się w sklepie rybnym..cóż , na świeżo nie pachną fiołkami " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg świeżych śledzi , grubych, średniej wielkości kilka ogórków konserwowych ( 4-5 zależy od wielkości ) zalewa : 3 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 1-2 cebule 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej dodatkowo(...)kawałki cebulę i doprowadzamy do wrzenia – odstawiamy do ostygnięcia . Śledzie , patroszymy pozbawiamy głów i dokładnie płukamy . Następnie pozbawiamy je kręgosłupa i rozcinamy na dwa płaty ( jak na zdjęciu ) . Ogórki tniemy na słupki , nie za długie i średnio grube , bo inaczej ciężko będzie nam je zrolować . Teraz bierzemy jeden surowy , płat śledzia , układamy na nim kawałek ogórka , jeśli trzeba
Ogrodnik w podróżyłyżeczka miodu naturalnego zioła do drobiu Sałatka jarzynowa 3 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 średniego selera naciowego 3 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe 1/4 pora (biała część) 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mała puszka groszku konserwowanego 1 łyżeczka musztardy stołowej lub delikatesowej Sposób przygotowania: Skrzydło z indyka dokładnie umyć i osuszyć(...)godzinę w 180 stopniach. Warzywa na sałatkę dokładnie wyszorować i umyć. Gotować do miękkości. Następnie wszystkie ugotowane warzywa i jajka ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki i pora również kroimy w drobną kostkę. Dodać odsączoną kukurydzę i groszek. Wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na dobę, aby "się przegryzła". Smacznego
Truskawkowa Fiestasprawiają, że jest jej dużo. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 torebka ryżu (100 g) 1 czerwona papryka 1 cebula 1 mały słoik ogórków konserwowych przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziołowa* 3-4 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki musztardy * Ja mam mieszankę ziołową przywiezioną z Krety. W jej skład wchodzi: mięta, oregano, bazylia, melisa, tymianek(...)Zawsze można kupić gotową mieszankę ziołową w sklepie, albo samemu dobrać własną wedle upodobań. WYKONANIE Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (według instrukcji na opakowaniu) i zostawić do ostudzenia. Ogórki, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wsypać wszystko do dużej miski, dodać tuńczyka wraz z sosem, odsączoną kukurydzę, ostudzony ryż, majonez i musztardę. Przyprawić i dobrze wymieszać. Przełożyć
Passions hobbies lifecebula · 10 dag pieczarek · 1 papryka czerwona · 2 ogórki konserwowe · 340 g kukurydzy konserwowej · 1 opakowanie makaronu koszyczki · 3 łyżki majonezu(...)Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy bardzo drobno, oprószamy przyprawą Gyros oraz solą i dodajemy do cebuli. 4. Następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, paprykę, ogórki oraz odlaną z zalewy kukurydzę, smażymy dziesięć minut. 5. Gotowym farszem nadziewamy każdy koszyczek i układamy w naczyniu żaroodpornym. 6. Majonez mieszamy z ketchupem, polewamy sosem
Kulinarna Chwilatuńczykiem. Sałatka jest bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 200 g ryżu (przed gotowaniem) duży strąk papryki pęczek szczypiorku około 200 g ogórków konserwowych 4 jajka ugotowane na twardo puszka 400 g groszku konserwowego puszka tuńczyka duże kawałki w oleju lub sosie własnym na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego kremowego(...)Przygotowanie: Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w drobną kostkę. Szczypiorek drobno siekam, ogórki kroję w drobną kostkę. Jajka kroję na mniejsze kawałki. Tuńczyka i groszek odsączam. Przygotowanie sosu: Do majonezu dodaję jogurt, musztardę, doprawiam solą, pieprzem, cukrem i dokładnie mieszam sos jest
Uwaga Babcia Gotujegustu w dodatku jest bardzo efektowna. SKŁADNIKI : 300 -500 g grzybów leśnych 1 duża cebula 4-5 ziemniaków 2 marchewki 4-5 ogórki konserwowe 6 jajek mały pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku mały słoiczek majonezu oliwki do dekoracji 3 łyżki oleju 2 szklanki wody(...)małą kostkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy olej, wodę i doprawiamy do smaku. Prużymy na małym ogniu aż płyny odparują a grzybki się podpieką. Przekładamy je na talerz aby ostygły. Ogórki kroimy w kostkę a szczypiorek siekamy. Ziemniaki mieszamy z marchewką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy łyżkę majonezem i dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek i ścieramy
Kulinarne Fantazje Marioliryż i kurczaka. Reszta dodatków sama się znalazła :). Są chętni? :) Bo jest naprawdę smaaacznie! :) Składniki: 1 pierś z kurczaka podwójna 1 woreczek ryżu ugotowany wg przepisu ogórki konserwowe (np. te małe korniszonki z Lidla) 4 jajka ugotowane na twardo 1 mała por 1 puszka kukurydzy sól pieprz jogurt naturalny mały 2-3 łyżki majonezu, np. Develey przyprawa(...)kostkę, dodać łyżeczkę curry, sól i pieprz. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Do miski wrzucić ryż i ostudzonego kurczaka. Jajka, ogórki pokroić drobno w kostkę, por posiekać, kukurydzę odcedzić. Wszystko wymieszać z ryżem i kurczakiem. Majonez i jogurt wymieszać z płaską łyżeczką curry, szczyptą soli i pieprzu. Dodać posiekany koperek. Smacznego
Trufelkoworzepakowego Sól i pieprz do smaku Szczypta cukru Dodatkowo 20 dag pieczarek 1 cebula Sól i pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazyli 1 łyżka papryki czerwonej 2 ogórki konserwowe 5 plastrów ser żółtego 2 gałązki natki Pietruszki Koncentrat pomidorowy Kasza manna Olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Składniki ciasta łącze ze sobą. Wyrabiam ciasto. Pozostawiam do wyrośnięcia ok 1 godziny(...)manną. Ciasto wyrabiam przekładam na blachę. Pieczarki kroję w plastry, cebulę kroję w piórka. W garnku wlewam olej a następnie dodaję pieczarki i cebulę. Doprawiam. Smażę na rumiano. Ogórki i natkę drobno siekam. Ciasto smaruję koncentratem następnie przekładam pieczarki z cebulą, ogórki oraz natkę pietruszki i ser. Piekę ok 25 min w 180 stopniach. Podaję z ulubionym
Gotowanie Patkipiersi z kurczaka/piersi z indyka – 300g ryżu Basmati (3 woreczki) – 1 puszka fasoli białej (240g po odsączeniu) – 1/2 puszki kukurydzy (140g po odsączeniu) – 6 ogórków konserwowych – 50-100g sera mozzarella – 1 czerwona papryka – 1 czerwona cebula – 2 łyżki jogurtu naturalnego – 1 łyżka majonezu – 1-2 ząbki czosnku(...)przyprawie gyros, odstawiamy do lodówki na 20 minut. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso smażymy krótko, na dość dużym ogniu. Ugotowany ryż mieszamy z przyprawą curry. Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu, następnie usmażone mięso i wszystkie warzywa. Jogurt łączymy z majonezem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Be Fit Be Strongrodzinka. Śledzie po kaszubsku Składniki : filety śledziowe - 600 g Sos: ogórki konserwowe 2 szt większe koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek cebula - 2 szt olej - 1/2 szkl woda - 1/2 szkl ziele angielskie - 4 ziarna liście laurowe - 3 sól i pieprz(...)moczymy je przez ok. 3-4 godzin, zmieniając wodę ze 3 razy. Następnie należy odsączyć i pokroić śledzie na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na tłuszczu. Ogórki pokroić w kostkę. Przełożyć składniki sosu do rondla, dodać przyprawy i gotować na bardzo wolnym ogniu, przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wystudzony
Kuchnia Danusiświątecznym stole. Inspiracja: klik Składniki ( tortownica 18 lub 21 cm): słoik marynowanych pieczarek ( ja wybrałam bardzo drobne sztuki ) 900ml 30 dkg piersi z kurczaka 2 marchewki 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 3 ugotowane na twardo jajka 100g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka przyprawa do kurczaka olej do smażenia pół pęczka zieleniny ( szczypiorku, koperku lub pietruszki) majonez(...)kostkę. Piersi z kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka, posolić i w całości usmażyć na wolnym ogniu. Trzeba pilnować, żeby mięso nie było w środku surowe. Mięso, ogórki i jajka pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Pieczarki odcedzić z zalewy. Tortownicę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Składniki układać warstwami pamiętając aby każdą warstwę po ułożeniu delikatnie
Maślane ciasteczkosmaczna sałatka warstwowa znana przez wszystkich.Przedstawiam Wam moją wersję,może kiedyś się skusicie.Doskonała na wszelkie imprezy,domówki,zawsze szybko znika. Składniki: podwójna pierś z kurczaka kapusta pekińska ogórki konserwowe 4-5 sztuk 3-4 czerwone cebule groszek + kukurydza przyprawa gyros keczup,majonez sos czosnkowy Pierś z kurczaka pokroić w kostkę,przyprawić przyprawić przyprawą,dokładnie wymieszać.Można zostawić(...)odsączyć na ręczniku papierowym i wystudzić. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę,groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy(użyłam małej puszki groszku i kukurydzy). Układać warstwami w kolejności: Mięso + keczup + ogórki + sos czosnkowy + cebula + kukurydza i groszek razem wymieszane + majonez + keczup + kapusta pekińska Do tej sałatki używam sosu czosnkowego zrobionego samodzielnie.Myślę,że napiszę kiedyś post związany z sosem czosnkowym
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: 1 bagietka, 20 dag twarożku kanapkowego, 4 liście sałaty masłowej, 10 dag szynki, 10 dag żółtego sera, ¼ papryki czerwonej, 4 ogórki konserwowe, ząbek czosnku, 1 łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz, folia aluminiowa, wykałaczki. Sposób przygotowania: Bagietkę kroimy w poprzek na 4 części. Następnie każdy z kawałków kroimy poziomo, ale nie do końca (jak bułkę do hod doga). Wydłubujemy(...)dodajemy czosnek, zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak doprawionym serkiem smarujemy wnętrze bagietki (dość obficie). Następnie na każdy kawałek kładziemy kolejno liść sałaty, plaster szynki, plaster sera, kawałek papryki, ogórek (przekrojony w poprzek na pół. Zamykamy bagietkę. Owijamy szczelnie w folię aluminiową. Pozostawiamy przez noc w lodówce. Przed podaniem kroimy w około 2 cm plasterki. Przekłuwamy wykałaczkami
Pobite gary Barbaryłyżeczki przyprawy do gyrosa ale-raj 1 łyżeczka papryki słodkiej ale-raj 0,5 kapusty pekińskiej 1-2 łyżki majonezu (do kapusty) 0,5 puszki kukurydzy 5 ogórków konserwowych 1 mały słoik papryki konserwowej 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany gęstej 18% 3-4 łyżki ketchupu pikantnego czerwona cebula szczypior sól, biały pieprz do smaku olej(...)pół godziny do lodówki, podsmażyć na oleju na rumiano i ostudzić. Kapustę pekińską poszatkować, wymieszać z majonezem (1-2 łyżki), doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Czerwoną cebulę pokroić w krążki. Szczypior drobno pokroić. Majonez wymieszać z śmietaną. W szklanej misce ułożyć kolejno warstwy: podsmażony kurczak, ketchup, kukurydza
Ala piecze i gotuje