ogony - 290 przepisów (strona:9/20)

zupa ze szczupakiem smażonym na maśle 191

łyżek oliwy 1 papryka czerwona 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki sól,pieprz natka pietruszki na sporządzenie rybnego wywaru gorszych części z pozostałe z filetowania szczupaka (kręgosłup ogon, płetwy, łeb) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy i filetujemy ( na przykład

Miód i pieprz
Pstrągi pieczone w tymianku w solnej skorupce 166

skórą ½ cytryny 2 łyżeczki suszonego tymianku Sól gruboziarnista himalajska do posypania 4 ząbki czosnku Pieprz cytrynowy do smaku Sposób wykonania: Ryby umyć wytrzeć ręcznikiem papierowym, nie odcinać głowy ani ogona!, natrzeć tymiankiem orz pieprzem kolorowym, w środek włożyć pokrojone plasterki cytryny, skórę posypać gruboziarnistą solą, włożyć ryby-każdą osobno do woreczka do pieczenia, w środek włożyć po dwa ząbki czosnku

Wanilia i Kardamon
Drożdżowy baranek wielkanocny 186

pieczenia wyłożyć papierem. Odrywać z ciasta niewielkie kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i lepić kuleczki. Układać jedną obok drugiej tak aby uformować tułów baranka. Z większych kawałków uformować głowę, ogon i uszy. Ulepić 3 takie baranki, posmarować rozbełtanym jajkiem. Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach. Kruszonka posypać tułów baranków. Piec ok 20 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić. Z rodzynków

Smakołyki Asi
Rosół 287

jagnięce, wieprzowe, z kurczaków, indyków, kaczek… ryby – ości, głowy, płetwy – także pozostałości po filetowaniu, pieczeniu czy gotowaniu ryb na parze potencjalnie niejadalne części zwierząt – szyje, ogony, kolana, kręgosłupy, nogi, łapy… mięso z kośćmi – np. żeberka, kurze skrzydełka, udka – w przypadku, gdy nie mamy dostępu do samych kości odpady przy gotowaniu – pozostałości

PaleoSMAK
Sylwester w Sofitel Warsaw Victoria 116

wina, toast szampanem o północy i otwarty bar po północy, wliczony w cenę Menu Amuse-bouche Custard, kawior, szczypior Hors d’oeuvre Foie gras, figowy chutney, brioche Le poisson Ogon homara, ravioli, szpinak La viande Organiczna cielęcina, trufla, ziemniaki Anny Le dessert Mandarynkowa deklinacja Cena: 690 PLN | osoba Cena zawiera pakiet napojów. Rezerwacje: Sofitel Warsaw Victoria - Concierge

królestwo garów
Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki 146

Oderwij pancerzyk od główki , obetnij ją za pomocą noża. Jedną ręką trzymaj krewetkę, a drugą, rozpoczynając od miejsca w którym była głowa zdejmij skorupkę. Oderwij nóżki. Na koniec oderwij ogon. Za pomocą ostrego noża natnij krewetkę wzdłuż zewnętrznej jej krawędzi. Rozchyl usuń cienką ciemną żyłkę. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą noża delikatnie ją podważając. Tak samo usuń żyłkę która

Darcia w kuchni
Smażone dzwonka z leszcza marynowane w winie, sosie sojowym i soku z limonki. 185

szklanki białego wina   1 łyżka sosu sojowego   2 łyżki soku z limonki   1 łyżeczka pieprzu cytrynowego   1/2 łyżeczki soli Przygotowanie:  Leszcza oczyszczamy odcinamy głowę, ogon oraz płetwy. Następnie rybę dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczników i kroimy na dzwonka o szerokości około 2-3 cm. Wino mieszamy w misce z sosem sojowym, sokiem

Symfonia smakowa
Trójmiasta trzecie miasto - Gdynia 184

zupę rybną z łososia. A tak naprawdę co dostaję? O dżizas! Zupę rybną na bazie rosołu z włoszczyzną (mrożonka) z kawałkiem łososia - kawałkiem czyli 3-centymetrowy odpad z okolic ogona, w którym to mięsa było tyle co kot napłakał. Mnie również zbierało się na płacz... Ale że twardym jak galareta postanowiłem nakarmić się gdzie indziej.  Gdy 50 czyli

