Makaron, truskawki, zsiadłe mleko, odrobina śmietanki. Szybkie i pożywne danie nie tylko dla dzieciaków. W sam raz na upały! Pamiętam je ze swojego dzieciństwa, ale nie pod taką śmieszną nazwą. Nazwa tego dania, polewajka, wymyślona przez dzieciaki z przedszkola, do którego chodziła moja córka. Mnóstwo lat upłynęło i taką drobnostkę pamiętam a czasami nie pamiętam co było tydzień temu(...)początku nie wiedziałam o co chodzi, co to za polewajka ale kiedy rozejrzałam się po dzieciakach noszących okulary domyśliłam się, że truskawki były głównym składnikiem obiadu. To właśnie na okularach było widać jego resztki. W sezonie truskawkowym chociaż raz przygotowuję to danie ale z domowym makaronem, wzbogacając je kuleczkami mozzarelli. Kiedy pojawiają się inne owoce przez całe lato można
Leśny Zakątekdodatkiem odrobiny masła. Czasami jednak chce się odmiany, więc przygotowałam taką wytrawną tartę. Miała to być tylko przekąska, ale w efekcie wyszło bardzo sycące danie. Możecie je podać na obiad lub wczesną kolację. Ci, którzy nie lubią pikantnych smaków, mogą zrezygnować z dodatku ostrej papryczki. Z podanych proporcji wychodzi całkiem spora tarta i jeśli nie zjecie wszystkiego od razu(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli spora szczypta świeżo mielonego pieprzu Żółtka roztrzepać. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i tłuszcz posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci na kruchości.) Przełożyć je do woreczka i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. Formę do tarty
Codzienna kuchnia niecodziennatruskawki, młoda kapusta itd. Dobrodziejstw przyrody jest o wiele więcej. Zakwitają moje ukochane szafirki, konwalie, bzy, piwonie. No jak nie kochać tego miesiąca? Niestety jak wszystko tak i maj szybko przemija. Pragnę zawsze nacieszyć się nim ile to tyko możliwe, również pod względem kulinarnym. Właśnie dlatego teraz szparagi czy inne rarytasy opanowują moją kuchnię. Dzisiejsza propozycja to szparagi(...)było, że z tego powodu jest nudno, to wprowadzam nieco urozmaiceń. Tym oto sposobem dziś mam dla Was propozycje na szparagową zupę do picia. Taka wersja jest doskonałym uzupełnieniem obiadu czy kolacji. Sami zobaczcie. Szparagowa zupa do picia składniki na 4 porcje 1 pęczek zielonych szparagów 150 g mrożonego groszku 165 ml mleka kokosowego (mała puszka
Przysmaki Karolkipokroić i zrumienić w garnku, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć, dodać sparzoną kapustę, przyprawy, wlać z 1/2 - 1 szklankę wody, dusić do miękkości i odparowania wody, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęstnienia piersi rozkroić na cztery porcje, delikatnie je rozbić, jajka roztrzepać z kucharkiem, pieprzem i włożyć piersi na 30 minut, piersi obtoczyć w tartej bułce, na gorącym(...)kucharka i pieprz do ugotowanych ziemniaków wsypać posiekany koperek i tłuczkiem ubić, można dodać trochę tłuszczu ze smażenia kotletów kotlety podać z pieczarkami, z ziemniakami, z kapustą - smaczny, syty obiad na chłodne dni............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmeksykańsku, z bekonem Małżon niestety nie dał sfotografować swojej porcji, Syncio pochłonął za to barszczyk z kołdunami. Kolejną miejscowością, w której się stołowaliśmy był Karpacz. Pierwszy raz na szybko, postawiliśmy na coś pewnego. I tu nic bardziej mylnego! Pizza jedzona w niesprawdzonym miejscu okazała się porażką. Kiepskie ciasto, paskudny ser i obrzydliwa surówka, którą zamówiłam do frytek(...)tłumy turystów. Wbrew przypuszczeniom wszystkich czytających nie kupiłam ani jednego talerzyka czy filiżanki!!! Jedynie kuleczkowe kolczyki. Jedliśmy najdroższe w moim życiu i dość paskudne lody oraz całkiem dobry obiad. Bardzo smakowały mi panierowane kopytka z zasmażana kapista z grzybami a wszystko w Kurnej Chacie Tabaza tuz przy samym rynku w Bolesławcu... i te niebieskie krzesła... bajka! Kolejna kulinarną wycieczkę odbyliśmy
Dzieje kuchennej WiewióryPierogi na słodko. Lubię zjeść ale nie lubię robić . Naprawdę nie powinnam do tego się przyznawać ale tak jest. Natomiast czasem brak jest pomysłów na obiad ,zdarza mi się to rzadko ale miewam dni gdzie brak jest koncepcji, pomysłu. Przecież jestem taka jak Ty . Wtedy muszę wrócić do tradycyjnych dań, które bardzo rzadko lądują na moim stole. Składniki: 500g mąki(...)wielkości zostawić kilka do musu cukier wedle uznania Sposób: Przenosimy mąkę na stolnicę, robimy dołek, wlewamy do niego niewielka ilość gorącej wody i mieszamy. Następnie zagniatamy dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde. Podzielić musimy ciasto na cztery części. Trzy części odkładamy
Viola cooks with passionśrednicy naprawdę cieniutkich naleśników wyjdzie około 12-13. Jeśli nie macie wprawy – naleśniki będą grubsze i będzie ich mniej. Usmażone naleśniki składamy jeden na drugim, żeby za szybko nie ostygły. Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier z masłem – na suchej patelni rozpuszczamy cukier, a gdy się rozpuści, dodajemy masło i mieszamy całość aż do połączenia. Wlewamy sok z pomarańczy(...)pół, polewamy z rozmachem i od serca gorącym syropem, podajemy od razu – z lodami, ze świeżymi owocami. Ta porcja to raczej deser lub lunch dla dorosłej dwójki niż syty obiad. NALEŚNIKI /12 sztuk o średnicy 16-17cm/ 2 jajka L lub 3 M 300ml mleka skórka starta ze średniej pomarańczy 150g mąki typ 500 lub 550 2 łyżki oleju
Karo in the Kitchenpiękny złoty kolor. Lubimy wyraźne w smaku placki, dlatego doprawiłam je dużą ilością czosnku, pieprzu i kolendry a podałam z sosem czosnkowym. Do tego surówka i mamy pyszny piątkowy obiad. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 duże marchewki 3 jajka 2 ząbki czosnku 1 cebula pieprz sól tłuczona kolendra olej do smażenia Ziemniaki i marchewki obrać, opłukać. Ziemniaki zetrzeć(...)czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki i marchewkę porządnie odcisnąć. Dodać jajka, cebulę, czosnek i przyprawy. Kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoto, nie za szybko, żeby w środku nie był surowe
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaświeżych kurek 1 cebula biała 300 g boczku wędzonego kawałek sera gran padano kilka gałązek tymianku szczypta startej gałki muszkatołowej 150 ml śmietany kremówki Gdy mało czasu na obiad, to warto sobie pomóc półproduktami. U Hońki, którą zdecydowanie pochłonęło letnie lenistwo, tym półproduktem są dzisiaj kopytka. Resztę niestety trzeba przygotować samemu. Ale jeśli ktoś woli samemu zrobić kluchawki(...)osuszyć. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucamy kolejno tymianek, boczek i cebulę. Czekamy aż się cebula zeszkli a boczek zrumieni, a wtedy dodajemy grzyby, które szybko tracą swój turgor. Na sam koniec wlewamy śmietankę i chwilę gotujemy, by ciecz trochę odparowała. Dorzucamy kopytka, by nam się podgrzały i już możemy podawać wygłodniałym paszczom. Hońka proponuje
Karczma Honoriettymnie nie zawiodło - zakochałam się w nich od pierwszego gryza! Niesamowicie delikatne i pachnące, idealne do słodkich dodatków (choć pysznie smakują też bez niczego)- nadają się na śniadanie, lekki obiad, podwieczorek i kolację. Po prostu rewelacja :) SKŁADNIKI: (na 2 zwykłe lub 3 cieniutkie naleśniki) 1 jajko 1/2 szkl mleka paczka budyniu (40g) - smak dowolny 1 łyżka mąki 1/2 łyżki(...)rzadkie ale takie ma być:) 2. Na dobrze rozgrzaną suchą patelnię wylać połowę ciasta (lub 1/3 jeśli naleśniki mają być cieniutkie). Smażyć na małym ogniu (gdy ciasto zgęstnieje szybko się przypiekają) z obu stron. Uwaga: po przewróceniu na drugą stronę naleśnik może się troszkę odkształcać (brzegi podnoszą się do góry) - można go przyklepać lub po prostu zdjąć
