Składniki: 2 opakowania zupek chińskich 2 szklanki wrzątku 2 piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona świeża 3 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu Sól, pieprz Przepis: Pierś kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 minut, do miękkości mięsa. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Zupki chińskie kruszymy i przesypujemy do głębokiego naczynia, dodajemy(...)oleju) i zalewamy dwoma szklankami wrzątku. Przykrywamy naczynie z makaronem i odstawiamy na ok. 5 minut. Następnie odcedzamy makaron i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy paprykę i ogórki w drobną kosteczkę. Do miski przesypujemy odcedzoną kukurydzę, paprykę, ogórki, kurczaka i dodajemy makaron. Całość dokładnie mieszamy dodając majonez oraz sól i pieprz do smaku
Emcia PichciMUSZELKOWA Składniki podwójna pierś z kurczaka 150g drobnego makaronu muszelki 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 1 papryka czerwona 150 g sera żółtego 3 jajka 6-8 ogórków konserwowych 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie 1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sitku i odstawić. 2. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić(...)odrobinie oleju na złoty kolor. 3. Jajka ugotować na twardo. Następnie obrać i pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce, kukurydzę odsączyć z zalewy. 4. Cebulę, paprykę, ogórki pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać z majonezem doprawić solą i pieprzem do smaku. 5. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać sos i wymieszać. Artykuł Sałatka muszelkowa pochodzi z serwisu Alle
Alle Dobre!kalafiora w przyprawach z ciecierzycą i pastą tahini. Ciekawym uzupełnieniem jest tzw. relisz cebulowy , czyli zeszklona do miękkości cebulka. Musiałam jednak dodać coś od siebie i uzupełniłam burgery kiszonym ogórkiem 🙂 Nie pomijajcie go. Raz, że dodaje smaku, a dwa burgery dzięki niemu są soczyste. Składniki burgerów: 100 g ziarna komosy ryżowej (Quinoi) 1 puszka czarnej fasoli (400 g) 1 łyżeczka(...)suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) olej rzepakowy lub oliwa 6 bułek pełnoziarnistych okrągłych (użyłam grahamek) 3 kiszone lub konserwowe ogórki sól morska Składniki hummusu: 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 1 puszka ciecierzycy
Moja DelicjaSól · Cebula · 2 papryki czerwone · 4 ogórki konserwowe · ½ puszki kukurydzy · 200 ml przecieru pomidorowego · 2 łyżeczki mąki pszennej(...)usmażeniu łączymy z ziemiankami 4. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju 5. Do cebuli dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w kostkę ogórki 6. Warzywa przekładamy do zupy i dodajemy odlaną z zalewy kukurydzę 7. Na koniec wlewamy przecier i zagęszczamy mąką rozrobioną ze śmietaną, chwilkę gotujemy 8. Smacznego
Kulinarna Chwilawykonałam sałatkę pieczarkową. No bo ile można jeść, doskonałą skąd inąd, sałatkę jarzynową:-) Składniki: 500 g pieczarek 3 jajka puszka groszku zielonego 1 średnia cebula sałatkowa 4 ogórki konserwowe - jeśli są malutkie można użyć więcej majonez sól, pieprz Pieczarki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i obgotować. Ja miałam spore pieczarki więc pokroiłam najpierw na pół a potem(...)łyżeczki cukru i łyżkę octu jabłkowego. Po zagotowaniu wrzuciłam pieczarki i gotowałam ok 10-15 minut. Odcedzić, wystudzić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać - pokroić w kostkę. Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić na ćwierplasterki, zalać wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić i wystudzić. Tak potraktowana nie będzie wydzielała charakterystycznego zapaszku i będzie delikatniejsza
