nalewka - 4783 przepisów (strona:147/319)

PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 205

kukurydziana, mąka z siemienia lnianego, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy, sól, cukier. Wszystko to razem wzięte tworzy genialną bazę do bezglutenowego pierniczka.  SYROP DO NASĄCZANIA CIASTA/BAZA POD NALEWKĘ: Gotowana w ten sposób pigwa daje nam nie tylko smaczny owoc do piernika, ale i... coś pysznego, co możemy wykorzystać jako bazę do nalewki lub jako poncz do nasączania ciasta

Wypisz Wymaluj
Pachnące,zapomniane pigwy 210

robiono z niej  i miodu różne galaretki i marmolady. Słowo  „marmolada” pochodzi właśnie od nazwy portugalskich konfitur z pigwy „marmelo”.W Polsce przeważnie kojarzy się z nalewkami i galaretkami, Turcy lubią pieczoną w całości, Marokańczycy dodają do tagine z jagnięciny, inni robią pikle, kandyzują, suszą , gotują  soki, syropy, pieką ciasta, nastawiają nalewki, nie wspominając o ratafii

Kulinarny karnet Christophera
Wygraj Delicious Titbits Box 2014 134

pomysł okolicznościowego konkursu, który niniejszym ogłaszam :) Nagrodą w konkursie jest prezentowany na zdjęciu zestaw , na który składają się:   Syrop (miód) z mniszka lekarskiego czyli tzw. miodek majowy   Nalewka z kwiatów czarnego bzu   Nalewka z czarnych porzeczek i 3 malin   Kakaowe powidła śliwkowe   Dżem z czarnej porzeczki   Puszka ręcznie dekorowana   Papierowe foremki do pieczenia

Delicious Titbits
Idealnie upieczona pierś kaczki z sosem żurawinowym i zapiekanymi ziemniaczkami 552

Składniki (na 2-3 porcje): 500 gram piersi kaczki- są to 2 piersi grubo zmielony pieprz sól gruboziarnista szklanka żurawiny świeżej 2 łyżki nalewki z aronii/żurawiny/maliny 4 ziemniaki 1 marchewka 1 upieczony burak dwie łyżki miodu szczypta papryki słodkiej, chili oraz majeranku i tymianku   Pieczona pierś kaczki  Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze(...)stopni na 18 minut, następnie pozwalamy kaczce odpocząć kilka minut. Przed podaniem kroimy piersi na skos, w cienkie plastry. Sos żurawinowy Żurawinę gotujemy z dwiema łyżkami wody oraz nalewką, tak długo aż się rozpadnie. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz miodem. Dusimy jeszcze 1-2 minuty. Zapiekane ziemniaczki Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 15 minut, następnie studzimy i kroimy w ćwiartki

Mango Papaja
Kruche ciasteczka - kwiatki 220

Niedawno znalazłam przepis na ciasteczka w kształcie kwiatków. Były one nadziewane czerwoną fasolą, szpinakiem, a nawet figami. Ja uprościłam ten przepis i wykorzystałam wieloowocową marmoladę. Skorzystałam

Salonik smaków
Śmietanowy tort z musem malinowym w pionowe pasy. 283

mąki pszennej 1/4 szkl kakao 1/2 szkl cukru 700 ml śmietany kremówki 300g-500 g malin(mogą by mrożone)  cukier 2 łyżeczki żelatyny 300 ml wody zimnej, przegotowanej nalewka malinowa do smaku cukier do smaku sok z cytryny co smaku Wykonanie: Jako pierwsze poszedł kwiatek 3D w żelatynie. Trochę zabawy ale efekt wizualny bombowy! Zdjęcia były robione w nocy(...)jest tak pyszne, że zapewne długo w lodówce nie zostanie.Na moje oko 300 g w zupełności wystarczy tylko wówczas dodajemy 1 łyżeczkę żeltyny. Nasączenie: Do zimnej wody wlewamy nalewkę malinową, dosładzamy do smaku cukrem i dodajemy sok z cytryny.  Każdy z nas ma inny gust, więc zazwyczaj staram się przedstawiać przepis z możliwością wykonania go pod swój smak

Malinowe Pocałunki
Tort z pijaną wiśnią i czekoladą. 191

kąpieli wodnej, lub mikrofali i łączymy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z czekoladowym serkiem. Zimną przegotowaną wodę łączymy z wiśniówką( do smaku) (likier, nalewka...) dosładzamy do smaku i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny. Takim ponczem nasączamy delikatnie nasz pierwszy blat biszkoptu. Na to wykładamy połowę kremu i układamy wiśnie z nalewki. Przykrywamy kolejnym blatem

