ogony - 290 przepisów (strona:13/20)

106. Akwarium - deser dla dzieci! 118

naprawdę pyszne. Tak więc zalewamy wiórki i odstawiamy do lodówki, aż dno akwarium nam stężeje. W tym czasie przygotowujemy rybki, wycinamy je z owoców, do winogron przymocowujemy tylko wycięty ogon - też z winogron. Oczy robimy z rodzynek, żurawiny lub z tego co sami sobie wymyślimy. Galaretkę zalewamy na kilka etapów (ok 3) aby rybki i roślinność zatopić w kilku poziomach

Jadło i czytadło
113. Szczupak faszerowany 177

namoczenia 2 łyżki masła liść laurowy ok. 3 szt, sól, pieprz, ziele angielskie, przyprawa do ryb dodatkowo: żelatyna spożywcza na 1 litr wody   Szczupaka sprawiam tzn. odcinam płetwy, ogon, głowę,myję rybę, skórę ściągam z ryby, jest tak mocna, że trudno ją uszkodzić, aczkolwiek nie jest to łatwa czynność. Z mięsa wybrać ości i kręgosłup. Z włoszczyzny gotujemy

Jadło i czytadło
Pstrąg pieczony z piekarnika. Smaczna ryba w pietruszokowo-czosnkowej marynacie. 216

nieco zamroziłam w całości, co nieco pokroiłam w dzwonki, a trzy dorodne podałam dziś na obiad :) Powiem tak wyszły przepyszne. Polecam :) Składniki : - pstrąg wypatroszony ( u mnie bez głowy i ogona ) - olej 2 łyżki - pietruszka suszona 1 łyżka - czosnek suszony 1 łyżeczka - domowa wegeta ( lub sól, pieprz, lub ulubiona przyprawa do ryb ) Wykonanie Dokładnie oczyszczonego i umytego pstrąga osuszam papierowymi ręczniczkami

Kuchnia z widokiem na ogród
Pstrąg z piekarnika 176

opcjonalnie: koperek, kilka gałązek tymianku lub rozmarynu masło do posmarowania naczynia żaroodpornego WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ryby umyć. Trzymając za ogon delikatnie usunąć nożykiem łuski, opłukać i przełożyć na duży talerz. Skropić połową cytryny w środku i na zewnątrz, natrzeć solą i posypać pieprzem (również w środku i na zewnątrz). Można również posypać

Passions hobbies life
Pstrąg smażony 171

klarowane. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 pstrągi połówka cytryny mąka do obtoczenia (np. Wrocławska) przyprawy: sól, pieprz olej do smażenia (lub masło klarowane) WYKONANIE Ryby umyć. Trzymając za ogon delikatnie usunąć nożykiem łuski, opłukać i przełożyć na duży talerz. Skropić cytryną w środku i na zewnątrz, natrzeć solą i posypać pieprzem (również w środku i na zewnątrz). Do osobnego

Passions hobbies life
Pstrąg smażony peklowany w ziołowej marynacie 176

czosnku wyciśnięty przez praskę 1 cebula pokrojona w cieniutkie plasterki sól  do smaku Dodatkowo olej do smażenia  mąka o panierowania Sposób przygotowania: Rybę oczyścić odkroić głowę i ogon , umyć i pokroić w dzwonka. Do dużej miski  przełożyć wszystkie składniki marynaty, wymieszać i  obtoczyć nimi rybę. Miskę zakryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na 24 godziny

Gosia gotuje
Pieczony labraks na dwa sposoby (okoń morski) - przepis autorski 189

oliwek 1 łyżeczka koperku 1 cytryna 1 pomarańcza wykałaczki, po ok. 3-4 na sztukę sól Zaczynamy od ryb. Najpierw musimy oskrobać je z łusek. Robimy to od ogona do głowy, z obu stron, bardzo dokładnie ostrym nożem ale tak, żeby nie poszarpać ryb. Da się:) Do dzieła, byle ostrożnie!:) (Jeśli kupiliśmy rybę, która nie była wypatroszona - to należy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Homar zapiekany z masłem ziołowym 235

łyżki miękkiego masła 1 ząbek czosnku zioła (pietruszka, koperek, kolendra) sól, pieprz przygotowanie Homara, mrożonego, rozmrozić. Przeciąć wzdłuż na pół. Wyjąć jadalne części czyli mięso z ogona i z odciętych szczypiec. Pozostałą, miękka zawartość skorupy wyrzucić. Skorupę opłukać, będziemy w niej zapiekać mięso. W połówkach skorupek ułożyć kawałki wcześniej wyjętego mięsa. Wymieszać składniki ziołowego masła. Obłożyć nim  homara

Stare Gary
Żurek Wielkanocny 157

mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa ta jest znana

ClauditteMissCooking
Bolków - 4 maj 2013 63

wszystkim na powiększeniu obszaru warownego. Powstały nowe dziedzińce od południowego-zachodu i od strony miasta, otoczone murami zakończonymi krenelażem z wysuniętymi bastejami. Wówczas powstały też attyki w kształcie „jaskółczych ogonów” wieńczące wieżę i zabudowania. W czasie wojny 30-letniej zamek był oblegany w 1640 r. W 1646 r. zajęły go wojska szwedzkie. Od 1703 r. należał do cystersów z Krzeszowa

ClauditteMissCooking
Aksamitna skórka, bezowy kożuszek i czarne futerko. 237

którym mieszkaliśmy, od początku nas w sobie rozkochał. Wtulony w koszyk, na kolanach mojej Mamy pokonał spory kawałek Europy i mimo choroby lokomocyjnej obudził się rano z radośnie rozmerdanym ogonem. Mamy wielką nadzieję, że ta nowa, niespodziewana przyjaźń przetrwa wiele lat!  P.S. Nadal nie wybraliśmy imienia! Jeśli macie pomysł, jak nazwać tą psinę - bo to ONA - będę Wam niezmiernie

KUCHARNIA
ryba w cieście 132

ryby kladziemy filety rybne, nakladamy pieczarki i wyrównujemy. Walkujemy druga czesc ciasta i za pomoca malej szklanki lub kieliszka wycinamy krazki (to bedzie luska i oko). Nozem wycinamy takze ogon i glowe. Gotowa rybe smarujemy rozklóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika (175o) na okolo 40 minut(), pilnujac by sie nie przypiekla za bardzo ( pod koniec mozna przykryc wierzch folia aluminiowa

w mojej kuchni
KARP PO ŁOTEWSKU ------ KARP in Lettone 140

dzwonki (później je składać w całość), posolić. Na dno naczynia polać olej, pokryć dno tarkowaną marchwią i cebulą pokrajaną w plastry, posypać kminkiem, ułożyć na tym karpia (głowę i ogon też, jeśli zmieści się w naczyniu) . Dołożyć marchew, cebulę i kminek między kawałki karpia i na karpia. Pokryć majonezem . Posypać lekko kminkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze

w mojej kuchni
Dlaczego piekę- Chleb na zakwasie z orzechami i suszoną śliwką 176

bułki lub kupić paczkę krakersów. Po drugie gdybym miała pod nosem sklep, w którym ciepłe pieczywo dostępne jest nawet po północy obawiałabym się, że dostanę niestrawności albo wyrośnie mi ogon. Nigdy nie wiadomo jakich spulchniaczy, regulatorów smaku czy środków wydłużających trwałość używa się do podrasowania jakości chlebka z T. lub K. Po trzecie ja po prostu lubię piec, szukać receptur

Zapiski Młodej Żony
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU (WEGE). 445

Leniwa niedziela. Całe osiedle śpi, jedynie jakiś starszy Pan urządził sobie spacer ze swoim pupilem. Czworonożny kudłacz, merdający radośnie ogonem, prowadzi swego właściciela parowymi alejkami. A ja, pijąc gorącą herbatę, oglądam tę rytualną przechadzkę przez okno.    Niedzielne poranki to wspaniały czas. Bez ograniczeń można przygotowywać królewskie śniadanie, nie spiesząc się ani chwili, bawić i uprzyjemniać ten czas. Polecam

W kuchni Karmel-itki