Ciepłe dni prawie na dobre już u nas zagościły. A wiadomo, że jak jest ciepło nie chce się tak dużo jeść jak wtedy gdy pogoda za
mecooksRisotto to ja już robiłam chyba ze wszystkim i wczoraj stwierdziłam że nie, jeszcze szpinaku nie wpakowałam do risotto. Stąd dzisiejsze danie, pyszne, aromatyczne, kremowe, idealne
Moje Małe CzarowaniePomysł na to danie jest od mojej bratowej Moniki. Zaskoczyło nas wszystkich smakiem, było pyszne. Idealne danie na imprezy. Schab oczyścić ze wszystkich błonek. Pokroić w
Kuchnia PokoleńCzy u Was pojawił się dzisiaj, tak jak w Katowicach, śnieg z deszczem? Temperatura spadła do kilku stopni powyżej zera, brr jak zimno! Jak się okazuje
Moja smaczna kuchniaDziś cały dzień robiłam soki porzeczkowe, a na sam koniec stwierdziłam, że jednak brakuje czegoś do kawy lub szklanki mleka. I wyszło bardzo kruche szaleństwo
Niezły MłynekŚrodek zimy – zachciało mi się curry. Koloru, smaku, lekkości, pełni smaku i aromatu. O kolorowe świeże warzywa trudno, ale z mrożonymi nie ma żadnego problemu. Pasta
Karo in the KitchenUfff... dawno mnie tu nie było, ale już jestem:-) i bardzo się cieszę z tego powodu :-)w prawdzie jutro zdaję pewien niekoniecznie łatwy egzamin, ale mam
Czary - gary w kuchniSmażenia steków bardzo długo się bałam. W sumie niepotrzebnie, bo to kilka minut, dynamicznych minut. Nie jestem specjalistą w temacie steków, ale dobry stek potrafię przygotować
Blondynka GotujeNiestety w temacie ryb moja rodzina nie odstaje od średniej krajowej. Jemy bardzo mało ryb, kilka razy w miesiącu. Być może to przez to, że nigdy
Pyza i SurówkaDziś zdrowsza alternatywna wersja dla frytek z oleju. Te z piekarnika są bardzo dobre jednak trzeba liczyć się z tym że nie każdemu mogą smakować ponieważ
PychotkaaaTak jak wczoraj zapowiedziałam, przyszedł czas na krewetki. Danie to było długo przez nas oczekiwane a z braku odpowiedniej chwili jakoś nie miałam okazji go zrobić
sierotka maRysia w kuchniprzygotować pyszny obiad, nie potrzeba wielu składników i wiszenia nad garami. Makarony mają to do siebie, że smakują ze wszystkim. My najbardziej lubimy ze świeżym pesto. Składniki: 500 g makaronu spaghetti 1 mały fenkuł (około 150 g) 4 orzechy makadamia 100 ml oliwy z oliwek 1/2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie: Fenkuł kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy wyciągamy(...)łupiny. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie produkty blendujemy z oliwą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy na szybko ( czyli do durszlaku, liczymy do trzech i przekładamy z powrotem do garnka ). Do gorącego makaronu dodajemy pesto, dokładnie łączymy z makaronem. Podajemy od razu po przygotowaniu
R'n'G KitchenKolejny pomysł na błyskawiczny obiad wg Jamiego Olivera. ( książka "5 składników" ). W oryginalnym przepisie użyto piersi kurzych, zastąpiłam mięsem z ud które jest wg mnie smaczniejsze. Myślę, że ten kurczak będzie równie smaczny kiedy wykorzystamy tylko pieczarki, ale warto dodać też inne grzyby. Boczniaki i chińskie shimeji okazały się bardzo dobrym dodatkiem. składniki 200 g mieszanych grzybów(...)czerwona cebula 300 g kurzych udek, bez skóry i kości 2 łyżeczki musztardy francuskiej 60 ml śmietany 150 ml wody oliwa sól, pieprz przygotowanie Grzyby szybko przepłukać, osuszyć, większe podzielić na mniejsze kawałki. Nieprzywierającą patelnię ustawić na sporym ogniu i umieścić w niej grzyby. Obsmażać, mieszając przez ok 4 - 5 minut, do czasu aż lekko się przyrumienią. Cebulę obrać
Stare Garywszystko co macie pod ręką, np. resztki kurczaka z rosołu, który dzięki przyprawom i innym składnikom nabierze nowego smaku. Do tego ryż, warzywa i np. krewetki – i pyszny obiad, który zadowoli nawet wybrednych domowników – gotowy. Marokański gulasz z resztek kurczaka Marokański gulasz to godny uwagi przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste(...)pół godziny. Zapiekanka z penne i sosem pomidorowym Ta zapiekanka z resztek kurczaka to nasz ulubiony patent na kulinarny recykling kiedy brakuje nam czasu i musimy zrobić coś na szybko. To pyszne i sycące danie, które świetnie nadaje się na lunch do pracy, albo na szybką kolację, przygotujecie w pół godziny. Wystarczą 3 składniki. Zostaje nam tylko życzyć