Malinowe Pocałunki
Muffiny dyniowe 198

przygotować potrzebujemy: 0,7 - 1 kg surowej dyni garść rodzynek / żurawiny 1 starte jabłko lub 100 g przetworów owocowych (dżem, duszone owoce,... - ja wykorzystałam śliwki jakie pozostały po odcedzeniu Nalewki śliwkowej ) 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki oleju roślinnego opcjonalnie 2 łyżeczki(...)pieczenia, sól, cynamon. I mieszamy. Ostudzoną i pozbawioną nadmiaru wody dynię rozgniatamy na pure. Do dyni dodajemy starte jabłko, dżem lub jak ja to zrobiłam, owoce wyjęte z nalewki, które rozdrabniam blenderem i łączę z pure. Dodajemy jajko, olej, suszone owoce i mieszamy na jednolitą masę, następnie łączymy z suchymi składnikami, napełniamy papilotki oraz pieczemy w 200 stopniach

Taste Of My Day
Nalewka z pigwy i dzikiej róży 144

Pigwa obrodziła więc  coś trzeba z niej zrobić. Prezentowałam już  przetwory z pigwy. Dzisiaj trochę inaczej.  Własnie powstaje nalewka, ale pomysł na połączanie pigwy z dziką róża jest dość ciekawy. Nie mój- mojego męża. Na razie wstępny etap, na efekt końcowy trzeba będzie poczekać. SKŁADNIKI: 1 kg. pigwy 70 dag dzikiej róży 1 litr wódki 1 liter(...)czasie odcedzić alkohol. Owoce zalać miodem, dodać startą skórkę z  pomarańczy i tak trzymać od 1-2 tygodni, często potrząsając. Esencję , która powstanie, połączyć z alkoholem. Nalewkę odstawić na dwa miesiące

W kuchennym oknie Ewy
Biszkopt z makiem 226

Takie ciasto możemy przygotować zawsze, na każdą okazję. Biszkopt z makiem prezentuje się rewelacyjnie i tak samo smakuje. Do maku możemy dodać bakalie, a wierzch posypać

Salonik smaków
Hiszpańska galaretka z pigwy, dulce de membrillo 238

mniejszym, zbliżonym do orzecha włoskiego, rozmiarem. Pigwę poznałam dzięki mojemu Tacie, który zbierał owoce z krzaków rosnących dziko na pobliskim osiedlu i przygotowywał z nich syrop do herbaty oraz nalewkę. Nikt prócz niego nie interesował się tymi aromatycznymi owocami, pewnie ludzie nie zdawali sobie nawet sprawy, że są jadalne. I choć pigwy nie da się zjeść na surowo(...)odpowiedniej obróbce można z niej przygotować naprawdę pyszne potrawy. Choćby wspomniany syrop do herbaty o zapachu cytryny pomocny w czasie przeziębień, czy też nalewkę - pigwówkę.  Owoce pigwy zawierają bardzo dużo pektyn, dlatego świetnie nadają się go zagęszczania owocowych konfitur (np. z gruszek), przygotowywania marmolad i galaretek.  Hiszpanie przygotowują z pigwy specjał o nazwie  dulce de membrillo , nazywany

Chilli Czosnek i Oliwa
Babka gotowana 255

Chociaż do Wielkanocy jeszcze daleko, to i tak zachęcam do przygotowania babki gotowanej. Jest delikatna, lekka jak puch, a przygotowanie jej jest proste i niezbyt czasochłonne

Salonik smaków
Sałatka z sałaty lodowej 872

Wszystkie składniki zielone, taka potrójnie zielona sałatka z sałaty lodowej. Jeszcze trochę selera, ogórka i sałatka gotowa. Polecam. Składniki: 1/2 sałaty lodowej mały ogórek (wężowy) 4

Salonik smaków
Deser morelowy z imbirem. 178

500g moreli 2 kłącza imbiru kandyzowanego lub 2łyżki skórki pomarańczowej 0,5 szkl. gęstej śmietany kwaśnej 18% 1 kieliszek nalewki morelowej 2 łyżeczki cukru pudru 0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru szczypta soli Morele obgotować, ostudzić i zdjąć skórkę. Przekroić na pół, wyjąć pestki. Kłącza imbiru kroić w cienkie paseczki i wymieszać z morelami. Śmietanę wymieszać z nalewką, cukrem, solą

Kulinarny karnet Christophera