wiele wersji. A to nasza propozycja tej zupy. Składniki 150 g karkówki 150 g wołowiny chudej 100 g kiełbasy, np. wiejskiej 2 cebule 2 duże kiszone ogórki 1 ogórek konserwowy 100 g koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku 50 ml wytrawnego białego wina 1 cytryna pół kostki masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 20 szt zielonych oliwek 2 łyżki oliwy(...)zalałem 8 szklankami zimnej wody, gotowałem 20 minut. Po tym czasie dodałem podsmażony na połowie masła koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól i pieprz. Gotowałem ponownie 15 minut. Ogórki pokroiłem w cienkie paseczki, przesmażyłem na pozostałym maśle. Podlałem kilkoma łyżkami wody, dusiłem do miękkości. Dodałem do zupy, gotowałem jeszcze 5 minut. Obrałem cytrynę, obrałem ją ze skórki oraz
R'n'G Kitchenkrwionośnych. Żeby przygotować boczniakosa potrzebujemy: - bułki do hamburgerów, - liścia dowolnej sałaty, - kilka boczniaków (lub 1 duży), - plaster pomidora (lub 2), - kilka plastrów cebuli, - kilka plastrów ogórka świeżego, - ew. plaster ogórka konserwowego lub jakiegoś pikla (u mnie kanapkowe z curry), - wegański majonez, - keczup, - musztarda Wykonanie: Na początku szykujemy sobie wszystkie dodatki, czyli myjemy, kroimy warzywa. Boczniaki myjemy, osuszamy, lekko solimy(...)patelni, tak by się przygrzała (można też włożyć do tostera). Spodnią część bułki w miejscu przekrojenia smarujemy musztardą, kładziemy sałatę, na nią dajemy odrobinę majonezu, układamy boczniaki, pomidora, ogórki, cebulę, górę polewamy keczupem i przykrywamy bułką. Zjadamy szybko oblizując palce z cieknącego majonezu i keczupu ;) Powiem szczerze, (no dobra, napiszę) robiłam hamburgery z przeróżnymi kotletami (nawet kupnymi
Co na wege obiad?Składniki: Mięso mielone 1 kg ( u mnie wołowina + karkówka) Jajka 2 Bułka tarta 1/2 szklanki Mleko 1/4 szklanki Ogórek konserwowy 2 Papryka czerwona 1/4 Cebula czerwona średnia Boczek wędzony lub szynka 100 g Bulion lub woda 500 ml Liść laurowy Ziele angielskie 2-3 Sól 2 łyżeczki Pieprz łyżeczka Majeranek łyżeczka Ostra papryka łyżeczka + mąka do obtaczania, olej do smażenia(...)podzielić na 8 części za pomocą zwilżonych dłoni. Obórki i paprykę i boczek pokroić w paski. Cebulę pokroić np. w pilastry. Każdy kawałek mięsa rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć kawałek ogórka, boczku, papryki i cebuli. i całość dokładnie skleić. Zrazy obtoczyć w mące i usmażyć na patelni na mocno złoty kolor. Po tym czasie wlać bulion lub wodę, dodać ziele angielskie
Kulinarne przygodypiri) -1/2 łyżeczki suszonych płatków chili -1/2 łyżeczki suszonego czosnku -1 łyżeczka suszonego oregano -1/2 łyżeczki cukru - łyżka oleju -sól, pieprz do podania -plasterki ogórków konserwowych -odrobina tartego sera żółtego Przygotowanie Olej rozgrzać na patelni używając połowy mocy palnika. Mięso mielone przesmażyć do ścięcia. W międzyczasie drobno posiekać cebulę i papryki. Do przygotowanego mięsa(...)dłużej będzie trwało duszenie, tym "sos będzie ostrzejszy. Bułki rozroić jak do hot-dogów - nie przecinając do końca. Wypełnić gorącym sosem z mięsem. Na wierzchu poukładać plasterki ogórków i lekko posypać serem. Podawać na gorąco. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 522,5 kcal Tłuszcz: 16,4g Białko: 35,6g Węglowodany: 57g Smacznego
Zielona KuchniaSałatkę możemy podać do mięsa z grilla, do obiadu lub na kolację. Do przygotowania sałatki ziemniaczanej będziemy potrzebowali: około 600 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach około 250 g ogórków konserwowych 1 papryka czerwona około 300 g jabłek winnych (przed obraniem) 4 jajka ugotowane na twardo pęczek natki pietruszki na sos: około 5 łyżek majonezu 1 ½ łyżeczki musztardy (użyłam lekko(...)wystudzone ziemniaki, obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroje na mniejsze kawałki i dodaję do ziemniaków. Ogórki kroję w kostkę i dodaję do sałatki. Natkę pietruszki drobno siekam i dodaję do sałatki. Obrane jabłka kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Z ugotowanych na twardo jajek
