ogony - 290 przepisów (strona:16/20)

Stek z polędwicy z grilla – średnio wysmażony. 173

porcje: 1 kg polędwicy środkowej ( bez ogona i głowy ) Marynata : ½ łyżeczki  tymianek, rozmaryn, Kilka ziaren czarnego pieprzu, 4 ziarenka  ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ząbki rozgniecionego i posiekanego czosnku ½  szklanki oliwy Dodatkowo: 100 ml czerwonego wina do zdeglasowania patelni. Tymianek, rozmaryn, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego włożyć  do moździerza  i rozetrzeć . Czosnek

Kulinarny karnet Christophera
Baranki Wielkanocne bez foremek 223

grubość 0.5 cm. 3. Z kartonu wyciąć formę baranka, przykładać do ciasta i bardzo ostrym nożem wycinać kontur baranka, dodatkowo wyciąć po dwa kawałeczki na ucho i ogon. Blaszki posmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia i układać baranki w dużej odległości od siebie. Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 C.4. Morele osączyć, pokroić w słupki lub plastry

Apetyczna babeczka
Sprawianie karpia - krok po kroku 242

ryba się nie męczyła. Następnie myjemy całą rybę od śluzu, żeby wygodniej nam się ją trzymało. Krok trzeci - oczyszczenie ryby z łusek. Karpie mają bardzo mało łusek, kilka na ogonie i grzbiecie zaledwie. Wszystkie usuwamy przy pomocy noża. Krok czwarty -  usunięcie wnętrzności. Bierzemy ostry nóż i nakłuwamy rybę w miejscu odbytu (po spodniej stronie przy płetwie ogonowej) następnie rozcinamy

Kolizje Smaków
Zupa rybna 269

sprawianiu karpia zostają nam resztki w postaci chociażby głowy czy ogona. Można je oczywiście wyrzucić, ale każda oszczędna pani domu wie, że lepiej z nich ugotować pyszną i aromatyczną zupę rybną. Bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Polecamy! Składniki: Kawałki ryb (np. głowa, płetwy, resztki kręgosłupa po filetowaniu) 2 duże marchewki 2 pietruszki Kawałek selera Pół pora  Cebula

Kolizje Smaków
Ostatni weekend przed świętami. 165

choinkowe wraz z resztą rodziny. Poniedziałek Obrabiamy kupione karpie (chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki. Z głów, płetw i ogona gotujemy zupę rybną. Jeśli mamy w planach podanie barszczu na wigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków. Przygotowujemy również galarty z ryby. Do następnego dnia galarty akurat stężeją

Kolizje Smaków
Fish & chips 179

panierki z mąki i jaj). Podajemy z sałatą i surówkami. Składniki: pstrąg tęczowy lub okoń ziemniaki na frytki olej sok z cytryny przyprawy Umytą, wypatroszoną rybę pozbawiam głowy i ogona.  Środek skrapiam sokiem z cytryny i opruszam szczyptą soli. Z wierzchu  (skórę) posypuję przyprawami (kurkumą, majerankiem, pieprzem). Na rozgrzany na patelni olej wrzucam gałązkę rozmarynu i układam ryby

prawdziwe jedzenie
Zupa rybna z płotek (słodko-kwaśna) 216

Zupa rybna z płotek (słodko-kwaśna) to doskonały sposób na przesyt grillowanymi potrawami, szczególnie w okresie wakacyjnym. PRZYGOTOWANIE: Umyte tusze płotek kroimy na mniejsze kawałki, odcinamy głowy, płetwy i ogony. Umytą marchewkę kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę, doprawiamy sola i ognistą mieszanką przypraw, dusimy razem na 1 łyżce masła. Dodajemy pokrojone pomidory i trochę sosu chili, dusimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pstrąg gotowany na parze w liściach Jarmużu 177

cytryny - 1 łyżka estragonu, tymianku, pieprzu cytrynowego, ziół prowansalskich - sól -pieprz PRZYGOTOWANIE: Najpierw czyścimy pstrągi pod bieżącą wodą z łusek. Następnie odcinamy płetwy, łby i ogony. Oczyszczone pstrągi posypujemy solą i pieprzem  z każdej strony i w środku. Odstawiamy na chwilę, po czym odsypujemy wszystkimi przyprawami, faszerujemy natką z pietruszki i ząbkami czosnku. Teraz trzeba

Zainspiruj się kuchnią
Domowe Sushi krok po kroku 300

role, które osobiście lubię najbardziej. Decydując się na wykorzystanie krewetek musimy je wcześniej odpowiednio przygotować. Jeśli używamy świeżych krewetek, to musimy je najpierw oczyścić. Krewetkom odcinamy głowę i ogon. Usuwamy dokładnie pancerz. Delikatnie je prostujemy i nacinamy od dołu. Usuwamy żyłkę grzbietową. Oczyszczone krewetki myjemy  i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Możemy również najpierw ugotować krewetki a potem

Mania Gotowania
Genialne krewetki w cieście piwnym 529

mąkę z piwem, 2 białkami, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto zwiększy objętość. Krewetki myjemy i obieramy z pancerzyków zostawiając ogony. Osuszamy. Ubijamy 2 białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy ją do ciasta, które odstawiliśmy na godzinę. Delikatnie mieszamy. Mamy teraz puszyste ciasto. Krewetki obtaczamy w mące. Następnie każdą otrząsamy

OstryKęs
Linguine z krewetkami - cóż za cudo! 181

zacznie się gotować solę i wrzucam makaron. Makaron gotujemy baaardzo al dente (dojdzie on jeszcze trochę na patelni). W międzyczasie obieram krewetki. Odrywam łeb, zdejmuję skorupę, wyciskam z ogona (nie wyrzucam obierek!!!). Następnie nakrawam krewetki wzdłuż "kręgosłupa" od zewnętrznej strony i usuwam czarny paseczek. Krewetki obmywam. Biorę patelnie wrzucam na nią pancerzyki i łby, zalewam śmietanką i zmiksowanymi pomidorami pichcę

Brzuszki Łakomczuszki
Tołpyga z zielonym curry i mlekiem kokosowym 293

chilli hot bean 5 ząbkach czosnku przeciśniętych przez praskę 4 cm świeżego imbiru pokrojonego w cienkie słupki 2 łyżeczki oleju rzepakowego   WYKONANIE Rybę oczyszczamy (skrobiemy, obcinamy płetwy i ogony) i czyścimy ją na mniejsze kawałki. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty do ryby. Każdy kawałek ryby dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Gotujemy ziemniaki

OstryKęs
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 196

źcie sobie ser, który wygląda jak zwykły ser, a jednak smakuje niczym dżem pigwowy. A może skusilibyście się na pieczoną kuropatwę, która smakuje zupełnie, jak ryba? Polędwica z łososia? Ogon bobra z fasolą? Takie potrawy-iluzje zostały opisane w "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów...", rękopiśmiennej książce kucharskiej z dworu Radziwiłłów z ok. 1686 r. Monika Świerczyńska-Krawczyk opisuje

Przepisy Aleksandry
Zupa rybna z pstrąga. 300

kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa zalewamy 1,5 l zimnej wody. Wsypujemy przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min. Pstrągi filetujemy. Głowy, kręgosłupy i ogony płuczemy w zimnej wodzie i dodajemy do gotujących się warzyw. Gotujemy 10 - 15 min. Zupę przecedzamy na gęstym sicie lub przez gazę. Filety pstrąga delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i smażymy

Miksturownik
Floryda-Orlando 213

innych zakatkach.Daytona Beach jest jedna z najpopularniejszych plaz na wschodnim wybrzezu Florydy. W niektorych okresach mozna spotkac rekiny Zanurzajac sie w falach atlantyku- mozna byc szybko przeploszonym przez widoczne ogony rekinow. Jest jedna z nielicznych plaz gdzie mozna wjechac w wyznaczonych miejscach samochodem.W marcu zbiera sie ok 200.000 tys studentow by swietowac przerwe wiosenna- czyli Spring break.W marcu odbywa

Smaki Edyty