Kto ugości moich gości?więc musiałam danie trochę „wzmocnić”. Strzał padł na Amura. Lubię go za smak i nazwę, w której najchętniej zmieniłabym jedną literkę. Wtedy wszystko byłoby jasne :) Chłopaki zjedli obiad ze smakiem co mnie cieszy, bo podałam im nie tylko smaczne danie, ale bardzo zdrowe. 4 filety z amura 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 słodki ziemniak batat(...)pietruszki. W trakcie przygotowywania kaszy, smażymy rybę. Na patelni rozgrzać oliwę spod suszonych pomidorów i wrzucić pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku. Smażyć do momentu, aż zaczną pachnieć i szybko ściągnąć z patelni. Należy uważać, żeby ich nie spalić, gdyż staną się gorzkie. Na takiej rozgrzanej oliwie położyć filety z amura i smażyć z dwóch stron. Czas obróbki zależy
https:KKuchniaMniamwdrożenie nowego stylu życia. Jest to zupełnie tak jak w przypadku zmiany naszego charakteru gdy np. osoba nieśmiała chce stać się bardziej otwarta na ludzi. Nie następuje to szybko a cały proces następuje stopniowo. Konsekwentna chęć zmian i małe kroki to klucz do sukcesu. Problem z rezygnacją z odchudzania to najczęściej słomiany zapał który jest napędzany przez diety(...)ilość kalorii. Gdy podliczysz każdy dzień wyciągnij średnią dnia spożywanych kalorii w odniesieniu do miesiąca. To będzie Twój punkt wyjścia do dalszej pracy. Przeanalizuj szczególnie posiłki poza głównymi (śniadanie, obiad, kolacja) i to nimi będziemy się głównie zajmować a raczej je sukcesywnie eliminować. Główne posiłki możemy jedynie odchudzić i uzdrowić by zamiast nas zapychały - dały nam dużą porcję energii. Musisz
Kuchnia PROzdrowotnaPo raz kolejny zabieram Was w nieco bardziej orientalne klimaty. Będzie aromatycznie, pikantnie i kokosowo. A bohaterem będzie zupa kokosowa z warzywami i tofu. Kremowa, aksamitna
HealthyCreationsJak sprawić,aby codzienne życie nabrało witalności ? Jak powrócić po Świętach do prawidłowego rytmu naszego całego organizmu? Można, a nawet należy to zrobić przygotowując zdrowe, zrównoważone
Z Kuchni Do KuchniOd kilku dni chodziła za mną zupa z kukurydzy. Słodka ale ostrzejsza w smaku. Kremowa, aromatyczna i sycąca. Jak ją przygotuje jestem w stanie zjeść jej
Kuchnia w oparachMoja mania owsiankowo-śniadaniowa zatacza coraz szersze kręgi… Sama już przestałam się z tego powodu dziwić, a zaczęłam cieszyć. Przełom lutego i marca to kiepski
Karo in the KitchenKolejne danie nie tylko na wigilijną wieczerzę Dla tych, którzy nie lubią lepić pierogów bądź jak ja unikają obróbki termicznej orzechów więc rezygnują z keto-pierogów
Ola la LCHFSałatka warstwowa ziemniaczano - buraczkowa Kuchnia skandynawska charakteryzuje się prostotą, a jednocześnie wyrazistymi, często kwaśnymi smakami. Jednym z takich bardzo prostych, a zarazem efektownych dań jest sałatka
Codzienne GotowanieJeśli jesteście fanami klasycznego Boeuf Bourguignon ten wołowy gulasz zachwyci Was jeszcze bardziej – jest pełen skondensowanego, niesamowicie mocnego smaku. Kolor i aromat ma fenomenalny! Wszystko przez
Karo in the KitchenPolędwiczki drobiowe, to takie mięsko, które często bywa poszarpane i mało efektowne. Czasem są to takie skrawki, że nie bardzo wiadomo co z nimi zrobić. Jednak
Dieta moja pasjaBardzo lubię marynaty z udziałem mocnych alkoholi. Są bardzo smacznie, pod warunkiem że się nie przesadzi z ilością. Karkówkę zawsze warto utłuc i zostawić chociaż na
Państwo Wojtczuk gotująJak tam zima u Was, bardzo mroźno?? W Rzeszowie mrozik trzyma konkretnie. Mnie się podoba, może dlatego, że nie muszę wychodzić he. Dobrze, że w
kruche babeczkiMimo, że sezon szparagowy już chyba się zakończył ja jak zwykle jestem do tyłu z przepisami...Jednak muszę się nimi z Wami podzielić bo w końcu
chili & sugarNie cieszcie się przedwcześnie;) udało mi się załatwić kabelek do telefonu tylko na jeden dzień ale może później znów wpadnie w moje ręce ;) dziś dzień totalnego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość