ogórki włoskie - 500 przepisów (strona:25/34)

Calzone 166

Dzisiaj mam dla was propozycję dania w stylu włoskim (nie wiem czy pamiętacie, ale to moja absolutnie ulubiona kuchnia jak na razie), coś w stylu pizzy zawiniętej w pieroga, więc idealnej jako przekąska na dłuższe wyjścia. Całą trójką (Cynamon niestety nigdy nie miał okazji spróbować, ale na pewno też by mu smakowało) jesteśmy wielkimi fanami Calzone i polecamy(...)łyżek mleka 500g mąki pszennej sos: pomidory/ przecier pomidorowy + passata + wybrane zioła kulka mozzarelli 3-4 łyżki kukurydzy 200g piersi z indyka upieczonej w ziołach z oliwą 1 ogórek kiszony 1 cebula pół czerwonej papryki roztrzepane jajko + mak/sezam/zioła/czarnuszka Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i 3 łyżkami mąki (niektórzy robią zaczyn z samych drożdży i mleka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Surówka z czerwonej kapusty - azjatycki Colesław do obiadu lub grilla 78

Surówka z czerwonej kapusty.  Surówka z czerwonej kapusty       Czerwona kapusta, marchewka i koper włoski, a do tego słony sos sojowy, orzeźwiająca limonka, odrobina kremowego majonezu, miodu i sosu Sriracha. Prosta, szybka i pyszna surówka, która urozmaici niemal każdy posiłek! Surówka z czerwonej kapusty jest szybka i pyszna, więc stworzona do tego, by podać ją na grillowej(...)przepis, składniki i przygotowanie surówki z czerwonej kapusty krok po kroku: Składniki: około 1/2 główki czerwonej kapusty, cieniutko poszatkowanej 2 marchewki, starte na tarce do jarzyn 1 główka kopru włoskiego, starta na tarce do jarzyn (może być także rzodkiew japońska albo kalarepa itp.) 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka sosu Sriracha (najlepiej dostosować do swojego smaku

Moja Książka Kucharska
Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem 124

Weekend to najlepszy czas na śniadanie bez pośpiechu, w rodzinnym gronie lub z przyjaciółmi, pogoda dopisuje, najlepiej więc zjeść pierwszy posiłek na świeżym powietrzu, na balkonie

Moja smaczna kuchnia
Idealny arabski hummus (hummus bi tahini) 175

grudek zajmuje o ponad połowę mniej czasu niż metodą tradycyjną, a smak jest dokładnie taki, jak hummusu który jadałam w Qatif, Jubail, Al-Hofuf... Inne nazwy ciecierzycy : cieciorka, groch włoski Składniki półtorej szklanki (około 260 g) suszonej ciecierzycy (w ostateczności 2 puszki ciecierzycy po 400 g każda) 3 łyżki wywaru z ugotowanej ciecierzycy 3 kostki lodu lub lodowatej wody(...)pół łyżeczki mielonego kuminu  Do przybrania: oliwa z oliwek do polania na wierzchu, duża szczypta kashmiri chilli (można zastąpić pieprzem kajeńskim albo ostrą papryką), orzeszki piniowe, plasterki świeżego ogórka obsypane słodką lub ostrą mieloną papryką, natka z pietruszki albo kolendry lub inne ulubione dodatki Przygotowanie  Uwagi:    Po ugotowaniu ziarenko ciecierzycy powinno być idealnie miękkie, nie może

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotleciki mielone w chrupiacej panierce 178

jest ich największą zaletą , a  podane z odpowiednimi dodatkami zadowolą  smaki każdego. Składniki: 500 g mięsa mielonego /wieprzowe lub drobiowe/ 1jajko 1-2  łyżeczki  ziół włoskich /tymianek,cząber,czosnek,cebula,oregano, bazylia,papryka/ 2 łyżki  otrębów owsianych 2 łyżki bułki tartej ok. 1 łyżeczki soli pieprz mielony /do smaku tłuszcz do smażenia panierka: 3 łyżki(...)smażyć  na rozgrzanym tłuszczu  z obu stron do zrumienienia. -Gotowe przełożyć na  na papierowy ręcznik. -Kotleciki podawać  z ulubionymi dodatkami / buraczki, marchew, kapusta i ogórek kiszony/. U mnie kotleciki  podane z mixem sałatek /bez ziemniaczków i pieczywa ,ale jesli ktoś lubi

Zakamarki mojej kuchni
Capricciosa, sałatka z kurczakiem i majonezem 938

Nie istnieje standardowy przepis na sałatkę Capricciosa. Jak na „kapryśną” ( dosłowne tłumaczenie) przystało, można ją przygotować dosłownie z tego, na co nam przyjdzie ochota.   Oryginalność

Mia Cucina Sofieta
Najpopularniejsze przepisy w 2017 roku 168

Jak ten czas leci! 1 stycznia 2018 roku blog świętował swoje 8 urodziny :) Dzisiaj prezentuję Wam najpopularniejsze przepisy ubiegłego roku! Nie jestem zaskoczona, że na pierwszym

Moja smaczna kuchnia
Kanapki na ciepło i na zimno 169

Kanapki nie muszą być nudne! Wystarczy odrobina wyobraźni i możemy skomponować wyjątkowy posiłek. Dobrze smakują na zimno, ale jeszcze lepiej na ciepło! Zainspirujcie się przepisami i

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z krewetkami, mozzarellą i oliwkami 172

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiejsze danie kierowane jest do miłośników lubiących owoce morza, a mianowicie krewetek. Podałam je na mieszance sałat z dodatkiem ogórka, sera mozzarella, zielonych oliwek firmy Serpis (które nadziane są cytryną i smakują znakomicie) oraz suszonych pomidorów (firmy Ponti), które są bardzo smaczne i aromatyczne. Całość polałam sosem przygotowanym(...)nawet słodycze. Posiadają produkty takich marek jak: Olitalia, Valfrutta, DeCecco, Arrighi, Grand’Italia, Callipo, Ponti, Serpis, Limmi, Sunquick, Toblerone, Daim, Ricola, Corny i Schwartau. Bardzo lubię kuchnię włoską i z ogromną przyjemnością testuje oryginalne włoskie produkty, których dystrybutorem jest Index Food. Post Sałatka z krewetkami, mozzarellą i oliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Sałatka Cezara- Caesar Salad 387

tworcę salatki - uważa się włoskiego włoskiego kucharza Caesara Cardiniego. Wymyślił tą sałatkę w 1924 roku , kiedy musiał coś ugotować , a jego zapasy się skończyły- zrobił sałatkę z tego co mu pozostało w spiżarni. Podobna sytuacja nastąpiła dzisiaj w naszej lodówce :) Bez dressingu bedzie dietetycznie . Polecam.Zaczynamy Składniki:3 piersi z kurczakamała główka sałaty lodowej15 pomidorków koktailowychpół ogórka3 kromki tostowego chlebakawałek(...)osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy do smaku - solą, pieprzem, paprika I suszonym czosnkiem.Grilujemy około 10 min- lub smażymy na patelni teflonowej z dwóch stron. Sałatę rwiemy, pomidorki kroimy na pół. Ogórek w pół talarki. Zgrilowane piersi kurczaka kroimy na małe kosteczki.  Mieszamy wszystkie składniki.Kroimy w kostki  chleb, który wcześniej stostowaliśmy. Ścieramy parmesan. Gotowe. Do miseczki dajemy sałatkę, polewamy

Smaki Edyty
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 175

także Toskania ma swoje wyjątkowe, niespotykane gdzie indziej przysmaki. Część być może Was zaskoczy, jak dania zawierające flaki i wątróbkę, dziczyznę oraz grzyby. To nie jest ta super lekka włoska kuchnia jaką znamy, ale wynika z lokalnej flory i fauny - w Toskanii jest najwięcej lasów w całych Włoszech. Kuchnię toskańską przedstawię Wam na bazie potraw, które(...)sałatkę panzanellę. Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą i posypanym szczyptą soli (jednak), lub robiłam "alla panzanellę", podsmażając chleb na oliwie i mieszając z pomidorami, cebulą i ogórkami. W Toskanii można też dostać chleb z solą - np. w Lidlu kupowaliśmy bardzo smaczny chleb z Sycylii z dodatkiem oliwek. Bruschetty i crostiniTe nieduże kanapeczki z różnymi dodatkami

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka szopska 301

Sałatka szopska charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej rodzaj sałatki, przyrządzanej z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera (specjalny bułgarski ser szopski - solankowy ser owczy) oraz oleju roślinnego lub oliwy. Sałatka szopska jest bardzo popularna w Bułgarii, gdzie stanowi klasyczny przykład przystawki, często spożywanej wraz z rakiją. Popularna jest także(...)niektórych regionach Serbii, Macedonii i w Czarnogórze. Nazwa sałatki, szopska, wywodzi się z tradycyjnej nazwy Szopi, którą określa się mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów. PRZEPIS : 3-4 pomidory, jeden ogórek, 2 duże papryki lub 4 małe, jedna cebula, kawałek słonego sera (najlepiej oryginalny bułgarski ser szopski), olej słonecznikowy lub oliwa. Można dodać do smaku także natkę pietruszki, oliwki i trochę soli

KUCHNIA POLSKA
Sprawianie Karpia - Krok po Kroku 8548

mylicie, tak samo jak jak dotychczas. Nie jest to tylko nóż do ryb, bo ja widzę go również przy trybowaniu kurczaka, krojeniu w cienkie plastry warzyw typu cukinia, bakłażan, ogórek itp. Te moje pomysły pokażę Wam w niedalekiej przyszłości, na razie ogarniam święta, sami wiecie, dużo pracy i ten pośpiech, bo w tym roku mój czas płynie szybciej niż kiedyś(...)tamtego czasu firma wciąż ulepsza i podnosi i tak wysoki poziom swoich produktów. W przypadku produktów linii Zwilling Pro (linii, której nóż Wam dziś prezentuję) zostały zaprojektowane przez włoskiego architekta Matteo Thuna. Charakteryzują się prostotą wzornictwa, a firma Zwilling zadbała o niezwykłą trwałość. Noże tej linii wytwarzane są z najlepszych materiałów i  zastosowaniu nowoczesnej technologii SIGMAFORGE , dzięki czemu dają

Blondynka Gotuje
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 259

się w roladki w sosie musztardowo-miodowym... Poza tym kupiłam jeszcze jemiołę na święta i stwierdziłam że zrobię sama stroik na świąteczny stół, oraz pokusiłam się o kupno orzechów włoskich w ŁUPINACH, a tak, bo za mało mam jeszcze obowiązków świątecznych w domu... :)  zawsze wynajdę sobie ogrom zajęć, a potem narzekam, że dużo roboty :) No, ale moja organizacja jeszcze(...)ząbków czosnku - 1 słoiczek musztardy sarepskiej - 1 lub 1,5 łyżki czubatej miodu ( w zależności czy ktoś lubi bardziej słodkie czy mniej) - 2 łyżki śmietany 18% - 1-2 duże ogórki kwaszone lub konserwowe - 1 płaska łyżka mąki - 3 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - 6 ziaren pieprzu czarnego - 3 ziarna owoców jałowca - sól i pieprz  - olej do smażenia

Zainspiruj się kuchnią