mąki pełnoziarnistej jedna mała cukinia papryczka chili ząbek czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy, Składniki na sos: 300g serka kremowego 80g anchois (z zalewy) natka pietruszki ogórek konserwowy łyżeczka chrzanu ząbek czosnku sól, pieprz Kaszę gotujemy w wodzie około 15 minut. Studzimy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy cukinię, kroimy drobniutko chili, siekamy czosnek. Następnie dorzucamy(...)Ważne, żeby nie rozdrabniać kaszy, gdyż cały urok tkwi w dużych ziarenkach, które chcemy tu zachować. Serek wyjmujemy do miseczki, kroimy anchois, dodajemy posiekany czosnek, natkę pietruszki oraz ogórka pokrojonego w kosteczkę. Doprawiamy chrzanem, pieprzem i solą, po czym miksujemy blenderem na gładką masę. Placuszki smażymy na gorącej patelni, aż będą rumiane. Podajemy na talerz z kleksikeim
Sajkofanka smakuCzęsto przygotowuję je na szybką kolację, ponieważ są naprawdę ekspresowe i wyglądają bardzo apetycznie. Do środka możecie użyć dowolnej sałatki, lecz osobiście polecam takie z akcentem chrzanowym oraz dodatkiem ogórka konserwowego. Tym razem w moich roladkach znalazła się gotowa sałatka, która idealnie podkreśliła smak ruloników. Polecam! Ps. Zerknijcie też na roladki z sera i szynki ze szparagami konserwowanymi - klik(...)zwinąć w ruloniki oraz związać szczypiorkiem lub gałązkami natki pietruszki. W przepisie użyłam sałatki a'la chłopskiej w sosie chrzanowym Dega . Sałatka w swoim składzie posiada szynkę oraz ogórka konserwowanego i intensywny sos chrzanowy
Di gotujeprzygotowaniu, polecam. SKŁADNIKI : 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 4 jajka ugotowane na twardo 1 marchew ugotowana majonez śledzie z zalewy olejowej lub smakowe 1 ogórek konserwowy chleb tostowy i razowy ser żółty sałata masło, twarożek do smarowania natka pietruszki, koperek pomidorki koktajlowe(...)przecinamy wzdłuż aby powstały trójkąty, opiekamy aby były chrupiące. Smarujemy je serkiem, lub masłem, na to sałata, ser, jajko, śledzik i pomidor. Spinamy wykałaczką. Z ugotowanych ziemniaków, jajka, marchewki, ogórka i śledzika robimy sałatke z majonezem. Z chleba wycinamy kółka i nakładamy po łyżce sałatki i dekorujemy natką pietruszki. Wszystkie przekąski są gotowe. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliweekendowych imprezach rodzinnych, czy też w gronie przyjaciół, ale także jako kolacja czy przekąska na co dzień :) Składniki: (Inspiracja: " Smaczna pyza ") ok. 500 g pieczarek 5 sporych ogórków konserwowych 1 małe jabłko 1 czerwona cebula 3 duże jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy 0,5 pęczka koperku 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki ostrej musztardy sól i pieprz(...)minut. Następnie osączyć je na durszlaku i przestudzić. Schłodzone pieczarki pokroić w średnią kostkę, wrzucić na sitko i delikatnie odcisnąć z wody. Wrzucić do miski. Ogórki pokroić w kostkę. Jabłko, cebulę i jajka obrać, również pokroić w kostkę.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Koperek posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce z pieczarkami. Dodać majonez, musztardę, sól oraz pieprz, dokładnie
Simply Foodniespodziankę i przysłał kilka swoich pysznych produktów - bardzo dziękujemy :) Pikantna sałatka gyros z czerwoną fasolą Składniki : 600 g filetu z kurczaka 1 biała cebula 5-6 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej ketchup pikantny Jamar majonez kapusta pekińska przyprawa gyros szczypiorek 3-4 łyżki oleju z rzepaku Przygotowanie : Filet z kurczaka myjemy, kroimy(...)patelnie, podsmażamy kilka minut do miękkości. Mięso przekładamy na dno szklanej miski, oprószamy warstwą posiekanej białej cebuli, którą przykrywamy cienką warstwą ketchupu Jamar . Kolejnie przekładamy sałatkę pokrojonymi w kosteczkę ogórkami, kukurydzą i jako ostatnią warstwę nakładamy odcedzoną i przepłukaną fasolę czerwoną. Całość smarujemy warstwą ketchup Jamar oraz majonezem. Całość sałatki przykrywamy poszatkowaną kapustą pekińską, którą oprószamy szczypiorkiem. Sałatkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowaniu sałatka warstwowa ze śledziem. U mnie gościła w Święta, zagości też w Sylwestra. Prosta w przygotowaniu i zjawiskowa. Składniki 6 łyżek majonezu 5 filetów śledziowych 3 szt ogórka konserwowego 1 cebula 3 sztuki ziemniaków ugotowanych w mundurkach 3 ugotowane czerwone buraki 3 jaja ugotowane na twardo opcjonalnie ser żółty tarty do dekoracji szczypiorek pieprz ziołowy do smaku Sałatkę(...)około godziny w zimnej wodzie, następnie przepłukać i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa , pozbawione skórki również kroimy w kostkę. Na dnie naczynia układamy kolejno, warstwami- śledzie, majonez,pieprz,cebulę,ogórki,ziemniaki,majonez,pieprz,buraki,majonez,pieprz ,jajka, lub jak chcesz,wedle uznania. Jeśli chcesz posyp sałatkę tartym żółtym serem, u mnie jest szczypiorek. Włóż do lodówki, podawaj na drugi
Z Kuchni Do Kuchnipewno zaciekawi gości. Składniki: Na ok 12-15 porcji: 1 słoik marynowanych pieczarek (220g) 1 opakowanie makaronu "Ryż" (250g) 5 jajek 1 słoik marynowanej papryki (ok 300g) 4 ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy 1 duży filet z kurczaka 5 łyżek majonezu sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju do gotowania makaronu 1 łyżka oleju do smażenia kurczaka(...)kawałki. Smażymy na łyżce oleju z dodatkiem przyprawy gyros i kurkumy do miękkości. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Pieczarki, paprykę, ugotowane jajka oraz obrane ze skórki ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy opłukaną i przecedzoną kukurydzę. 2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Schładzamy chwilkę przed podaniem w lodówce
Kuchnia w czekoladziegrilla z ziemniakami, jednak ta sporo różni się od poprzedniej, nie tylko wyglądem, ale i smakiem :) Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 duża czerwona cebula 4-5 ogórków konserwowych pęczek zielonej cebulki sól, pieprz 1 łyżka wody 1 łyżka oliwy 1 opakowaniu sosu do sałatek (u mnie paprykowo - ziołowy Knorr) Młode ziemniaki zalewamy wodą i odstawiamy na pół(...)wodzie aż do miękkości. Gdy ziemniaki wystygną kroimy je na plastry lub mniejsze kawałki ( w zależności od wielkości ziemniaków). Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do ziemniaków. Ogórki również kroimy w kostkę i dorzucamy do miski. Zieloną cebulkę drobno siekamy. Wodę mieszamy z oliwą i opakowaniem sosu. Polewamy nim sałatkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem
My simple kitchenkolby) 1 puszkę czerwonej lub białej fasoli (i znów - jeśli dysponujecie czasem, to polecam ugotowanie odpowiadającej ilości fasoli "jaś") 1 średnią paprykę (moja była żółto-zielona) 4-5 ogórków konserwowych (najlepiej lekko pikantnych) 1 pora 1 pęczek szczypiorku 100 g (1 woreczek) brązowego ryżu 5 łyżek dobrego oleju lub oliwy (ja użyłam niefiltrowanego, nierafinowanego i tłoczonego na zimno oleju(...)opakowaniu (zwykle przez ok. 30 min.) i odcedzamy. Pora kroimy drobno, przekładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy do obcieknięcia. W tym czasie szczypiorek siekamy, a paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę, fasolę i tuńczyka odcedzamy z zalewy. W dużej misce łączymy wszystkie warzywa, ugotowany ryż i tuńczyka. Dodajemy olej oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. W razie
