obiad na szybko - 16606 przepisów (strona:768/1108)

Sałatka Cezara 223

Ciepłe dni prawie na dobre już u nas zagościły. A wiadomo, że jak jest ciepło nie chce się tak dużo jeść jak wtedy gdy pogoda za

mecooks
Risotto ze szpinakiem 147

Risotto to ja już robiłam chyba ze wszystkim i wczoraj stwierdziłam że nie, jeszcze szpinaku nie wpakowałam do risotto. Stąd dzisiejsze danie, pyszne, aromatyczne, kremowe, idealne

Moje Małe Czarowanie
Schab zapiekany z serem i gruszką, pyszny 129

Pomysł na to danie jest od mojej bratowej Moniki. Zaskoczyło nas wszystkich smakiem, było pyszne. Idealne danie na imprezy. Schab oczyścić ze wszystkich błonek. Pokroić w

Kuchnia Pokoleń
Bucatini z masłem i parmezanerm 107

Czy u Was pojawił się dzisiaj, tak jak w Katowicach, śnieg z deszczem? Temperatura spadła do kilku stopni powyżej zera, brr jak zimno! Jak się okazuje

Moja smaczna kuchnia
Kruche szaleństwo z masą porzeczkową i kruszonką 158

Dziś cały dzień robiłam soki porzeczkowe, a na sam koniec stwierdziłam, że jednak brakuje czegoś do kawy lub szklanki mleka.  I wyszło bardzo kruche szaleństwo

Niezły Młynek
Czerwone curry z krewetkami (lub kurczakiem) i zieloną fasolką 148

Środek zimy – zachciało mi się curry. Koloru, smaku, lekkości, pełni smaku i aromatu. O kolorowe świeże warzywa trudno, ale z mrożonymi nie ma żadnego problemu. Pasta

Karo in the Kitchen
Roladki z kurczaka z serem i pieczarkami 132

Ufff... dawno mnie tu nie było, ale już jestem:-) i bardzo się cieszę z tego powodu :-)w prawdzie jutro zdaję pewien niekoniecznie łatwy egzamin, ale mam

Czary - gary w kuchni
Stek Wołowy - Jak usmażyć stek wołowy? 170

Smażenia steków bardzo długo się bałam. W sumie niepotrzebnie, bo to kilka minut, dynamicznych minut. Nie jestem specjalistą w temacie steków, ale dobry stek potrafię przygotować

Blondynka Gotuje
Ryba w sosie koperkowym 298

Niestety w temacie ryb moja rodzina nie odstaje od średniej krajowej. Jemy bardzo mało ryb, kilka razy w miesiącu. Być może to przez to, że nigdy

Pyza i Surówka
Frytki z piekarnika 144

Dziś zdrowsza alternatywna wersja dla frytek z oleju. Te z piekarnika są bardzo dobre jednak trzeba liczyć się z tym że nie każdemu mogą smakować ponieważ

Pychotkaaa
Spaghetti z krewetkami i rozmarynem 200

Tak jak wczoraj zapowiedziałam, przyszedł czas na krewetki. Danie to było długo przez nas oczekiwane a z braku odpowiedniej chwili jakoś nie miałam okazji go zrobić

sierotka maRysia w kuchni
Spaghetti z fenkułem 116

przygotować pyszny obiad, nie potrzeba wielu składników i wiszenia nad garami. Makarony mają to do siebie, że smakują ze wszystkim. My najbardziej lubimy ze świeżym pesto. Składniki: 500 g makaronu spaghetti 1 mały fenkuł (około 150 g) 4 orzechy makadamia 100 ml oliwy z oliwek 1/2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie: Fenkuł kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy wyciągamy(...)łupiny. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie produkty blendujemy z oliwą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy na szybko ( czyli do durszlaku, liczymy do trzech i przekładamy z powrotem do garnka ). Do gorącego makaronu dodajemy pesto, dokładnie łączymy z makaronem. Podajemy od razu po przygotowaniu

R'n'G Kitchen
Kurczak w sosie musztardowym 160

Kolejny pomysł na błyskawiczny obiad wg Jamiego Olivera. ( książka  "5 składników" ). W oryginalnym przepisie użyto piersi kurzych, zastąpiłam mięsem z ud które jest wg mnie smaczniejsze.  Myślę, że ten kurczak będzie równie smaczny kiedy wykorzystamy tylko pieczarki, ale warto dodać też inne grzyby. Boczniaki i chińskie shimeji okazały się bardzo dobrym dodatkiem.  składniki 200 g mieszanych grzybów(...)czerwona cebula 300 g kurzych udek, bez skóry i kości 2 łyżeczki musztardy francuskiej 60 ml śmietany 150 ml wody oliwa sól, pieprz przygotowanie Grzyby szybko przepłukać, osuszyć, większe podzielić na mniejsze kawałki. Nieprzywierającą patelnię ustawić na sporym ogniu i umieścić w niej grzyby. Obsmażać, mieszając przez ok 4 - 5 minut, do czasu aż lekko się przyrumienią. Cebulę obrać

Stare Gary
Co można zrobić z resztek kurczaka 2 154

wszystko co macie pod ręką, np. resztki kurczaka z rosołu, który dzięki przyprawom i innym składnikom nabierze nowego smaku. Do tego ryż, warzywa i np. krewetki – i pyszny obiad, który zadowoli nawet wybrednych domowników – gotowy. Marokański gulasz z resztek kurczaka Marokański gulasz to godny uwagi przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste(...)pół godziny. Zapiekanka z penne i sosem pomidorowym Ta zapiekanka z resztek kurczaka to nasz ulubiony patent na kulinarny recykling kiedy brakuje nam czasu i musimy zrobić coś na szybko. To pyszne i sycące danie, które świetnie nadaje się na lunch do pracy, albo na szybką kolację, przygotujecie w pół godziny. Wystarczą 3 składniki. Zostaje nam tylko życzyć

Niedzielny kucharz
Ryż po neapolitańsku 203

zimno , można dodawać lubiane składniki , czasem robię to danie z piersią z kurczaka , a czasem z kiełbasą , ale w każdej wersji smakuje , można to danie podawać jako dodatek do obiadu i nie tylko , zapraszam do wypróbowania . Składniki  2 torebki ryżu  1 duża cebula  1 duża papryka czerwona  1 laska kiełbasy zwyczajnej  3 łyżeczki curry(...)będzie usmażony na złoty kolor to delikatnie dodajemy z 2 szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu aż ryż będzie miękki , jeżeli woda nam się szybko wygotuje a ryż będzie twardy to można dolać jeszcze wody , ryż musi być ugotowany .  Jak  ryż nam się gotuje , cebulę , paprykę i kiełbasę kroję w kostkę

Mój Smak
Ciasteczka gęsie łapki 214

Za miesiąc Święta. Zleci, że nawet nie zdążę się obejrzeć. Na przygotowaniach, na pakowaniu prezentów, na pieczeniu i gotowaniu. A jednak lubię ten czas. Mimo zabiegania

Obiad gotowy
Wegańskie kimchi (bez gotowania) 209

kimchi przez cały rok, bo uwielbiamy smak tej chrupiącej i mocno papryczkowej sferementowanej mieszanki warzyw. Spożywamy ją solo z chlebkiem bez chemii lub pokrojone w kawałki jako dodatek do obiadu np. do zupy ziemniaczanej z soczewicą (przepis już wkrótce). Jest kilka metod robienia kimchi – w tej wersji w ogóle nie ma w ogóle gotowania, tylko dużo solenia, trochę czekania(...)kilku miesięcy. W moim domu jadamy kimchi namiętnie i ja się nie rozdrabniam, tylko przygotowuję za jednym zamachem dwie porcje tego koreańskiego smakołyku A i tak znika w szybkim tempie! Praktyczne rady: Ja do nacierania kapusty sosem używam rękawiczek i Wam też radzę to zrobić, bo będzie potwornie piekło. Anansów z puszki pozostałych po wykorzystaniu soku nie wyrzucajcie! Wspaniale przydadzą

Lamarida.pl
Penne ze szpinakiem 118

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Szpinak nie należy do

Związek na patelni
RAVIOLI ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 119