Ze smakiem bez glutenuduży słoik marynowanych pieczarek 1 słoik majonezu kilka łyżek ketchupu 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 3 marchewki ugotowane 3 ogórki konserwowe sól, pieprz, przyprawa do gyrosa zielona pietruszka i koperek kilka łyżek oleju do smażenia mięsa Przygotowanie; Tortownice o średnicy 26 cm. wkładamy folią spożywczą. Na dno układamy odsączone pieczarki(...)Delikatnie oprószamy solą i pieprzem i smarujemy majonezem. Mięso kroję w kostkę, oprószam solą i przyprawą do gyrosa. Smażę na patelni do miękkości. Po wystudzeniu wykładam na wcześniejszą warstwę. Ogórki kroję w kostkę, wykładam. Smaruję majonezem oraz ketchupem. Na to wykładam odsączoną kukurydze. Smaruje delikatnie majonezem. Na sam wierzch wykładam pokrojone w kostkę ziemniaki. Delikatnie dociskam i wstawiam
Radość kipiąca uśmiechem.bardzo mi się spodobał. Składniki: 5 jajek 100 g żółtego sera jeden filet z kurczaka 300 g pieczarek (ja zastąpiłam je czerwoną papryką) jedna cebula 3-4 ogórki konserwowe pół puszki kukurydzy słoiczek oliwek kilkanaście chipsów majonez (ok. 2-3 łyżki) kilka łyżek śmietany lub jogurtu sól Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo, obrałać, wyjąć dwa żółtka, resztę jajek(...)oleju i lekko posolić. 3. Mięso kurczaka ugotować dodając sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie lub inne ulubione przyprawy. Pokroić w kostkę. (Ja mięso usmażyłam bez przyrumieniania). 4. Ogórki pokroić w kostkę, ser zetrzeć na dużych oczkach tarki a majonez wymieszać ze śmietaną i odrobiną soli. 5. Na talerzu ułożyć warstwami mięso kurczaka, smarując cienko majonezem, pieczarki, majonez
Mama z miastamąki, 100g margaryny, 2 żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, Tatar śledziowy: 5 śledzi matiasów solonych, 15 sztuk pieczarek marynowanych, 3 ogórki konserwowe, 3 strąki papryki czerwonej marynowanej, 1 pomarańcza, 1/2 cebuli, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę(...)foremki na babeczki. Babeczki piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Tatar śledziowy: Matiasy skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie kroję w małą kosteczkę. Pieczarki, ogórki i paprykę odsączam z zalewy i kroję w małą kostkę. Pomarańczę i cebulę obieram i także kroję w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki tatara przekładam do salaterki. Dodaję oliwę oraz
Tradycyjna kuchnia Kasiposypując żółtym serem typu salami (nie zabije smaku). Składniki 500 mięsa wołowego 400 g makaronu muszle 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe 2 łyżki mąki 200 g mrożonych grzybów 400 ml wody 2 liście laurowe 100 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego lubczyku (w sezonie polecamy świeży) 1 łyżka papryki mielonej słodkiej(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w dość dużą kostkę. Na gorącym oleju podsmażamy mięso, wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki pokrojone na plasterki. Chwilę razem podsmażamy, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę, dokładnie obtaczamy mięso, po czym zalewamy wrzątkiem. Dodajemy mrożone grzyby. Do całości dodajemy liście laurowe, passatę, lubczyk
R'n'G KitchenSkładniki: 1 kg ryby np. morszczuk przyprawa do ryby (można zastąpić solą i pieprzem) słoik ogórków konserwowych słoik papryki konserwowej 3 duże cebule tłuszcz do smażenia Ciasto: 1 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 szklanka mąki szczypta soli Zalewa: 2 szklanki wody 3/4 szklanki oleju 4 łyżki cukru 4 łyżki ketchupu mały koncentrat pomidorowy szczypta pieprzu Sposób przygotowania: Rybę(...)Obficie obsypujemy przyprawami. Składniki na ciasto łączymy ze sobą (gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Rybę maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano. Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Składniki zalewy (bez koncentratu) zagotowujemy. Dodajemy przecier, szczyptę pieprzu. Studzimy. W naczyniu układamy warstwami rybę i pokrojone warzywa. Całość zalewamy przestudzoną zalewą. Trzymamy
