochy na talerzu(...)startego Parmezanu lub Grana Padano ok. pół szklanki mąki pszennej 2 jajka roztrzepane widelcem 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę 1,5 łyżeczki przyprawy do pizzy lub przypraw włoskich 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki sól i pieprz olej do smażenia Najpierw przygotowujemy kurczaka: myjemy go, osuszamy ręcznikiem, a następnie pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek i tłuszczu. Połówki piersi przekrawamy

Cooking Monster
Grande Grill - Steak house w Krakowie 220

Roladki z grillowanej cukinii z kozim serem, suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i miodowym sosem vinegret  Zupa Tom Kha z krewetkami Black Tiger i warzywami Kiedy kelner przyniósł nam napoje zdecydowaliśmy się złożyć zamówienie - na przystawkę zamówiliśmy roladki z grillowanej cukinii, z kozim serem, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi oraz zupą Tom Kha z krewetkami - obie nasze przystawki były pyszne(...)pozycje z nowego menu - wiele pozycji brzmi bardzo zachęcająco - np. grillowane krewetki z młodym szpinakiem, grillowanym ananasem, czerwoną cebulą i pomarańczowo - imbirowym winegretem, albo sałatka z grillowaną wołowiną z ogórkiem, kolendrą i orientalnym sosem słodko kwaśnym czy chociażby ich nowy tajski vege burger! O deserach chyba nawet nie powinniśmy wspominać - sernik amerykański z jagodami i kruszonką, tarta cytrynowa z bezą

Plate of Joy
Co warto grillować – kilka pomysłów 180

odrobiną cukru lub miodu). Z grillowanych cytryn możemy przygotować przepyszną lemoniadę. Ich charakterystycznego smaku nie jesteśmy w stanie wydobyć w żaden innych sposób niż grillowanie. Warzywa: Możemy grillować nawet ogórki i będą one pełne smaku jeśli tylko prawidłowo je przyprawimy. Możemy spróbować natrzeć je octem, solą morską i papryką przed grillowaniem. Jednak musimy bardzo uważać aby ich nie wysuszyć(...)bezpośrednio na ruszcie. Do klasyki należy tutaj ser Halloumi. Na grillu można też piec inne twarde sery, takie jak kozi, emmentaler, provolone czy dojrzała mozzarella. Orzechy: Wystarczy wrzucić orzechy włoskie, orzeszki ziemne, orzechy pecan, orzeszki piniowe, migdały lub inne orzechy na arkusz folii aluminiowej, dodać przyprawy i grillować. Takie grillowane czy wędzone orzechy możemy przygotować na wiele sposobów na słodko

naRuszcie
Bloger Kulinarny Tygodnia Gotujmy.pl – Ugotowane Pozamiatane 165

pewnie “4-godzinny mistrz kuchni“ (napisał ją Timothy Ferriss) albo “Szybko, świeżo, prosto” (Donna Hay). Jeśli ktoś już sobie radzi, to poleciłabym książkę o kuchni jakiegoś konkretnego kraju np. włoską “Kuchnię Dantego”. Uwielbiam kiszonki, są takie proste, tanie i smaczne, więc myślę, że każdy powinien przeczytać “Sztukę fermentacji” (Sandor Ellix Katz).   Twój największy sukces kulinarny to…   Późno(...)wakacje spędzałam na działce, więc lubię kuchnię bliską naturze, zebraną prosto z krzaka czy grządki np. smażone kwiaty cukinii. Z tego okresu pamiętam też rodzinne rytuały – wspólne robienie ogórków czy orzechówki. Pamiętam, że piekłam murzynka, pleśniak, kopiec kreta i karpatkę. Teraz te ciasta wydają się obciachowe, ale ja mam do nich ogromny sentyment i dalej je robię

Ugotowane pozamiatane
Keczup domowy 163

cebule szalotki 2-3 ząbki czosnku 7 łyżek octu (może być winny, może być zwykły) 150 g cukru 3-4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 mały koper włoski (fenkuł) 3 łodygi selera naciowego 1 duża cebula 2-3 łyżeczki soli 1-2 szczypty gałki muszkatołowej 0,5-1 łyżeczki chili (to zależy od tego, jak pikantny ma być(...)ostatnio 4 słoiki po 320 g – ale to zależy od pomidorów.   Podobne przepisy pomidorowa fasolka z bankietówkami Makaron z owocami morza Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo

Pociąg Do Kuchni
Sałatka kreteńska 144

wycieczki na Kretę przywiozłam oczywiście kilka kulinarnych pamiątek, m.in. pyszną oliwę oraz  paximadia , czyli tradycyjne kreteńskie suchary wypiekane z pełnoziarnistej mąki jęczmiennej. Czasem porównuje się je do włoskich ciasteczek  biscotti , ponieważ również są podwójnie pieczone. Są zdrowe, pożywne i oczywiście bardzo trwałe, dlatego dawniej greccy pasterze zabierali je ze sobą na pastwiska razem z kawałkiem sera. Moje(...)patrz wskazówki poniżej), podzielone na duże kawałki 1 nieduża cukinia (ok. 250 g) 4 średnie ziemniaki odmiany sałatkowej  2 zielone papryki 3 duże, soczyste pomidory malinowe 1 średni ogórek 200 g sera mizithra , manouri lub fety garść dobrej jakości oliwek z pestką, czarnych lub kalamata pół łyżeczki suszonego oregano sól do smaku ok. 6 łyżek dobrej jakości oliwy extra

Chilli Czosnek i Oliwa
Truskawkowe studio 142

masełkiem Wersja z Truskawkowego Studio Niestety nie widziałam tych wypieków od lat, ich popularność skończyła się z pojawieniem się bardziej nowoczesnych piekarni. Dziś z łatwością kupimy francuską bagietkę czy włoską ciabattę, ale nie znajdziemy skromnego chlebka, który koło tureckiego pewnie nawet nie stał. Szkoda, bo choć myślę, że był on peerelowskim wynalazkiem turecko-podobnym, to za jego niepowtarzalnym smakiem często(...)chlebek częściej, szczególnie, że cała rodzina o nim sobie przypomniała. Również KonQbek, nowicjusz w kwestii tureckiej, wyraził swoją aprobatę- chlebek zachwyca wszystkich:) A przy okazji- zachwycają też nasze ogórki szklarniowe- oto pierwszy zbór. Obecnie już pięć czeka w lodówce- czyżby nadszedł czas na dolnośląską Japonię...? I na zakończenie pytanie: czego to kwiatki? Ktoś rozpozna? Odpowiedź w następnym poście

les mirabelles
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 202

gotowe. Podwieczorek Jabłko i garść migdałów Kolacja Młode liście sałat z pomidorami cherry, świeżym ogórkiem, czerwoną cebulą i pieczoną golonką Naturrino z sosem z gruboziarnistej musztardy z dodatkiem miodu Składniki: golonka pieczona Naturrino 1 szt. mieszane młode liście sałat 50 g pomidory cherry 50 g ogórek świeży 50 g czerwona cebula 10 g musztarda gruboziarnista 20 g miód(...)gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami ze schabu Naturrino Składniki: schab Naturrino 100 g 1 świeża gruszka obrany seler naciowy 100 g ser pleśniowy Lazur 50 g orzechy włoskie 10 g jogurt grecki 50 g miód Obrany seler naciowy kroimy w drobne piórka. Obieramy i kroimy świeżą gruszkę w cząstki. Orzechy włoskie krótko prażymy na patelni lub w piekarniku

karmelowy
Francuski kurczak z 40 ząbkami czosnku oraz jesienna surówka 102

inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, biorą udział w niej także inne zrzeszenia: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości(...)zachęcić do urozmaicenia Waszej diety i dostosowania jej do zmieniających się pór roku. To ważne, aby nie jeść cały czas tego samego, np. ogórków i pomidorów. Latem kocham kupować nasze polskie pomidory malinowe i ogórki gruntowe i przygotowywać z nich sałatkę grecką, ale gdy tylko nadchodzi jesień przestawiam się na surówki na bazie kapusty czy marchewki

Chilli Czosnek i Oliwa
Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej 130

powinno być na stole i tradycyjne potrawy – zrób listę wcześniej.   Teoretycznie potrzebne jest 12 potraw, ale niektórzy wliczają w to chleb, opłatek, uszka do barszczu, kiszone ogórki, sól i napoje, więc nie jest tak źle. Na pewno musi być zupa (barszcz na zakwasie lub grzybowa), pierogi z kapustą i grzybami, bigos wigilijny czyli bezmięsny, sałata jarzynowa, śledzie(...)wigilijnych pierogów i uszek. Niby dlaczego mielibyśmy robić jakieś inne nadzienie, skoro to jest pyszne. Jeśli poszaleliśmy z ilością i zostanie nam kapusty wigilijnej, to można przerobić ją na włoskie pizzoccheri i mieć na obiad. W końcu Wigilia za ponad tydzień a coś jeść trzeba. 20.12 Dzień 3: Pierogi i uszka w jednym Bierzemy kapustę z grzybami przygotowaną wczoraj. Zagniatamy

Ugotowane pozamiatane
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 192

Zdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/ Restauracja urządzona w bardzo ciekawym klimacie - ogromnym plusem są duże akwaria umieszczone w ścianach dzielących 2 sale. Serwowane są tu dania kuchni włoskiej. Wybraliśmy się do restauracji we czwórkę (a w zasadzie szóstkę, jeśli liczyć dzieci ;)), więc i paru rzeczy udało nam się spróbować. Przystawki  Caprese z mozarellą, pomidorami i bazylią - sałatka(...)kurczakiem, serem cheddar, skórką pomarańczową, kolendrą i pieprzem oraz chrupiącymi sałatami - Pan Mąż każe mi napisać, że było dobre i mu smakowało. I że mogło nie być w daniu ogórka, bo go nie lubi. Skubnęłam mu trochę kurczaka z cheddarem i dla mnie było ciut za słone, ale ja nie dosalam. Ot tak, nie dosalam i już ;); koszt

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sos marinara 87

marinara to prosty, włoski sos pomidorowy do makaronu lub na pizzę. Sos marinara to jeden z najsmaczniejszych i najprostszych włoskich sosów pomidorowych. Jeden z tych przepisów, który po prostu trzeba znać, bo może nas uratować w wielu podbramkowych sytuacjach. Warto mieć go w kuchni, bo stąd już tylko krok do smacznego i sycącego obiadu. Jeśli nazwa „sos marinara(...)kojarzy wam się się z marynarzami, wasze myśli podążają w bardzo dobrym kierunku. Sos zawdzięcza swoją nazwę włoskim żeglarzom, którzy zabierali go ze sobą w długie podróże. Wszystko dlatego, że bardzo długo zachowywał świeżość, a dodatkowo był świetnym źródłem witaminy C, która chroniła marynarzy przed różnego rodzaju chorobami w trakcie rejsów. Obecnie marinara jest jednym z najpopularniejszych sosów świata, który

okolicepalnika.pl