Niedzielny kucharzzimno , można dodawać lubiane składniki , czasem robię to danie z piersią z kurczaka , a czasem z kiełbasą , ale w każdej wersji smakuje , można to danie podawać jako dodatek do obiadu i nie tylko , zapraszam do wypróbowania . Składniki 2 torebki ryżu 1 duża cebula 1 duża papryka czerwona 1 laska kiełbasy zwyczajnej 3 łyżeczki curry(...)będzie usmażony na złoty kolor to delikatnie dodajemy z 2 szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu aż ryż będzie miękki , jeżeli woda nam się szybko wygotuje a ryż będzie twardy to można dolać jeszcze wody , ryż musi być ugotowany . Jak ryż nam się gotuje , cebulę , paprykę i kiełbasę kroję w kostkę
Mój SmakZa miesiąc Święta. Zleci, że nawet nie zdążę się obejrzeć. Na przygotowaniach, na pakowaniu prezentów, na pieczeniu i gotowaniu. A jednak lubię ten czas. Mimo zabiegania
Obiad gotowykimchi przez cały rok, bo uwielbiamy smak tej chrupiącej i mocno papryczkowej sferementowanej mieszanki warzyw. Spożywamy ją solo z chlebkiem bez chemii lub pokrojone w kawałki jako dodatek do obiadu np. do zupy ziemniaczanej z soczewicą (przepis już wkrótce). Jest kilka metod robienia kimchi – w tej wersji w ogóle nie ma w ogóle gotowania, tylko dużo solenia, trochę czekania(...)kilku miesięcy. W moim domu jadamy kimchi namiętnie i ja się nie rozdrabniam, tylko przygotowuję za jednym zamachem dwie porcje tego koreańskiego smakołyku A i tak znika w szybkim tempie! Praktyczne rady: Ja do nacierania kapusty sosem używam rękawiczek i Wam też radzę to zrobić, bo będzie potwornie piekło. Anansów z puszki pozostałych po wykorzystaniu soku nie wyrzucajcie! Wspaniale przydadzą
Lamarida.plNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Szpinak nie należy do
Związek na patelniKiedy nie mamy dużo czasu najlepszym rozwiązaniem jest użycie gotowego makaronu. Firma Arc Pol ma bogatą ofertę makaronów do zup czy sosów. W ofercie są również
Kuchnia w oparachSer pleśniowy i gruszki to połączenie wyśmienite:) Bardzo często ten duet wykorzystuję w sałatce (tutaj przepis -> klik ), ale tym razem postanowiłam wypróbować go w innym
Smaki Na TalerzuZiemniaki w sałatce to temat rzeka i najbardziej popularna sałatka rodem z PRL-u tradycyjna sałatka imieninowa, jarzynowa, świąteczna czy po prostu ziemniaczana. Królowała na wszystkich
Moje Małe CzarowanieIdealny na upały, nie za słodki i sycący. Pełnowartościowy i fit deser. Przygotowanie: 15 minut Koszt: Tanie Dzień bez deseru jest dniem straconym jak to
Zdrowie i pysznie na talerzuDziś coś dla tych, którzy lubią zjeść kawał porządnego mięsiwa i upominają się o ten przepis Boczek z chrupiącą skórką poznałam podczas pobytu w Norwegii i
Ola la LCHFNajlepsze w letnim sezonie kurki i cukinia, do tego szwajcarskie sery. Całość skomponowana w pyszną tartę! Koniecznie wypróbuj! Z #MyVictorinox siekałam, kroiłam, szalałam i się
coolinarnyMinęło już sporo czasu od ostatniego posta, ale moja nowa, mała "szefowa" :) jest dość wymagająca i pozostaje mi niewiele czasu na gotowanie i publikowanie
Simply FoodUwielbiam surówki. To doskonałe uzupełnienie i wzbogacenie każdego dania. Dziś polecam Wam kolejną pyszną i szybką surówkę. Surówka ogórkowo-porowa (z ogórkiem kiszonym) smakuję wspaniale z daniami mięsnymi czy kluskami śląskimi w sosie. Spróbujcie. W prostocie tkwi siła Składniki: (na porcję) 2 większe ogórki kwaszone około 2-2,5 cm pora (biała część) 2 łyżki majonezu pieprz czarny(...)półplasterki, wkładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kwaszone i dwie łyżki majonezu. Całość mieszamy do połączenia składników i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do obiadu. Smacznego
Słodkie okruszkiPrawie 10 godzin gotowania i mam najlepszy bigos, jaki kiedykolwiek jadłam. Bigos to chyba jedna z najbardziej popularnych potraw, które kojarzą się z Polską. Treściwy, syty
Obiad gotowyMiały być tortellini z serem ricotta, mascarpone i szpinakiem, a wyszedł makaron tagliatelle w sosie serowo – szpinakowym z pomidorkami koktajlowymi. To było moje pierwsze podejście
ale PysznieCiasteczka miodowe super wkomponują się do przekąsek Świątecznych. Zostawicie je dla Mikołaja ze szklanką mleka jako poczęstunek, a na pewno będzie więcej prezentów pod choinką
Niezły MłynekPrzeglądając moją biblioteczkę kulinarną natknęłam się ostatnio na fajny przepis na kurczaka w glazurze karmelowej w stylu azjatyckim i postanowiłam dać mu szansę:) Znalazłam go w
karmelowyNie pamiętam, żeby moja mama i babcia gotowały mi owsiankę. Dlatego moje wspomnienia związane z owsianką dotyczą jedynie kolonii i zimowisk, na które jeździłam od najwcześniejszych
Kuchenne zapiski Edyty