zastąpiłam pełnoziarnistymi grzankami oraz prażonym sezamem. Teraz jest bardzo pysznie! Polecam na różne przyjęcia, jak i rodzinną kolację. składniki: 500 g mielonego mięsa (najlepiej wołowego) sałatka lodowa 6 ogórków konserwowych 3 pomidory cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka przypraw do mięsa (przyprawa do mięsa mielonego, papryka łagodna i ostra, kminek mielony, curry itp.) garść grzanek (moje pełnoziarniste(...)wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać mięso mielone, przyprawić. Smażyć ok 10 minut mieszając, następnie osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, wystudzić. Sałatę poszatkować. Pomidory pokroić w półplasterki, ogórki w plasterki, cebulę w piórka. Sezam uprażyć na suchej patelni. W salaterce układać kolejno: 1/2 sałaty, 1/2 mięsa, 1/2 sosu, 1/2 pomidorów i 1/2 cebuli, następnie czynność powtórzyć
6nieboPrzepis na smaczną i treściwą zupę z warzywami i pysznymi pietruszkowymi pulpetami. Składniki: 2 spore marchwie pół szklanki mrożonego groszku duża pietruszka 3 ogórki konserwowe 4 duże ziemniaki pół czerwonej papryki cebula 100 ml koncentratu pomidorowego sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra Pulpety: 350 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) jajko(...)zbyt luźna dodajemy jeszcze bułki tartej. Z masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące. Ziemniaki, marchew, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę ścieramy na tarce. Ogórki kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i podsmażamy cebulę, marchew i pietruszkę. Do garnka wlewamy 1,5- 2 litry wody. Wsypujemy podsmażone warzywa i zagotowujemy. Następnie
e-PrzepisyKulinarnesama w sobie, można zwyczajnie wymieszać składniki i podać ją w misce. składniki: podwójna pierś z kurczaka średniej wielkości korzeń selera puszka ananasa 125 g sera feta 4 ogórki konserwowe pęczek szczypioru sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka soku z ananasa sól, pieprz do smaku ponadto: przyprawa do pieczonego kurczaka 4 łyżki oliwy orzechy włoskie (całe(...)wraz z zalewą wrzucić na rozgrzaną patelnię, usmażyć na złoto, wystudzić. Seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Fetę pokroić w kostkę. Ananasa w kawałeczki. Ogórki w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać 1/3 sosu. Końcówki szczypioru skrócić do długości 8-10cm, resztę posiekać i dodać do sałatki. Wymieszaną sałatkę przełożyć na półmisek, uformować
6niebosiostry. Robiłam ją wiele razy od tamtej pory. Jest to sałatka, do której zawsze wracam. Składniki: 1 kapusta pekińska, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cebula, słoik ogórków konserwowych, mała śmietana 18%, 4 czubate łyżki majonezu, 2 czubate łyżki ketchupu, przyprawa do gyrosa, 550g piersi z kurczaka, 4 łyżki oliwy z oliwek, pieprz, 3/4 główki czosnku. Przygotowanie(...)miski jako pierwszą warstwę. Sos: mała śmietana 18%, cztery czubate łyżki majonezu, dwie czubate łyżki ketchupu, pieprz, 3/4 główki czosnku (wycisnąć). Wymieszać. Połową tego sosu polać mięso. Ogórki pokroić w małą kostkę. Dodać jako kolejną warstwę . Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Kapustę pekińską pokroić, lekko posolić i wymieszać. Wyłożyć na cebulę. Dodać drugą połowę sosu
W kuchni u Monikicebuli, oliwa, bazylia, oregano, sól, pieprz, Dodatki: 3 cebule, 150g pieczarek, 1 papryka czerwona, 1 pomidor, 3 ogórki konserwowe, 100g sera żółtego, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : W 100ml wody rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól(...)przez około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. 3. Cebulę kroję w piórka. Pieczarki kroję w plasterki, paprykę w paski, pomidora w półplasterki, a ogórki w plastry. Cebulę, pieczarki i paprykę podsmażam na oliwie (każde z warzyw osobno). Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. 4. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części. Jedną część
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżki oliwy z oliwek sól i pieprz 5 plasterków sera Gouda 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w krążki kilka listków sałaty rzymskiej (lub dowolnej sałaty) 5 plastrów pomidora 15 plasterków ogórka konserwowego majonez keczup 5 bułek (u mnie zwykłe kajzerki + jedna razowa) Mięso doprawiam solą i pieprzem i formuję 5 równych kulek, które spłaszczam delikatnie dłonią. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem(...)przez 5 minut w piekarniku. Następnie każdy krążek bułki smaruję z jednej strony majonezem, z drugiej keczupem. Na dolną część bułki układam posiekaną sałatę rzymską, usmażoną cebulkę, plasterki ogórka, usmażony kotlet z serem, pomidor i całość przykrywam drugą częścią bułki z keczupem. Postępuje tak samo z resztą składników. W zdrowszej wersji rezygnuję z majonezu, kotlety smażę bez dodatku oliwy
Mango Papajawódeczce, wszystko jakoś lepiej smakuje. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Makrela wędzona 400-500 gram Ryż 200 gram ugotowany wcześniej Młody szpinak 200-300 gram Ogórki konserwowe pikle kilka sztuk do smaku Papryka zielona 3 sztuki Tajskie zielone curry 1-3 łyżeczki Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić(...)czarna, no prawie czarna. W międzyczasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Po trzecie ostrożnie obierz paprykę ze skórki. Po czwarte to już z górki. Włóż rybę, paprykę, ogórki i szpinak do blendera. Zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i curry. Na koniec dodawaj stopniowo ryż do blendera i miksuj. Zjadaj z chlebem i odrobiną dobrze schłodzonego płynu. Smacznego. 🟦🟨 Zapraszam Cię
