Matyjasy w oleju – 4 0 dag ogórki konserwowe – 3 szt papryka żółta – 1 szt papryka czerwona – 1 szt cebula czerwona – 1 szt cytryna -1/2 szt Oliwa – 4 łyżeczki gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki sól pieprz kolorowy Śledzie odsączyć z oleju i pokroić na kawałki 1-2 cm. Cebule obrać i pokroić w talarki, następnie przelać ją wrzątkiem i odsączyć. Papryki(...)opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki, a ogórki k onserwowe w półplasterki. Wszystkie składniki połączyć ze śledziami. Sok z cytryny wymieszać z gałka muszkatołową, odrobina soli i pieprzu, dodać oliwę, dobrze wymieszać i polać nią sałatkę, delikatnie przemieszać wszystko razem
Camilla w kuchniCzas przygotowania: 15 minut Porcje: 9 Składniki: 9 kromek pieczywa tostowego, 2 łyżki masła, Farsz: 1/2 wędzonej makreli, serek Philadelfia, 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 1 ogórek konserwowy posiekany, 1 łyżka majonezu, sok z cytryny, sól i pieprz, słonecznik, kiełki lub świeże zioła do przybrania. Przygotowanie: Z pieczywa wyciąć krążki przy pomocy rantu cukierniczego lub szklanki, każdy kawałek posmarować(...)roztopionym masłem z obydwu stron, włożyć do metalowej formy na muffiny formując koszyczek. Piec w 200 stopniach kilka minut (do zrumienienia). Serek wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, cebulą, ogórkiem i przyprawami. Dodać mięso ryby rozdrobnione widelcem (bez ości i skóry), wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Gorące grzanki napełnić pastą, posypać ziarnami
SzczyptaSmaQSkładniki: 200g kuskusu, 4 ogórki konserwowe, szczypiorek, natka pietruszki, 14 małych pomidorków, 10 rzodkiewek, sól,pieprz, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny. Przygotowanie: Kuskus wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą ( 250ml wody). Przykryć i pozostawić na kilka minut do momentu(...)kuskus napęcznieje. Odkryć, wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Szczypiorek pokroić, natkę pietruszki posiekać, małe pomidorki przekroić na pół, rzodkiewki i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa dodać do kuskusu, dodać sok z połowy cytryny, pieprz, sól, oliwę z oliwy i wymieszać. Smacznego
W kuchni u Monikikuchni coś urozmaicić. Polecam wszystkim, zwłaszcza tym którzy mają dość tradycjonalizmu :) Składniki: ½ kg karkówki lub łopatki 30g margaryny 1 łyżeczka soli 1 ½ łyżki musztardy (np. stołowej) 3 ogórki konserwowe 1 cebula Pieprz 1 łyżka mąki ½ szklanki wody Podawać z kluseczkami, ziemniakami lub kaszą. Mięso kroimy w kosteczki, wrzucamy na gorący tłuszcz i solimy. Dusimy, co pewien czas mieszając(...)mięso będzie miękkie. Wtedy dodajemy pokrojoną cebulę, musztardę i pieprz. Gdy cebula będzie miękka dodajemy rozmieszaną mąkę z wodą i mieszamy do zawrzenia. Na koniec dodajemy pokrojone plasterki ogórka. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site
Smakowy Rajskładniki* 500 g filetów śledziowych małosolnych * 2 czerwone papryki* 4 ogórki konserwowe * 2 średnie cebulki* 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego* 8 łyżek pikantnego ketchupu * 1-2 łyżki octu* 1 łyżka cukru* 1 łyżeczka miodu * 1 łyżeczka słodkiej papryki* 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne* 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej* 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego* 1/3 szklanki wody Sposób wykonania Cebulę obrać(...)pokroić w piórka, paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w grube paski, ogórki pokroić w kostkę.Na niewielkiej ilości oliwy zeszklić cebulkę, dodać do niej paprykę, chwilę smażyć, dodać wodę, delikatnie poddusić, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i chwilkę dusić. Następnie dodać ocet, przyprawy, cukier, miód i jeszcze 1-2 min poddusić, zdjąć z ognia, wystudzić, odać
Mix smakuobiad. Składniki: 6 bułek hamburgerowych np. z TEGO przepisu 850 g mielonej piersi z indyka 5 łyżek startego parmezanu łyżka suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz 2 pomidory 2 ogórki konserwowe sałata sos barbecue Do mięsa dodać parmezan i zioła prowansalskie, doprawić pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. Uformować sześć płaskich okrągłych placków i usmażyć je na patelni grillowej(...)minuty z każdej strony. Bułki przeciąć na pół i również zgrillować przez chwilę. Następnie ułożyć na każdej sałatę, 2 plastry pomidora, usmażonego burgera, sos barbecue i 2 plastry ogórka. Przykryć drugą połową bułki i podawać. Aby burger się nie rozpadł, można go "spiąć" wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków
wyzwania kuchennesmaku 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli 2 łyżki majonezu - np. light 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Sałatka: Kilka liści sałaty lodowej 2 większe rzodkiewki Pół pomidora 1 większy ogórek konserwowy ¼ małej cebuli – może być czerwona Dodatkowo: 6 plastrów sera żółtego - może być light 6 bułek pełnoziarnistych- u mnie kupne kajzerki fit Przygotowanie: Kotlety: Podane wyżej składniki na kotlety(...)sobą. Formułować z mięsa kulki, które następnie rozpłaszczyć. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Sos: Ogórka kiszonego zblenduj. Dodaj do niego cebulę, majonez, jogurt naturalny, musztardę. Posól i popieprz do smaku. Zblenduj. Wstaw do lodówki w celu przegryzienia się smaków. Sałatka: Liście sałaty porwij na drobniejsze