Uwaga Babcia GotujeCebula · 20 dag pieczarek · 2 papryki ( żółta, czerwona) · 3 ogórki konserwowe · Koncentrat pomidorowy · 15 płatów makaronu lasagne · 12 plasterków sera żółtego(...)cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. 5. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 6. Następnie dodajemy obrane z nasion i pokrojone w paseczki papryki oraz pokrojone w kostkę ogórki. 7. Łączymy wszystkie warzywa z koncentratem pomidorowym i jak ktoś lubi wyrazisty smak, doprawiamy papryką. 8. Warzywa łączymy z mięsem. 9. Następnym zadaniem jest przygotowanie sosu beszamel
Kulinarna Chwiladodatkiem warzyw. Ja podałam z zapiekaną bagietką z masłem czosnkowy. Pycha. Składniki: 1 kg mięsa wołowego 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 cebula 3-4 ogórki konserwowe 250 g pieczarek 0,5 papryki czerwonej 1 łyżka suszonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)zamrażarki, żeby się lekko zmroziło dzięki czemu łatwiej będzie nam je kroić. Mięso pokroić w paski. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego. Paprykę i ogórki pokroić w słupki. Rozgrzać masło klarowane i lekko podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone mięso, drobno pokrojony czosnek i podsmażać. Gdy całe mięso się podsmaży zalać bulionem dodać
Ala piecze i gotujeSałatka "Leśna Polana" Składniki: 1 duży słoik pieczarek marynowanych 3 jajka 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 2 średnie marchewki 100 g żółtego sera podwójna pierś kurczaka ok. pół pęczka natki pietruszki majonez 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz ew. ulubione przyprawy do kurczaka Marchewkę i ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pierś kurczaka myjemy i kroimy(...)twardo. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą (można użyć równej miski o takiej samej średnicy i wyłożyć najpierw folią aluminiową, następnie spożywczą). Siekamy pietruszkę. Marchewkę, ziemniaki, jajka, ogórki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Majonez (ok. 8-10 łyżek) łączymy ze śmietaną. Układamy kolejno w tortownicy: pieczarki kapeluszami w dół posiekana pietruszka
Pelusiowa Kuchniaaksamitny sos własny, który wytworzył się podczas duszenia mięsa. Smaczne. Bardzo smaczne :)) Składniki: 600g sch abu 2 cebule 1 ząbek czosnku 200g pieczarek 1 czerwona papryka 2 ogórki konserwowe sól pieprz ziołowy słodka papryka ziele angielskie olej puszka pomidorów w sosie własnym Wykonanie: Schab pokroić w podłużne paski o grubości ok 1cm, posolić, posypac słodką papryką(...)odrobiną wody, przykryć i dusić około 30 minut. Po tym czasie wlać do mięsa pomidory. Doprawić do smaku i dusić całość jeszcze chwilę już bez przykrycia. Na koniec dorzucić ogórki pokrojone w paseczki
Walijskie PichcenieGotowi? Dacie się przekonać? Przed Państwem befsztyk tatarski. Potrzebujemy: 0,5 kg dobrej jakości mięsa wołowego (ilość na 3 osoby lub dwie głodne) łyżka oleju sól, pieprz 3 ogórki konserwowe ok. 10 pieczarek konserwowych lub marynowanych grzybów leśnych 1 słodka cebula musztarda Dijon żółtka – 3 sztuki (każde osobno) opcjonalnie – marynowany pieprz, anchois, kapary Posiekane lub zmielone mięso doprawiamy olejem(...)wlewamy ostrożnie żółtko. Jajka wymoczcie przez chwilę w gorącej wodzie z dodatkiem octu, zapobiegnie to ewentualnej salmonelli, która lubi mieszkać na skorupce. Do tego dajemy pokrojone bardzo drobno cebulę, ogórki i grzyby. Musztardę podajemy osobno – mięso zaczyna się marynować w musztardzie i zmienia się jego struktura i smak. Fajnie wyglądają ułożone talerze – mięso z dodatkami, dla każdego porcja. Widziałam
ladykitchensosie BBQ też się doskonale sprawdziły. Reklama dźwignią nie tylko handlu, ale i inspiracji jest. A może frytki do tego? Pamiętacie?! :D Dodatkowo do podania sałata, pomidor, ogórek konserwowy, sos BBQ, frytki. Do miski z mięsem mielonym wrzuciłam składniki z listy. Chilli i cebulę posiekałam na drobno, w kostkę. Jeśli chodzi o przyprawy to wsypywałam(...)ideału. Mniejsza o kształt, bo w żołądku i tak się wszystko wyrówna ;) Koślawe burgery wrzuciłam na grill i trzymałam ok. 5min. na każdą stronę. Serwowałam z krążkami pomidora i ogórka na liściu sałaty lodowej. W towarzystwie frytek. *** Jeszcze ciepłe, prosto z grilla wrzucam do akcji. Mam nadzieję, że będą Wam smakowały
bastalenapodwójny filet z kurczaka · 2 papryki- żółta, czerwona · 4 ogórki konserwowe · Cebula · 4 łyżki sosu barbecue · Sól · 2 łyżki przyprawy do kurczaka(...)prużymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą. 4. Do mięsa dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, pokrojone w paseczki papryki oraz w pół plasterki ogórki. 5. Usmażone mięso z warzywami wykładamy na ziemniaki i przykrywamy pozostałymi ziemniakami. 6. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 20 minut
Kulinarna Chwiladuży słoik pieczarek marynowanych 2 średnie ziemniaki 2 duże marchewki pierś z kurczaka 2-3 ogórki konserwowe szczypiorek natka pietruszki kilka listków czosnku niedźwiedziego 300 ml słoik majonezu sól pieprz pieprz ziołowy staropolski Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy solą i pieprzem ziołowym, można lekko oprószyć mąką i smażymy przez ok 10 min. studzimy i odkładamy(...)pieczarki posypujemy posiekaną zieleniną. Następnie posypujemy tartym ziemniakiem i lekko solimy i posypujemy pieprzem, kładziemy cienką warstwę majonezu. Startą marchewkę znów zieleninkę , smażony kurczak, majonez, posiekany w drobną kostkę ogórek, znów marchewkę majonez i na koniec ziemniak, posypujemy przyprawami, ubijamy lekko sałatkę, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Przed wyjęciem sprawdzamy czy folia nam odejdzie od naczynia
Gotowanie jest łatweryżu basmati w torebkach ½ kg mięsa z kurczaka ( pierś, lub uda bez skóry i kości) ½ małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 4 ogórki konserwowe 25 dag sera cheddar lub gouda 2 łyżki oliwy Przyprawa kebab gyros Pieprz do smaku Ketchup do posmarowania Majonez do posmarowania Sposób przygotowania: Ryż gotuję na sypko w osolonym wrzątku, odcedzam(...)kroję w kostkę, ogórka w plasterki, kapustę siekam, ser ścieram na tarce o grubych oczkach. Zapiekankę układam warstwowo wg następującej kolejności: Ryż ułożony w naczyniu smaruję cienko majonezem, następnie ketchupem, posypuję 1/3 ilości startego sera, na to układam warstwę kapusty, następnie podsmażone mięso, znów smaruję cienko ketchupem i majonezem , posypuję serem, wykładam wymieszane ogórki
Wanilia i Kardamonnatki pietruszki 8 -10 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz tłuszcz do smażenia sos 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki ketchupu 4-5 ogórków konserwowych łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego białego Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy solą. Odstawiamy na ok. 10 minut. Cebulę kroimy w drobną(...)mąką. Dokładamy do warzyw . Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na gorący tłuszcz wykładamy ciasto (po dwie łyżki) formując placuszki. Smażymy na złoty kolor. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z sosem. Placuszki podajemy na ciepło z sosem. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 25 szt. Czas przygotowania: 1,30h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbary