kontra Okrasa, a podałam go z sałatką ziemniaczaną. Filetowanie karpia okazało się być bardzo proste dzięki filmikom instruktażowym, które znalazłam w wyszukiwarce internetowej. Pozostałe po filetowaniu "resztki" czyli głowę, ogon i szkielet wykorzystałam do przygotowania pysznego bulionu rybnego, zgodnie z zasadą, że nic nie może się zmarnować!Składniki:Filet z karpia zatorskiego,150 g cebuli1/2 łyżki mąki250 ml czerwonego wina
Smakowity Blog Kulinarnychowam głowę w ramiona. Ptysia, choć skacze z radości, kiedy biorę do ręki smycz, szybko zmienia zdanie - gdy tylko pierwsze krople spadają jej na grzbiet, odwraca się ogonem i drepcze z powrotem do domu. Gdybym nie musiała, w ogóle nie wychodziłabym na dwór. Ba! Nie patrzyłabym nawet za okno - sam widok szarpanych wiatrem koron drzew sprawia, że przechodzą mnie dreszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzemówcie, że nie wiecie, kto to), ciasteczka w kształcie paluchów wiedźmy, ale też upiorne drinki czy zupy wyglądające jak przyrządzone z tradycyjnej receptury: dodaj oko jeża, dwa mysie ogony, garść sierści czarnego kota... Ogromną frajdę sprawia mi przygotowywanie takich straszliwych dań, i kiedy tylko przeczytałam, że w Halloween będziemy straszyć razem, od razu wiedziałam, co przygotuję. Gdy na blogu
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię do zoo (a nie robię tego zbyt często) mam wrażenie, że te zwierzaki nie są tam szczęśliwe. Snują się z kąta w kąt albo tylko leżą, niemrawo machając ogonami. Na zwiedzających nie reagują, chyba, że liczą na jakieś frykasy (mimo wszechobecnych tabliczek z prośbami o niedokarmianie zwierząt wiele osób wciąż to robi; choć powinni sobie zdawać sprawę, jakie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczystymi nożyczkami) i przyklejamy z boku babeczki jako głowę baranka. Oczy i buzie możemy narysować jadalnym mazakiem spożywczym lub zrobić z polewy czekoladowej. Na koniec przyczepiamy uszy i ogon z rodzynek w czekoladzie.Babeczki stracciatella baranki Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercykoralowce. Wszystko przyczepiamy na babeczkę smarując krawędzie odrobiną wody (można zrobić to patyczkiem kosmetycznym lub małym pędzelkiem).Z pomarańczowej masy cukrowej formujemy łezkę, która będzie tułowiem rybki, doczepiamy ogon. Z białej i czarnej masy cukrowej kulamy długie wężyki i przyczepiamy w równych odstępach na tułowiu.Na koniec przyczepiamy płetwy: dwie na grzbiecie i dwie po bokach. Gotową rybkę przyczepiamy
CiastkozercyWięc z chwilowej niepoczytalnej bezsilności rzeczone śniadanie było w butli podane. Wymęczone. Ale wybombione! Za setnym podejściem...Pierwsza setka Lucjanka. To owsianka. I pół bananka.Dumna jak paw z wywalonym ogonem pół dnia chodziłam. Zaraz memory five do mamy. Dziecko pod niebiosa wychwalone. Jaki żarty, nienażarty ;)A później zonk! Owsianka wróciła do mnie. W wersji sprzed zblendowania. Zreinkarnowana. I kolorków lepszych
bastalenawiem. Wiem o czym marzyłam ja. Marzyłam o kimś do kochania i do zabawy. O przyjacielu innym niż wszyscy! Zamarzyłam więc o... zmarszczkach. O zmarszczkach z 4 łapkami i ogonem. Zamarzyłam… o bokserze. Poranków nie znosiłam, choć z perspektywy czasu uważam je za magiczne i bardzo przyjemne. Pobudka była koszmarem. Walczyłam o każdą minutę w krainie pięknych snów
Wypisz Wymalujstopni na ok 10 min. Gotowe podajemy z musem owocowym, ozdobione np plasterkami cytryny. Życzę smacznego. I korzystając z okazji... Po zaciemnionym niebie biegnie smuga kolorowa, z ogonem rozpryskującym się po królestwie nocy. Po chwili znika w blasku księżyca, tak jak rok miniony. Lecz coś po nim pozostanie - wspomnienia i marzenia. Szczęście i te dni gorsze, słowa raniące
Malinowe Pocałunkipotrzeba sól ziołowa, - ile potrzeba pieprz kolorowy ziarnisty, - do smaku cytryna świeże flądry średniej wielkości /takie są najlepsze w smaku/ oczyścić z wnętrzności, odciąć głowy odcinam też płetwy, ogon i dobrze flądry umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym obsypane mąką flądry usmażyć na gorącym oleju na rumiano posypując je do smaku solą ziołową i pieprzem kolorowym nam smakują skropione ciut cytryną
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki, woda 2 szklanki, koperek siekany 1/2 pęczka użyłam od rybaków świeże flądry-tuszki o średniej wielkości, dużych nie kupuję gdyż mięso bywa gorzkawe z fląder odcinam nożyczkami płetwy, ogon i dobrze je płuczę, na ręczniku papierowym osuszam z podanych składników marynaty wszystko dobrze wymieszać i natrzeć flądry - schować do lodówki na 2-3 godziny, po wyjęciu przed smażeniem obsypać
W Mojej Kuchni Lubiępoprosiłam o usunięcie czarnej skóry, biała została - jak masz wprawę to można samemu usunąć skórę nożem ostrym do filetowania flądry oczyściłam z wnętrzności - usunęłam głowy, nożyczkami odcięłam płetwy, ogon i dobrze opłukałam do marynaty dać flądry i dobrze je natrzeć, do lodówki na 3-4 godziny schować obsypane mąką flądry kłaść na gorącym oleju białą skórą smażyć flądry z każdej
W Mojej Kuchni Lubięsól, pieprz oliwa lub olej mąka pszenna 1 łyżka masła 50 ml śmietanki do sosów koperek Wykonanie:Szczupaka naciąć wzdłuż grzbietu i ściągnąć skórę, w kierunku od głowy do ogona, opłukać. Pokroić na kawałki lub dzwonka, posypać przyprawą do ryb i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzać oliwę, kawałki ryby delikatnie skropić sokiem z cytryny, obtaczyć w mące
Anioły w kuchnimasz shitake użyj pieczarek,ale wcześniej podsmaż je na maśle/, sok z połówki cytryny i gotuj na wolnym ogniu. Gdy zupa się gotuje obierz krewetki z pancerza, głowy i ogona. Skrop sokiem z cytryny, posól i polej olejem. Pierś kurczaka pokrój w cienkie plasterki, posól, popieprz, dodaj trochę papryczki chili i odrobinę pasty curry.Odcedź kiełki fasoli mung. Dołóż kawałki
Anioły w kuchnicytryny 2 łyżki koperku świeżego sól pieprz Wykonanie. Przygotować składniki. Pstrągi oczyścić i osuszyć. Posolić. Każdą rybę nadziać plasterkami cytryny, czosnkiem i listkiem laurowym. Ryby posmarować lekko oliwką. Do ogona każdej ryby przywiązać po kilka gałązek ziół. Sos. W rondelku stopić masło, dodać musztardę i śmietankę. Zagotować i na małym ogniu gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Wmieszać sok z cytryny
Kulinarny karnet Christophera