ziemniaków (10 średnich) średnia marchew cebula 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sos: 250 g mięsa mielonego (dałam wołowo-wieprzowe) 2 ząbki czosnku papryka czerwona 3 ogórki konserwowe cebula szklanka passaty pomidorowej (lub zmiksowanych pomidorów) sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, natka pietruszki Przygotowanie Najpierw przygotowujemy sos (można to zrobić nawet dzień przez podaniem). Mięso smażymy(...)całość zalewamy passatą pomidorową. Można również dodać 1/3 szklanki wody, jeśli chcemy, żeby sos był trochę rzadszy (ja tak zrobiłam). Sos dusimy jakieś 10-15 minut, na koniec dodajemy ogórki pokrojone w kostkę i przyprawy. Całość dusimy jeszcze 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia. Przygotowujemy placki. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki i cebulę ścieramy
e-PrzepisyKulinarneSkładniki na 4 sztuki: 4 bułki 500 g wołowiny 1 lekko czubata łyżka musztardy Dijon gruby, świeżo mielony pieprz do smaku 3-5 łyżek zimnej wody dodatki: sałata, pomidor, ogórek konserwowy, cebula, etc. musztarda, ketchup Mięso posiekać ostrym nożem lub zmielić maszynką do mielenia na średniej grubości sitku. Dodać musztardę, pieprz i wodę. Dokładnie wyrobić mięso. Woda doda mięsu soczystości(...)patelni grillowej.) Podczas smażenia każdy kotlet dociskać lekko łopatką. Bułki przekroić, opiec lekko - na grillu, patelni, w tosterze lub piekarniku. Dolną część posmarować lekko musztardą, położyć sałatę, plastry pomidora, ogórka, piórka cebuli. Na tym ułożyć kotlet i przesmarować go lekko ketchupem. Przykryć drugim kawałkiem bułki. Frytki Składniki: ziemniaki olej rzepakowy do smażenia sól do smaku ketchup, majonez Ziemniaki obrać, pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki wody pół szklanki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 4 dag świeżych drożdży Dodatkowo: 10 szt. parówek ok. 15 dag żółtego sera 1-2 ogórki konserwowe pół czerwonej papryki pieprz, oregano, bazylia ketchup 1 żółtko + kilka łyżek mleka do smarowania W naczyniu wymieszać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże,posypać je cukrem. Wymieszać mleko(...)dodać olej. Gdy składniki się połączą wyłożyć na blat i wyrobić elastyczne ciasto. Umieścić w naczyniu pod pokrywką i odstawić aby ciasto podwoiło objętość. Ser zetrzeć na grubej tarce, ogórki i paprykę pokroić w kostkę, wszystko razem wymieszać i przyprawić. Ciasto wyłożyć blat obsypany mąką, krótko wyrobić. Rozwałkować lub rozciągnąć rękami nadając kształt koła. Podzielić ciasto na 10 części
Praktyczna plSól · Cebula · ½ kg pieczarek · 5 ogórków konserwowych · 2 łyżki musztardy sarepskiej · ½ szklanki śmietany 18 % · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Udka kroimy(...)się pieczą, obieramy cebulę i prużymy na rozgrzanym oleju. 5. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. 6. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 7. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki ogórki. 8. Na koniec żeby powstał nam sos dodajemy 3 łyżki musztardy sarepskiej i wlewamy śmietanę, 2 minuty gotujemy. 9. Udka po upieczeniu, układamy w naczyniu
Kulinarna Chwilakorzeniowego 1 por (biała część) 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego 1,5 litra bulionu wołowego 2 łyżki kaszy pęczak 1 łyżeczka mielonego kminku 3 ogórki konserwowe 1 puszka pomidorów krojonych 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka(...)wrzątku sól, pieprz Przygotowanie Kiełbasę kroimy, tak jak lubimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn. Por kroimy w piórka. Ziemniaki kroimy w kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy. Ogórki kroimy w zapałkę. Papryki kroimy w paski. Na rozgrzany olej wrzucamy kiełbasę i czosnek, chwilę smażymy. Następnie dodajemy jarzyny i ziemniaki, chwilę dusimy pod przykryciem, zalewamy gorącym bulionem. Wrzucamy
R'n'G KitchenJuż nie mogą się doczekać kolejnych tostów, mniam, mniam … . Składniki: 18 kawałków chleba tostowego pełnoziarnistego 3 łyżeczki koncentratu 3 łyżeczki majonezu 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 ogórki konserwowe 2 pomidory 250 g sera żółtego 7-9 plastrów szynki 6 jajek 200 g słodkiej śmietanki 30% 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki pieprzu mielonego ½ łyżeczki soli Olej(...)smażyć z obu stron na złoty kolor (ok.1-2 min z jednej strony). Połowę ułożyć w naczyniach żaroodpornych na dnie, a drugą połowę odłożyć na talerz. 2. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę, a pomidory w plasterki. 3. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 4. Koncentrat, majonez i czosnek przepuszczony przez praskę dokładnie wymieszać. Tak powstałym sosem posmarować tosty
Przepisy Babciciągu dnia, do pracy. To świetna alternatywa dla wędliny czy sera na śniadaniowy stół lub podwieczorek. Podaję ją na pieczywie, chrupiących grzankach, świeżej ciepłej bagietce, z pomidorem lub świeżym ogórkiem, koperkiem czy natką pietruszki. Wspaniale smakuje, apetycznie wygląda, z dodatkiem świeżo skrojonego grubego szczypioru. Nie można się oprzeć! Pastę z jajek przygotowuję na kilka sposobów, z różnymi dodatkami(...)startym żółtym serem, - z twarożkiem i szczypiorem, - z kremowym twarożkiem lub gęstym jogurtem naturalnym, - z pieczarkami podduszonymi na maśle, - z drobno posiekaną szynką, - z kawałkami oliwek, - z kiszonymi lub konserwowymi ogórkami, - z marynowaną lub pieczoną papryką, - z niewielką ilością masła i przypraw, np. słodkiej i ostrej papryki. - dziś wersja ze szczypiorem. Jeśli go pominiecie uzyskacie pastę jajeczną
Zasmakuj Kuchniosób 400g schabu bez kości (w oryginale 2 steki z polędwicy wołowej każdy po 200g) 300g pieczarek (mogą być wymieszane pieczarki z boczniakami) 4-5 dużych ogórków konserwowych 2 czerwone cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka kaszy pęczak (w oryginale biały ryż) 1/2 garści suszonych grzybów (w oryginale bez suszonych grzybów) 1-2 łyżeczki słodkiej papryki(...)gotuję na poziomie 2), aż kasza wchłonie całą wodę (około 10 minut). Zostawiamy pod przykryciem. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, aby namokły i zmiękły. W malakserze kroimy na cienkie plasterki ogórki i cebulę. Przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli i 3 łyżki zalewy z ogórków. Wymieszać i odstawić na bok. Na dużej patelni rozgrzewamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/jeśli robimy małe babeczki) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 1 słoik Mieszanki marchew, groszek, kukurydza (460g) Orzech 1-2 ogórki konserwowe z chilli Orzech 1 ugotowany ziemniak (użyłam ziemniaka z obiadu) 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 pomidorki koktajlowe szczypiorek sól, pieprz do smaku 1. Z tortilli wyciąć(...)mają się zrobić sztywne, ale trzeb uważać, gdyż jeśli będą się piekły za długo to mogę się później kruszyć). 2. Przygotować sałatkę: mieszankę warzywną odsączyć z zalewy na sitku. Ogórki i ziemniaka pokroić w bardzo drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, dodać majonez i musztardę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. 3. Sałatkę wyłożyć do miseczek. Ozdobić posiekanym
Kto ugości moich gości?sól · cebula · 50 dag pieczarek · 3 ogórki konserwowe · Puszka kukurydzy · Przecier pomidorowy · 1 łyżeczka tabasco · Szczypta chili(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 4. Następnie robimy pierzynkę, cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 5. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę oraz ogórki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 6. Kukurydze odlewamy z zalewy i łączymy z warzywami. 7. Na koniec dodajemy przecier, tabasco, chili i zaprawkę z mąki ziemniaczanej rozrobionej w małej
Kulinarna Chwilapapryki czerwonej · Pieprz · Sól · 3 ogórki konserwowe Dodatkowo: · 20 łyżek mąki pszennej · 1 szklanki mleka · 2 łyżki oleju(...)Następnie pokrojone papryki. 9. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 10. Ogórka kroimy kostkę i łączymy z grzybami, chwilę prużymy. 11. Ciasto wałkujemy i dowolnie kroimy
Kulinarna Chwilapatelnię jest chyba jednym z ciekawszych jakie jadłam. Do tego kluski śląskie i obiad mamy "na wypasie". Składniki: Dla dwóch osób: Roladki: 2x 2cm plastry schabu 2 ogórki konserwowe 10 dkg boczku wędzonego 1/3 opakowania mrożonych warzyw na patelnię z dodatkiem grzybów leśnych 2 łyżeczki "z kopką" musztardy sarepskiej sól, pieprz 2 łyżki oleju Kluski śląskie: 8 ziemniaków średniej(...)gotowania gotowych klusek śląskich ok 2 dkg masła Sos: Wywar z pieczenia roladek 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Schab bardzo cienko rozbijamy. Ogórki oraz boczek kroimy w kosteczkę. Dodajemy odpowiednią ilość warzyw na patelnię, zwracając uwagę, by nie dodać plastrów ziemniaka, które w tych warzywach się znajdują. Całość mieszamy z dwoma łyżeczkami musztardy
Kuchnia w czekoladzieprzepis na Śledzie po kaszubsku Składniki na sałatkę z buraków i śledzi 400g śledzi 3 gotowane buraki (możecie kupić w sklepie już gotowe) 3 ziemniaki 4 jajka 3 ogórki konserwowe 1 cebula sól pieprz majonez musztarda 100g żółtego sera Sałatka z buraków i śledzi – przepis Ziemniaki gotujemy, ale uważajmy abyśmy ich nie rozgotowali. Jajka również gotujemy na twardo(...)kawałki. Układamy na dnie przeźroczystej salaterki. Następnie układamy pokrojona w kostkę cebulę. Smarujemy ją odrobiną majonezu i musztardy, pieprzmy. Kolejną warstwą są starte na grubych oczkach ziemniaki, oraz ogórki. Teraz pora na odrobinę majonezu, soli i pieprzu. Kolejna warstwa to tarte buraki , potem jajka. Tą warstwę również smarujemy majonezem i na wierzchu układamy starty żółty ser. Smacznego! Smacznego! Artykuł
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oryginalny tutaj. Składniki : podwójny filet z piersi kurczaka duży słoik marynowanych pieczarek szczypiorek 4 małe ziemniaki 1 duża marchew spory kawałek sera żółtego ( około 150 g ) 4 ogórki konserwowe 3 jaja papryka konserwowa 4-5 łyżek majonezu 4-5 łyżek śmietany 18% olej sól przyprawa do kurczaka ( dobrze sprawdza się przyprawa gyros) Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, obtaczamy(...)żółty,dociskamy, posmarować cienko sosem majonezowym. 2. jajka pokrojone w kostkę, sól, pieprz,dociskamy, posmarować cienko sosem, 3. ogórki posiekane w kostkę,papryka pokrojona w kostkę,dociskamy, posmarować cienko sosem 4. filet pokrojony w kawałki,dociskamy, posmarować cienko sosem, 5. ziemniaki,sól
Domowe ciastawyznaczonych celów. Niech Nowy Rok będzie dla Was jeszcze lepszy od 2016. Składniki: 500g piersi z kurczaka Przyprawa do Gyrosa (u mnie Kamis) 1 duża czerwona cebula 6 ogórków konserwowych Puszka kukurydzy konserwowej 1 mała kapusta pekińska lub ½ główki większej Ketchup (u mnie pikantny) 3 łyżki majonezu Mały jogurt naturalny (ok. 150-200g) 2 łyżki oleju Przygotowanie: Pierś(...)ostygnięcia. Na dno salaterki ułożyć podsmażonego kurczaka, następnie polać ketchupem tak, aby powstała cienka warstwa. Na nią układać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, na nią pokrojone w kostkę ogórki, a następnie ułożyć odsączoną kukurydzę. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, polać tak przygotowanym sosem sałatkę. Na końcu na wierzch posypać poszatkowaną kapustą pekińską. Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki
Fabryka pomysłów