RafalCookprzepisu na Burgery z mięsem z indyka i duszonymi pieczarkami. SKŁADNIKI: 6 kotletów do burgerów PRZEPIS 6 plastrów ser żółtego 6 bułek np. Kajzerek 12 plastrów ogórków konserwowych 6 kawałków jarmużu Pieczarki lub PRZEPIS 20 dag pieczarek 1 natka pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżka papryki czerwonej sól i pieprz do smaku(...)posiekaną natkę pietruszki. Bułki rozkrajam na pół. Następnie kładę plaster sera. Wkladam do piekarnika na 10 min w 180 stopniach by ser się rozstopil. Następnie polewam sosem, kładę plastry ogórka, ciepłe mięso i ciepłe pieczarki. Smacznego
Gotowanie Patkiporem sprawdzi się idealnie. SAŁATKA Z PORA PRZEPIS Składniki 1 mały por 0,5 kg fileta z kurczaka 100 g makaronu muszelki 4 jajka 1 czerwona papryka 5 ogórków konserwowych 1 mała puszka kukurydzy przyprawa do gyrosa papryka słodka w proszku sól pieprz Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka ketchupu 2 ząbki(...)pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą gyros, słodką papryką w proszku, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na odrobinie oleju do zarumienienia. 4. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. 5. Ogórki oraz paprykę również pokroić w kosteczkę. 6. Pora pokroić w krążki, kukurydzę odsączyć z zalewy. Składniki układać warstwowo w salaterce: kurczak makaron papryka jajka ogórki kukurydza
Alle Dobre!Głosów:5 Średnia:5/5] składniki: 2 zupki a la chińskie 1 papryka czerwona 4 ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy natka pietruszki lub selera 300-400 g piersi kurczaka lub szynki wieprzowej 400 ml gorącej wody majonez sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Makaron z zupek chińskich łamiemy na mniejsze kawałki. Wsypujemy do nich przyprawy z opakowania, zalewamy(...)oraz pieprzem, opcjonalnie papryką w proszku (zamiast soli i pieprzu możemy dodać jedną przyprawę z zupek a drugą dać do makaronu). Usmażone mięso odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez oraz posiekaną natkę pietruszki
Domowy Smak Jedzeniabułki tartej · 2 łyżki śmietany 18 % · 2 papryki czerwone · 6 ogórków konserwowych · 1 puszka fasolki czerwonej · 200 ml koncentratu pomidorowego · 2 łyżki mąki(...)cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 8. Z papryk usuwamy nasiona i kroimy w paseczki, przekładamy do grzybów. 9. Ogórki również kroimy i łączymy z grzybami. 10. Na koniec wlewamy wraz zalewą fasolkę oraz koncentrat, można dolać odrobinę wody żeby sos nie był
Kulinarna Chwilawiększych kawałków, jak lubicie. Jeśli szukacie pomysłów na potrawy świąteczne, zajrzyjcie do ściągawki, którą przygotowałam ( klik ). Składniki: 500 dkg płatów śledziowych ala matias 15 marynowanych grzybków 3 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki octu jabłkowego kilka gałązek koperku sól, pieprz czarny do smaku olej (rzepakowy lub słonecznikowy) Przygotowanie: Płaty śledziowe namoczyć w zimnej(...)sitku i dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Korniszony i grzybki marynowane pokroić drobno. Cebulę pokroić na małą kosteczkę, posypać solą, dodać ocet, żeby cebula zmiękła. Do cebuli dodać pokrojone ogórki, grzybki, musztardę, przyprawić solą i pieprzem. Składniki sałatki układać warstwami w słoiku*, na przemian nakładając warstwę śledzi i pozostałych pokrojonych składników. Dodać taką ilość oleju, aby zakrył sałatkę. Sałatkę
Codziennik KuchennyRacuchy drożdżowe ** Ryba w kukurydzianej panierce (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 g filetów śledziowych (około 3-4 sztuki) jabłko j ajko ugotowane na twardo 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone garść świeżego koperku 2 ugotowane lub upieczone buraki czerwone (średniej wielkości) 1-2 łyżki majonezu sól i pieprz opcjonalnie łyżeczka octu spirytusowego lub soku z cytryny(...)zbyt słone – jeśli tak, wymień wodę na świeżą i ponownie odstaw na godzinę lub dwie. Płaty śledziowe pokrój w drobniutką kosteczkę. Przełóż do miski. Dodaj posiekane jabłko, jajka, ogórki, koperek, a na końcu również majonez. Dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj. Buraczki zetrzyj na tarce o dużych oczkach – możesz je wymieszać z pozostałymi składnikami lub ułożyć
Kulinarny S.O.S.push({}); Składniki na kotlety: 400 gram mielonego mięsa wołowego 1 średnia cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli,pieprzu i słodkiej papryki Składniki: 4 bułki do hamburgerów pomidor 2 ogórki konserwowe kilka plastrów cebuli sałata bądź mix sałat majonez ketchup 4 plastry sera chedar bądź innego ulubionego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie kotletów: Do miski przekładamy zmielone mięso wraz z tartą(...)strone Składanie burgera: przekrojone bułki podpiekamy kilka min na grillu, patelni lub w piekarniku dolna część bułki smarujemy majonezem i układamy kolejno mix sałat, kotlet, ser, ogórek, pomidor oraz cebulę górną część bułki smarujemy ketchupem i dociskamy do całości (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Studencka Micha