nuggetsów czy obok nich i podać z sosem czosnkowym na domówce pełnej znajomych. Z pewnością zrobi furorę :) Przygotowałam przepis na bazie wody, z mąką typ 550 która jest odpowiednikiem włoskiej 00 i na drożdżach instant - muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Pizza świetnie się upiekła i nie odkształciła się. To co włożymy do środka jest tak naprawdę(...)opakowanie drożdży instant 7 g płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru pozostałe składniki: suszone oregano i bazylia 10-12 plasterków salami 250 g pieczarek + tłuszcz do podsmażenia słoiczek ogórków kiszonych 500 ml słoiczek papryki konserwowej 500 ml dwa rodzaje żółtego sera, np gouda i mozarella ( po 200 g każdego) sól i pieprz 1 jajo do posmarowania ciasta
Poezja Smaków - blog kulinarnyDzisiaj mam dla was propozycję dania w stylu włoskim (nie wiem czy pamiętacie, ale to moja absolutnie ulubiona kuchnia jak na razie), coś w stylu pizzy zawiniętej w pieroga, więc idealnej jako przekąska na dłuższe wyjścia. Całą trójką (Cynamon niestety nigdy nie miał okazji spróbować, ale na pewno też by mu smakowało) jesteśmy wielkimi fanami Calzone i polecamy(...)łyżek mleka 500g mąki pszennej sos: pomidory/ przecier pomidorowy + passata + wybrane zioła kulka mozzarelli 3-4 łyżki kukurydzy 200g piersi z indyka upieczonej w ziołach z oliwą 1 ogórek kiszony 1 cebula pół czerwonej papryki roztrzepane jajko + mak/sezam/zioła/czarnuszka Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i 3 łyżkami mąki (niektórzy robią zaczyn z samych drożdży i mleka
Przepysznik - BLW i nie tylkoSurówka z czerwonej kapusty. Surówka z czerwonej kapusty Czerwona kapusta, marchewka i koper włoski, a do tego słony sos sojowy, orzeźwiająca limonka, odrobina kremowego majonezu, miodu i sosu Sriracha. Prosta, szybka i pyszna surówka, która urozmaici niemal każdy posiłek! Surówka z czerwonej kapusty jest szybka i pyszna, więc stworzona do tego, by podać ją na grillowej(...)przepis, składniki i przygotowanie surówki z czerwonej kapusty krok po kroku: Składniki: około 1/2 główki czerwonej kapusty, cieniutko poszatkowanej 2 marchewki, starte na tarce do jarzyn 1 główka kopru włoskiego, starta na tarce do jarzyn (może być także rzodkiew japońska albo kalarepa itp.) 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka sosu Sriracha (najlepiej dostosować do swojego smaku
Moja Książka KucharskaWeekend to najlepszy czas na śniadanie bez pośpiechu, w rodzinnym gronie lub z przyjaciółmi, pogoda dopisuje, najlepiej więc zjeść pierwszy posiłek na świeżym powietrzu, na balkonie
Moja smaczna kuchniagrudek zajmuje o ponad połowę mniej czasu niż metodą tradycyjną, a smak jest dokładnie taki, jak hummusu który jadałam w Qatif, Jubail, Al-Hofuf... Inne nazwy ciecierzycy : cieciorka, groch włoski Składniki półtorej szklanki (około 260 g) suszonej ciecierzycy (w ostateczności 2 puszki ciecierzycy po 400 g każda) 3 łyżki wywaru z ugotowanej ciecierzycy 3 kostki lodu lub lodowatej wody(...)pół łyżeczki mielonego kuminu Do przybrania: oliwa z oliwek do polania na wierzchu, duża szczypta kashmiri chilli (można zastąpić pieprzem kajeńskim albo ostrą papryką), orzeszki piniowe, plasterki świeżego ogórka obsypane słodką lub ostrą mieloną papryką, natka z pietruszki albo kolendry lub inne ulubione dodatki Przygotowanie Uwagi: Po ugotowaniu ziarenko ciecierzycy powinno być idealnie miękkie, nie może
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajest ich największą zaletą , a podane z odpowiednimi dodatkami zadowolą smaki każdego. Składniki: 500 g mięsa mielonego /wieprzowe lub drobiowe/ 1jajko 1-2 łyżeczki ziół włoskich /tymianek,cząber,czosnek,cebula,oregano, bazylia,papryka/ 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki bułki tartej ok. 1 łyżeczki soli pieprz mielony /do smaku tłuszcz do smażenia panierka: 3 łyżki(...)smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia. -Gotowe przełożyć na na papierowy ręcznik. -Kotleciki podawać z ulubionymi dodatkami / buraczki, marchew, kapusta i ogórek kiszony/. U mnie kotleciki podane z mixem sałatek /bez ziemniaczków i pieczywa ,ale jesli ktoś lubi
Zakamarki mojej kuchniNie istnieje standardowy przepis na sałatkę Capricciosa. Jak na „kapryśną” ( dosłowne tłumaczenie) przystało, można ją przygotować dosłownie z tego, na co nam przyjdzie ochota. Oryginalność
Mia Cucina SofietaJak ten czas leci! 1 stycznia 2018 roku blog świętował swoje 8 urodziny :) Dzisiaj prezentuję Wam najpopularniejsze przepisy ubiegłego roku! Nie jestem zaskoczona, że na pierwszym