Kiedy nie mamy dużo czasu najlepszym rozwiązaniem jest użycie gotowego makaronu. Firma Arc Pol ma bogatą ofertę makaronów do zup czy sosów. W ofercie są również

Kuchnia w oparach
Spaghetti z serem pleśniowym i gruszką 105

Ser pleśniowy i gruszki to połączenie wyśmienite:) Bardzo często ten duet wykorzystuję w sałatce (tutaj przepis -> klik ), ale tym razem postanowiłam wypróbować go w innym

Smaki Na Talerzu
Sałatka z ziemniaków z cebulą i bekonem 139

Ziemniaki w sałatce to temat rzeka i najbardziej popularna sałatka rodem z PRL-u tradycyjna sałatka imieninowa, jarzynowa, świąteczna czy po prostu ziemniaczana. Królowała na wszystkich

Moje Małe Czarowanie
Koktajl malinowy z płatkami 105

Idealny na upały, nie za słodki i sycący. Pełnowartościowy i fit deser. Przygotowanie: 15 minut  Koszt: Tanie Dzień bez deseru jest dniem straconym jak to

Zdrowie i pysznie na talerzu
BOCZEK Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ (keto, LCHF, paleo, optymalny) 233

Dziś coś dla tych, którzy lubią zjeść kawał porządnego mięsiwa i upominają się o ten przepis Boczek z chrupiącą skórką poznałam podczas pobytu w Norwegii i

Ola la LCHF
Tarta orkiszowa z cukinią, kurkami i szwajcarskim serem 206

Najlepsze w letnim sezonie kurki i cukinia, do tego szwajcarskie sery. Całość skomponowana w pyszną tartę! Koniecznie wypróbuj! Z #MyVictorinox siekałam, kroiłam, szalałam i się

coolinarny
Zupa krem z marchewki i czerwonej soczewicy 169

  Minęło już sporo czasu od ostatniego posta, ale moja nowa, mała "szefowa" :)  jest dość wymagająca i pozostaje mi niewiele czasu na gotowanie i publikowanie

Simply Food
Szybka surówka ogórkowo-porowa (z ogórkiem kiszonym) 179

Uwielbiam surówki. To doskonałe uzupełnienie i wzbogacenie każdego dania. Dziś polecam Wam kolejną pyszną i szybką surówkę. Surówka ogórkowo-porowa (z ogórkiem kiszonym) smakuję wspaniale z daniami mięsnymi czy kluskami śląskimi w sosie. Spróbujcie. W prostocie tkwi siła Składniki: (na porcję) 2 większe ogórki kwaszone około 2-2,5 cm pora (biała część) 2 łyżki majonezu pieprz czarny(...)półplasterki, wkładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kwaszone i dwie łyżki majonezu. Całość mieszamy do połączenia składników i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do obiadu. Smacznego

Słodkie okruszki
Bigos staropolski 186

Prawie 10 godzin gotowania i mam najlepszy bigos, jaki kiedykolwiek jadłam. Bigos to chyba jedna z najbardziej popularnych potraw, które kojarzą się z Polską. Treściwy, syty

Obiad gotowy
Makaron tagliatelle w sosie serowo – szpinakowym 161

Miały być tortellini z serem ricotta, mascarpone i szpinakiem, a wyszedł makaron tagliatelle w sosie serowo – szpinakowym z pomidorkami koktajlowymi. To było moje pierwsze podejście

ale Pysznie
Kruche miodowe ciasteczka 176

Ciasteczka miodowe super wkomponują się do przekąsek Świątecznych. Zostawicie je dla Mikołaja ze szklanką mleka jako poczęstunek, a na pewno będzie więcej prezentów pod choinką

Niezły Młynek
Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken 156

Przeglądając moją biblioteczkę kulinarną natknęłam się ostatnio na fajny przepis na kurczaka w glazurze karmelowej w stylu azjatyckim i postanowiłam dać mu szansę:) Znalazłam go w

karmelowy
Owsianka daktylowo orzechowa 159

Nie pamiętam, żeby moja mama i babcia gotowały mi owsiankę. Dlatego moje wspomnienia związane z owsianką dotyczą jedynie kolonii i zimowisk, na które jeździłam od najwcześniejszych

Kuchenne zapiski Edyty