Ratunku obiadSkładniki: (porcja na 12-14 sztuk) Muszle makaronowe 12-14 sztuk Filet z kurczaka pojedynczy Kukurydza 3 łyżki Ogórki konserwowe 6 małych Szczypiorek 3 łodygi Papryka czerwona 1/2 Por biała część 3 cm Majonez łyżka Sól Pieprz Ulubione przyprawy do kurczaka (opcjonalnie) Natka pietruszki gałązka do dekoracji Przygotowanie: Fileta podkroić drobno, przyprawić solą oraz pieprze lub ulubionymi przyprawami(...)makaronowe ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pora drobno pokroić, posolić i wygnieść w dłoniach lub widelcem. Odstawić na 3 minuty. W tym czasie pokroić i przełożyć do miski ogórki, paprykę, szczypiorek. Dodać pora, filet z kurczaka. Doprawić solą oraz pieprzem. Dodać majonez i całość wymieszać. Gotową sałatką nafaszerować zimne muszle makaronowe. Udekorować szczypiorkiem i pietruszką, Smacznego! Zapraszam
Kulinarne przygodyprzystawka pozwoli Ci zaskoczyć Twoich gości. Składniki: 300 g polędwicy wołowej 3 żółtka 2 łyżki wody 1 łyżka oleju 1 łyżka musztardy ostrej np.dijon sól, pieprz 3 posiekane ogórki konserwowe 1 czerwona cebula kilka marynowanych prawdziwków 2 łyżki kaparów pieczywo i masło do podania Przygotowanie: Mięso siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Do mięsa dodajemy(...)dzielimy na 2 części, czyli 2 porcje. Na talerzu układamy mięso, po środku robimy wgłębienie, w które wkładamy żółtko, a obok tatara układamy bardzo drobno posiekaną cebulę, grzybki oraz ogórki. U mnie na talerzu znajdują się jeszcze kapary, które bardzo bardzo lubię. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z pieczywem lub grzankami oraz masłem
Życie zaczyna się w kuchniŚledzik z sałatką Składniki 4 solone śledzie z beczki (lub 500 g filetów matjes ) 150 ml majonezu 150 g zielonego groszku z puszki 2 małe ogórki konserwowe 2 jajka sok z połowy cytryny sól pieprz cukier pół pęczka szczypiorku Przygotowanie Śledzie namoczyłem ok. 12 godzin w wodzie ( jeśli lubicie łagodniejsze moczymy w mleku(...)każdą pociąłem na 2-3 kawałki. Jeśli wykorzystamy filety śledziowe matjes to wystarczy opłukać je letnią wodą i pokroić. Ugotowałem jajka na twardo, po ostudzeniu pokroiłem niezbyt drobno. Ogórki pokroiłem w drobną kostkę i połączyłem z jajkami i groszkiem. Dodałem majonez, wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną sałatką połączyłem ze śledziami. Posypałem
R'n'G Kitchentygodniu gości urodzinowych mojej żony. Wykonałem je wzorując się przepisem znajomej blogerki kulinarnej Moniki Lemko . Wyszło pysznie a na uwagę zasługuje szczególnie sos. Składniki : 5 kotletów schabowych 1 ogórek konserwowy 1 marchew kawałek czerwonej papryki 150 gr sera camembert 120 ml śmietany 30% 2 łyżki mąki pszennej 1 kg ziemniaków 4 ząbki czosnku olej rzepakowy musztarda miodowa(...)sól, pieprz Przygotowanie : Roladki: Kotlety schabowe rozbijamy na bardzo cienko (ja użyłem siekacza ), doprawiamy solą i pieprzem i smarujemy musztardą miodową (lub ulubioną). Na każdym kotlecie układamy cienko pokrojone ogórki, marchew i paprykę. Całość ściśle zawijamy i spinamy wykałaczkami. Roladki obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. W międzyczasie zagotowujemy wywar z ok. 0,7 litra
Mechanik w kuchnijesteśmy cali i zdrowi - to najważniejsze! Czas odczarować początek Nowego Roku, najlepiej smaczną sałatką... :) Składniki 300 g kaszy pęczak 2 -3 duże upieczone (albo ugotowane) buraki 2 -3 ogórki konserwowe albo kiszone 150 g sera feta albo bałkańskiego (ser solankowy) 1 pęczek natki pietruszki albo 1 łyżka suszonego lubczyku sól sos: 1/4 szklanki oleju ryżowego albo oliwy z oliwek(...)zaleceń producenta). Ugotowaną kaszę studzimy. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Upieczone albo ugotowane wcześniej buraki, obieramy z łupin i i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy także ogórki oraz ulubiony ser solankowy. Dodajemy posiekaną natkę, sos następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Sałatka gotowa! Do swojej sylwestrowej wersji dodałam 2 łyżki mielonego ostropestu. Sałatka dobrze prezentuje się
Bon Appetit Małgorzaty