Pobite gary Barbaryteraz schodzimy na ziemię i do garów hihi :) Oto nasza wersja hiszpańskiego omleta, czyli tortilla z warzywami. Omlet z warzywami - tortilla (4 osoby) 5 jajek 1 pomidor 1 ogórek konserwowy kukurydza konserwowa kilka oliwek, najlepiej czarnych 1 mała cebula 1 mała papryczka chili 1 łyżka jogurtu naturalnego, najlepszy w stylu greckim suszone pomidory żółty ser sól, pieprz, tymianek, oregano oliwa(...)mocno mieszamy trzepaczką, aby wpuścić jak najwięcej powietrza do masy jajecznej. Teraz drobno kroimy cebulę, papryczkę chili i suszone pomidory (ok. 3-4 szt.). Przygotowujemy pomidory krojąc w półplasterki, ogórka w cieniutkie paseczki i oliwki w ćwiartki. Teraz rozgrzewamy patelnię z oliwą i wrzucamy cebulę, chili i suszone pomidory. Wszystko chwilę smażymy, aby cebula zeszkliła się. Teraz masę jajeczną przed
vegetaniewarzywami (przepis na 12 niewielkich roladek) Do przygotowania roladek będziemy potrzebować: 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka/indyka 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 3-4 niewielkie ogórki konserwowe 1/2 cukinii 1/2 papryki przyprawy: zioła prowansalskie (lub inne ulubione, np. majeranek lub tymianek), sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1-2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo do roladek proponuję(...)morska, zioła (te same, których użyliśmy do mięsa) Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami na jednolitą, dość zwięzłą masę, odstawiamy na czas krojenia warzyw do lodówki. Ogórki, paprykę i cukinię kroimy w zbliżonej długości grube słupki. Na płaskie powierzchni rozwijamy kawałek folii aluminiowej lub spożywczej i smarujemy go cienko oliwą. Łyżką nabieramy porcję mięsa, którą układamy
Ratunku obiadsolo lub z barszczykiem, na ciepło lub na zimno – przepis tutaj KLIK . około 1 kg filetów z miruny 2 jajka bułka tarta 1 słoik korniszonów 1 słoik papryki konserwowej 2 duże cebule sól, pieprz cytryna Zalewa: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 4 łyżki keczupu 4 łyżki cukru 4 łyżki octu sól, pieprz Filety(...)stron solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Odstawiamy do przestudzenia. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę oraz ogórki kroimy na paseczki. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę. Doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. W salaterce układamy naprzemiennie rybę oraz warzywa
Smaki Na TalerzuSałatka z selerem konserwowym i czerwoną fasolą – to sałatka, której wykonanie zajmuje parę minut. Wystarczy na szybko odsączyć warzywa z zalewy, wrzucić je do miski, poświęcić 8 minut na ugotowanie jajek, potem minutkę na ich obranie i posiekanie. A na koniec już tylko dodać majonez, sól i pieprz(...)smaku i można cieszyć się szybką sałatką w parę chwil. Jest ona dość delikatna w smaku, więc jeśli chcecie możecie wyostrzyć jej smak poprzez dodanie np. pora lub ogórków konserwowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Taka sałatka z selerem konserwowym i czerwoną fasolą świetnie się sprawdza, gdy pojawiają się niespodziewani goście, bo u nas z reguły w szafce zawsze jest zapas
Kulinarne Przebojepotrzeb. Składniki - 200 g kapusty kiszonej - 350 g makaronu - 200 g pieczarek - 0,5 czerwonej cebuli - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 100 g czerwonej świeżej papryki - 150 g ogórka konserwowego - 150 g wędzonej kiełbasy - 1 łyżka oleju - przyprawy: sól, pieprz, czosnek, wędzona słodka papryka Wykonanie Makaron gotujemy według przepisu. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą a następnie kroimy(...)miękkości). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Pieczarki oraz paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy. Następnie dodajemy do kapusty. Kiełbasę oraz ogórki kroimy w pół plasterki i dorzucamy do reszty składników. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku. Wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Bigos smakuje
Health-Fit-Life