Right Behind The Kitchen
Połowy dorsza na Bałtyku - czyli jak to robi amatorka 200

się co szczycić okazami o długości 70 cm ale takie trzydziechy były, były.  Dodam tylko, że łapiąc w ten sposób, bardzo często wyciągamy ryby złapane za brzuch, skrzela, ogon, tudzież inne partie nienazwane mordką. Dodatkowo tuż nad pilkerem umiejscowione są małe imitacje ośmiorniczek z haczykami, dzięki czemu zwiększamy szanse na złowienie ryb, nawet kilku na raz (można też złowić

Right Behind The Kitchen
Sałatka Olivier 170

sałatki warzywnej, jedyną różnicą jest dodanie mięsa. Przepis na sałatkę był ściśle strzeżony (szczególnie receptura sosu), wiadomo jednak, że w jej skład wchodziły pardwa, ozory cielęce, kawior, sałata, kapary, ogony raków i wędzona kaczka, skład ulegał najprawdopodobniej sezonowym zmianom. Jak widzicie była to bardzo wyrafinowana sałatka, wykonana z rzadkich i drogich produktów, serwowana była jedynie w niektórych ekskluzywnych restauracjach. Stała

Codzienne Gotowanie
Domowa zupa fasolowa z zacierkami. Fasolówka 199

zupę fasolówkę to najczęściej na wywarze z parzenia wędzonego boczku, takiego do chleba . Ale możecie ugotować ją też na wędzonych kościach, wędzonych żeberkach czy tak jak ja na wędzonych ogonach. Kiedy zobaczyłam je w sklepie od razu pomyślałam o tej zupie. A skoro pomyślałam to zupa w garnku. Aromatyczna, pożywna i pyszna! Jeśli lubicie takie porządne zupy to przy okazji

Smaczna Pyza
Pasta do chleba z makreli i rzodkwi 180

odmiany Sopel Lodu 3-4 łyżki dobrej oliwy Makrelę obrać ze skóry, usunąć wszystkie ości i rozdrobnić widelcem. Jeśli chcecie zrobić tej pasty trochę tylko, polecam wykorzystanie mięsa przy ogonie, a nie przy skrzelach . Ości jest tam mniej i łatwo odchodzą razem z kręgosłupem . Rzodkiew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Połączyć makrelę z rzodkwią. Wymieszać, stopniowo dolewając oliwę

Weekendy w domu i ogrodzie
wywar rybny 251

więc zadać sobie trochę trudu i przygotować wywar samemu. składniki Proporcje poniżej podane są dla wywaru na zupę dla czterech osób  700-1000 g gorszych części ryb (kręgosłupy, ogony, płetwy, łby bez skrzeli) 6-8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 por kawałek selera korzeń pietruszki pieprz, sól sposób przygotowania Kawałki ryby dokładnie myjemy

Miód i pieprz
Karp smażony w panierce kukurydzianej 175

Składniki: 1 karp 2 jajka 1 cytryna płatki kukurydziane olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Rybę myjemy, odcinamy ogon, łeb, usuwamy łuski i filetujemy. Kroimy na cienkie paski,`skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Płatki kukurydziane wkładamy do foliowego woreczka i rozgniatamy za pomocą wałka kuchennego. Każdy kawałek ryby maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w panierce

magiczna kuchnia Kasi
Bananowa tarta z bezą 194

rytuałów i rozleniwienia, towarzyszył mi stary przyjaciel: pośpiech . Szybko się umyłam, uczesałam, ubrałam. W biegu wypiłam kilka łyków wczorajszej herbaty, chwyciłam czekoladowe ciastko zamiast śniadania. Pobiegłam łapać życie za ogon; znów się nie udało. A może...?  Odpowiedzi, póki co, brak. Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawe, nieoczywiste ciasto. Znalazłam je w książce Saved by cake Marian Keyes, gdzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze