Rewelacyjnie smakuje w wersji warstwowej i mieszanej! Spróbujecie? (Bardzo duża porcja) 300g ugotowanego makaronu (w osolonej wodzie; u mnie świderki) 300g pieczonej/smażonej piersi z kurczaka 250g świeżego ogórka 150g papryki konserwowej (u mnie z Dagomy ) 1 puszka kukurydzy Dodatkowo: majonez + gęsta śmietana (w proporcji 1:1) sól, pieprz Opcjonalnie: szczypiorek Pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę, paprykę
Di gotujelubi gyrosa? Poniższy przepis jest na 4 małe naczynia. 500g filetów z kurczaka 1 woreczek ryżu 1/2 puszki kukurydzy 1/2 papryki czerwonej 2 ogórki kiszone lub konserwowe 150g żółtego sera 1/4 szklanki keczupu 1/4 szklanki jogurtu greckiego przyprawa kebab-gyros sól, pieprz olej 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety, paprykę i ogórki kroimy
Szefowa kuchniRoślinna i deitetyczna wersja znanej i lubianej sałatki jarzynowej :) Idealna na poświąteczną lekką kolację ! SKŁADNIKI: Marchew Seler Pietruszka Ziemniak Jabłko Ogórki kiszone Groszek konserwowy Natka pietruszki Ziemniak SOS: ½ szkl. jogurtu sojowego 1 łyżka musztardy ¼ łyżeczki czarnej soli zioła, sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaka gotujemy. Następnie studzimy. Kroimy jabłko, ogórki
Marcepanowa kuchniaSKŁADNIKI: • 1,5 torebki ugotowanego ryżu • 10 dkg żółtego sera • 10 dkg szynki • 1 papryka • 1/2 pora • 2 ogórki małosolne lub konserwowe • mała puszka kukurydzy • łyżka majonezu • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego • sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładamy ugotowany i ostudzony ryż, dodajemy kukurydzę, pokrojony w kostkę ser, ogórki, szynkę, paprykę, posiekany por, dodajemy
KUCHNIA POLSKAPrzepis babci jest bardzo stary, jaj ogórki były zawsze chrupiace i dobrze ukiszone. Są na prawdę bardzo smaczne. SKŁADNIKI : ogórki późne ( jesienne, konserwowe ) liście chrzanu liście wiśni -2 na słoik po liściu laurowym, kulce ziela i kilku kulkach pieprzu na słoik - 1 ząbek czosnku woda - wrzątek na 1 litr wrzątku 1 łyżka
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: 500 g polędwiczek z indyka 300 g grzybów (pieczarka, ciemna pieczarka, boczniaki) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki jogurtu Kilka ogórków kiszonych lub konserwowych 1 duża czerwona cebula Zest z jednej cytryn 2 łyżki oleju Pęczek pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Bardzo cienko posiekaj w krążki cebulę, najlepiej przy pomocy
Niedzielny kucharzselera korzeniowego - pietruszka - marchewki - jaja na twardo -ogórki kiszone - kukurydza konserwowa - groszek konserwowy - papryka czerwona - seler naciowy - szczypiorek i natka pietruszki - majonez - musztarda -sól i pieprz do smaku Wszystkie jarzynki ugotuj w skórce, wystudź i obierz. Pokrój w kostkę . Jaja ugotuj, pokrój w kostkę. Obierz ogórki kiszone ze skórki, pokrój na kosteczki. Tak samo pokrój selera
Z Kuchni Do KuchniSkładniki : 10 średniej wielkości ugotowanych krótko pieczarek 4 jajka 2 ogórki kiszone lu konserwowe 2 średniej wielkości obrane ze skórki jabłka sól, pieprz, majonez P rzygotowanie : Pokrojone dość drobno pieczarki lekko odcisnąć, bo osączenie ich na sicie będzie nie wystarczające Ugotowane, obrane jajka pokroić w kostkę Ogórki również pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru soku Obrane jabłka
Proste Potrawyprzybycie niespodziewanych gości czy spontaniczną imprezę :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 mniejsza papryka, u mnie zielona pęczek szczypiorku 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany sól i pieprz opcjonalnie prażona cebulka do posypania po wierzchu sałatki (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Blog kulinarny S9.PLJeśli znudzi Wam się tradycyjny schabowy koniecznie zróbcie roladki :) Prosta i smaczna propozycja do klasycznego polskiego obiadu. Składniki: schab w plastrach papryka ogórek kiszony lub konserwowy musztarda jajko lub 2 do panierki bułka tarta olej do smażenia sól pieprz Celowo nie podaję ilości, bo wiadomo, że ilość roladek dostosowujemy do liczby domowników. Na każdy plaster potrzebujemy po pasku ogórka
W kuchni bez szafekstołach w wielu domach. My robimy ją właśnie tak. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej Składniki: pół średniej główki kapusty pekińskiej, średnia papryka czerwona, mała marchewka, 2 ogórki kiszone lub konserwowe, pół małej cebuli, kilka pomidorków koktajlowych, kilka gałązek świeżego koperku, 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego, 3 łyżki oleju lub oliwy, sól, pieprz. Zrób tak: kapustę poszatkuj, paprykę
Kulinarna Polskadopasujcie jego ilość do smaku. Wybierzcie też ulubiony żółty ser. Aby sałatka z porem była jeszcze bardziej pożywna, możecie dodać do nieć pokrojoną w kostkę szynkę albo garść groszku konserwowego. Z podanych proporcji przygotujecie małą porcję sałatki. Jeśli chcecie przygotować ją dla gości, zwiększcie odpowiednio proporcje składników. Sałatka z jajek i sera jest prosta, szybka i pyszna - wszystkim smakuje. Polecam(...)smaku, w zależności, czy sałatka ma być ostra lub łagodna), 4 ugotowane na twardo jajka, mała marchewka starta na wiórki, kilka łyżek kukurydzy z puszki, 2-3 ogórki gruntowe albo konserwowe, małosolne lub kiszone, ok. 150 g żółtego sera w kostce (u mnie gouda, ale wybierzcie ulubiony), kilka łyżek majonezu, opcjonalnie kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki lub koperku, kilka
Lekcje w kuchnizdecydowanie wolę ten domowy, zrobiony tak jak lubię. składniki: 10 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka tartego chrzanu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ogórki kiszone lub konserwowe 1/2 małego słoiczka marynowanych grzybków lub pieczarek 1 mała czerwona cebula 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki ewentualnie sól i pieprz do smaku Marynowane grzybki lub pieczarki osączyć z zalewy
Monia miesza i gotujeOGÓRKI WARSZAWSKIE Nie można zbyt długo przechowywać świeżych ogórków, ale kiszone lub konserwowe przetrwają nawet cały rok. Do zasalania nadają się ogórki o ścisłym miąższu, niezbyt grubej skórce i małej komorze nasiennej. Powinny mieć regularny kształt i niewielki rozmiar. Ogórki należy przetwarzać natychmiast po zebraniu, należy je dokładnie wymyć w zimnej wodzie, a następnie zanurzyć
Moja Książka Kucharskapikantnymi. Ilość proporcji sami możecie komponować, ale połączenie tych składników warto spróbować. Składniki: 400 ml majonezu dekoracyjnego, 100 – 150 g kaszy kuskus, puszka kukurydzy konserwowej, puszka groszku konserwowego, 2 duże ogórki kiszone, 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach, 3 łyżki kapary, puszka cieciorki, 1 łyżeczka pieprzu marynowanego zielonego, ok. 10 suszonych pomidorów z zalewy, suszona papryczka chili świeżo
Moniki SmakołykiKonserwowe czy warszawskie? Jakkolwiek je nazwiemy znają je wszyscy. Przepisów na ich przygotowanie jest tyle ile osób je przygotowujących. Ja lubię je z dodatkiem przypraw, które nadają im charakter. Zapraszam na moje ogóry ;) Składniki: dowolna ilość ogórków gruntowych gałązki kopru (po jednej sztuce do słoika) chrzan gorczyca ziele angielskie liście laurowe pieprz czarny ziarnisty lubczyk kminek zalewa
Pyry na GazProsta i szybka do zrobienia sałatka zupki chińskie ogórki zielone papryka kukurydza konserwowa groszek konserwowy polędwica drobiowa majonez Makaron [ z zupek chińskich] pokruszyć.Ogórki,paprykę i polędwicę pokroić w kostkę.Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy. Dodać przyprawy z zupek chińskich,majonez i wymieszać.Odstawić do lodówki na min. 2 godziny,aby makaron zmiękł
Moje domowe kucharzenie