Fabryka pomysłówziemniaków · 1 szynka wieprzowa · 2 papryki ( czerwona, żółta) · 5 ogórków konserwowych · ½ puszki kukurydzy · Koncentrat pomidorowy · Węgierska zupa gulaszowa w paczuszce(...)oleju. 2. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę mięso, solimy i podlewamy wodą. 3. 10 minut przed końcem prużenia dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w kostkę ogórka. 4. Następnie dodajemy kukurydzę i rozrobioną w połowie szklanki wodzie zupę węgierką. 5. Na koniec łączymy z koncentratem pomidorowym i doprawiamy chili. 6. Ziemniaki obieramy i ścieramy
Kulinarna ChwilaKukurydza · Sól · Pieprz · 5 ogórków konserwowych · Papryka czerwona · Majonez Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. 2. Jajka gotujemy na twardo(...)dodajemy do makaronu. 6. Kukurydzę odlewamy z zalewy, przekładamy do miski. 7. Następnie jajka obieramy ze skorupek i drobno siekamy. 8. Paprykę oraz ogórki kroimy drobno. 9. Na sam koniec dodajemy majonez
Kulinarna ChwilaSkładniki: około 250 gramów morskiej ryby wędzonej (dorsz, halibut, morszczuk lub makrela), około 200 gramów ugotowanej i odsączonej ciecierzycy (może być z puszki), pół główki sałaty lodowej, 3 ogórki konserwowe, mała cebula, pęczek koperku, łyżeczka musztardy, około 3 łyżek majonezu (można też pół na pół z jogurtem naturalnym), łyżka octu, sól, pieprz. Zrób tak: rybę oczyszczoną ze skóry(...)porwij na drobne kawałki. Cebulę drobno posiekaj, a następnie rozgnieć na desce za pomocą widelca (dzięki temu odda więcej smaku i lepiej połączy się z sałatką), pokrój drobno także ogórki i sałatę. Koperek posiekaj. Wszystko przełóż do miski. Dodaj majonez, musztardę i ocet. Dopraw solą (jeśli trzeba) i pieprzem, po czym delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Sałatka jest najlepsza
Kulinarna Polskakiełbasą – Składniki: ok. 400g kiełbasy śląskiej (lub innej, ulubionej) 2 papryki żółte (ok. 500g) 2 duże papryki czerwone (ok. 560g) 3 średnie cebule (ok. 300g) 5 średnich ogórków konserwowych (ok. 300g) olej rzepakowy do smażenia 2 puszki pomidorów (każda po g) 200ml przegotowanej wody sól, pieprz do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu chilli cayenne kilka listków świeżej bazylii (adsbygoogle(...)kiełbasą – Wykonanie: Kiełbasę pozbawić ewentualnej folii. Pokroić na półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę (żółtą i czerwoną) pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na pół, a następnie na paseczki. Ogórki pokroić w kosteczkę. Pomidory z puszki wrzucić do blendera i zmiksować dokładnie. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, doprawić ją solą oraz pieprzem i smażyć do czasu
Kulinarne Przebojefont:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: ½ opakowania makaronu penne 1 czerwona papryka 2-3 ogórki małosolne 1-2 ogórki konserwowe 1 duża cebula kawałek kiełbasy lub szynki ½ pęczka koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka śmietany 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie(...)Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę lub szynkę oraz cebulkę. Jeszcze ciepłe dodajemy do ostudzonego makaronu. Mieszamy. Do tego dodajemy pokrojone w kostkę ogórki oraz paprykę. Doprawiamy majonezem, śmietaną, musztardą, drobno posiekanym koperek oraz solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki aby sałatka dobrze się schłodziła
Smaki NataliiWami podzielić kolejnym s makiem wspomnień . Świąteczna sałatka śledziowa z porem SKŁADNIKI : 600 g matiasów 1 nieduży por (jasna część) 3 jajka 4 ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 l mleka 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Matiasy płuczemy w wodzie, przekładamy do miski, zalewamy(...)godzin (ja zostawiam na noc). Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w talarki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, odcedzamy. Matiasy z ogórkami kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie pokroje składniki wraz z porem, dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę (fasolę płuczemy w zimnej wodzie). Wszystko mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy sola i pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidodatkami, które miałam w lodówce i które niesamowicie mnie zaskoczyły...takie wyszły pyszne.Składniki:0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 5 dużych ogórków konserwowych 5 łyżek kaparów 1 ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanego kopru włoskiego malutka papryczka chilli sól, pieprz, szczypta słodkiej paprykiczerstwa kajzerka(...)dużo jajko od szczęśliwej kurki Sposób przyrządzenia:Mięso przełożyć do szklanego naczynia. Dodać jajko, namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku i dobrze wyciśniętą kajzerkę, zioła, przyprawy. Cebulę, ogórki pokroić w malutką kosteczkę. Dołożyć do mięsa razem z kaparami i wyciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszać. Jeżeli masa jest rzadka dołożyć łyżkę bułki tartej. Formować kotlety mokrą dłonią.Obtoczyć w bułce
pieprzny smaczek