Moja smaczna kuchniaKanapki nie muszą być nudne! Wystarczy odrobina wyobraźni i możemy skomponować wyjątkowy posiłek. Dobrze smakują na zimno, ale jeszcze lepiej na ciepło! Zainspirujcie się przepisami i
Moja smaczna kuchniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiejsze danie kierowane jest do miłośników lubiących owoce morza, a mianowicie krewetek. Podałam je na mieszance sałat z dodatkiem ogórka, sera mozzarella, zielonych oliwek firmy Serpis (które nadziane są cytryną i smakują znakomicie) oraz suszonych pomidorów (firmy Ponti), które są bardzo smaczne i aromatyczne. Całość polałam sosem przygotowanym(...)nawet słodycze. Posiadają produkty takich marek jak: Olitalia, Valfrutta, DeCecco, Arrighi, Grand’Italia, Callipo, Ponti, Serpis, Limmi, Sunquick, Toblerone, Daim, Ricola, Corny i Schwartau. Bardzo lubię kuchnię włoską i z ogromną przyjemnością testuje oryginalne włoskie produkty, których dystrybutorem jest Index Food. Post Sałatka z krewetkami, mozzarellą i oliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujetworcę salatki - uważa się włoskiego włoskiego kucharza Caesara Cardiniego. Wymyślił tą sałatkę w 1924 roku , kiedy musiał coś ugotować , a jego zapasy się skończyły- zrobił sałatkę z tego co mu pozostało w spiżarni. Podobna sytuacja nastąpiła dzisiaj w naszej lodówce :) Bez dressingu bedzie dietetycznie . Polecam.Zaczynamy Składniki:3 piersi z kurczakamała główka sałaty lodowej15 pomidorków koktailowychpół ogórka3 kromki tostowego chlebakawałek(...)osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy do smaku - solą, pieprzem, paprika I suszonym czosnkiem.Grilujemy około 10 min- lub smażymy na patelni teflonowej z dwóch stron. Sałatę rwiemy, pomidorki kroimy na pół. Ogórek w pół talarki. Zgrilowane piersi kurczaka kroimy na małe kosteczki. Mieszamy wszystkie składniki.Kroimy w kostki chleb, który wcześniej stostowaliśmy. Ścieramy parmesan. Gotowe. Do miseczki dajemy sałatkę, polewamy
Smaki Edytytakże Toskania ma swoje wyjątkowe, niespotykane gdzie indziej przysmaki. Część być może Was zaskoczy, jak dania zawierające flaki i wątróbkę, dziczyznę oraz grzyby. To nie jest ta super lekka włoska kuchnia jaką znamy, ale wynika z lokalnej flory i fauny - w Toskanii jest najwięcej lasów w całych Włoszech. Kuchnię toskańską przedstawię Wam na bazie potraw, które(...)sałatkę panzanellę. Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą i posypanym szczyptą soli (jednak), lub robiłam "alla panzanellę", podsmażając chleb na oliwie i mieszając z pomidorami, cebulą i ogórkami. W Toskanii można też dostać chleb z solą - np. w Lidlu kupowaliśmy bardzo smaczny chleb z Sycylii z dodatkiem oliwek. Bruschetty i crostiniTe nieduże kanapeczki z różnymi dodatkami
Chilli Czosnek i OliwaSałatka szopska charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej rodzaj sałatki, przyrządzanej z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera (specjalny bułgarski ser szopski - solankowy ser owczy) oraz oleju roślinnego lub oliwy. Sałatka szopska jest bardzo popularna w Bułgarii, gdzie stanowi klasyczny przykład przystawki, często spożywanej wraz z rakiją. Popularna jest także(...)niektórych regionach Serbii, Macedonii i w Czarnogórze. Nazwa sałatki, szopska, wywodzi się z tradycyjnej nazwy Szopi, którą określa się mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów. PRZEPIS : 3-4 pomidory, jeden ogórek, 2 duże papryki lub 4 małe, jedna cebula, kawałek słonego sera (najlepiej oryginalny bułgarski ser szopski), olej słonecznikowy lub oliwa. Można dodać do smaku także natkę pietruszki, oliwki i trochę soli
KUCHNIA POLSKAmylicie, tak samo jak jak dotychczas. Nie jest to tylko nóż do ryb, bo ja widzę go również przy trybowaniu kurczaka, krojeniu w cienkie plastry warzyw typu cukinia, bakłażan, ogórek itp. Te moje pomysły pokażę Wam w niedalekiej przyszłości, na razie ogarniam święta, sami wiecie, dużo pracy i ten pośpiech, bo w tym roku mój czas płynie szybciej niż kiedyś(...)tamtego czasu firma wciąż ulepsza i podnosi i tak wysoki poziom swoich produktów. W przypadku produktów linii Zwilling Pro (linii, której nóż Wam dziś prezentuję) zostały zaprojektowane przez włoskiego architekta Matteo Thuna. Charakteryzują się prostotą wzornictwa, a firma Zwilling zadbała o niezwykłą trwałość. Noże tej linii wytwarzane są z najlepszych materiałów i zastosowaniu nowoczesnej technologii SIGMAFORGE , dzięki czemu dają
Blondynka Gotuje